Avocado/vijgencake ( vegan)
Zoals jullie weten, gebruik ik enkel zuivere stevia, erythritol, groene stevia en vers intact fruit ter vervanging van suiker. Andere ” natuurlijke” suikervervangers bevatten vrijwel altijd ook aardig wat suikers, die precies hetzelfde worden opgenomen in ons lichaam. Soms wil ik wel eens een uitstapje maken 😉 Zo werk ik 100% glutenvrij, maar maak soms een uitstapje met biologisch/dynamisch speltmeel of kamut. Als ik uitstapjes maak betreft vervanging op suiker, dan is dit wel maar met één uitzondering: verse biologische gedroogde vijgen. Waarom ik vijgen boven alle andere suikervervangers verkies, kun je uitgebreid lezen in mijn artikel “ Dadels meest gezond? Welnee, vijgen!”
Ik kies ook voor vijgen, omdat ik ze simpelweg on-wijs lekker vind. Als ik niet oppas, werk ik in no-time een zak weg 😉 Helaas ( of in dit geval misschien ook juist wel mijn redding) krijg ik vrij snel last van de suikers, die toch ook aardig aanwezig zijn in gedroogde vijgen. Daarom eet ik ze nauwelijks ( lees: ik haal ze niet in huis! ) en blijven mijn uitstapjes zeer sporadisch. Toch kreeg ik onlangs een geweldig idee voor een recept, en die ben ik gaan uitwerken. Met groot succes! Want oeh, wat is dit een VERRUKKELIJKE cake! Zelfs de junkfood-lover zal deze cake heerlijk vinden! De cake bevat geen suiker/suikervervanging, en is dus enkel gezoet met vijgen en bananen. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van meel, maar van pitten en noten. Hierdoor is de cake ook zeer geschikt voor veganisten. Het is een ontzettend eenvoudige cake om te bakken, en dus kun je deze cake ideaal maken voor onverwacht bezoek, of in het weekend tussen alle bedrijvigheden door!
Dit heb je nodig:
- twee avocado’s, geschild en pitten verwijderen
- drie bananen
- vijf gedroogde vijgen
- 200 gram pecannoten
- 100 gram zonnebloempitten
- een theelepel ceylon kaneelpoeder
- een theelepel vanille bourbon
- een snufje anijspoeder ( optioneel)
- een eetlepel bakingsoda + een beetje appelcider azijn
Voor de topping:
- twee avocado’s
- een eetlepel ceylon kaneelpoeder
- een theelepel vanille bourbon
- drie vijgen, in stukjes gesneden
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 170 graden. vet een vierkant cakeblik ( middelmaat) in met kokosolie en bekleed met bakpapier. Maal in de keukenmachine de zonnebloempitten, pecannoten, vijgen, avocado’s, bananen, kaneel , vanille en anijs tot een smeuïge massa. Gooi over in een kom, en voeg de bakingsoda toe. schenk hierop een heel klein scheutje azijn, en roer direct goed door het beslag.
Schep de massa in de vorm, verdeel goed. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.
Maal in de keukenmachine de avocado’s, kaneel en vanille grof. Zorg dat er nog wat stukjes avocado zichtbaar blijven. Garneer de cake met de puree en verdeel de stukjes vijg over de topping.