Zo maak je vegan speculaasjes!

Zo nét even na de zomer begint het bij ons al te kriebelen….de heerlijke speculaas lekkernijen! Vooral speculaasjes zijn de absolute favorieten. Alhoewel we tegenwoordig het gehele jaar door speculaasjes kunnen kopen, blijft het nog steeds het meest gekochte snoepgoed tijdens de sinterklaas periode. We krijgen er gewoon dan  ECHT zin in!

Speculaasjes zijn al eeuwen oud. We eten het al decennia’s lang tijdens sinterklaas. Het is inmiddels erg commercieel geworden en dat vind ik soms best een beetje jammer, maar anderzijds…..waarom niet het gehele jaar heerlijk kunnen genieten van speculaas? Nu zijn speculaasjes, net als alle andere feestelijke lekkernijen rondom sinterklaas ( en kerstmis ) niet bepaald onder het rijtje ” meukvrij / gezond en verantwoord ” te plaatsen. In mijn uitgebreide artikel over de werkelijke voedingswaarden van al deze lekkernijen kun je o.a lezen dat één klein speculaasje goed is voor één suikerklontje . Als je het bij één speculaasje per week houdt is dat helemaal niet zo erg. Maar daar wringt bij de meesten nu juist de schoen……we kunnen het nooit maar bij eentje of twee houden…..of drie…..Zucht……

Het is dan fijner, om speculaasjes te genieten die minder ongezond zijn en geen directe aanslag zijn op de gezondheid. Laat ik je direct teleurstellen, want deze vind je in principe niet kant-en-klaar in de ( web ) winkels. Er zijn erg veel webwinkels die hoog van de daken toeteren gezonde speculaasjes te verkopen, maar in deze alternatieven vinden we altijd dan iets van een suikervervanger wat net zo ongezond is als gewone sucrose, of een olie of vetsoort. Er wordt voornamelijk gespeculeerd om het feit dat speculaasjes bijvoorbeeld vrij zijn van gluten, van lactose of vrij zijn van dierlijke componenten. ( veganistisch ) Allemaal erg leuk voor de mensen die in deze verschillende doelgroepen vallen, maar het zegt verder weinig tot niets over de uiteindelijke voedingswaarden. Dat kan in veel gevallen zelfs nog ongezonder uitpakken dan een origineel. Nu hoef je niet meteen wanhopig te worden, want gelukkig kun je zelf erg veel doen. En dan zinspeel ik op ZELF MAKEN. Nee, niet meteen weg klikken, lees even door, want dat is echt makkelijker dan je tanden poetsen. Het kost namelijk niet veel meer tijd dan dat je op stap/ op zoek moet gaan naar ” gezonde” alternatieven. Speculaasjes maken is echt heel erg eenvoudig en bovendien erg LEUK om te doen. Je houdt de complete regie zelf in handen, om je speculaasjes ECHT een stuk gezonder te maken. Ik bedacht een heerlijk veganistisch recept waarmee zelfs een kind van vijf heerlijk smakende, geurende gezondere speculaasjes kan maken. Dit recept is geschikt voor vrijwel iedereen. Dus voor de veganist, voor de lactose-intoleranten, voor Coeliakie-patiënten, en voor iedereen die graag op hun suiker-inname let. Ik heb geen nasty’s gebruikt als zonnebloem olie, palm olie, suikers, meuk-suikers, kleur/ geur/ smaakstoffen, aroma’s, synthetische hulpstoffen enzovoort. Ik heb deze vervangen voor de meest meukvrije alternatieven. Zodat je een waanzinnig lekker maar verantwoord speculaasje eet!

Om echte speculaasjes te maken, heb je ” speculaas-plankjes” nodig. Uiteraard kun je ook zonder deze vormen gladde speculaasjes maken, maar met zo’n vormpje erin wordt je eigen speculaas ook ECHT speculaas. Deze speculaas plankjes kun je kopen in de betere bak/ kookwinkels en on line, maar ik raad je aan om eerst eens een aantal kringloop winkels af te struinen. Ik vond daar al mijn plankjes voor nog geen € 25 eurocent per plankje. In kringloop winkels kom je deze plankjes veel tegen, omdat men vroeger deze plankjes erg veel in huis hadden, vroeger werden speculaasjes namelijk alleen maar zelf thuis gebakken. Met wat geluk kom jij ook erg veel van deze plankjes tegen, dat scheelt een heleboel geld! Zeker de moeite waard, om daar eens even te gaan snuffelen. Er zijn plankjes om kleine speculaasjes te maken, maar ook plankjes om grotere te maken en om speculaas-poppen te maken ( zie afbeelding hierboven )

Ook enthousiast geworden? Knoop je schort dan snel voor en ga aan de slag! En oh ja…..je huis gaat er heerlijk van geuren!

Wat heb je nodig?

  • 500 gram 100% glutenvrij havermout, tot meel vermalen in de blender
  • een banaan, gepureerd
  • vier volle eetlepels speculaaskruiden ( geen speculaaskruiden kunnen vinden? Maak het dan zelf, KLIK HIER )
  • 50 gram zuivere kokosolie, op kamertemperatuur ( gebruik ZUIVERE kokosolie, zoals Royal Green )
  • drie eetlepels biologische erythritol + een theelepel stevia sweet
  • warm water
  • 5 gram baking soda + vers citroensap om te activeren
  • geschaafde blanke amandelen ( optioneel )

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed alle ingrediënten, behalve de bakingsoda / citroensap en de geschaafde amandelen, in een kom door elkaar en voeg steeds kleine beetjes warm water toe, blijf steeds goed doorkneden tot er een stevige soepele deegbal ontstaat.Voeg de bakingsoda toe en schenk een klein beetje citroensap erover om te activeren, kneed met snelle hand opnieuw stevig door.  Draai balletjes uit het deeg en druk steeds een balletje in een vormpje van het plankje, haal voorzichtig los en leg op de bakplaat.  Je kunt een aantal bestrooien met amandelschaafsel, al hoeft dat uiteraard niet. Gebruik je geen plankjes, kun je de balletjes tussen de handen plat drukken en op de bakplaat leggen. Bak de speculaasjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat de speculaasjes erg goed afkoelen, om uit te harden, en hun brosse bite te krijgen.

Bewaar de speculaasjes in een goed afsluitbare koekblik, dit houdt de speculaasjes meest knapperig en minder snel taai en oudbakken,.

 

 

4 Reacties op “Zo maak je vegan speculaasjes!

  1. Op zich niet vies, zeker niet als je de suiker al hebt verbannen. Ik vind ze alleen iets aan de droge kant, waarschijnlijk komt dat door de havermeel. De banaan geeft er wel een lekkere smaak (op de achtergrond) aan. Bij een tas (kopje) thee zal het zeker smaken. Ik ben ook dol op honing, dus ik doe er vaak een likje honing (van de imker om de hoek 🥰) op.

  2. Heerlijk recept Monique veel dank weer. Ik leer veel improviseren door jouw recepten, heel blij mee. Dankjewel.
    Omdat ik voor iemand bak die ook nog eens geen kokosbloemsuiker mag en Stevia vies vindt, heb ik er extra kaneel 1 el in gedaan maar ook 1 extra banaan, 11 ontpitte vijgen gepureerde in beetje water. Uiteindelijk is het allemaal suiker maar daar ga ik niet over 😁
    Snufje zout moet van mijn patissier buurman en ik merk dat het verschil maakt. En citroenrasp (bio) leek mij wel lekker.
    Een vorm is mij niet gelukt dus dan maar uitsteken. Ging prima zelfs mij man die gruwelt van ‘glutenvrij’ is fan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *