Aluminium folie en huishoudfolie….kan dat ook gezonder en milieuvriendelijker?

Ik denk, dat iedereen in zijn keukenlade wel een rol allumium folie en een rol plastic huishoudfolie heeft liggen. Dit zijn typische gebruiksvoorwerpen die zodanig “ normaal” zijn geworden dat we er niet meer bij nadenken. Ik heb in 2017 een uitgebreid artikel geschreven over aluminium folie. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Daarin kun je lezen dat conventionele aluminium folie niet geheel onschuldig is. We moeten niet meteen bang worden om het te gebruiken, maar veelvuldig, dagelijks gebruik, en in combinatie met zuren en zouten moet worden gereduceerd. 

Gelukkig zijn er betere alternatieven op de markt, die naast vriendelijker voor de mens, ook duurzamer zijn en meest vriendelijk voor dieren en milieu. Ik vond onlangs ( eindelijk, want ik had er meerdere keren naar gevraagd…) in mijn biowinkel twee alternatieven op aluminium folie en plastic huishoudfolie. Wat is het en is het wat?

100% GERECYCLEDE ALUMINIUM FOLIE

Ik vond van het merk IF YOU CARE , voor mij overigens geen onbekend merk, een rol aluminium folie die is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. De alu-folie  is gemaakt van 100% gerecycled aluminium, wat zo’n 95% energiebesparing oplevert. Er zijn geen toxische stoffen toegevoegd en de folie bevat geen chroom. De folie kun je nét zo gebruiken als conventionele alu-folie. De verpakking is gemaakt van gerecycled karton, en is PCF vrij ( vrij van chlorine) De alu-folie kan steeds opnieuw worden gerecycled, wat het een zeer duurzaam product maakt.
De folie is ietsje dunner dan reguliere folie. Maar verder zeer sterk. Aluminium blijft natuurlijk wel gewoon aluminium, en ook hier vertel ik er dan ook met klem bij, dat we niet dagelijks veelvuldig alu-folie moeten gebruiken. Better safe than sorry. Deze alu-folie is echter wel een grote stap vooruit t.o.v conventionele, al is het alleen maar voor ons milieu. Het bevat verder ook geen rare toxische stoffen en geen chroom, wat toch ook altijd weer een grote aderlating is. De rol is niet goedkoop, wat ik een zeer groot minpunt vind. Het zal zeker heel wat overredingskracht kosten om de consument over te halen € 3,50 neer te tellen, terwijl een normale rol alu-folie nog geen euro kost. Linksom of rechtsom kijken we altijd uiteindelijk wat er in onze portemonnee zit. Het zou daarom leuk zijn, om de prijzen van dit soort alternatieven betaalbaar te maken.
Ik vind de folie verder prettig in gebruik. Niets anders eigenlijk dan conventionele alu-folie. Het enige wat merkbaar is, is dat het iets dunner is. Maar daardoor niet minder sterk. Het scheurde niet sneller dan anders. Jammer van de hoge prijs, en ook dat het ( nog?) lastig is om te krijgen. Mijn biowinkel, toch een grote supermarkt, heeft er aardig lang over gedaan om de folie in het assortiment op te nemen. Wanneer we deze alternatieven ook in de supermarkt kunnen vinden…..dat duurt vrees ik nog wel even.

OXO AFBREEKBAAR BIOLOGISCH VERSHOUD EN MAGNETRON FOLIE

Op deze zat ik een poosje te wachten. Ik gebruik vrij regelmatig plastic huishoudfolie, ook om te bakken. Het is handig bijvoorbeeld, om over een deeg te rollen zodat je met een deegroller niet blijft kleven aan het deeg. Maar ook om deeg te laten rusten, of om producten af te dekken. Als je erbij stilstaat, merk je pas goed hoeveel keren je naar de rol huishoudfolie grijpt. Ik was daarom al een tijdje op zoek naar alternatieven En prompt: eindelijk vond ik onlangs in mijn biowinkel een alternatief. Het merk kon ik niet: Ah-Table! Is van Franse komaf.
Het gaat om zogenoemde OXO AFBREEKBAAR huishoud en magnetron folie. Het is om te beginnen biologisch plastic, Dit is altijd beter. Maar omdat biologisch plastic onder code 7 ( other) valt qua plastic-codes, is het voor de consument enorm lastig om te ontdekken of het om biologisch of niet biologisch plastic gaat. Code 7 is namelijk een vergaarbak van al het andere plastic wat niet onder een bepaalde code wordt geplaatst. Onder deze vergaarbak is biologisch plastic opgenomen. Plastic onder code 7 zijn meestal plastic soorten die slechter dan slecht zijn bevonden. Policarbonaat is bijvoorbeeld zo’n soort wat onder code 7 valt. Deze vorm van plastic staat bekend om het lekken van weekmakers ( BPA) Gelukkig vermelden steeds meer fabrikanten of het om biologisch plastic gaat of niet. Maar zeker plastic vanuit het buitenland is vaak moeilijk te achterhalen.
PE ( polyetheen) is een veilig soort plastic wat wordt gebruikt in allerlei producten. Er zijn verschillende soorten, zoals HDPE en LDPE. HDPE staat voor hoge dichtheid polyethyleen, LDPE voor lage dichtheid polyethyleen. Deze folie is van LDPE gemaakt, dit wordt voornamelijk gebruikt voor zachte plastic producten.
Deze folie is gemaakt van biologisch ( veilig)  polyethyleen. Het bevat geen bisfenolen en ftalaten, en is dus “ oxo-afbreekbaar”. Dit betekent, dat het uit het milieu afkomstige additieven bevat die ervoor zorgen dat de folie zeer snel wordt afgebroken als het in de natuur terechtkomt. Onder invloed van zonlicht en warmte wordt het volledig afgebroken in het milieu ( water, CO2, biomassa) zonder giftige residuen achter te laten. Het perfecte alternatief dus op gewone huishoudfolie.
Ik vind de folie zelfs beter/ sterker dan conventionele folie. Het voelt iets dikker en daardoor steviger. Het is geurloos. Het plakt niet zo vast aan de rol, waardoor je soms uren moet peuteren om een beginnetje terug te vinden en deze ook los te krijgen. Het doet zijn werk fantastisch goed. Gespannen over een kom om bijvoorbeeld iets af te dekken is het echt een top-folie. Zeer rekbaar. De folie is geschikt om alle soorten voedingsmiddelen in te verpakken. Het maakt hier dus niets uit of je zuur en zout combineert. Naast bewaren kunt je deze folie ook in de magnetron gebruiken, prik dan wel gaatjes in de folie. Ik gebruik al jaren geen magnetron meer, maar voor de ” normale consument” is dit wellicht wel fijn. De folie is NIET TE GEBRUIKEN in de oven, ook niet in combi en infra-rood ovens. Ook vertelt de fabrikant op zijn verpakking, dat de folie niet is te gebruiken bij temperaturen boven de 35•C.
Er zijn ook nadelen. Om te beginnen de prijs. Dat is echt schrikbarend duur . Ik betaalde voor mijn rol, en dan is het ook nog eens een navul-rol, € 6,50. De rol,, die in een doos zit verpakt met een afrits-gedeelte kostte € 9,85. Dat ging me echt te ver. Het tweede nadeel zit hier meteen aan vastgeplakt, want de folie is niet in stukken geperforeerd. Dit betekent dus dat je of moet knippen of moet trekken. De fabrikant heeft overduidelijk een soort “ dwing-methode” gehanteerd. Je moet in principe als starter zo’n doos kopen, om later te vervullen met de rol die ik kocht. Daar hou ik niet zo van. Jammer, dat de fabrikant de folie niet standaard heeft geperforeerd, dit scheelt zeker ook in gebruik. Maar ja…zal het juist daarom om te doen zijn geweest of denk ik erg negatief? 😉

IS HET BETER?

Resumerend vind ik deze twee alternatieven sowieso de betere keuze op conventionele. Maar aluminium blijft aluminium , ook in dit verhaal. En daarom adviseer ik ook bij deze betere keuze, dat je alu-folie niet dagelijks en veelvuldig moet gebruiken. IN MIJN ARTIKEL lees je diverse gebruikers-tips. Alhoewel dit alternatief op heel veel gebieden veel beter is bevonden voor mens, dier, milieu en gezondheid blijf ik zeggen dat je alu-folie matig moet gebruiken.
De huishoudfolie vind ik in alle opzichten wel de grote verbetering. Het is zeker minder “ schadelijk” voor mens, dier, milieu en gezondheid. Zeer bij zeer veelvuldig en regelmatig gebruik is deze variant aan te raden.
Beide varianten zijn verkrijgbaar in biowinkels en via internet. ( ff googlen 😉 )

ANDERE VERPAKKINGEN

Nu is alu-folie en huishoudfolie niet het enige wat ook in een milieuvriendelijkere, gezondere variant verkrijgbaar is. Liefhebbers van de bekende plastic boterham en diepvries zakjes kunnen deze ook “ verstandiger” aanschaffen. Deze varianten zijn al een poosje op de Nederlandse markt, en druppelt langzaam maar zeker meer verkooppunten binnen. Ga er eens naar op zoek in je biowinkel en / of vraag daar of deze zijn te bestellen.
Er zijn nog vele andere opties mogelijk op gebied van duurzaam, milieuvriendelijk en gezond verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld deze “ Supernee Wraps.” 
Lees ook mijn artikel over verpakkingen, KLIK HIER .

Een reactie op “Aluminium folie en huishoudfolie….kan dat ook gezonder en milieuvriendelijker?

  1. Ik heb het hele internet afgezocht naar de AH!Table vershoudfolie in dispenser, maar kon het echt nergens vinden. Kun je me zeggen waar ik het kan kopen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *