Wc reinigers….hoe onschuldig zijn ze?

We staan er niet zo bij stil, als we een flinke scheut wc-reiniger in de wc pot spuiten. We willen alleen maar dat het goed schoonmaakt en dat de pot lekker fris gaat ruiken. Er zijn honderden soorten wc reinigers, van goedkoop tot duur, van lavendel tot eucalyptus. Jij zult je vast nooit erg hebben verdiept in wat jij koopt. Je zult vast het goedkoopste kiezen en iets wat jouw voorkeur heeft in geur. Tot voor kort deed ik dit ook. Tot ik mij eens ging verdiepen in het fenomeen wc-reiniger. ???? De aanleiding voor mij was het milieu Ik begon mij op een dag af te vragen, wat er nu allemaal in zo’n fles wc reiniger zat en hoeveel effect dit heeft op mens , dier en milieu. En eerlijkgezegd schrok ik mij een hoedje. Alleen al de pittige waarschuwingen op zo’n fles geeft je een zeer onbestemd gevoel. Nu snappen we allemaal wel dat het geen lekker drankje is om te drinken en dat we het buiten bereik van kleintjes moeten houden, maar ik was erg verbaasd over de ingrediënten en wat deze kunnen veroorzaken. Bij research kwam ik ook het e.e.a tegen waarbij je kunt denken waarom dit gewoon vrij verkocht mag worden. 

 

PITTIGE WAARSCHUWINGEN

Als ik mijn toilet reinig, gebruik ik latexvrije handschoentjes. Dit doe ik omdat ik dit een fijner idee vind. Ik stond er nooit echt zo bij stil wat dat spul op de huid kan aanrichten. Op de meeste flessen wc reinigers kunnen we voorschriften lezen. En naast de voorschriften waarschuwingen. Dat is natuurlijk niet ongewoon of uniek, want zo’n beetje elk reinigingsmiddel hanteert waarschuwingen. Maar betreft wc reinigers gaat dat best ver. Zo moet contact met de huid worden vermeden, moet het inademen van dampoen worden gemeden, en moet je oppassen met spetters. Wauw, denk ik dan meteen…..???? Ik snap dat het wat nodig heeft om een wc pot grondig en hygiënisch te kunnen reinigen, maar dat het zo waanzinnig giftig spul is….Dat is sowieso ook nooit gezond voor ons milieu.

WAT ZIT ER EIGENLIJK IN WC REINIGERS?

Ik ben eens gaan kijken naar de ingrediënten van een gemiddelde wc reiniger. Zonder bleek. Want daar kom ik later nog op terug. De meeste conventionele wc reinigers bevatten:

– <5% niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen

– <5% kationogene oppervlakteactiebe stoffen

– parfums

Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen vallen onder de categorie van wasactieve stoffen. Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen hebben een kop zonder lading. Ze worden in veel was- en reinigingsmiddelen gebruikt. Er zijn een aantal redenen om deze stoffen te gebruiken. Allereerst wordt de waskracht versterkt door gezamenlijke toepassing van anionogene en niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen. Daarnaast zijn de betere waswerking bij lagere temperaturen en bij synthetisch textiel, en de lage gevoeligheid voor hard water bepalende factoren geweest voor de toepassing van niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen in een breed scala aan producten.

Veelgebruikte niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen zijn alcoholethoxylaten (AEO) en vetzuuralkanolamides (FAA). Alkylfenolethoxylaten worden vanwege hun slechte afbreekbaarheid en de vorming van het zeer toxische nonylfenol niet meer toegepast. De EO/PO blokpolymeren voldeden niet aan het wettelijk afbreekbaarheidcriterium en worden daarom vanaf 1991 niet meer toegepast. Tegenwoordig worden ook niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen gebruikt die zijn afgeleid van suiker. Dit zijn de zogeheten alkylpolyglycosiden (APG).  De meeste niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden toegepast zijn gemakkelijk afbreekbaar, sommigen zijn minder gemakkelijk afbreekbaar (zoals amine oxides en alcohol ethoxy/propoxylaten). De meeste niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen zijn toxisch tot zeer toxisch voor waterorganismen. Vanwege de soms matige afbreekbaarheid in combinatie met de toxiciteit kunnen sommige niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen dus milieubezwaarlijker zijn dan andere wasactieve stoffen. Deze stoffen worden echter uitsluitend toegepast in de professionele sector voor toepassingen waar vooralsnog geen alternatieven voor zijn.  Niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen kunnen in het algemeen huidvetten en eiwitten in de huid oplossen. Ze kunnen daardoor ingrijpen in allerlei processen in de huid die door enzymen gekatalyseerd worden. Vandaar ook de pittige waarschuwingen op de flessen…????

Ook kationogene oppervlakteactieve stoffen vallen onder de categorie wasactieve stoffen. De kationogene oppervlakteactieve stoffen hebben een positief geladen kop. Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn quaternaire ammoniumverbindingen (of kortweg quats). Deze stoffen zijn goede bevochtigers maar minder goede reinigers. Ze hebben sterk de neiging te hechten aan zeer veel verschillende materialen waaronder katoen, wol, kunststof en glas. Kationogene oppervlakteactieve stoffen worden vooral toegepast in wasverzachters. Hiervoor worden meestal de volgende quats gebruikt:

 

 • DEEDMAC (DiEthyl Ester DiMethyl AmmoniumChloride)
 • DEQ (DiEster Quat)
 • DETEAQ (DiEsterl TriEthanolAmine Quat)In de professionele sector worden de kationogene oppervlakteactieve stoffen veelal toegepast als actieve component in desinfectiemiddelen. Hiervoor worden weer andere quaternaire ammoniumverbindingen gebruikt. De quats die het meest gebruikt worden voor desinfectie worden meestal simpelweg aangeduid als ‘quat 1’ en ‘quat 3’. ‘Quat 1’ is alkyl dimethyl benzyl ammoniumchloride, ‘quat 3’ is didecyl dimethyl ammoniumchloride Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn toxisch voor waterorganismen. Ze zijn echter gemakkelijk afbreekbaar en worden in een waterzuiveringsinstallatie goed verwijderd. Om deze reden zijn de concentraties in het oppervlaktewater zeer laag.  Deze stoffen worden veel in wasverzachters gebruikt en blijven dus (deels) op het textiel achter. Tijdens het dragen van de kleding kan de huid dus steeds blootgesteld worden aan deze stoffen. Kationogene oppervlakteactieve stoffen zijn in principe in staat huidvetten en eiwitten in de huid op te lossen. Ze kunnen daardoor ingrijpen in allerlei processen in de huid die door enzymen gekatalyseerd worden, en daardoor irritaties veroorzaken. Uit onderzoek blijkt echter dat alleen de onverdunde oplossing van de wasverzachter werkelijk irriterend is. Allergene eigenschappen zijn niet aangetoond voor de ze stoffen.

 

Synthetische parfums kunnen behoorlijk irriterend werken, zowel op de huid als op de luchtwegen. De parfums in wc reinigers zijn mengsels van meerdere stoffen. Deze stoffen kunnen een natuurlijke oorsprong (lavendel, sinaasappelolie) hebben, of synthetisch geproduceerd zijn.

In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat parfumingrediënten van nature bepaalde kleine verontreinigingen bevatten, die de fabrikant liever niet in het product heeft, maar die helaas niet verwijderd kunnen worden. Zolang deze hoeveelheid verontreiniging ver onder het risiconiveau ligt is en er dus geen gevaar is voor de gezondheid voor mens en dier, is dit door de Europese wetgeving toegestaan.

 

ANTIGIF CENTRUM BEZORGD

Niet alleen kunnen we vraagtekens zetten bij de effecten op ons milieu, maar ook de werkelijke gevaren worden volgens het Antigifcentrum onderschat. Jaarlijks ontvangen zij zo’n 12.000 meldingen van incidenten. Hiervan zijn 25% kinderen, en 75% volwassenen. Bij volwassenen zien zij voornamelijk incidenten van brandwonden aan de huid ( zo’n 45%) en oog-aandoeningen ( zo’n 32%)

Nóg gevaarlijker blijken de hypochlorieten, die bleekwater en javel omvatten: in 2015 werden daarmee zelfs 1.409 incidenten gemeld. Of meer dan drie per dag! Vaak gebeuren er ongevallen als men bleekwater mengt met een zuur of bij het reinigen van de toiletpot, als men bleekwater na een ontkalker gebruikt. Hierbij komen onmiddellijk gevaarlijke dampen zoals chloorgas vrij, met bij inademing schadelijke gevolgen voor onze luchtwegen. Wie per ongeluk een geconcentreerde oplossing van bleekwater inslikt, riskeert brandwonden in de mond, slokdarm en maag. Het is allen daarom al verstandig om geen wc reinigers met bleekwater te kiezen. Volgens het Antigifcentrum zijn huishoudelijke reinigingsmiddelen ná geneesmiddelen de meest frequente oorzaak van ongevallen. Ze worden dagelijks en wereldwijd gebruikt, en dus zeer wijd verspreid. De meest gevaarlijkste reinigingsmiddelen zijn ontkalkers, ontvetters, en….wc reinigers. Ook zijn er overigens opvallend veel ongevallen met reinigers met bleekmiddel. Ik ken ( serieus) mensen die de geur van bleekwater heerlijk vinden en dit express opsnuiven. Zeer ongezond, en zeer gevaarlijk, volgens het antigif centrum.

 

WAT DAN WEL?

Ik kan mij zo voorstellen na het lezen van het bovenstaande dat jij ook nu jeuk krijgt van jouw fles wc reiniger. Ik had hetzelfde na mijn onderzoek. En heb de fles meteen bij het chemisch afval gezet. Maar ja….????…..mijn toilet moet dagelijks ook schoongemaakt worden. Ik ging op zoek naar alternatieven. En kwam uit bij “ Marcel’s green soap” en “ ecover”. Ik kwam deze als meeste tegen in zowel supermarkten als biowinkels.

 

MARCEL’S GREEN SOAP

Marcel’s green soap timmert lekker aan de weg. Ze zijn al een poosje bezig en we zien steeds meer producten in de winkel en supermarkten. Het wordt voornamelijk verkocht in biowinkels /  supermarkten. Marcels green soap produceert zo natuurlijk mogelijke reinigingsmiddelen. Op basis van de natuur, met respect voor mens, dier en milieu. Ze werken dus niet met agressieve en synthetische stoffen, en de verpakkingen zijn milieuvriendelijk en 100% recyclebaar. Het leukste van Marcel’s green soap is dat de prijzen erg prettig zijn. In vergelijking met andere natuurlijke reinigingsmiddelen is Marcel vrij voordelig te noemen. Ik ben al een poosje een groot fan, vooral omdat alles echt heel erg lekker geurt. Wat ook fijn is, is dat het toegankelijk is omdat het erg goed verkrijgbaar is.

 

Ik koos voor de sinaasappel / jasmijn  geur.  De WC reiniger bevat  geen kleurstoffen, parabenen, chloor, fosfaten, zuren en ammonia. Het is  gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zijn 99% biologisch afbreekbaar. De flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Voor een fles van 750 ml betaal je gemiddeld € 3,49. Dat is natuurlijk iets duurder dan een fles goedkopere Harpic, maar je hebt wel een meukvrije variant.

 

De WC reiniger bestaat voor het grootste deel uit water en “ sodium chloride” wat ook wel gewoon keukenzout betekent. Daarnaast bestaat het voor een groot deel uit sodium laureth Sulfate. Natrium laureth sulfaat behoort tot de aniogene oppervlakte actieve stoffen (ook wel surfactanten genoemd). Het zit veel in shampoos en zepen, maar kan ook voorkomen in was- en afwasmiddelen als wasactieve- en schuimvormende stof. Het zorgt ervoor dat talg, dode huidcellen, zweet en ander vuil losgeweekt worden en oplossen in het water.  Natrium laureth sulfaat kan, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid en kan prikken wanneer het in je ogen komt. Er komt ook tetranatriumglutamaat in voor. Dit is een chelaatvormer op plantaardige basis. Tetrasodium glutamaat diacetaat fungeert als een spoelmiddel in veel  producten. Het wordt aangetroffen in zonnebrandcrème, gezichtsreiniger, shampoo, make-up, lotion en andere producten. Het is ook te vinden in reinigingsmiddelen, reinigingsdoekjes, zeep en andere schoonmaakmiddelen

Nog een ingrediënt wat we tegenkomen is cocaminepropyl Betaïne. Cocamidopropyl betaïne is een amfoteer surfactans (= oppervlaktespanning verlagend middel) dat wordt gebruikt als schuimmaker in vele “rinse off” huidverzorgingsproducten. Deze stof is de uitzondering op de regel dat contactallergie op cosmetica wordt veroorzaakt door de “stay on” producten.

En dan vinden we naast parfums ook nog kalium oleaat. Dit is een bruine, vaste of heldere tot amberkleurige vloeistof met een zeepachtige geur. Het “ zinkt” en mengt water.

Het gebruik vind ik erg prettig. De geur is, zoals we van Marcel’s green soap gewend zijn, echt ontzettend lekker. De wc pot gaat heerlijk geuren van een scheutje. Ik doe altijd een laagje wc reiniger in de pot van mijn wc-borstel. Hierdoor blijft de borstel ook zo schoon mogelijk. De heerlijke geur bleef daardoor ook lang hangen in mijn mini-toilet. De pot werd ook erg goed schoon. Ik kan niet anders dan meer-dan-tevreden zijn ! De wc reiniger werkt net zo goed als conventionele en geurt zalig. Wellicht niet zo gigantisch sterk als conventionele, maar who care? ????

 

Ook de andere geur bestaat uit dezelfde samenstelling. De patchouli en cranberry-geur is een bekende ” marcels’s” geur. Ze gebruiken deze geur- combi ook in hun handzepen . Ik vind de geur werkelijk fantastisch. Het blijft aardig lang hangen in je toiletruimte Mijn voorkeur zou uitgaan naar deze geur!

 

ECOVER

Ik denk dat iedereen al eens van dit merk heeft gehoord, of een product in huis heeft. Ze bekleden een erg grote markt. De producten zijn erg goed verkrijgbaar, in zowel supermarkten als biowinkels. De biowinkels hebben het grootste assortiment. Ecover probeert “ zo clean” mogelijk te zijn. Ze proberen zo natuurlijk mogelijk te blijven en ook houden ze erg veel rekening met mens, dier en milieu. Ook Ecover kiest voor recycle verpakkingen en gebruiken geen onnodige stoffen om bijvoorbeeld de etiketten te drukken.

 

Ik koos voor de geur “ zeebries & salie”. En ik betaalde voor een fles van 750 ml  € 3,19, dat is dus een stukje goedkoper dan Marcel’s. Wat mij ook opviel was de ingrediëntenlijst: die is ietsje korter gehouden dan Marcel’s. Ook hier zien we dat de WC reiniger voor het grootste deel bestaat uit water, maar daarnaast ook uit citroenzuur. Daarnaast vinden we lauryl glucoside. Laurylglycoside is een alkyl-glycoside opgebouwd uit glucose en een lange alkylgroep, namelijk een laurylgroep, dat uit kokosolie gewonnen wordt. Alkylpolyglycosiden geproduceerd uit laurylalcohol en een polysacharide, worden ook laurylglycoside genoemd. Het is een niet-ionische oppervlakte-actieve stof en detergent. Het is een goede biologisch afbreekbare stof. Naast deze hoofdbestanddelen vinden we natrium-citaat, Xantaangom ( verdikkingsmiddel) en parfums op plantaardige basis.  Het is dus een iets korter rijtje dan Marcel’s.Daardoor is het waarschijnlijk ook goedkoper in verkoopprijs.

Ik vind de geur echt heerlijk! Zeer fris. Ik moet zeggen, dat ik qua geur de voorkeur geef aan de varianten van Marcel’s.Ook vind ik de fles van Marcel’s veel prettiger in gebruik. Resumerend gaat mijn voorkeur na deze test uit naar de twee varianten van Marcel’s. Gewoonweg nét even beter, lekkerder in geur en gebruiksvriendelijker.

 

 

ZELF WC REINIGER MAKEN

Het kan nog makkelijker en meer meukvrij. Want ook om je pot hygiënisch te reinigen heb je echt niet zoveel nodig, dat liet Ecover ook al een beetje zien. Het is daarom geen scheikunde om zelf een wc reiniger te maken. Daar heb je welgeteld drie ingrediënten voor nodig:

– biologische schoonmaak azijn

– een etherische olie, bijvoorbeeld lavendel of eucalyptus

– bakingsoda 

Wat je kunt doen, is een oude fles wc reiniger bewaren. Deze kun je dan vullen met schoonmaakazijn en ongeveer 100 ml water. Daaraan voeg je enkele druppels olie toe. Schud de fles goed. Dit is je basis wc reiniger. Voeg hieraan ( nog) geen bakingsoda toe. Dit gaat namelijk direct werken, en raakt uitgewerkt binnen een paar minuten. Wil je dus je wc pot reinigen, werk als volgt:

 

* reinig de wc pot met de basis. Spoel kort.

* laat een theelepel bakingsoda in de pot vallen en spuit hierop van van de basis. De making soda zal direct gaan activeren ( schuimen en sissen)

* reinig de pot met de wc borstel

* spoel goed door

 

Zelf je wc reiniger maken scheelt je bakken vol geld, maar ook spaar je het milieu door minder plastic te kopen Uiteraard is kant-en-klaar erg handig. En als je dit dan liefst doet, kies dan voor goede merken zoals Marcel’s en Ecover.

Er zijn verschillende soorten bakingsoda verkrijgbaar. Kies voor 100% zuivere natrium-bicarbonaat. Meer over baking soda lezen? KLIK HIER

SUPER KORTINGSACTIE!

Ik mag van Marcel’s green soap jullie een waanzinnige korting geven op de twee verschillende geuren WC reinigers! ! Wat dachten jullie van een korting van maar liefst 25% ? Dat is nog eens supervoordelig kennismaken!

 • Korting is geldig van Zondag 9 December tot 29 December 2018
 • Alleen geldig met de kortingscode ” meukvrijegreensoap”
 • Alleen geldig in de webshop van Marcel;s green soap 
 • Zolang de voorraden strekkend zijn
 • Lukt het bestellen niet? Neem dan even contact op met de klantenservice van Marcel’s.

KLIK HIER voor de geur Pathouli en cranberry

KLIK HIER voor de geur sinaasappel en Jasmijn

7 Reacties op “Wc reinigers….hoe onschuldig zijn ze?

 1. Hoi Monique,

  Je kunt ook de toiletpot schoonmaken met 1 eetlepel bakingsoda en 1 eetlepel citroenzuur (pas bij elkaar doen, als je het gaat gebruiken). 10 minuten laten bruisen en dan met de borstel door de pot. Waar azijn alleen ontkalkt, heeft citroenzuur behalve een ontkalkende werking ook een ontsmettende werkung.

 2. Ha Monique,

  Ik ben ook fan van de greensoap, maar dan voor mijn handen. De wc reiniger heb ik niet geprobeerd. Ontkalkt die ook goed?

  Hartelijke groet,
  Margo

 3. Ik gebruik zelf al een tijd lang bakingsoda en schoonmaakazijn voor mijn nieuwe toiletpot. Het viel mij namelijk op dat de glazuurlaag in toiletpotten ernstig worden aangetast na verloop van tijd, wanneer ze uitsluitend gereinigd worden met reguliere schoonmaakmiddelen. Daardoor zet zich op een bepaald moment kalk en urinezuur heel gemakkelijk af in de toiletpot.

 4. Ik gebruik al heel lang natriumbicarbonaat met schoonmaakazijn. Natuurlijk ruikt het niet lekker als je azijn in de pot spuit maar zodra het weg is en de pot schoon ruik je het niet meer. Beter zo dan allemaal luchtjes die de vieze lucht verbloemen. Wat ik ook heel fijn vind is een stoomreiniger. Die reinigt met alleen maar water!

 5. Ook ik gebruik zuiveringszout

  strooi in de pot, borstel er door voor beetje schuur, en een scheut bio schoonmaak of gewone azijn er bij dat geeft een bruis,weer de borsel er door en schoon. Geen luchtjes

  Ook na de grote boodschap strooi ik zuiveringszout in de pot en laat dat staan. Neemt meteen de luchtjes op!

  Zo ontstop je ook je douche,wc, wasbak handje zout en scheut azijn erop.

  Goedkoop en geen schade beide heb je gewoon in huis ???? Zonder extra flessen.

 6. Ik ben ook een Sonett fan! Zij gaan nog wat verder , hebben een hele filosofie rond hun producten, zijn er bijna op een spirituele manier mee bezig (basis is gewerveld water).
  Vroeger kocht ik Ecover, ik vind dat dit een heel mooi pionierend bedrijf is geweest, en dan nog Belgisch. Jammer genoeg zijn ze overgenomen door een Amerikaanse grote broer, die het helemaal niet zo nauw neemt met bewust omgaan met de mens en het milieu…Zo jammer… Een hele levensfilosofie naar de knoppen, zo lijkt me dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *