Lidl goes bio….is het echt beter en gezonder?

We komen steeds vaker biologische producten tegen op de meest gekste plekken. Zo ben ik al eens biologische koekjes en snacks tegengekomen in een speelgoedwinkel. An sich een leuke ontwikkeling, zij het dat deze producten, bio of niet bio, nog altijd veel teveel suikers bevatten.

We zien de biologische “ gekte” ook doordringen in supermarkten. De grote jongens ( AH, Jumbo, Plus) zijn al een poosje bezig, de discount-supermarkten ( Lidl en Aldi) volgen nu ook langzaam maar zeker. Deze discounters bieden hun biologische producten tegen spotprijzen aan.  Lidl lanceerde onlangs tijdelijk een breed assortiment aan biologische producten. De vragen stroomden bij mij binnen….

“…is dit echt goed en gezond? “   “ …is het wat?”   “ …zijn ze werkelijk biologisch?   “ …kan dit wel voor die kleine prijsjes echt goed zijn?” 

Logische vragen. Ik ben erin gedoken. Een verslag.

IMG_9276

WAT IS HET?

Supermarktketen LIDL ( van Duitse komaf) lanceerde kort geleden een ruime sortering aan biologische producten. Er zijn al meerdere biologische producten vast in het assortiment opgenomen, zoals pasta, spaghetti en biologische zuivel. Ook zien we steeds meer biologisch fruit en groente de winkels binnen druppelen. Lidl heeft, net als de AH , een eigen biologisch label.

IMG_9280

Onder dit label worden alle biologische producten ondergebracht. De producten zelf worden vanuit geheel Europa geproduceerd/ gehaald. De nieuwe producten die tijdelijk in het assortiment zijn, bezitten tevens verschillende namen. Deze komen meestal van de leverancier zelf. Ook worden bekende huismerken gebruikt, zoals Milbona. Dit huismerk van de Lidl bekleedt een groot deel van alle verkrijgbare producten. Onder dit merk worden bijvoorbeeld de biologische yoghurts en karnemelk ondergebracht, maar ook de biologische havermelk. 

De biologische Milbona producten zijn afkomstig uit Oostenrijk. De leverancier Mona Naturprodukte kun je nog het beste vergelijken met Alpro. Het levert naast biologische zuivel ook veel plantaardige zuivelvervangers. 

Een ander merk wat wordt gebruikt is Golden Sun. Onder deze naam zien we erg veel granen, meel en zaden. De leverancier zit in Duitsland. Biokorn levert ook noten. Zo bezitten verschillende biologische producten verschillende benamingen, maar dragen allen wel het Lidl logo. De producten worden geproduceerd in opdracht van Lidl Nederland. Er worden ook producten gewoon in NL geproduceerd, zoals de biologische groentechips.  Andere landen waar de producten vandaan komen zijn Italië en Spanje. 

Lidl heeft de ruime nieuwe sortering van bio-producten tijdelijk in het assortiment opgenomen. Ik heb contact gezocht met Lidl om te vragen of het assortiment ook vast in de winkels verkrijgbaar is. Hierop kon de klantenservice geen antwoord geven. Mijn vraag wordt wel doorgegeven naar de marketing, maar dat verhaal kennen we 😉 Toch hoop ik, dat mijn verzoek om alles vast op te nemen wordt gehoord. 

IS HET WAT?

De hamvraag is natuurlijk: is het echt wat? Ik heb daarom de proef op de som genomen en enkele biologische artikelen gekocht om te testen. De producten zijn 100% biologisch, dit is wettelijk verplicht gesteld als een leverancier dit claimt op zijn verpakkingen. Alle biologische producten dragen ook het bekende groene biologische EU keurmerk. Dit wil echter niet zeggen, dat alles even gezond is. 

IMG_9289

Het nadeel van de “ biologische discount-producten” ( = biologische producten die erg goedkoop worden aangeboden) is dat het vaak gaat om versnelde producties. Daar worden dan, biologisch of niet, net zo goed hulpstoffen voor gebruikt om de producties te kunnen versnellen en de bevoorrading aan te kunnen vullen. Of deze hulpstoffen nu van biologische afkomst zijn of niet heeft geen enkele invloed voor onze gezondheid. Of het nu gaat om industrieel zout of zeezout, of om olijfolie of zonnebloemolie, ons lichaam herkent alles als energie om te verwerken en te gebruiken. Anders gezegd maakt ons lichaam geen enkel onderscheid tussen biologisch of niet-biologisch, uitzonderingen daar gelaten. Zo kunnen biologische groente en fruit wel meer voedingswaarden bevatten. 

 IMG_9287

Wat mij opvalt is dat veel biologische producten veel additieven bevatten. Dat is ontzettend jammer. Zo zit er in de groentechips hooguit 62% groente “ in wisselende verhoudingen” wat betekent dat niet in iedere zak dezelfde hoeveelheden groente zitten. Daarnaast zet ik een groot vraagteken bij de zonnebloemolie, die ook niet in exacte procenten zijn aangegeven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de olie wordt gehard. ( wat ervoor zorgt dat het smeltpunt wordt verhoogd) Geen erg gezonde bewerking. Bovendien zijn deze chips niet veel gezonder dan gewone chips. Deze groentechips is een goed voorbeeld van een versnelde productie. Per 30 gram geeft deze chips net zo goed 11 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd. Dat is bijna net zoveel als gewone chips.

IMG_9277

We zien in de havermelk ook zonnebloemolie. Ik vind dit overbodig, maar voor een versnelde productie is dit noodzakelijk, om het product langer houdbaar te maken. Een pak kost 1,49. Een koopje, vergeleken bij de havermelk in de biowinkel. Toch zou ik liever voor deze varianten kiezen, omdat deze bijna nooit extra toevoegingen bevatten dan nodig. Zo bevat het merk OATLY maar drie ingrediënten ( haver, water en een snuf zout) De smaak van de havermelk vond ik niet erg lekker. Ik zou niet opnieuw een pak kopen. De olie vond ik duidelijk in de nasmaak naar voren komen, bijna vies. Geen succes verhaal voor mij in elk geval. 

IMG_9282

De boekweitkorrels en amarant heb ik gekookt en als ontbijtje gebruikt. In mijn ontbijtboek “ FOOD MORNING!” vind je talloze recepten. Beiden zeer smakelijk, volle smaak, goede structuur. Ook de voedingswaarden ogen goed, en er zit niets meer of minder in dan de boekweitkorrels/ amarant. Dit zijn dan wel weer goede koopjes! 

IMG_9220         IMG_9221

De biologische zuivel gebruik ik al wat langer. Deze zijn al een poosje vast in het assortiment opgenomen. De producten zijn van het huismerk Milbona. Ik vind zowel de yoghurt als karnemelk erg lekker. De smaak is vol en zurig, en de structuur romig en zacht. Ik maak veel hangop, en deze yoghurt is daar zeer geschikt voor. Met 89 cent per pak t.o.v andere biologische yoghurt een koopje. Uiteraard verslaat het de échte smaak van biologisch/dynamische yoghurt niet. Deze koop je alleen in de biowinkel. Maar voor een gezond budget-product een prima keuze,

IMG_9283

Muesli en cruesli: wel 100% biologisch, maar zeer rijk aan suikers. 

Als we alles op een rij zetten, kunnen we het volgende concluderen:

–  De producten zijn 100% biologisch. Dit zegt echter niet dat ze gezonder zijn. 

– Bekijk de ingrediënten en voedingswaarden ook hier zorgvuldig. Staar je niet blind op “ biologisch”. Vele producten bevatten zelfs meer suikers en vetten dan een niet-biologische variant.

– Veel biologische producten zijn zeer goed, sommigen weer helemaal niet. 

– Sommige biologische producten, zoals de groentechips, bevatten erg veel vetten. Ook bevatten vele varianten aardig wat suiker, zoals de muesli en cruesli.

IMG_9285

DE KOKOSOLIE?

De kokosolie is afkomstig uit Sri Lanka.   De kokosolie van Lidl is net als alle andere kokosolieën uit de winkels bewerkt. Verder is het wel een prima kokosolie, hij valt onder de categorie ” de gulden middenweg”. Echter zijn er geen plantages traceerbaar en zijn er geen certificaten en keurmerken vindbaar. Wel het bekende groene biologische keurmerk.  Je betaalt voor 200 ml 2,29.

Aanvulling:

Meteen dezelfde dag dat ik dit artikel plaatste, kreeg ik een mail vanLidl. Daarin een zeer vriendelijke toon, met antwoord op mijn vragen. Een deel uit de mail:

“….

Concreet wil je weten of wij de producten van de bio-week opnemen in onze vaste assortiment. Het biologische assortiment van Lidl zal in de komende tijd ‘meebewegen’ met de voorkeuren van onze klanten. Waar mogelijk krijgen de meest gevraagde producten tijdens de Bio-week later een vaste plaats in het schap. Binnenkort is de bio-jam en en olijfolie bijvoorbeeld het hele jaar rond verkrijgbaar. Verder is het zo dat wij de bio-week begin 2017 met nog veel meer producten herhalen. Wie weet kunnen we dan in 2017 weer uitbreiden. Dat zou mooi zijn. Als discounter maken wij bio voor een grote doelgroep toegankelijk en betaalbaar.

Sinds een maand hebben wij overigens wel onze bio groente en fruit verdubbeld. Van zo’n 6 vaste producten zijn we naar 12 gegaan. Voor de klant hebben we dat zichtbaar gemaakt door dit de biometer te noemen…..”

Netjes antwoord. Een fijne communicatie. Zo kan het dus ook 😉

29 Reacties op “Lidl goes bio….is het echt beter en gezonder?

  1. Bevat oalty niet heel veel suiker?? Heb het daarvoor ook afgekeurd maar ik lees dat niet in je artikel…jammer!!!
    Met vriendelijke groet Liesbeth

  2. Ik heb een andere soort kokosolie bij Lidl gekocht…wss tijdelijk in het assortiment..
    Die is van Vitasia Thai.Viergo kokosolue/Huile de coco viergo 200ml

    Is die beter of goed ook?

    • die is in orde. Het is wel een massa productie maar de kwaliteit is redelijk. Warme groet!

  3. Hoi Monique, klopt het dat de bio olijfolie niet zo’n goed product is en je beter het huismerk van de Lidl kunt kopen? Groet Yvonne

  4. Ik vind de havermelk van de Lidl heerlijk! Zelf koop ik altijd van de Ekoplaza het huismerk of die van het Duitse merk Natumi.
    Oatly vind ik daarintegen smerig, vieze nasmaak en mengt slecht, of heel waterig of veel geler en dikker. De ingrediënten zitten allerlei toevoegingen die ik niet nodig vind. Olie zit ook in de Oatly nl koolzaadolie 😉

    • zo zie je maar wer dat smaken verschillen 😉 Niet in alle Oatly soorten zit olie. Die ik gebruik bevat enkel haver water en wat zout.

  5. hallo ik had een keer de lidl gebeld ik zeg kunnen jullie niet gezonderde producten
    en meer dier vriendelijke producten.nou ik zou daar antwoord op krijgen via de mail.moest al me gegevens geven heb nooit meer wat gehoord.jammer.

  6. Al enkele keren was de bio melk gaan schiften ruim voor de houdbaarheidsdatum. Ongeopend.

  7. Ik wil in aansluiting op dit artikel nog aangeven dat het bio concept gebaseerd is op duurzaamheid en het biologisch verbouwen van de grondstoffen. Het op smaak brengen met andere biologisch verbouwde hulpstoffen (suiker, zout, oliën) betekend dus niet dat het “gezonder” is. Elk pondje gaat door het mondje, biologische dik makers noem ik ze gemakshalve. Als je alleen biologisch gaat eten om af te vallen of gezonder te leven dan mis je iets in de uitleg. Ook de zogenaamde biologische palmolie (Indonesië) is schadelijker voor het milieu in zijn geheel dan andere keukenolie geproduceerd onder niet bio- omstandigheden. Laten we dus het bio concept in zijn geheel bekijken ook in samenhang met de omstandigheden waaronder het geproduceerd word.

  8. Nu vind je de kokosolie van de Lidl wel een prima kokosolie en een gulden middenweg?
    Toen ik je vroeg op fb zei je wat denk je voor die prijs?
    En op messenger was de reactie slechte helaas…..

    • ja klopt. Maar ik heb het in dit artikel dan ook over de kokosolie die op de foto staat afgebeeld. De kokosolie waar jij naar vroeg heeft een andere fabriukant.

    • Echt goede kokosolie is duurder dan in de supermarkt.
      Holland & Barett heeft goede kokosolie.
      Goede kokosolie is niet glad van structuur,niet spierwit en ruikt lichtelijk
      naar kokos.
      Dit heeft Monique van der Vloed onderzocht.

  9. Bedankt voor alle info.
    Wat ik me alleen al heel lang afvraag is het volgende :
    De bio groente en fruit in de supermarkten is veel groter van omvang en blijft veel langer vers dan de producten bij de biologische winkel. Het ziet er echt anders uit.
    Hoe kan dat nu? Citroenen zijn vaak 2 x zo groot bij de supermarkten . Hier word ik achterdochtig van????.

    • dat heeft heel vaak te maken met de Hollandse en de buitenlandse oogst. De biowinbkels werken grotendeels met bioproducten uit de streek, supermarkten importeren uit het buitenland. Warme groet!

  10. hoi Moniqie, ik wil even zeggen dat ik het zo geweldig vind dat je dit doet! Echt een fijn hulpmiddel bij de zoektocht tussen echt bio en ‘snelle bio’.

    Ook de artikelen van de Action die je hebt getest…veel veel dank. Ik heb zelf wel eens een poging gewaagd, dus weet hoeveel tijd het kost dit echt goed uit te zoeken.

    Waar ik nog naar op zoek ben is het groente en fruit bio assortiment van de Lidl. Had je dat al eens uitgezocht of staat dat nog op je lijstje?

    Dank voor al wat je scbrijft en onderzoekt!!

    groet Margie

  11. Hoi,

    Goede info. Hoe zit het met producten met meerdere ingrediënten? Ik heb de bio rijstwafels met melkchocolade van Lidl alleen vraag me af of het alleen de melkchocolade bio is of ook de wafels?
    Dankjewel alvast

  12. Hoi Monique, dank je wel voor wat je allemaal doet. Als ik iets zoek kijk ik meestal eerst bij jou of je het hebt onderzocht 🙂 Ik zoek info over de bio Organic roomboter van de Lidl. Die gebruik ik al een tijdje omdat bij ons maragrine/halvarine etc niet meer past en ik geloof heilig in roomboter, al gebruiken we het niet veel. Maar hoe dat met deze boter? is de lactose te verwaarlozen en is het echt 100% natuurlijk en gemaakt van melk van koeien die vrij grazen etc? alvast dank, groetjes Margie

  13. Gebruik sinds een aantal weken, naar volle tevredenheid, Biologische karnemelk van de Lidll. Zag echter op de verpakking GEEN vermelding van ‘bevat CALCIUM’. Klopt het dat er geen calcium in zit?

  14. Ik gebruik dagelijks 1 biologische citroen van de Lidl. En rasp zelfs de schil ervanuitgaande dat dit verantwoord (biologisch) is.

  15. Oke dus de kokos olie is op zich niet heel slecht? Hem hem Gister gekocht

  16. Hoi Monique

    Super interessant om te lezen.
    Ik heb een zoontje met koemelk allergie.
    Ik ben nu af aan t bouwen van de babymelk pepti naar havermelk. Hij is nu bijna 2. Ik heb de melk van API gekocht.
    Ik heb alles even snel doorgelezen erg interessant. Ik wil graag voor mijn gezin gezonder leven. Ben t zo zat zoveel suikers overal inzit. Alles wat je ze geeft voel ik me toch niet goed bij behalve mess alleen avond eten. ..altijd wat groenten vlees kip of heel soms vis rijst pasta of aardappelen.
    Ik vraag me altijd af wat is nou gezonder eten.
    Ik heb al eens geprobeerd om van alle producten af te blijven waar suikers inzit…maar wat kocht ik toen nog alleen veel fruit..groenten….dat was niet om.vol te houden…
    Alles wat we eten zit suikers in waar vermeld staat gezond.
    Yoghurt Danone…alle soorten
    Muesli cornflakes
    Koekjes granen eigenlijk alles wat je koopt.
    Weet jij mess welke merken echt geen suiker bevatten die ook betaalbaar zijn.
    Waarom ik t vraag is wil nog steeds gezonder leven voor mijn gezin…en ik denk als je begint met alle suikers te verwijderen ….in ieder geval je gezonde suikers wel binnenkrijgt.
    Welk soort pasta en rijst
    En alle tussendoortjes vooral…kinderen beginnen altijd met melk cornflakes of Griekse yoghurt Lidl met muesli
    Daarna boterhammen vaker met choco pasta…zo irritant veel suikers…dan tussendoor weer fruit. Druiven bananen…bij fruit en groenten Let ik nu erop dat t uit buitenland komt. Ik denk dat t dan gezonder is ivm warme landen…natuurlijk oogst. Ik denk als uit Nederland komt heb je kwekerijen.
    Appels die dan weer wel. Komt hier gewoon uit plantage appelbomen. Helpt dat als je t goed wast dat er dan geen giftig stof waar ze t mee bespuiten opzit?
    Sorry zoveel vragen in me hoofd?
    Ik heb t idee dat je echt veel weet vn gezond leven. Hoe zou jij je kinderen voeden met welk merken. Mijn kinderen eten om paar uurtjes wel.iets dus ik.kan echt niet zonder al die tussendoortjes.
    Ze zijn wel slank hoor. Ze worden nergens dik van…mess komt dat door natuurlijk aanleg? Ik heb zelf last van migraine..energie slopend met 6 kinderen
    . Mijn zoon van 2 de jongste ook een moeilijke eter. Let op alles Wat ik hem geef. Hij eet pas sinds paar maanden echt goed. Heb heel lang strijd met hem gehad met vast eten. Hij wilde gewoon niet. Nu hij eet ook erg kieskeurig in alles. Alles wil hij in eerste instantie niet. Moet met iets nieuws eerst snel in zijn mond doen wanneer hij proeft en merkt dat t lekker is wol hij wel. Ik denk doordat hij in begin veel heeft overgegeven met zijn melk. Heeft me bijna half jaar geduurd met specialisten dat bij hem werd vast gesteld dat hij een koemelk allergie had. Dat hij juiste melk kon krijgen. Ik.kan helaas geen borstvoeding geven. Ik denk hierdoor is hij kieskeurig geworden. In ieder geval…sorry lang verhaal….wil gewoon echt gezond leven voor mijn kinderen vooral…al die suikers in alle producten in de supermarkten. Wat koop je dan nog? Groetjes malika

  17. Oh ja ben ook gestopt met baken in plantaardige oliën. Ik zag een documentaire waar ze in zeiden dat t puur gif is alle plantaardige uien. Het was een amerikaans documentaire . Dat kokosoli organic gezond is. Koop nu nog van Lidl maar dat is dus eigenlijk ook.niet echt puur gezond. Ik wil graag via internet bestellen welke kan je me adviseren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *