Bleekselderij

Ik ga eerlijk zijn: bleekselderij is nu niet bepaal;d mijn nummer één in mijn top 10 van meest favoriete groente. Sterker: het komt niet eens in mijn top 10 voor. Bleekselderij is zo’n typische groente, waar geen middenweg in zit: of je gruwelt ervan, of je vind het heerlijk. Ik lust het. Daar is alles mee gezegd. Ik eet het daarom zeer weinig. Wel eet ik het door mijn groentepuree. Want het is een enorm gezonde groente. In dit artikel alles over bleekselderij! 

IMG_2608

WAT IS BLEEKSELDERIJ?

Bleekselderij is, zoals de naam verklapt, een selderij waarvan de bladstelen worden gegeten. Wanneer de verse stelen worden doorgesneden, zijn net onder de epidermis ( dit is de opperhuid van de stengel, wat de stengel beschermt tegen uitdroging en infecties) de vaatbundels te zien. Onder de epidermis liggen de draden die zorgen voor de stevigheid van de steel. Bleekselderij heeft ook blad. Deze zijn rauw oneetbaar en moeten worden gekookt. De stelen kunnen wel rauw worden gegeten. Er zijn twee types:
* bleekselderij met groene bladstelen
* zelfblekende bleekselderij, met geelgroene bladstelen
Het groene type is wat minder vezelig, en pittiger van smaak dan de zelfblekende. In Nederland wordt voornamelijk de zelfblekende types gegeten. Van het zelfblekende type zijn er de rassen “ goudgeel” en “ Golden Plume”. Van de golden plume zijn de bladstelen korter en dikker. Van het groene type is er het ras “ Giant Pascal”.
Bleekselderij is calorie-arm.en verwant aan de knolselderij.

IMG_2606

MEER DAN KNETTER-GEZOND

Bleekselderij is een zeer gewilde en populaire groente in talloze diëten. En dat is niet voor niets, want de stelen bevatten nauwelijks calorieën, maar zitten bommetje vol voedingsstoffen. Mogelijk werkt bleekselderij vochtafdrijvend, in de Chinese geneeskunde staat bleekselderij al eeuwen bekend om zijn vochtafdrijvend werking.
Bleekselderij is rijk aan kalium. Dit kan de bloeddruk helpen verlagen. In het woord “ selderij” zit het Franse woord “ se;” wat zout betekent. De naam geeft aan, dat de groente het vermogen heeft om zouten en mineralen uit de bodem in zich op te nemen. De meeste gewassen bevatten slechts een selectie aan mineralen, maar selderij neemt een breed spectrum aan mineralen op. Naast deze waardevolle mineralen bevat bleekselderij ook erg veel vitaminen. Met name vitamine K en C. Bleekselderij heeft een hydraterende vermogen doordat het veel mineraalrijk vocht bevat. Selderij levert ontzettend veel vezels. Het is ook rijk aan calcium.
De vrij bijzondere smaak is grotendeels van het stofje phtalide afkomstig. Phtalide kan volgens onderzoek de spieren van de aderen doen ontspannen met een verlaging van de bloeddruk als gevolg. Die smaak….dat is er dus wel eentje waar je van moet houden. Het kan voor sommigen wat te heftig zijn.
IMG_2605

WAT KUN JE ERMEE?

Bleekselderij wordt erg veel rauw gegeten , en in soepen verwerkt als smaakmaker, In Nederland is het voornamelijk een snackgroente, Het wordt bijvoorbeeld veel verwerkt door smoothies en ( slow juice) sappen, maar ook als dip-stokjes met roomkaas. Bleekselderij is overal goed inzetbaar en geeft alles een pittige smaak. Je kunt het roerbakken, koken, door een salade verwerken….de mogelijkheden zijn oneindig.
Bleekselderij wordt vaak gegeten als we graag wat kilootjes kwijt willen raken. Maar wordt ook in de zogenoemde “ detox-wereld” zeer veel gebruikt. Bleekselderij  staat op de eerste plaats in de top vijf van meest gebruikte groente in de slowjuicer. Er wordt ontzettend veel sap van gemaakt. Maar ook daar moet je van houden. Ik vind het echt vies. En drink het alleen met een druppeltje stevia, omdat ik het anders echt niet door mijn keel krijg.

KOPEN, BEWAREN, BEREIDEN

Bleekselderij is het gehele jaar door verkrijgbaar, in de biowinkel alleen tijdens het seizoen.  In de supermarkt kun je ze kopen in open plastic zakken. Van Mei tot December komen de stelen van Hollandse bodem, de rest van het jaar worden ze uit het buitenland gëimporteerd, zoals uit Spanje, Frankrijk en Israel. Zorg dat de stelen goed stevig en fris zijn, en goed licht kruidig geuren.

IMG_2609

BLEEKSELDERIJSAP….KNETTERGEZOND

Als je in het bezit bent van een slowjuicer, kun je jezelf ” wagen” aan bleekselderijsap. Ik zeg wagen, omdat het zeer bitter en pittig is van smaak en je echt een beetje een bikkeltje moet zijn om dit te drinken. Maar net zoals met veel andere sappen, kun je eraan wennen . Of niet 😉 . Het valt op zijn minst te proberen, want bleekselderijsap is echt ont-zet-tend gezond. Het is extreem rijk aan mineralen en vitamine K en C en ook bevat het aardig wat calcium, wat voor veganisten een welkome aanvulling is. Omdat het zo geweldig gezond is, waag ik mij zo af en toe aan een flesje sap……maar ik blijf eerlijk: het gaat er niet erg gretig in. 😉

25 Reacties op “Bleekselderij

  1. Hallo Monique,
    Smaken verschillen natuurlijk, ik eet makkelijk een paar stengeltjes weg (zeker nu ik aan de lijn doe). De binnenste lichtere stengels vind ik echt heel lekker en van de buitenste maak ik salade, met (verse) ananasstukjes en wat kerrie door de dressing. Als het sap tegenstaat probeer dan eens de soep. Of overleven de vitamines het koken niet?

  2. Wanneer je een combinatie maakt met bijvoorbeeld appel, wortel en biet dan krijg je toch alle goede stofjes binnen en het smaakt nog lekker ook.

  3. maakt niet uit; ik vind het wel lekker, knaag gewoon rauwe stengels… kan wel een beetje pittig zijn, ik gebruik het vooral om wat extra groente (rauw) naar binnen te krijgen-om je dag weer op te fleuren… ik lust echt geen bonen of linzen… eet ze wel, maar als ik niet uitkijk spuug ik alles weer uit (ghegheghe), dit ter compensatie…

  4. “Bleekselderij is zo’n typische groente, waar geen middenweg in zit: of je gruwelt ervan, of je vind het heerlijk.”

    En dan direct erna:

    “Ik lust het. Daar is alles mee gezegd.”

    Dat zijn een paar tegenstrijdige zinnen als je het mij vraagt. Ik lust het ook. Dat is dus gruwelen nog heerlijk vinden. De kunst is hoe je het klaarmaakt/combineert.

  5. Hoeveel stengels gebruik jij
    voor een glas sap? Sommige adviseren 18 ons in de blender elke ochtend. Lijkt mij erg veel ????

    • Een hele stronk (dus niet een stengel). Dat is ongeveer een halve liter. Het beste is vóórdat je gedronken of gegeten hebt puur, op de lege maag en dan tussen de 15-30 min wachten voordat je je normale eet/drink routine ingaat. Medical Medium is deze hype begonnen en ik spreek uit ervaring van mezelf en mijn omgeving dat het ongekend is wat dit allemaal doet!

      • Hallo Chantal,

        Zou je eens willen delen wat het voor voordelen voor jou heeft gehad?

    • IS ook veel. ik begon met 1 stronk…. is ongeveer 200 cc
      maar 2 stronken zijn 3 volle glazen.

      ben net begonnen…..

      moet wat afslanken en gezonder worden….

  6. “Bleekselderij is zo’n typische groente, waar geen middenweg in zit: of je gruwelt ervan, of je vind het heerlijk. Ik lust het. Daar is alles mee gezegd.”

    Zo’n site neem je toch niet serieus. Ik ben gelijk gestopt met lezen!

    Feedback is een cadeautje

    • Het spijt mij, dat ik geen blogger ben met een site vol met betaalde positieve artikelen. Ik ben een kritisch blogger met een eigen visie. En dat is dat ik bleekselderij ” lust”. Ik ga niets anders verkondigen om leuk in het plaatje te passen. Ik denk dat als je dat zoekt, je inderdaad een van de miljoenen andere sites moet gaan bezoeken.

      • Volgens mij heeft Diederick het (terecht) over je zin dat er géén middenweg bestaat. Je Gruwelt óf je vindt het Heerlijk.
        Als je dan direct daarna schrijft dat jij “het lust en daar is alles mee gezegd”, komt dat nogal vaag over. Wat is het nou? Is er geen middenweg of wel!?

        Ik ben overigens helemaal voor een eerlijke mening, dus ga daar vooral mee door 😉

  7. Hallo redactie, is het mogelijk om de sap voor meerdere dagen tegelijk aan te maken? Of verliest het dan aan kracht?
    Alvast dank voor de reactie

    • dat verliest inderdaad altijd wel iets aan kracht…beter om vers te drinken. Warme groet!

  8. Wij zijn thuis begonnen met drinken in de ochtend, niet echt lekker, maar goed het gaat erin, zou ik het kunnen mixen met bv tomatensap om de smaak wat aan te passen, en de hoeveelheid sap is dat belangrijk? een normaal glaasje gaat nog 20 ml , maar 35 tot 50 ml is voor mij wat veel.
    verder werkt het prima , mijn stoelgang is verbeterd en ik denk ook de pijn in mijn gewrichten is minder.
    graag jullie bevindingen.

  9. Hallo Ze schrijven 500 ml op nuchtere maag.
    Zelf doe ik 150 a 200 ml op de nuchtere maag.
    Nu is de vraag werkt die hoeveelheid ook?

    Graag jullie reacties.

  10. Interessant boek;
    “Celery Juice” van Anthony William, beter bekend als Medical Medium.
    Nog niet vertaald. Ook op site van medical medium veel informatie over de bijzondere eigenschappen van celery juice.

    • Ik heb net het boek van hem in het nederlands vertaald binnen..via bol.com

  11. Is het ook mogelijk een grote hoeveelheid te maken en in delen in te vriezen? Of gaat ’t goede effect dan weg?
    Wat betreft de nitraat?

    • Ik vind het praktisch heel gemakkelijk om tijdens een vrije dag (bvb een rustige weekend-dag) tijd te voorzien voor verse sapjes te maken met de slowjuicer. Het is super handig om in 1 keer een grote portie te maken (meerdere flesjes gevuld met sap) en dan een deel wat je de eerste dagen niet opdrinkt in de vriezer te doen. Wel opletten dat je voldoende vrije ruimte in de flesjes voorziet zodat de vloeistof kan uitzetten als het ijzige vorm aanneemt. Vers is het voedzaamste, aan de andere kant, ookal heeft het drankje een vries en ontdooi-beurt achter de rug… het blijft nog altijd voedzamer als vele fabrieks kant en klaar drankjes… Naar mijn beleving heeft zo een ingevroren en ontdooid drankje evenzeer een positief gezondheidsondersteunend effect 🙂

      • Vroeg het mij ook af

        Of dat kan..maak steeds 1 liter en zet per fles in de koelkast ..drink ca 200 ml op nuchtere maag

  12. Hallo
    Je moet seldersap direct nuttigen om te genieten van de voordelen ervan. Zie op youtube Dr. Mandel celery juice. Geeft goede raad en info ivm algemene gezondheid.

  13. Als je er niet van houdt, maak er dan eens een smoorschotel van met ui en wortel, echt heerlijk.
    Bleekselderijstengels, ui en winterpeen in kleine stukjes, beetje croma (verder geen zout meer nodig dan) in een wokpan, op hoog vuur even flink roerbakken en 12 minuutjes met deksel op de pan smoren (op heel laag pitje). Smullen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *