Wat is berkensap? Met test!

Berkensap. 

Je zult er vast ooit van hebben gehoord, gelezen of zelfs al eens van hebben geproefd. Het is in Amerika een behoorlijke hype, en de verwachtingen dat berkensap “ the next best thing” in Europa zou gaan worden lagen hoog, maar blijven vooralsnog uit. In Amerika is berkensap de opvolger van kokoswater. In Europa is kokoswater op dit moment van schrijven ( Juni 2017) nog altijd een erg populair drankje. Het wordt gezien als een gezond, hydrateren drankje. Berkensap lijkt veel méér gezonde eigenschappen in huis te hebben. Wat is berkensap nu precies? En waar is het goed voor? Ik hoop met dit artikel duidelijkheid te geven en ook test ik een 100% pure variant van het merk Mattisson ( www.mattisson.nl ) Zij stuurden mij flessen pure berkensap op. Is het wat?

SAM_1744

WAT IS BERKENSAP?

Berkensap is, zoals de naam doet vermoeden, het sap, wat kan worden getapt uit berkenbomen. Berkenbomen wortelen dicht onder de oppervlakte en de wortels reiken meters ver. Dit doen ze omdat ze erg veel water nodig hebben. In het voorjaar, als de buitentemperatuur rond de 8/9 graden reikt, komt de sapstroom op gang en gaan er honderden liters vocht door de boom. 

In Maart ( voorjaar) is het de uitgewezen tijd, om het heilzame sap te gaan oogsten. Na het voorjaar, als de blaadjes zijn gevormd, is de sapstroom te klein om af te kunnen tappen. Het tappen gebeurt dan ook altijd in Maart. In Noord Amerika, delen van Canada, New England en Amerika worden jaarlijks tonnen berkensiroop gemaakt. Maar onze Hollandse zilverberk is ook prima. Berkenwater is een herstellende en reinigende drank met een positief nutritieprofiel. Het doet meer dan kokoswater. Volgens diverse studies versterkt het ons immuunsysteem,, bestrijdt  het vermoeidheid, artritis en gewrichtspijn. Het geeft een goede energie, dus kan ook als sportdrank gebruikt worden. Tevens voorkomt het migraine. Vanwege de ontsmettende werking wordt het als traditioneel geneesmiddel in Rusland gebruikt tegen jeuk, parasieten en bij brandwonden.. Op Medical Daily kunnen we lezen dat berkenwater garant staat voor een goede mondhygiëne en het voorkomen van gaatjes. Dit wordt toegeschreven dankzij de aanwezigheid van xylitol.. Van xylitol is bekend dat het gaatjes voorkomt, omdat sommige gebit-aantastende bacteriën de stof niet als voedselbron kunnen gebruiken.

b7cf9defad7e62a8b3d84be3b62fb5e5 aa03f2ef53b901d829bbfdbb3637affc

De oudere generatie onder ons kent berkenwater o.a als haarwater. Vroeger werd het verkocht als haarwater om roos en haaruitval tegen te gaan. Vandaag de dag worden er nog steeds haarverzorgingsproducten verkocht met berkenwater als basis. Bovenstaande reclame stamt uit 1955. Ik herinner mij ook nog goed, dat mijn opa deze flesjes gebruikte 😉 Het geeft aan, dat er al erg vroeg is ontdekt wat berkenwater kan doen. 

Berkenwater smaakt héél licht zoet, en is een klein beetje siroopachtig. Het water bevat xylitol, aminozuren, proteïne, vitaminen en mineralen.  Wat betreft de lever en de nieren: ook hier heeft berkensap een gunstig effect op. Het water neutraliseert giftige afvalstoffen en elimineert gifstoffen die alleen de lever kan verwerken, zoals alcohol, verzadigd vet, pesticiden en meer. Berkensap bevat veel stoffen die de lever helpen. En niet alleen de lever: berkensap helpt de nieren bij het filteren en elimineren van urinezuur, zout, fosfaat, medicatie, ammonia.

En dan de huid: het sap zou de huidtextuur en huidproblemen zoals eczeem en acne verminderen. Het water vernieuwt de huidcellen niet alleen, maar beschermt ze ook van oxidatieve stress inclusief UV straling, vervuiling en ontstekingscondities. En dat is toch waar velen naar op zoek zijn in een huidproduct. Niet alle voordelen van berkensap zijn onderzocht, maar misschien is het de moeite waard om te proberen, alleen al voor de verfrissende zoete smaak. 

SAM_1742

HOE ZIT DAT MET DE XYLITOL?

Je zult vast de reclamespot van Peynenburg zero ontbijtkoek langs hebben zien komen. Daarin wordt met een grote plof een stuk berkenboom neergezet om te formuleren dat zij daar hun zoetstof uithalen. Xylitol dus. Om te begrijpen hoe dit nu precies in elkaar steekt, moet je het volgende even aandachtig lezen.  Xylitol is een suiker-alcohol ( polyol ) die erg veel wordt gebruikt ter vervanging voor suiker. We komen het vooral tegen in suikervrije kauwgum, en snoepgoed. Dit vooral omdat xylitol bij consumptie nauwelijks tot niet wordt omgezet in een zuur, wat het veel minder schadelijk maakt voor het gebit dan gewone suiker of andere zoetstoffen als sorbitol.

Xylitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in de vezels van veel soorten groente en fruit, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, bloemkool en berkenbomen. Aan deze laatste heeft xylitol zijn naam te danken. De Finse naam Xylitol betekent vrij vertaald berken-suiker. Tegenwoordig wordt xylitol gewonnen uit de resten van maïskolven. De zoetkracht is vergelijkbaar met die van gewone suiker, maar het levert 40% minder calorieën.

In Europa is xylitol toegelaten als voedingsadditief onder E nummer 967. Het wordt vanwege de tandvriendelijke eigenschappen ook aanbevolen door het FDA ( Food and Drug Administration) als middel tegen tandbederf.

Omdat xylitol langzamer in het bloed wordt opgenomen dan gewone suiker, wordt het tevens veel gebruikt om producten bestemd voor diabetici te zoeten.

Xylitol bestaat uit een behoorlijk groot molecuul dat erg veel water kan binden. Het wordt in de dunne darm onvolledig en traag geresorbeerd. Uit onderzoek blijkt dat een mens het gebruik van 200 gram xylitol per dag gedurende langere tijd probleemloos kan volhouden. Echter, bij langdurig gebruik kan de resorptie verhoogd oplopen. Meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht per dag kan laxerend werken. Na gewenning kan dit effect enigszins afnemen of deels verdwijnen. In de dikke darm wordt het restant ( circa 2/3) door de darmflora afgebroken tot gassen ( koolstofdioxide, waterstoffen) . Dit geeft winderigheid en diaree. Er wordt geadviseerd, om kinderen onder de drie jaar geen xylitol te geven, ook moeten volwassenen de overgang van gewone suiker naar xylitol zeer bedachtzaam en langzaam maken.

Xylitol is een vijf-koolstofatomen-suiker wat betekent dat het anti-microbaal ( wat groei van bacteriën voorkomt) werkt.

Xylitol wordt industrieel gewonnen uit resten van maïskolven, dit is de meest goedkope winning als grondstof. Xylitol wordt ook “ biologisch” verkocht, deze xylitol wordt meestal gemaakt van berken en/of beukenhout wat afkomstig is uit Scandinavië. Deze winning wordt een stuk complexer gewonnen via het houtsuiker ( xylose) Fijn gesneden hout wordt vermengd met water, vervolgens wordt de houtmassa gezuiverd en gefilterd totdat andere stoffen volledig van de xylitol zijn gescheiden.

Vroeger werd xylitol alleen maar van berk gemaakt, dit was een zeer dure methode. De Chinezen wilden een product wat stukken goedkoper was, en kwamen op de xylitol gemaakt uit maïs.

Het xylitol wat industrieel ( en naar alle waarschijnlijkheid ook in dit product) wordt gebruikt is afkomstig van genetisch gemanipuleerde maïs. Wil je xylitol wat werkelijk wat goeds doet voor je gezondheid, en waar alle bovenstaande gezonde eigenschappen over gaan, kies dan de weg naar de bio/of gezondheidswinkel, waar je alleen biologische xylitol kunt kopen gemaakt uit berk. Deze xylitol is ook niet bewerkt, en bevat geen andere toevoegingen. Lees de verpakkingen goed en zorgvuldig, ook bij de biowinkel. Zorg ervoor dat je verzekerd bent van een biologische variant wat is gemaakt van berkenhout/schors. Xylitol heeft een zeer lage GI: 7 Hou xylitol overigens ver bij je hond ( en) vandaan: het is zeer giftig voor onze viervoetige vrienden. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al fataal zijn, pas daar dus goed voor op. Resumerend, het xylitol wat we in producten aantreffen is anders van samenstelling dan de xylitol in puur getapt berkensap. Dit betreft het pure sap, en niet het xylose ( houtsuiker) van de berk. 

SAM_1743

HOEVEEL BERKENSAP MAG JE PER DAG DRINKEN?

Ik kwam op internet erg veel voorschriften tegen. Het één zegt per dag een glas berkensap te drinken, een ander een halve liter, en weer een ander zegt dat drie eetlepels voldoende zijn. Dat laatste lijkt mij een beetje weinig om werkelijk de gezonde effecten te ervaren. Er zijn geen echte ADH richtlijnen bekend. Er zijn ook geen bijwerkingen bekend, wel dat er een arts moet worden geraadpleegd bij zwangerschap en borstvoeding.  Ik hou het dan ook op 100 ml per dag voor mijn test. Dit is ook meest aanbevolen.  Wat ik ook erg veel tegenkwam waren artikelen waarin berkensap als kuur werd gebruikt om de lever en nieren te reinigen. Er werd een halve liter per dag gedronken en verder zeer matig gegeten en gedronken. Ik blijf bij mijn test gewoon lekker eten, want daar kan ik niet van buiten 😉 Ik heb zeven dagen lang 100 ml berkensap per dag gedronken. Wat deed het?

SAM_1745

DE TEST

Ik kreeg een aantal flessen thuisgestuurd van www.mattisson.nl. Zij importeren 100% puur en vers berkensap, in een prachtige lange glazen fles . De flessen kun je weer mooi hergebruiken omdat het label er zo is af te trekken 😉 Het sap is 100% biologisch, puur en zuiver, en niet verhit of bewerkt. Daardoor is het na opening hooguit 3-5 dagen in de koelkast houdbaar en kan er wat bezinksel op de bodem vallen. Even goed schudden dus voor gebruik. Ik heb zeven dagen lang 100 ml berkensap gedronken. Ik deed dit tijdens mijn sporten. Het drankje hydraten inderdaad verbazingwekkend goed. Zelfs 100 ml is voldoende om een effect te krijgen. Ik had minder moeite dan gewoonlijk om mijn sport-sessie af te maken na het drinken van mijn glas berkensap. Dat vond ik werkelijk opzienbarend. Iedere dag heb ik eigenlijk meer dan de 100 ml gedronken. Ik heb een klein glas gebruikt maar kwam nooit verder dan dag vier eer de eerste fles op raakte . In een fles zit 500 ml. De eerste dag heb ik alleen 100 ml afgetapt, maar eerlijk gezegd hou ik niet van precies afmeten en afwegen. Ik wordt niet voor niets de vrouwelijke Jamie Oliver genoemd 😉 Ik hou van lekker losjes, geen gedoe met maatbekertjes. Dus het was iedere dag eigenlijk meer dan 100 ml. 

De smaak: die vond ik saai, plat, niet bijzonder. Ik had een zoete smaak verwacht maar er zit hooguit een licht zoete nasmaak aan. Het smaakt eigenlijk negens naar, ogf nou ja, naar water en een heel klein licht zoet tintje. Ik vond dit juist ontzettend fijn, tijdens het sporten drink ik liever geen zoete dranken. Wat zijn de voedingswaarden per 100 ml?

Schermafbeelding 2017-06-23 om 03.41.50

Ik merkte vooral de goede hydrotering tijdens het sporten. Verder heb ik geen opmerkelijke effecten geconstateerd. Maar ik vond de hydrotering al opmerkelijk genoeg. Ik gebruik ook wel eens kokoswater tijdens het sporten, maar dat hydraten minder goed en minder snel dan berkensap. Ik ben er enthousiast over. 

NADELEN?

Het enige, maar meteen best grote nadeel is de prijs. Dat vind ik echt schrikbarend hoog: 12,95 voor 500 ml. Ik vind het het wel waard, dat absoluut, maar voor “ miep-met-de-gewone-beurs” niet te betalen. Hopelijk waait berkensap snel over uit Amerika zodat het hier wellicht goedkoper kan worden aangeboden. Als ik een volle beurs zou bezitten, had ik zeker een voorraadje van deze pure berkensap ingeslagen, maar voorlopig zit dat er voor mij niet in. Het is een ijzersterk goed product. Vooral sporters kunnen hier echt erg veel plezier van hebben. Maar tja……die prijs. Je doet vijf dagen met een fles…..Dan gebruik je gemiddeld zes flessen per maand, en dat is….rond de 75 euro. PHFEW. Maar kun je het veroorloven, dan zou ik ze drie dubbel dik aanraden. Ik ben er erg enthousiast over. Het verbeterde mijn sportprestaties aanzienlijk en zeer snel na inname. 

MATTISSON 100% puur, rauw en biologisch berkensap kun je bestellen via deze bestellink.

SAM_1746

10 Reacties op “Wat is berkensap? Met test!

  1. Dankjewel voor dit boeiende en heldere artikel. Sinds een aantal jaren tap ik zelf berkenwater. Misschien is er bij jou in de buurt ook wel iemand die je berkenwater vers van de boom kan leveren. Of doe je het zelf…

  2. Bedankt voor het mooie artikel dat je hebt geschreven. Alles wat ik wilde weten stond hierin vermeldt. Dit is mijn 2e jaar dat ik berkenwater aftap. In 2017 moest er een tak van mijn zilverberk gezaagd worden. Heb het sap opgevangen, ingedikt en heb nu ca. 250 ml. Goddelijke berkensiroop. Werkelijk een unieke smaak! Nu ben ik bezig met een sapkuurtje van ca. 100 ml. per dag voor de innerlijke reiniging gedurende ca. 1 maand.
    Het aftappen vanuit een afhangend takje gaat aanzienlijk sneller dan vanuit een geboord gaatje. De schade aan de boom is daardoor ook een stuk geringer.

    • Hallo ik heb juist in de natuur winkel van het merk Herbal verse berken sap detox verrijkt met knoppen berk zwarte bes maar ik moet daar maar een soep lepel van nemen in een glas water is dit dan ook een goed product want het zou vocht afdrijven klopt dat

  3. Bedankt voor het informatieve artikel! Zelf tappen is erg simpel en kost niets. Gewoon bij een boom in het bos of park. Zodra de temperatuur stijgt in het voorjaar: vingerdikke tak op ooghoogte afknippen. Nog 20 cm tak laten zitten die je in de opening van een flesje steekt. Tak moet naar beneden buigen door het gewicht van het flesje. De volgende dag ophalen. Hij druppelt langzaam vol. Filmjes op youtube.

    Groetjes, Dorien

  4. Zou berkenwater ook tegen hooikoorts helpen. Helaas zijn mijn vriend en ik allebei allergisch voor berken. Misschien helpt berkenwater. Ga het proberen.

  5. Beste,

    Ik heb gezien dat Weleda berken extract heeft. De kleur hiervan in donker bruin. Heeft dit dezelfde voedingsvoordelen en stoffen?

    Groetjes

  6. Interessant artikel. Hebben in de Duitse Lidl 1 liter birkensaft 91% gekocht voor slechts € 1,79 in kartonnen verpakking. Lekker lichte zoete smaak.
    Per 100 ml : Energie kj/kcal 111/26 Vet 0 g, vetzuren 0 g,Koolhydraten 6,5 g, suiker 6,3 g, eiwit 0 g, Zout <0,01 g.
    Pas beginnen drinken en afwachten nu wat het met me doet 🙂

  7. waar kan men zo een boom kopen? hoe lang duurt het tot deze sap krijg?

    harte dank
    Carmen

  8. Hoe stop je het berkensap via een tak ? In de boom kan je kurkstop insteken

    • Hallo Francine, het bloeden van een berkentak is moeilijk te stoppen maar niet echt een groot probleem zodat de boon er dood door gaat. Ik zou per boom maar 1 of 2 aftap punten maken. Ik ga dit voorjaar 50 berken aanplanten voor dit doel. Bij de buren worden de bomen komende winter gekapt omdat ze de boomgaard het licht ontnemen dus vandaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *