Wat is ramboetan?

Ook ik blijf zo nu en dan voor mij nog onbekende dingen tegenkomen. Dat vind ik altijd superleuk, want ik ga dan meteen graven om er alles over te weten te komen. Zo ook met deze RAMBOETAN. Niet zo heel gek, dat ik deze niet echt eerder ben tegengekomen, want ze zijn nu niet wat je zegt overal volop verkrijgbaar. Je vind ze voornamelijk in tropische winkels en soms op markten. Best jammer want deze variant op de lychee is echt superlekker maar vooral supergezond! 

DSC_0165

WAT IS RAMBOETAN?

De ramboetan, of rambutan is een vrucht uit de zeepboomfamilie. De vruchten worden ook wel de harige lychee genoemd vanwege zijn harige schil De ramboetanbomen kunnen zo’n 25 meter hoog worden. De vruchten groeien als trossen aan deze bomen. Er zit een eetbare, glazige witte, sappige vrucht in de harige rode schil. De ramboetan is hier niet erg bekend, maar in landen als Zuid-Oost Azië zijn ze ongekend populair vanwege de zeer lekkere zoetzure aromatische smaak,
De soort komt van nature voor in laaggelegen regenwouden van Maleisië. Qua kweek worden ze voornamelijk gekweekt in Indië, Zuid-Oost Azië, de Filipijnen en Sri Lanka.
Het witte sappige vruchtvlees heeft in het midden een pit. Deze kun je niet eten. In landen als India en Sri Lanka worden deze vruchten gegeten terwijl de pitten worden uitgespuugd. Ook de schil is niet eetbaar.
DSC_0170

GEZOND?

 Ramboetan is echt supergezond. Naast dat het rijk is aan vitaminen en mineralen bevat het veel vezels. Uitblinkers zijn ijzer en vitamine C. In India worden de pitten en de schil ook gebruikt om medicinaal in te zetten. Ook de bladeren van de ramboetanboom worden gebruikt om bijvoorbeeld extracten van te trekken.
Met name de hogere doseringen aan ijzer en vitamine C maken deze vruchten tot gezondheid-bommetjes. Ze bevatten vrij weinig suikers, per vrucht gemiddeld zo’n 2,5 gram. Dit maakt het voor diabeten aantrekkelijk.
Schermafbeelding 2018-09-30 om 05.32.46
DSC_0167

KOPEN, BEWAREN

Ramboetan is nauwelijks tot niet verkrijgbaar in de supermarkt. Soms heeft supermarktketen LIDL ze heel even in hun assortiment, maar dit komt zelden voor. Je kunt ze voornamelijk vinden in tropische winkels / toko’s en op sommige markten. De grote markthal in Rotterdam heeft ze ook dagelijks in huis.
Bewaar ramboetan buiten de koelkast op een koele plaats ( 15-17•) In de koelkast verliezen ze hun aroma. Buiten de koelkast bewaar je zo’n 3-4 dagen.
DSC_0189

MAKKELIJK TE PELLEN!

Ramboetans zijn zeer eenvoudig en snel te pellen en zijn waarschijnlijk daardoor ook zo populair in Aziatische landen. Ze kunnen direct worden gegeten.
DSC_0185 DSC_0187
Je hebt er in principe niet eens een mesje bij nodig, even een keepte maken in het midden van de schil met je nagel is ook voldoende om de schil open te splijten. De vrucht ligt los in de schil waardoor je deze er zo uitwipt.
DSC_0168

WAT KUN JE ERMEE?

In Aziatische landen worden ramboetans naast “ uit het vuistje” gegeten meest gebruikt in desserts of om iets te zoeten. Ze zijn inderdaad uitermate geschikt om in toetjes te verwerken, maar smaakt ook zalig door salades en schotels. Ook lekker door smoothies! Vergeet echter de pitten niet te verwijderen.
Ik heb er een lekkere ramboetanvla mee gemaakt.
DSC_0197

RAMBOETAN VLA

DIT HEB JE NODIG;
  • 1 liter plantaardige melk ( liefst amandel of sojamelk)
  • 70 gram kuzu
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een theelepel vanille bourbon
ZO MAAK JE HET:
pel ongeveer 8-10 ramboetans en verwijder de pitten. Maal deze tot een fijne massa. Maak een papje van de kuzu met een beetje van de melk. Doe de rest van de melk in een steelpan en voeg de ramboetanpurei en stevia en vanille toe. Breng al roerend aan de kook. Zodra de massa kookt , het kuzu-papje toevoegen en roeren tot de vla op de juiste gewenste dikte is ingedikt. Laat kort afkoelen en giet over in een glazen fles om verder af te koelen. Bewaren in de koelkast.
DSC_0194

2 Reacties op “Wat is ramboetan?

  1. Hi,

    Monique! Bedankt voor je stuk over de Rambutan.

    Voor we teruggingen naar Holland vond ik het zwaar afscheid van onze Rambutanboom te nemen, zo’n geweldige boom met waanzinnige vruchten.
    In die context de vraag: ‘Wat bedoel je met Indië?”

    Overigens wordt steeds op google de Rambutan als “variant van de lychee” genoemd …
    ’t Is natuurlijk andersom ha!
    Want het is duizendmaal mooier en lekkerder toch!

    Blijf je site bekijken hoor,

    vriendelijke groet,
    Sven Alexandre.

  2. hey monique
    is het gevaarlijk als ik die pit eet
    wat ziet en smaakt gewoon als een amandel ps eet die gewoon op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *