Komijn (komijnpoeder, djinten)

Komijn is een specerij met een heerlijke nootachtige smaak en een kruidige geur. Van komijn worden vooral de zaadjes gebruikt. Deze kunnen we ook heel kopen en ook in poedervorm. Net als kurkuma bevat ook komijn erg veel medicinale krachten. Zo bevat het zeer veel mineralen als ijzer en mangaan. Verder is bekend dat komijn de aanmaak van enzymen in de schildklier te stimuleren die ervoor zorgen dat we een goede en gezonde/betere spijsvertering hebben. Ook werkt het net als kurkuma kanker-remmend, met name op de lever. Komijn vinden we vaak terug in de buitenlandse keuken, zoals in de Indische en ook Turkse keuken. Er zijn bepaalde soorten komijn verkrijgbaar: meest bekend is de komijn en djinten. Djinten is niets meer of minder dan gemalen komijn en wordt vooral in de Indische toko verkocht (onder de naam djinten) omdat het in gemalen vorm meest gebruikt wordt in de Indische keuken. Je kunt ook hele komijnzaadjes kopen, deze kun je zelf vijzelen. Dit geeft uiteraard veel meer smaak/aroma. Ook is djinten veel minder lang houdbaar dan de komijnzaad zelf. Gebruik ongeveer een theelepel komijnpoeder per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *