Wat zit er in een frikandel??????

frik_t

In mijn jeugdjaren at ik nog wel eens een frikadel. Of twee ūüėČ Mijn moeder bakte deze altijd in de friteuse. Het was een keer per maand bij ons patatdag. En daarbij werden ook frikadellen en kroketten gereserveerd.. Wij ( ik en mijn broers) vonden dat altijd een feest. Even geen spruitjes of bloemkool, maar een feestmaal ! Mijn moeder sneed zelf de patatten, de frikadellen en kroketten haalde ze in de supermarkt. Zo rond mijn zestiende begon ik het eten van vlees tegen te staan. En toen ik hoorde dat frikadellen gemaakt worden van slachtafval, heb ik nooit meer een frikadel gegeten. Nu maak ik ze gewoon lekker zelf ūüėČ Vegetarisch.¬†

Vraag jij je ook wel eens af, wat er nu echt allemaal in een frikadel zit? Ik zocht het letterlijk en figuurlijk voor je uit! 

AHI_434d50313431303636_1_LowRes_JPG

Ik heb de meest bekendste ‚Äú frikadellen-boer‚ÄĚ gekozen, de BECKERS frikadellen. Volgens kenners zijn dit de enige echte frikadellen, en claimt Beckers ook, dat zij de frikadel hebben uitgevonden. Wat zit er allemaal in?

DSCN0080

58% KIP-SEPORATORVLEES

Dit lijkt iets van spek ¬†of snoep, maar het is toch echt kip-sqeporatorvlees, ook wel spuitvlees genoemd. ¬†In Belgi√ę wordt het schraapvlees genoemd. ¬†In de jaren zestig vond men het zonde dat er resten vlees achterbleef op karkassen van geslachte dieren, nadat het vlees eraf was gehaald. Er werden machines ontwikkeld die alle botten volledig schoon kunnen schrapen Een dier wordt door een soort grote zeef geduwd, waarna bovenstaand goedje overblijft‚Ķhet vleesdeeg.¬†

De kippen-prut die overblijft zit vol met bacteri√ęn. Daarom wordt het gewassen met ammoniak. Om deze smaak weg te krijgen worden vervolgens kunstmatige kippensmaakjes en aroma‚Äôs toegevoegd. De roze kleur wordt ‚Äú geverfd ‚Äú met bruine kleurstoffen Seporatorvlees is bijvoorbeeld ook het bijproduct van kipfilet. ¬†Soms wordt seporatorvlees aangeduid als ‚Äú dierlijk eiwit‚ÄĚ. De term is namelijk onderhevig aan de definities voor vlees van de EU. Materiaal wat kleiner is dan een bepaalde lengte mag volgens Europese richtlijnen geen vlees heten. Het wordt daarom aangeduid als dierlijk eiwit, maar is dus gewoon hetzelfde.¬†

WATER: deze frikadellen bevatten dus ook aardig wat water…..plof-frikadellen????

vlw magerrookspek_O

15% VARKENSSPEK: 

Spek zit bij het varken op de rug en op de buik. Het bevat gruwelijk veel vet. Met name rugspek bestaat uit vet, buikspek bevat meer vlees. Dit wordt in de slagerswereld doorregen spek genoemd Meest bekendste spek-soorten in Nederland zijn bacon, katenspek en ontbijtspek. 

AHI_434d50303832353037_1_LowRes_JPG

TARWE PANEERMEEL: gemaakt van genetisch gemanipuleerde tarwebloem, waar eigenlijk niets meer in zit dan gluten. 

Producter-Offer-99-Sodium-Chlo

ZOUT: industri√ęel zout. En aangezien deze op de vijfde plek staat in deze ingredi√ęntenlijst, zit er aardig wat in de frikadellen.

kruidenmixen

SPECERIJEN:

Blijft altijd iets vaags,. WELKE specerijen zijn er gebruikt? En van welke kwaliteit? Gaat het hier ook om afval of niet? Dat blijft bij de aanduiding ‚Äú specerijen‚ÄĚ altijd wat in het luchtledige hangen. De fabrikant is niet verplicht al deze specerijen te benoemen, dus blijft het voor de consument onduidelijk.¬†

IMG_5754

SMAAKVERSTERKER E621: ook wel Ve-Tsiin of MSG genoemd. Een smaakversterker die nog steeds zwaar onder vuur ligt, al zijn er tot op heden nog geen onderbouwde wetenschappelijke feiten bekend dat deze smaakversterker inderdaad mogelijke gevaren voor de gezondheid oplevert. Ik zou mij er in ieder geval niet aan wagen in the mean time. 

AHI_434d50323532313932_1_LowRes_JPG

UIENPOEDER: voor meer smaak. 

1200px-Sodium_erythorbate.svg

NATRIUMRYTHORBAAT ( E316) :

Natriumzout van erythorbinezuur. Dit is een synthetisch isomeer van vitamine C, maar het heeft maar 1/20 van de vitamine activiteit. Het wordt veel industrieel gebruikt als anti oxidant, vooral in vlees en vleeswaren. 

 natriumcitraat-100ml

NATRIUMCITRAAT ( E331)

Natriumzouten van citroenzuur.Citroenzuur en citraten hebben vele verschillende functies. Het versterkt de antioxidant werking van antioxidanten, maar heeft zelf maar weinig antioxidant werking. De belangrijkste functies zijn zuurteregelaar en als aromacomponent. Het versterkt de gel in jams en marmelades en voorkomt de bruining van fruit en producten met vruchten 

url

DEXTROSE: 

= druivensuiker

pl4004186-antibacterial_pharmaceutical_raw_material_high_purity_positive_pharmaceutical_grade_nafcillin_sodium_salt_monohydrate

STABOLISATOREN E450 EN E45

Natrium-, kalium- en calciumzouten van fosfaten. Commercieel gewonnen uit de carbonaten van de verschillende zouten en fosforzuur.Buffers en emulgatoren. E450(iii) bindt metaalionen en voorkomt verkleuring van levensmiddelen door metalen. E450 (vi) wordt ook gebruikt als broodverbetermiddel en als bron voor calcium.

Schermafbeelding 2017-05-03 om 06.10.30

GEHYDROLISEERD PLANTAARDIG EIWIT ( SOJA) 

Hydrolieren is de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water. Normaliter vindt een hydrolysereactie altijd plaats tussen een restgroep van een basische stamverbinding aan een organische verbinding met een zure verbinding. Bijvoorbeeld: de esterverbinding ethylcetaat valt samen met water uiteen in de stoffen waaruit het is gevormd, namelijk azijnzuur en ethanol. Bij gehydrolyseerde eiwitten zijn de eiwitten zodanig klein gemaakt dat deze niet als lichaamsvreemd herkenbaar zijn door het afweersysteem van het lichaam. Gehydroliseerd plantaardig eiwit wordt ook wel als een schuilnaam beschouwd van MSG ( zie ve-tsiin ) 

Tja…..

Ik ben sinds dat ik al jong wist dat er afval wordt gebruikt in frikadellen ” frikadel-vrij”. Daarna heb ik werkelijk geen stukje meer kunnen eten. Het is maar, waar je voor kiest. Ik maak liever zelf vegetarische frikadellen. Deze smaken net zo lekker! Je kunt het recept terugvinden in mijn basiskookboek, waar je overigens ook meukvrije recepten terugvind van kroketten, loempia’s en bitterballen!

 

4 Reacties op “Wat zit er in een frikandel??????

  1. krijgen wij ook nog een keer jouw eigengemaakte frikandellen recept?

    • die vind je in mijn basiskookboek, zoals ik aangeef.

  2. Bedankt Monique voor deze uitgebreider informatie. Eindelijk weet ik nu wat er in de frikandel zit. Ik ga zeker kijken naar het recept.

    Hartelijk groeten van Wendy

  3. Ben blij , dat ik nooit een frikandel heb gegeten. Ben geen vegetarier maar tegen naam en vorm had ik een vreselijke afkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *