Bak banaan cherry’s

Dit lijken ingewikkeld te maken koeken, maar dat is nu juist het leukste: ze zijn kinderlijk eenvoudig om te maken en bevatten maar DRIE ingrediënten! Ze zijn daarom supergoedkoop om te maken. Alles wat je nodig hebt zijn bak-bananen, kersen en stevia druppels.

SAM_2202

Wat zijn bak-bananen?

Velen vragen zich af wat nu het verschil is tussen een gewone banaan en een bakbanaan. Anders dan de naam doet vermoeden, behoren bakbananen meer thuis bij de groente-familie dan bij de fruit-familie. Bakbananen zijn enorm rijk aan zetmeel, en worden in subtropische landen als Suriname gegeten als basisvoedsel. Bakbananen worden in Suriname ook wel ” de Surinaamse aardappel” genoemd. Bakbananen kunnen niet rauw worden gegeten, zoals bij gewone bananen wel het geval is. Door het zeer hoge zetmeelgehalte zijn bakbananen onbereid erg moeilijk tot niet verteerbaar voor de mens. Bakbananen kunnen groen, geel , roodachtig en zwart zijn. Bij de toko kun je bakbananen in deze verschillende kleuren vinden. Zijn de bakbananen nog groen, zijn deze onrijp, en kunnen ze worden gebruikt ter vervanging voor aardappelen, pasta en rijst. Gele bakbananen zijn al een stuk rijper en daardoor meer zoet geworden. Gele bakbananen worden gebruikt bij desserts en zoete baksels. Roodachtig naar zwart zijn de bakbananen tenslotte overrijp en zoet. Deze worden gebruikt om veel gerechten een zoete smaak te geven.

Bak bananen zijn gezond. In andere landen worden ze gegeten zoals wij de aardappel eten. Ze zijn zeer rijk aan vezels, magnesium, fosfor, kalium, en zijn rijk aan vitamine A.

SAM_6023-1200x800

Bakbanaan zijn niet zo makkelijk te schillen als een gewone banaan. Zeker de groene bakbananen zijn erg lastig om te schillen, ze bezitten een zeer stugge schil. Je hebt een mesje nodig om de schil open te snijden. Hoe rijper de bakbanaan, hoe makkelijker de schil los zal laten. Als je de bakbanaan open hebt, komt er een melk-achtige stof vrij. Dit moet je onder de stromende kraan goed afspoelen. Bij rijpe bananen is dit niet nodig. Bakbananen rijpen het best op kamertemperatuur. Als je de bakbananen langer wilt bewaren, leg ze dan koel weg. Bewaar ze echter niet in de koelkast, onder temperaturen van 8 graden gedijen bakbananen niet goed. Zijn de bakbananen zwart en overrijp, kunnen deze wel worden bewaard in de koelkast. Overrijpe bakbananen kun je ook ( geschild) invriezen.

Van bak bananen wordt vooral veel bananenchips gemaakt. Je kunt het beste bananenchips maken van niet al te rijpe groen/gele bakbananen. Deze geven tevens een licht zoete smaak. Groene bakbananen zijn smaakloos, en moeten met wat toevoegingen als kruiden en specerijen, of zout, worden verrijkt. Je kunt ook stevia sweet Xtra en/of erythritol gebruiken. Het voordeel met bakbananen is dat de chips echt knapperig wordt, als je gewone bananen gebruikt kunnen deze zacht blijven. Wil je bananenchips maken met gewone bananen, gebruik dan groene bananen en besprenkel ze met citroensap. Bakbananen zijn inmiddels in vele supermarkten verkrijgbaar. Maar bij de toko vind je ze in allerlei varianten ( rijpheid) Wil je ook bananenchips maken? Klik hier. 

SAM_2198

Omdat bak-bananen erg rijk zijn aan zetmeel, kunnen ze ideaal worden gebruikt ter vervanging voor meel. Je kunt er hele lekkere soezen mee maken, het geeft een soort soezen deeg. Ideaal voor lekkere koeken mee te maken!

DIT HEB JE NODIG:

twee rijpe ( licht zwart verkleurde) bakbananen, in stukken gesneden

verse Hollandse kersen, ontpit ( als het seizoen is afgelopen, gebruik dan diepvries kersen)

15 druppels stevia kersen ( andere smaak kan natuurlijk ook)

Zo maak je het:

Doe de stukken banaan in een pan, vul de pan met water en breng met deksel op de pan aan de kook, laat 15-20 minuten koken. Giet af. Pureer de banaan samen met de stevia in de blender tot een stevige, smeuïge massa. Verwarm de oven voor op 185 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Vouw steeds om een kers wat banaan en leg op de bakplaat, druk lichtjes aan. Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten . Ze moeten mooi goudgeel zijn verkleurd. Laat enige tijd goed afkoelen.

SAM_2201

In de AF?

Je kunt deze lekkere koekjes ook in de airfryer bakken. Zet de temperatuur op 175*C en de tijd op circa 15 minuten, blijf tussentijds steeds even goed controleren!

 

SAM_2200

 

 

Een reactie op “Bak banaan cherry’s

  1. Hallo,

    Kan ik groene bakbananen ook invriezen? Het handigst zou zijn als ik deze rauw kan invriezen, zodat ik ze later nog kan gebruiken voor een gerecht waarvoor ik groene bakbananen nodig heb.
    Of bereid ik ze best op een of andere manier en Vries ze dan in?

    Sara

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *