Alles over de MAQUI BES

Soms kost het ook MIJ wat tijd eer ik iets echt goed ontdek. Net als velen had ik eerder gehoord over de MAQUI BES. Ik schaarde het onder “ het zoveelste hippe” superfood, een kreet waar ik sowieso niet al te warm voor loop. Onlangs kreeg ik een zakje gevriesdroogde biologische Maqui-bessenpoeder. Uit pure nieuwsgierigheid ben ik er eens in gedoken….

WAT ZIJN MAQUI BESSEN?

Laten we bij het begin beginnen: ..wat zijn Maqui bessen precies? De bessen groeien aan kleine boompjes die ongeveer een hoogte kunnen bereiken tussen de vier en vijf meter. De bes is familie van de “ Elaeocarpaceae” en komt voor in de gematigde regenwouden van Chili en Argentinië. Ze groeien in het wild zo rijkelijk, dat ze niet gekweekt hoeven te worden. De altijd-groene boompjes geven mooie kleine witte bloemetjes en verliezen nooit hun blad. In de bloemetjes vormen zich de besjes. De besjes zijn ongeveer 4-6 millimeter doorsnede en worden bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt voor hert fabriceren van de beroemde Chileense wijn.

ANTI OXIDANT KRACHTPATSER

Maqui bessen zijn nogal bijzonder te noemen. Met name in antioxidanten overstijgt de Maqui-bes alle andere soorten bessen, zelfs de gojibes en de blauwe / zwarte bes! De maqui-bes heeft maar liefst acht verschillende soorten antioxidanten in huis:
ANTHOCYANINE:
Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de celvacuole van hogere planten voorkomt.. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. Anthocyanen zorgen ervoor dat alles de bekende paars / blauwe kleur krijgt. Denk aan de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort. Aan anthocyanen worden gigantisch grote gezonde voordelen gekoppeld. Eet je de paarse groente en fruit zo rijp mogelijk, profiteer je zo optimaal mogelijk van de ruim aanwezige anthocyanen.
Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Waar anthocyanen meest bekend om staan m.b.t de gezonde voordelen zijn de zeer sterke antioxidanten. Maqui bessen bevatten bijvoorbeeld van alle bes-soorten de meeste anthocyanen. Ze zijn ook rijk aan :
– carotenoïden
– Vitamine A  
– Vitamine B1, B2 , B3, en B6
– Vitamine c 
– Vitamine E
– Vitamine K
– Vele mineralen als ijzer, magnesium.,zink en calcium
Naast anthocyaniden bevat de maqui-bes:
TRITERPEEN
– MALVIDINE
– CUMARINE
– CYANIDINE
– DELPHINIDINE
– PETUNIDINE
– POLYFENOLEN
Al deze antioxidanten kunnen van onschatbare waarde zijn voor ons lichaam. Andere bewezen gezonde voordelen zijn o.a een goede bescherming tegen beschadiging van cholesterol in het bloed, ze werken bloeddrukverlagend, ze kunnen bijdragen tot het voorkomen van hart en vaatziekten, kunnen ze mogelijk helpen bij behoud van de hersenfuncties en verbetering van het geheugen., de bioactieve stoffen in maqui bessen kunnen de ongunstige effecten op de bloedsuikerspiegel compenseren, waardoor ze een antidiabetisch effect hebben, bepaalde stoffen in maqui bessen kunnen helpen om urineweg-infecties te bestrijden, en ze kunnen helpen spierschade te verminderen na zware trainingen.
Qua voedingswaarden hebben ze naast de antioxidanten ook aardig wat in huis. Per 100 gram ( gevriesdroogd poeder ) bevat het zo’n 40 gram koolhydraten, waarvan zo’n 35 gram suikers. Qua eiwitten is het ook aardig wat, circa 7 gram per 100 gram. Qua vetten ligt het gemiddelde op zo’n 9 gram, waarvan 1 gram verzadigd. Waar de maqui-poeder vooral in uitblinkt zijn vezels: per 100 gram poeder zo’n 35 gram!
Maqui-bessen hebben een dieprode kleur. Dit kan worden gebruikt als natuurlijke kleurstof. De bessen smaken fris zoet en kunnen dan ook als een zoete lekkernij worden geconsumeerd. Helaas vinden we in de Westerse wereld bijna tot geen verse maqui-bessen. Het wordt hier voornamelijk in poedervorm, in een gevriesdroogde poedervorm en in supplementen-vorm ( tablet en / of capsules) verkocht. Vanwege de extreme hoge aantallen aan antioxidanten worden de bessen in capsule en tabletvorm verkocht.

HOE GEBRUIK JE MAQUI ( POEDER)?

Omdat wij het vrijwel alleen in poedervorm kunnen kopen, kun je het perfect overal in / door / op verwerken. Meest populair is door een smoothie, wat een smoothie een mooie rode kleur geeft en een licht zoete smaak. Er is geen ADH bekend wat betreft maqui-poeder. Meest aangeraden wordt om per dag niet meer dan twee gram ( = een theelepel ) te gebruiken. Iedere dag een theelepel kan bijdragen aan een goede gezondheid en het onderhoud daarvan. Waar kun je het poeder nog meer doorheen verwerken?
– door ( bio-dynamische naturel ) zuivel als kwark en YOMIO yoghurt of door plantaardige alternatieven
– ter garnering over taart, cake en gebsak
– als rode natuurlijke kleurstof, aangelengd met een beetje water
– door de thee roeren
– over zoete gerechten gestrooid zoals pannenkoeken , wafels en poffertjes
Je zou het poeder ook kunnen gebruiken ter vervanging voor suiker, echter heeft het niet erg veel zoetkracht waardoor het niet echt een zoete smaak geeft.
Wil je maqui-poeder bestellen? Via www.puurenfit.nl  kun je een gevriesdroogde biologische variant kopen. Goedkoop is het niet, maar je hebt er dan ook niet veel van nodig, waardoor het lang meegaat. Je betaalt voor een zakje van 125 gram € 17,50. De bessen zijn afkomstig uit Chili. KLIK HIER om direct te bestellen

FRUIT KWARK MAKEN

In het koelschap van de supermarkten vinden we ontzettend veel soorten kwark, yoghurts en vla. De meeste toetjes zijn gezoet met suiker en kleur / geur en smaakstoffen, wat voor een bepaalde fruitsoort moet dienen. De grap is dat we nauwelijks tot geen stukje fruit in de meeste soorten tegenkomen. Het aandeel in echt fruit is minimaal, en zeker betreft duurdere fruitsoorten als zacht  en exotisch fruit worden vaak concentraten, sappen en andere kleur / geur en smaakstoffen gebruikt, Dit is naast goedkoop ook smaakvoller, omdat echt en vers fruit in regel een veel mindere zoetkracht heeft. Ook is het onderheviger aan bederf. Daarom wordt er liever gekozen voor deze hulpstoffen, Het komt eigenlijk maar zelden voor, dat er echt vers fruit is gebruikt.

Fruit zuivel is naast lekker ook leuk in kleur. Bessen kunnen bijvoorbeeld een mooie paarse kleur geven. Dit kan een dessert veel kleur / geur en smaak geven, en zo aantrekkelijker maken m er je tanden in te zetten. Echt natuurlijk kun je de meeste zuivel toetjes niet noemen. Gelukkig kun je zelf de mooiste, lekkerste maar vooral GEZONDSTE fruit toetjes maken. Maqui-bessenpoeder is bijvoorbeeld een perfecte natuurlijke blauw / paarse kleurstof. Door een theelepeltje door je kommetje kwark te roeren, en daar eventueel nog twee druppels zuivere stevia aan toe te voegen, heb je een waanzinnig lekkere fruitkwark. Je lepelt meteen aardig wat antioxidanten naar binnen!

Je kunt met de MAQUI BESSEN poeder ook bakken. Maak bijvoorbeeld een prachtig glazuur op koek, taart een gebak, door een theelepel maqui-poeder door 100 gram stevia ICING poedersuiker te mengen en beetjes water toe te voegen tot er een mooi glad glazuur ontstaat, Heerlijk over haverkoek, die je maakt van 500 gram havermout, vier scheppen ICING poedersuiker, 10 gram wijnsteen bakpoeder en water. Meng alles ( voeg beetjes water toe) tot een stevige massa, draai er grote ronde koeken uit en bak deze in de oven ( 185C ) gaar. Besmeer ze met het glazuur en laat drogen.

Een reactie op “Alles over de MAQUI BES

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *