Veganistische erwten snert

Zodra het gure weer zich weer aandient smaakt niets zo lekker als een bord verse erwtensnert. Er zijn talloze recepten, van de traditionele met spek en rookworst tot bijzondere varianten. Ik maak ieder jaar mijn eigen meukvrije variant. Deze is geheel veganistisch en vult gigantisch. Je kunt deze soep natuurlijk geheel naar je eigen wensen op smaak brengen. Ik heb mijn homemade curry poeder ( klik hier voor het receptuur)  gebruikt als ultieme smaakmaker, en biologische gefermenteerde lupinestukjes als stevige bite in de soep. Maar je kunt ook je eigen favoriete kruiden en specerijen toevoegen of in plaats van lipine tempeh gebruiken.

sam_8008

Ik maak gebruik van mijn homemade bouillonpoeder. Dit maak ik van diverse soorten groente en snij dit in zeer fijne stukjes. Ik ben in het bezit van een voedseldroger en daar laat ik alle groentestukjes vervolgens drogen. Daarna maal ik het fijn tot een poeder. Je kunt de groente ook in de oven drogen. Op internet vind je talloze recepten hoe je dit zeer eenvoudig doet. Heb je geen bouilonpoeder kun je dit ook kant en klaar kopen in de biowinkel. Let wel op toevoegingen. Je kunt ook een gistvrije biologische bouilonblokje gebruiken. Let ook hier goed op wat erin zit.

sam_8811

Dit recept geeft een flinke pan soep, genoeg voor zeker vijf personen. Je kunt de soep ook invriezen! Handig, voor als je door-de-week geen zin hebt om te koken maar toch lekker en gezond wil eten!

Dit heb je nodig:

  • 500 gram ( liefst biologische) spliterwten
  • drie flinke eetlepels curry poeder of andere lekkere kruiden
  • een ui, fijn gesnipperd
  • een flinke snuf keltisch zeezout
  • 200 gram lupine ( verkrijgbaar in de biowinkel) + tamarisaus of gefermenteerde biologische sojasaus met minder zout
  • een grote zoete aardappel, gewassen en in de schil, in kleine stukjes/blokjes gesneden
  • drie flinke eetlepels homemade bouillonpoeder of een biologisch gistvrij bouillonblokje ( let op toevoegingen!)

Zo maak je het:

Bereid de spliterwten volgens de verpakking. Als ze zijn gegaard, het water afgieten ( bewaar deze bijvoorbeeld om er Aquafaba van te maken! ) en de pan opnieuw vullen met water, net tot de erwten onder water staan. Breng dit samen met de rest van alle ingrediënten, behalve de lupine + tamari, al roerend op middelhoog vuur met deksel op de pan aan de kook. Snij de lupine in blokjes en zet deze in de marinade van tamari.

sam_8812

Zodra de stukjes aardappel zacht zijn, de pan van het vuur halen en alles met de staafmixer fijn pureren. Voeg de blokjes lupine toe en laat de snert op een laag vuurtje ongeveer 5 minuten doorkoken onder voortdurend roeren. Proef, of de soep goed op smaak is, Zo niet, voeg er dan nog wat kruiden en/of zout aan toe.

 

TIP: je kunt uiteraard aan de soep nog talloze groente toevoegen, zoals wortel en prei en knolselderij. De soep is echter flink machtig, dus echt nodig is het niet.

4 Reacties op “Veganistische erwten snert

    • Dank je wel. Ik maak erwtensoep ook altijd zelf.
      Altijd met spliterwten, maar vorige week van groene erwten. Heb jij daar ervaring mee?
      Nadat ik de soep geblenderd had en ik hem ging eten, smaakte het prima, maar ik voelde iets hards. Had ik de erwten langer moeten weken of koken?
      Dank voor het meedenken.

  1. Waarom water van de erwten afgieten? En daarn nieuw water? Waarom niet hetzelfde water?

  2. Ik dacht dat juist het werkwater van spliterwten vol zit met vit b en vraag me ook af waarom niet gebruikt in dit recept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *