Knolselderij + recept knolselderij/geitenkaas pie

Knolselderij is zo’n typische groente die we vaak voorbij lopen terwijl we denken “wat is het eigenlijk? Wat kan je ermee?” Knolselderij is een vrij grote knolsoort wat bleek-bruin van kleur, met veel knoesten en wortels. Knolselderij behoort net als de bleekselderij tot de selderij familie. De verdikte eetbare wortel van de selderijplant wordt speciaal voor de knol geteeld, maar ook de bladeren kunnen gegeten worden. Echter worden deze met blad alleen geleverd in het vroege voorjaar. Van binnen is de knolselderij romig wit van kleur. Voordeel is dat knolselderij het gehele jaar door vanuit Nederland verkrijgbaar is. Wel zo milieu vriendelijk.

IMG_5135-337x450

Knolselderij is een zeer gezonde groente. Het wordt niet voor niets als “grote versterker” gebruikt in stevige maaltijden als erwtensoep en selderij -wintersalades. Het is een grote bron van vitamine C, en erg veel kalium, wat gunstig is voor de bloeddruk. Verder is het zeer rijk aan vitamine K, eiwitten en voedingsvezels. Een gezond knolletje dus om in de wintermaanden op tafel te zetten. Een erg fijn detail: knolselderij bevat een zeer lage Glychemische index (15) vanwege de weinige zetmeel. Dit maakt de knolselderij tot de meest geschikte vervanger voor de aardappel.

SAM_0661

De smaak laat zich het beste omschrijven als mild/zoet. Je kunt er erg veel mee in de keuken. Naast koken en stomen kun je de knol gebruiken om te stoven, en ook wordt de knol vrij vaak gebruikt om te pureren. Je kunt er ook mee bakken: heerlijke knolselderij muffins bijvoorbeeld! Zowel goed in zoete als hartige gerechten te verwerken. Was de knollen goed af (boen ze schoon) en snij in stukjes. De gemiddelde kooktijd bedraagt ongeveer 15 minuten, stoven duurt circa 25 minuten. Kies liefst voor biologische varianten: deze bezitten nog de oorspronkelijke smaak.

SAM_0659

Ik heb een soort haat/liefde verhouding met knolselderij. Ik vind het namelijk niet echt lekker om gestoomd in stukken te eten. Gepureerd vind ik het juist zalig. Het is best een bijzondere smaak, waar je van moet houden. Verwerkt is knolselderij ook verrukkelijk. Zoals in deze pie. Hij lijkt erg moeilijk om te maken, maar dat is gelukkig helemaal niet zo. zeer fraai voor een feestelijke tafel!

Dit heb je nodig:

  • een kleine knolselderij, gewassen, in dunnen plakken gesneden
  • twee eetlepels kerrie masala
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • vers gedroogde nasi/bami kruiden of bieslook

Voor de pie:

  • 200 gram bruine teff meel ( amandelmeel of lupinemeel kan ook)
  • 150 gram volkoren boekweitmeel
  • 5 gram psyllium
  • een groot ei
  • 200 ml amandel of andere melkvervanging ( water kan ook)
  • twee eetlepels avocado olie ( kokosolie gesmolten kan ook)
  • twee eetlepels kerrie masala

SAM_0658

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een lage ronde bakvorm ( 18-20 cm) met bakpapier. Doe de kerriepoeder met de plakken knolselderij in een pan en vul met water. Laat gaar koken en giet af. Laat afkoelen

Roer alle ingrediënten voor de pie in een kom door elkaar tot het punt dat je het handmatig over kunt nemen, kneed tot een soepele deegbal. Bekleed een werkplek met een stuk plastic huishoudfolie en rol het deeg tussen nog een stukje folie tot een ronde plak van ongeveer 1 cm dikte. Snij een mooie ronde plak uit de plak en drapeer deze voorzichtig in de vorm. Druk nu heel voorzichtig aan, en maak een leuke kreukelvorm in de randen.

SAM_0657

Beleg de bodem met een laag knolselderij. Verkruimel hierboven wat geitenkaas. Herhaal deze stap steeds tot het op is. Bestrooi tenslotte met de nasi/bamikruiden of bieslook. Bak de pie in het miden van de oven in ongeveer 10-12 minuten gaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *