Zo wordt was en reinigingsmiddelen zelf maken superleuk!

Als er IETS ingewikkeld is om zo meukvrij mogelijk te kunnen kopen, dan zijn het schoonmaak / was / reinigingsmiddelen. Inmiddels heb ik afgelopen jaren heel wat getest, waarvan sommigen zijn blijven plakken, zoals het merk SODASAN. Ik ben groot fan van dit merk. Maar toch blijf ik altijd weer even zoeken naar nieuwe parels, die ik dan in de webwinkel van puur & fit kan zetten om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken in hun zoektochten en keuzes.

Want keuze, dat is er anno 2024 meer dan genoeg. Inmiddels is het aanbod in “ ecologische was/ reiniging “ bijna nét zo groot als het reguliere aanbod. Helaas wordt ook hier enorm gesjoemeld, daar kun je meer over lezen IN DIT ARTIKEL. Ook supermarkten doen tegenwoordig gezellig mee, en zijn er huismerken, maar ook merken die we ook in bio-winkels tegenkomen, zoals ECOVER en MARCEL’S GREEN SOAP. Bij vooral de laatste, Marcel’s GreenSoap dus, zet ik mijn grote vraagtekens ( KLIK HIER waarom )
Het zorgt vooral voor nog meer verwarring, want ja….ga jij er maar eens voor staan als leek…..🥺 Wat is nu echt ecologisch en milieuvriendelijk ? En ook niet irriterend voor de huid ? Er wordt zoveel geclaimd op flessen, dat het vrij lastig is om deze claims na te lopen, dat doen alleen de fanatiekelingen. En dan nog moet je aardig wat kennis hebben vergaard over ingrediënten. Kortom: het is een lastige en complexe wereld, die wereld van duurzaam / milieuvriendelijk wassen en schoonmaken. De grootste patstelling is, dat we JUIST met zijn allen erg graag duurzaam en milieuvriendelijk willen wassen en reinigen en daar veel voor over hebben. Dit maakt het wat mij betreft juist zo schrijnend, dat er zo gigantisch mee aan de haal wordt gegaan, om de consument te misleiden.
Daarom misschien wel, blijf ik mijn best doen om de parels uit de mosselen te vissen. SODASAN is er eentje, en er lijkt een tweede bij te zijn gekomen. Over deze tweede ECHT goede optie ga ik alles in dit artikel vertellen, hopende dat het voor jou weer een nuttig hulpmiddel kan zijn in het maken van de beste duurzaamste en milieuvriendelijkste keuzes.

LA DROGUERIE ECOLOGIQUE ( LDE)

Het gaat om het Franse merk La Droguerie Ecologique. Het grappige is, dat ik ergens in 2016 deze producten al tegen was gekomen en er ook wat van had getest. Ik herinner mij nog dat ik er erg tevreden over was. Grappig genoeg kom ik het merk, wat ik voor het gemak even afkort naar LDE, nu opnieuw tegen in mijn biowinkel. En ik was eigenlijk meteen weer enthousiast. De verpakkingen zijn uiteraard vernieuwd, maar zal de inhoud nog hetzelfde zijn en zal ik nog nét zo enthousiast zijn als toen ?
Goed, eerst even kort iets over het merk. Het gaat om een echt origineel Frans bedrijfje. Het brengt al meer dan 15 jaar schoonmaakmiddelen op de markt die je ook gemakkelijk zelf zou kunnen maken. Hun motto is als het mijne : maak alles ZELF. Dit is het duurzaamste en meest milieuvriendelijkste wat jij kunt doen, zeker als het aankomt op wassen en schoonmaken. LDE producten zijn dan ook een beetje bedoeld voor de DIY ( do-it-yourself, ook wel doe het zelf ) markt, die afgelopen jaren sterk in opkomst kwam. LDE levert pure ingrediënten, waar jij dan vervolgens zelf weer je eigen wasmiddelen / wasverzachters en schoonmaakmiddelen mee kunt maken. Alles wordt gemaakt in hun eigen fabriekjes in Frankrijk, en zijn gebaseerd op basis van natuurlijke en minerale grondstoffen met een maximum aan ecologische ingrediënten. Ze zijn aangesloten bij ECODIS, en dat is in Frankrijk weer de grootste pionier in ontwerpen en distribueren van ecologische producten aan gespecialiseerde winkels.
De producten voldoen aan de eisen van de zes ecologische normen, wat de consument een goede traceerbaarheid geeft, maar ook de allerbeste en hoogst haalbare kwaliteit. Zo dragen de producten onder andere het ECOCERT keurmerk, het FSC keurmerk en het AB keurmerk. De producten hebben ook het SOFT IMPACT keurmerk. Dit betekent, dat de producten een zeer minimale impact hebben op het milieu,  en minder CO2 uitstoot leveren.
Kortom ; LDE staat voor zelf maken, met de allerbeste middelen die meest dichtbij de natuur blijven staan en het niet vernietigen.
De producten zijn nogal divers en kunnen voor jou wellicht onbekend zijn, omdat het eigenlijk ingrediënten per zak verpakt zijn. Ik ga daarom de meest onbekende en ingewikkelde uitlichten en vertellen, waar jij je voor kunt gebruiken en hoe je dat doet.
NATRIUMBICARBONAAT DE SOUDE
Natriumbicarbonaat is meest bekend als (baking) soda, bakpoeder, zuiveringszout en maagzout. Het is goed verkrijgbaar in de winkel en heeft een veelzijdige toepassing in het huishouden. Natriumbicarbonaat wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel in gebak en kan veelvoudig toegepast worden als reinigingsmiddel in huis. Natriumbicarbonaat wordt van oudsher voor diverse kwaaltjes ingezet zoals voor de ontsmetting van wondjes of tegen brandend maagzuur. Lees meer over baking soda door HIER TE KLIKKEN. Je kunt in dit artikel ook lezen, wat je allemaal met baking-sioda kunt doen.
Baking soda wordt veel gebruikt als ingrediënt in DIY verzorgingsproducten als tandpasta, deodorant, bruisballen en geurvreters. Het heeft een antibacteriële werking en voorkomt luchtjes. Daarnaast wordt het veel gebruikt als rijsmiddel in baksels.. Baking soda heeft een zure omgeving nodig om te activeren, daarom moet er altijd iets zuurs ( citroensap, azijn) aan worden toegevoegd. Bakingsoda is een perfect schoonmaakmiddel. Ook hier moet je baking soda altijd vermengen met een beetje azijn of citroensap.
We kennen het denk ik nog het beste in de vorm van “ het oranje ARM & HAMMER “ doosje, die ik onlangs zelfs bij de Wibra spotte. Je zou je daarom af kunnen vragen, waarom je dan een veel duurdere “ baking soda “ zou moeten kopen. Logische vraag. Het heeft te maken met o.a de ecologische afdruk. Het baking-soda van LDE komt dus uit Frankrijk, daardoor heeft het een lage ecologische voetafdruk in vergelijking tot de merken waarvan de grondstoffen meestal uit Azië gehaald worden. Productie in Europa is duurder maar de keten krijgt dan wel een eerlijke vergoeding. Zuiveringszout  van LDE is verder technisch zuiver, niet getest op dieren, gegarandeerd GMO-vrij en is niet met ioniserende straling behandeld.

Een ander verschil is dat een bedrijf als Arm & Hammer hun producten overal ter wereld verkoopt waardoor zij veel goedkoper kunnen inkopen dan dat dat LDE kan. Waar ook rekening mee moet worden gehouden is dat supermarkten als AH, PLUS en ook Wibra etc. een grote inkoopmacht hebben ten opzichte van de speciaalzaken die LDE producten verkopen, waardoor de verkoopprijs bij laatstgenoemde altijd hoger zal uitvallen. Overigens is LDE relatief goed geprijsd; er zijn veel duurdere alternatieven te vinden. Online en in winkelschappen. Ik maak hierop gebaseerd mijn beste keuzes. Je kunt de zak baking soda van LDE bestellen VIA DEZE BESTELLINK

 

ADDE CITRIQUE / CITROENZUUR

Waarom wordt er zoveel citroen ( geur….) gebruikt in schoonmaakmiddelen ? Dat komt, omdat het sap ( zuur ) van citroenen een erg goede reinigende werking hebben. Dat is al decennia’s lang bekend en onderstreept. Maar wat is citroenzuur nu eigenlijk precies ? Lees eer alles over IN DIT ARTIKEL. Op gebied van schoonmaken kun je het volgende toepassen :

Ontkalken koffiemachines 

Los 1-2 eetlepels citroenzuur op in 1 liter koud water. Vul de machine met deze oplossing. Laat het gedurende 15 tot 30 minuten staan en spoel het daarna tweemaal schoon met water.

Ontkalken waterkokers 

Verdun 1 tot 2 eetlepels citroenzuur in 1 liter water. Vul de waterkoker en kook kort. Laat dit gedurende 30 minuten staan. Vervolgens voorzichtig afspoelen met water.

Ontkalken wasmachines 

Giet 6-8 eetlepels in de trommel en voer een programma van 90 ° C- uit.

Ontkalken kranen, reduceerventielen, douchekoppen, etc. 

Los 2-5 eetlepels citroenzuur in 1 liter warm water. Laat dit gedurende een halve dag staan.

Het verwijderen van roest 

Voeg de citroenzuuroplossing toe aan water in een kom. Plaats het te reinigen object (bijvoorbeeld een sleutel) in de oplossing gedurende een nacht. Vervolgens is de roest verdwenen.

Je hebt er erg weinig van nodig, want citroenzuur is behoorlijk krachtig. Maar let ook op : zuur kan ook bijtend werken op sommige oppervlakken en materialen. Kijk daarom vooraf goed of het af te nemen materiaal geschikt is voor zuren. Je kunt de zak citroenzuur van LDE bestellen VIA DEZE BESTELLINK

 

 

PERCABONATE DE SOUDE / NATRIUM PERCABONAAT – VASTE WATERSTOFPEROXIDE

Dit is nogal een tongbrekend woord, waar veel mensen nog maar erg weinig over weten. Wat is het ?  Natrium percarbonaat, ook wel vaste waterstofperoxide genoemd, wordt van oudsher toegepast als bleekmiddel, vlekken- en geurverwijderaar voor de was en het schoonmaken van witte voegen in de badkamer. Natrium percarbonaat is een verbinding van de stoffen waterstofperoxide en natriumcarbonaat, die vrijkomen in water boven de 40°C. Het is de ideale aanvulling op wasnoten voor je wasgoed. Het bevat geen chloor of optisch blauwsel en het wordt vervaardigd uit niet-giftige grondstoffen. Dankzij de vele andere, minder bekende eigenschappen van dit product, kun je het niet alleen als huishoudproduct, maar ook als onderhoudsproduct gebruiken.  Het kan dus een perfecte vervanger zijn voor het veel agressievere bleekwater / bleekmiddelen in wasmiddelen. Natrium percarbonaat met warm water is zeer geschikt voor toepassingen voor het schoonmaken, het verwijderen van vlekken, en in de was, om een tapijt te reinigen of om de vloer dweilen.

Natrium percarbonaat is zeer geschikt voor het reinigen en desinfecteren van de kattenbak, het vogelbad etc. Mix natriumpercarbonaat in heet water, vul je (lege) kattenbak en geef het tijd om in te werken. Net zoals waterstofperoxide heeft natriumpercarbonaat de tijd nodig om zijn werk te doen. De voorgestelde hoeveelheden hiervoor zijn meestal klein – dus een of twee lepels (2 eetlepels per keer) is waarschijnlijk voldoende om het complete voorwerp te reinigen. Gebruik warm water.
  • Mengen tot een dikke pasta en gebruik op tegelvoegen.

  • Ontvlekt, wit, desinfecteert en ontgeurt wasgoed op natuurlijke wijze.

  • Behandeling van schimmels.

  • Tegen de verkleuring van hout van platen, meubels en tuinterrassen.

  • Als klassiek wasmiddel voor witte was: een tot twee soeplepels, afhankelijk van de vlekken, de was en de hardheid van het water.

Je kunt het uiteraard ook goed gebruiken als ingrediënt om zelf wasmiddel te maken. Het werkt als waskrachtversterker. Je kunt aan je zelfgemaakte wasmiddel ( KLIK HIER voor een receptuur ) ongeveer een theelepeltje percabonaat per wasbeurt toevoegen, gewoon in het wasbakje of bolletje. Het kan een beetje worden beschouwd als BIOTEX, maar dan natuurlijk en milieuvriendelijk. Je kunt de zak van LDE bestellen VIA DEZE BESTELLINK

 

 

DIATOMEEENAARDE

Diatomeeënaarde…WAT IS dat nou weer ??? Wel, het gaat om een biologische diatomeuze aardesoort die wordt gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën, en dat is weer een algensoort. Volg je het nog, ben je er nog bij ? TOP! Want lees zeker verder, het is namelijk een on-wijs interessant product. Het is om te beginnen volledig natuurlijk, milieuvriendelijk en het bevat geen chemicaliën en pesticiden. Het is bovendien volledig biologisch afbreekbaar. Diatomeeënaarde is vernoemd bergmeel, kiezelhoudende sedimentair gesteente origineel zowel organische als fossiel. In dit geval, diatomeeënaarde diverse diatomiet en bevat fossiele resten van diatomeeën, mariene microalgen die siliciumhoudend skelet dat is gevonden in steengroeven scheiden. Diatomeeënaarde (siliciumdioxide), onverhit en uit Europese mijnen, bestaat uit zeer scherpe microscopische zeelagenfossielen. Dankzij het binden van ammoniak, is diatomeeën aarde een goede geur-vreter en absorbeert het vocht. Het wordt veel toegepast als een natuurlijk droogmiddel  wat een omgeving droog, schoon en fris houdt. Diatomeeën aarde wordt vooral in de dierenwereld veel toegepast, bijvoorbeeld als een natuurlijk anti vlooien en anti schimmel middel. Als je ( huis ) dieren hebt, is dit een geweldig natuurlijk alternatief om alles rondom schoon en fris te houden. Diatomeeënaarde neutraliseert geuren en absorbeert vocht ontzettend goed: interessante eigenschappen voor de kattenbak, de kussens en verblijven van huisdieren, maar ook voor andere doeleinden: urine, vlekken in textiel, leer, etc. Dankzij de zeer fijne en schurende structuur reinigt diatomeeënaarde zonder krassen en laat RVS, tin en zilver weer glanzen. Er bestaan nog veel meer toepassingen voor dit bijzondere goedje, welke online te vinden zijn.

1. Insecticide in het huis

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende methode: diatomeeënaarde is een niet-chemisch insectenbestrijdingsmiddel in huis. Het product wordt gebruikt tegen bedwantsen, maar ook tegen kakkerlakken, zilvervisjes of vlooien. 

2. Insecticide in de tuin

Diatomeeënaarde voor ecologisch beheer: in de biologische tuin wordt het ook gebruikt tegen rupsen, bladluizen en andere insecten. Strooi een beetje diatomeeënaarde rond de nodige planten.Let op: het doodt dieren (door mechanische actie), dus als je alleen wilt dat ze wegblijven maar niet gedood worden moet je een andere oplossing tegen bijv. bladluizen vinden.

3. Insecticide voor dieren

Heeft je hond of kat vlooien? Geen paniek, diatomeeënaarde kan veilig worden gebruikt als een natuurlijk anti-vlooienmiddel

Wil je een bus van LDE bestellen, KLIK DAN HIER. 

 

 

SAVON NOIR / GROENE ZEEP

Ik ben al jaren een groot fan van groente zeep .Eigenlijk is “ groene” zeep een eigenaardige naam voor een mengsel dat geen groene kleur heeft. Maar de naam is gegeven, omdat de zeep vroeger van hennepolie werd gemaakt ( en nu soms nog steeds) De zeep wordt ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd. Al deze namen kun je op een pot groene zeep tegenkomen. Veel mensen denken, dat het dan niet om originele groene zeep gaat, maar al deze benamingen duiden op groene zeep. GROENE zeep kan ook gerust zo worden genoemd, vanwege de milieuvriendelijkheid en de gunstige voordelen voor mens, dier en milieu.

Vroeger werd het dus voornamelijk gemaakt van hennepolie. Dit was een zeer goedkoop bijproduct van touwslagerijen. Touwslagerijen zijn er niet meer. Vandaar dat groene zeep tegenwoordig van goedkopere plantaardige (soja)olie wordt gemaakt. De zeep wordt verzeept op dezelfde manier zoals harde zeep wordt verzeept. Alleen het product waarmee dit verzepingsproces wordt gedaan is een andere dan bij harde zeep. Hierdoor blijft de zeep week. Tegenwoordig wordt groene zeep nauwelijks nog gemaakt met hennepolie, maar voornamelijk met plantaardige ( soja) olie.
Het is verkrijgbaar in twee vormen:
– vloeibaar in fles
– als een soort gel in een pot.
De gel bestaat ( meestal ) uit 30% zeep en parfum ( meestal limonene, een monoterpeen met een bittere smaak, een sterke geurstof van citrus)  De vloeibare zeep bevat:
WATER
KALIUM SOYATE kaliumzout van sojabonen
KALIUM COCATE kaliumzout van kokosvetzuur.
NATRIUM CARBONAAT ook wel bekend als soda, is een anorganische verbinding met als brutoformule Na2CO3. De zuivere stof komt voor als een wit hygroscopisch poeder, dat goed oplosbaar is in water. Als toevoeging aan levensmiddelen heeft het E500 als E-nummer.
KALIUM CARBONAAT is een anorganische verbinding van kalium, met als brutoformule K2CO3. De zuivere stof komt voor als een wit poeder, dat oplosbaar is in water en daarbij een basische oplossing vormt.
PARFUM : om welke het gaat is onduidelijk
GLYCERTINE gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie
LIMONENE monoterpeen, geurstof citrus
CI19140 ( TARTRAZINE) = een synthetische gele azokleurstof
Alhoewel bovenstaand rijtje geen schokkende ingrediënten bevat, is het niet 100% natuurlijk. Als we het beste willen voor mens, dier en milieu, zouden we voor de goudzeep ( gel) moeten kiezen.
Groene zeep staat bekend als  milieuvriendelijk. Sterker nog, het wordt gezien als de meest zachte en mildste manier van schoonmaken. Er zitten geen fosfaten in, en het vormt geen enkel gevaar voor de huid. Het bevat geen chemische grondstoffen. Het geeft geen irritaties aan de luchtwegen en het is biologisch afbreekbaar. De geur is heerlijk fris, tenminste, zo denk ik erover. Veel mensen vinden het juist stinken 😉
Vroeger ( jaren zestig) werd groene zeep werkelijk overal voor gebruikt. Het is een universeel schoonmaakmiddel. De huisvrouwen hadden vroeger meer dan genoeg aan een pot goudzeep. Je kunt er o.a:
– de vloer mee boenen ( LET OP: vanwege de ontvettende werking is het minder geschikt voor marmeren en linoleum vloeren)
– als vlekkenverwijderaar. Even de vieze vlekken insmeren met goudzeep en in de wasmachine.
– als inweekmiddel om hardnekkige vlekken uit kleding en tapijt enz te krijgen
– als handwas-middel
– verdund met water als allesreiniger
– als “ opblinken” voor kranen en doucheknoppen
– ramen lappen
– als afwasmiddel
– vette ovens en fornuizen schoonmaken-
– vette handen reinigen
– groene aanslag verwijderen op tegels
 
Kortom: een pot goudzeep in je schoonmaakkast en je hebt een multi-reiniger. Je kunt je afvragen, waarom er in zeer weinig schoonmaak-kasten in Nederland een pot goudzeep is te vinden. Wel……dat is de kracht van de marketing. Het schiet voor de schoonmaak-industrie natuurlijk geen meter op, als wij massaal goudzeep zouden gebruiken. De hele schoonmaakmiddelen-markt zou volledig in elkaar klappen. En dus kopen wij braaf al die flessen en sprays. Maar we betalen daar dus wel 5 x zoveel meer voor.  Net als in de voedselindustrie het geval is, worden er ontzettend veel ( onzin) producten bedacht om zoveel mogelijk geld op te kunnen verdienen. Met een sopje van goudzeep krijg jij je toilet nét zo blinkend schoon als een scheut chloor. Met een sopje van goudzeep krijg jij je keuken en badkamer nét zo schoon als al die hippe badkamer en keuken-sprays. Goudzeep is een geweldige ontvetter! Het verwijdert zelfs kalkaanslag!
Wil je echt specifieke schoonmaakmiddelen in huis hebben, bijvoorbeeld WC-eend, keukenreiniger, schuurmiddel, ontvetter enz? Met groene zeep kun je van alles maken! Wat ik doe, is de lege flessen van biologische/natuurlijke schoonmaakmiddelen bewaren, en deze weer vullen met mijn eigen gemaakte specifieke reinigingsmiddelen.
ALLESREINIGER
Deze allesreiniger kun je werkelijk overal voor gebruiken. Alles wat jij graag wilt schoonmaken. Vul een spuitflacon met ongeveer 100 gram groene zeep en leng aan met water. Goed schudden. KLAAR IS JE ALLESREINIGER! Voor hardnekkige vlekken ( bv vet) kun je het beste een likje pure groene zeep gebruiken, op een doekje.
DE VLOEREN
Groene zeep is vanwege de sterk ontvettende werking niet geschikt om marmeren en linoleum vloeren schoon te maken, maar voor de rest….kan alles! Van hout tot parket, van steen tot plavuis. Doe ongeveer 200 gram groene zeep in een fles, en vul aan met water. Goed schudden.
WC REINIGER
Voor een blinkende toiletpot gebruik je pure groene zeep. Met een doekje de pot goed inzepen, en even kort laten intrekken.,  Maak daarna een sopje van een likje groene zeep, met een klein scheutje azijn, en spoel goed na. Je kunt ook in een oude fles 200 gram groene zeep, een flinke scheut azijn met heet water goed mengen. Dan heb je een kant en klare “ WC EEND”.
VOORWEEK-WASMIDDEL
Je zoon komt thuis met een sporttas vol met voetbalkleding waar de graspollen nog aan hangen….HELP! Geen nood, de redder is ook hier groene zeep. Smeer de vlekken goed in met groene zeep en zet in lauwwarm water een uurtje te weken. Daarna doet de wasmachine de rest.
Wil je de loepzuivere groene zeep van LDE bestellen, KLIK DAN HIER 

…EN WAT VIND IK ERVAN ?

Ja hoor….precies nog zoals ik het mij herinner ….ik heb ook weer de “ liefde “ voor het DIY teruggevonden , want ik heb meteen mijn eigen wasmiddel recept weer gemaakt en gooi ik bij iedere wasbeurt er een beetje percabonaat bij. De groene zeep fles heb ik ook weer “ soort-van” herontdekt, wat ruikt dat spul toch lekker! De baking soda zak had ik standaard in huis, dat gebruik ik al jaren standaard voor allerlei schoonmaak klussen, bijvoorbeeld mijn drinkflessen reinigen. Ja, ik ben weer he-le-maal terug in het zadel gekomen dankzij dit artikel, ik heb de fijne producten van LDE weer ontdekt !

WAAR TE KOOP ?

Ik heb veel producten binnen gebracht bij puur & fit, en ze zijn ook hier en daar te vinden in biowinkels, al moet ik er bij vertellen, dat bij mijn eigen biowinkel alles er zeer kort geleden uit is getrokken, ik heb de reden gevraagd : het liep daar voor geen meter…Extra fijn dus, dat puur & fit een fijn assortiment heeft !

KLIK HIER VOOR HET OVERZICHT.

Ik heb bij ieder uitgelicht item hierboven de directe bestellinkjes geplaatst. Mis je nog iets ? Laat het hieronder weten, zodat wij het in kunnen kopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *