Aalbessen, meer dan gezond!

Ik vind ze heerlijk, de kleine rode besjes die in de zomermaanden volop verkrijgbaar zijn uit eigen land. De aalbessen, zoals ze officieel worden genoemd, zijn Inheems. Er komen in het wild twee soorten voor: de witte en de rode aalbes. Ze zijn in Nederland erg veel te plukken. De rode aalbes wordt echter het meest gebruikt en is meest populair. Wat zijn nu precies aalbessen, en hoe gezond zijn ze? En wat kun je ermee?

IMG_5140

WAT ZIJN AALBESSEN?

Aalbessen of trosbessen  zijn kleine vruchtjes die in trosjes aan takjes groeien. De vruchtjes zijn er in veel verschillende kleuren waaronder de rode en witte meest populair is. Maar er zijn bijvoorbeeld ook roze en donker-rode aalbessen. De witte aalbes smaakt meest zoet terwijl de rode de bekende zoet-zure smaak heeft.
Wetenschappers hebben ontdekt, dat aalbessen tot het zuurste fruit behoren, dit komt door de aanwezigheid van organische zuren. Door de zuren zijn aalbessen wel één van de fruitsoorten die de minste vruchtensuikers bevatten. Dit maakt aalbessen een zeer geschikt fruitsoort voor mensen met een overgevoeligheid op de bloedsuikerspiegel.
Aalbessen groeien in trosjes aan struiken. Deze struiken kunnen zo’n 1-2 meter hoog worden en we kunnen deze struiken overal in Nederland tegenkomen. Aan de takken groeien dunne steeltjes met kroontjes, waaraan de vruchtjes groeien. Struiken die op een schaduwrijke plek staan geven zuurdere bessen dan stukken in de volle zon. Overigens zijn vogels echt dol op aalbessen. Vooral merels doen zich tegoed aan de besjes.
IMG_5143

HEEL ERG GEZOND

Net als andere bessen ( zoals de blauwe bes ) zijn aalbessen méér dan alleen maar gezond. Om te beginnen bevatten ze belachelijk veel vezels voor zulke kleine besjes. Vezels zijn niet alleen goed voor de stoelgang en verzadiging, maar ook een voedingsbron voor de dikke darmbacteriën.
Nog een zeer opmerkelijk feit is dat aalbessen volgens wetenschappers meer dan 65 verschillende fenolen bevatten. Deze kunnen dienst doen als krachtige antioxidanten waardoor bijvoorbeeld ziekten als kanker en veroudering kan worden vertraagd. Verder zijn aalbessen bijzonder rijk aan vitamine C.
Ze zijn extreem rijk aan kalium. Dit is een zeer belangrijk mineraal. Het bevat ook een gering aantal magnesium. Andere goede bronnen zijn foliumzuur , fosfor, en vitamine K.
Aalbessen bestaan voor zo’n 80% uit water. En per 100 gram bevat het gemiddeld zo’n 6 gram suikers. Zeker tegenover andere fruitsoorten is dit aanzienlijk laag.
IMG_5142

KOPEN, BEWAREN

Aalbessen kun je in het wild plukken, maar dit is niet overal toegestaan. Bovendien kunnen de bessen worden vervuild door bijvoorbeeld uitlaatgassen langs een kant van een weg of straat. Als je wilt gaan plukken, vraag dan na of dit is toegestaan en pluk liefst in bossen waar geen verkeer langs raast.
Veel boeren bieden in het seizoen veel biologische aalbessen aan, informeer eens in je omgeving. De oogsten kunnen ontzettend vruchtbaar zijn waardoor boeren de bessen bijna gratis aanbieden.
Koop ze liefst biologisch in. Niet-biologische bessen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen omdat deze vrij kwetsbaar zijn. Ze kunnen hierdoor aardig wat verschillende bestrijdingsmiddelen bezitten. Wil je zeker zijn van pesticiden-vrije bessen, kies dan voor biologische aalbessen. In het seizoen zijn deze best betaalbaar in de biowinkel.
Bessen zijn zeer kwetsbaar. Ze moeten dan ook liefst zo snel mogelijk na de pluk worden geconsumeerd. Ze blijven het langst houdbaar in de groentelade in de koelkast. Daar kun je ze ongeveer 3 dagen bewaren.
Let heel goed op de kwaliteit van de bessen als je ze koopt. Ze moeten stevig zijn, fris en licht glanzen. Zien bessen er muf en dof en verschrompeld uit, laat deze dan liggen. Was de bessen met de steeltjes er nog aan, laat ze uitlekken op keukenpapier en verwijder dan pas de steeltjes. Die kun je overigens met een vork heel erg gemakkelijk verwijderen:
IMG_5145
Zet een vork bovenaan een steel en trek de vork naar beneden. De besjes vliegen eraf.
Bewaar aalbessen nooit in een zak of in plastic. Doe ze in een schaaltje en zet dit zo in de koelkast zonder af te dekken. Zet ze liefst apart van ander fruit, zodat ze zo minimaal mogelijk worden gekwetst. Je kunt aalbessen ook invriezen.
Aalbessen komen zo rond Juni/ Juli / Augustus  in de roulatie. Dit zijn de beste maanden om aalbessen in te kopen. Dan komen ze uit Nederland. Buiten de seizoenen worden aalbessen gehaald uit landen als Zuid-amerika, Afrika en Israel.
IMG_5144

WAT KUN JE ERMEE?

Aalbessen zijn zuur, waardoor ze een beetje tussen wal en schip vallen in de culinaire wereld. Ze worden vaak gecombineerd met zoete voedingsmiddelen. En vaak gebruikt in desserts. Er wordt ook veel jam ( met heel veel suiker) van gemaakt en sauzen. Ze worden tevens erg veel gebruikt ter garnering. Ze zijn immers fraai om te zien.
IMG_5146
Ik maak er vaak een heerlijke drank mee. Dit doe ik in combinatie met zoete tomaatjes. Deze pers ik samen in de slowjuicer waardoor ik een zeer lobbige, dikke drank verkrijg ( soort smoothie ) Deze drank is heerlijk zoet, met een fijn fris-zuur randje. En natuurlijk onwijs gezond. Het bevat erg weinig vruchtensuikers, maar extreem veel vezels. Zeker koud gedronken een traktatie van moeder-natuur!
SAM_2128
Ik versier er ook vaak mijn meukvrije taarten mee. Maak bijvoorbeeld eens deze MAKKIE TAART!

6 Reacties op “Aalbessen, meer dan gezond!

  1. Zeer veel informatie ,maar zitten er gluten in.Mijn buurvrouw is er gek op maar heeft sinds kort een gluten verbod .

  2. Doordat de bessen rijk zijn aan fenolen, verhogen ze ook de weerstand tegen ziektes, zoals Corona. De rode bessen uit nederland zijn vrijwel jaarrond te koop, doordat ze in kassen, tunnels en onder regenkappen geteeld worden. De latere bessen worden in speciale koelcellen tot ca mei bewaard, waarna de eerste bessen uit de kas weer geplukt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *