krozijn koeken

krozijn koeken mooi

Eierkoeken,wie kent ze niet?. Zeker toen een dieet-goeroe ( ik noem geen namen 😉  ) de koeken ging promoten als gezond tussendoortje werden de eierkoeken enorm populair. Inmiddels is de ” eierkoeken-hype” samen met die goeroe bekoeld,maar zijn eierkoeken nog altijd populair. Ze bevatten echter toch aardig wat suiker en ook een zand emmertje aan E nummers in het ergste geval. Ik had al reeds in het basiskookboek een lekkere gezonde variant op de eierkoek,maar met deze verrukkelijke krozijnkoeken geniet je nét een beetje extra! Deze super-gezonde koeken zijn ideaal om mee te geven naar school,als snack,of als tussendoortje op het werk.

 

 

dit heb je nodig:

 

  • 225 gram melenmix ( voor recept zie Meukvrij ABC ” melenmix”)
  • twee eieren
  • twee eetlepels psyllium
  • twee eetlepels stevia kristal sweet Xtra
  • twee eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur
  • 150 ml heet water
  • een theelepel baking soda met wat appelazijn
  • een kopje geweekte rozijnen,goed uitgelekt
  • een kopje geweekte krenten,goed uitgelekt
  • een kopje geweekte cranberries,goed uitgelekt

 

 

zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Voeg alle ingrediënten,behalve het water,de gedroogde vruchten en bakingsoda/azijn,samen in een kom en roer dit met een pollepel stevig door elkaar. Voeg in één keer het hete water toe en roer goed door de massa.Het moet een beetje licht vloeibaar zijn gebleven,als het wat te droog/korrelig blijft,voeg dan een klein beetje heet water extra toe.Voeg de rozijnen/krenten/cranberries toe en roer goed door.Laat dit 10 minuten staan. Voeg de bakingsoda toe en svhenk hierop een klein scheutje appelazijn,dit zal direct gaan borrelen,dit hoort. Roer direct door de massa . Schep met een lepel bergjes op de bakplaat,let op,zorg voor voldoende ruimte tussen de bergjes,anders bakken ze aan elkaar vast. Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten,controleer tussentijds. De koeken zijn gaar als de bovenkant mooi goudbruin is verkleurd en ze licht hard zijn gebakken. Laat goed afkoelen of eet ze lekker warm op!

14 Reacties op “krozijn koeken

    • kijk eens even in het meukvrij ABC ,daar vind je alles zopwel over meel zelf als wat melenmix inhoudt en waarom ik dit heb bedacht! :-) Succes!

    • psyllium vervangt de gluten,en geeft de koek stevigheid en malsheid.Zonder kan natuurlijk ook,maar dan zijn de koeken minder stevig en mals.Lees ook mijn artikel over psyllium in de meukvrij ABC! Warme groet!

      • Kan je ook iets anders nemen ipv psyllium?Bij veel medicijngebruik wordt het gebruik hiervan namelijk afgeraden op de site van Puurmieke .

    • Je kunt de stevia vervangen,zoeten op smaak met ieder gewenst zoetmiddel.

  1. Je “spreekt” in je recept(en) over eetlepels, maar eetlepels zijn niet allemaal even groot. Kan ik jouw eetlepels met een afgestreken tablespoon vergelijken/meten?

    • mijn eetlepels zijn ” eetlepels”. Klinkt wat suf, maar ik ben niet zo nauwkeurig en strak en strikt met maten en doderingen. Gewoon lekker ontspannen op gevoel, met de losse hand bakken is mijn motto. Dus een eetlepel is gewoon een schep. Staat er bijvoorbeeld ” een flinke schep” dan bedoe ik daar een eetlepel met een kop erop mee! :-) Succes!

  2. Zojuist de koeken gemaakt en hoewel ze qua structuur niet echt lijken op de koeken van de foto (de mijne zijn heel grof, dus misschien iets te weinig vocht gebruikt) smaken ze heerlijk!!
    Ipv stevia heb ik een scheutje cool bear sinas/cocos gebruikt.

    • Wat een supergoed idee om cool bear te gebruiken! Bedankt voor de tip! Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *