Waarom is ijsthee zo ongezond? Plus zelfmaak-recept!

Vriendlief is er dol op. Hij kan er liters van wegdrinken. Wat ? IJSTHEE, ook wel beter bekend als het Engelse ICETEA. Gelukkig vind hij mijn eigen gebrouwen ijsthee superlekker. En gebruikt hij niet de vele varianten die er op de markt zijn. Voordat ik hem vertelde dat deze varianten niet gezond zijn, dronk hij er dagelijks liters van weg. Hij was zo onwetend over de ongezonde effecten van deze conventionele ijsthees, dat hij behoorlijk schrok van mijn verhaal. En hij vind mijn gemaakte ijsthee zelfs lekkerder….. Lees verder

Review Zonnatura ” oven gebakken” granola…met 0% onnodige toevoegingen?

Granola blijft populair. Logisch, want het is erg lekker en het heeft een zeer gezond imago. Dat dit anders in elkaar steekt, vertelde ik in een EERDER ARTIKEL. Granola wordt vaak in één adem genoemd met cruesli. Dat is begrijpelijk, omdat het zowel van binnen als buiten sterk op elkaar lijkt. Toch is granola anders. Het wordt gemaakt van noten, zaden, pitten en granen, die in de oven worden geroosterd. Het wordt besprenkeld met olie en gezoet met bijvoorbeeld honing, agave, dadelstroop, ( riet)suiker, gewone suiker,  en ahornsiroop.  Het verschil met cruesli zit hem o.a in de naam. Cruesli is eigenlijk geen productnaam, maar de merknaam die de bekende ontbijtgranen-leverancier Quaker gaf aan zijn krokante varianten muesli. Inmiddels is de naam cruesli zo ingeburgerd, dat we cruesli herkennen als de knapperige variant op muesli, of deze nu van Quaker afkomstig is of niet. Cruesli wordt vrijwel altijd gemaakt van granen, en noten. Ze worden samen geperst tot koeken en overgoten met suiker. Dit wordt gebakken en later in stukjes gewalst. Lees verder

Lays ovenchips….zijn ze echt veel gezonder dan conventionele chips?

Het is Januari. En dan kunnen we de klok erop gelijk zetten dat we weer worden overspoeld met diëten, mooie afval-verhalen, en 1000 aanbiedingen om binnen een week 80 kilo lichter te zijn. Het is een bekend terugkerend verschijnsel na de feestmaand December.

Ook de voedsel / levensmiddelenindustrie doet ieder jaar in Januari leuk mee. In de eerste maand van een nieuw jaar worden we overspoeld met nieuwe “ lichte, gezonde, en verantwoorde” producten. Of wordt er een extra reclamecampagne gezet op een bestaand product wat past in zo’n nieuwe start van een jaar. Het grote bekende chipmerk LAYS heeft dit jaar ( 2019) zijn pijlen gericht op hun ovenchips. Afgelopen weken zag ik op social media ( Facebook en Instagram) veel reclame voorbij komen, met daarin de nadruk gelegd op het feit dat deze oven-chips 50% minder vet bevat. Er worden flinke vaatjes zout gestrooid op de slakken, als het komt op het vet-verhaal. Veel mensen kopen deze chips daardoor massaal in. Maar zijn ze wel zoveel beter, gezonder dan “ gewone chips? Ik dook in een zak ovenchips om dat uit te vissen.

Lees verder

Voedingswaarden op etiketten….hoe betrouwbaar zijn ze?

Onlangs had ik weer een geval. Dit keer met groenteconserven-fabrikant HAK. Zij hebben onlangs hun etiketten veranderd, en daarmee ook meteen sommige samenstellingen. Zo ook met de bruine bonen. KLIK HIER om naar mijn artikel te gaan.  Eerder had ik nog een geval, met een Belgisch bedrijf die zogenaamde gezonde kant-en-klaar chocola in een pot verkocht. KLIK HIER om dit artikel te lezen.  Over welke gevallen heb ik het hier? Wel, over niet-kloppende voedingswaarden. Deze twee voorbeelden geven aan dat dit niet alleen voorkomt bij kleinschalige ondermeningen, maar ook onder grotere spelers in de levensmiddelenindustrie . Zowel HAK als deze kleinere Belgische onderneming geven onjuiste informatie over voedingswaarden. Soms is het opvallend, maar vrijwel altijd wordt dit niet tot nauwelijks opgemerkt, omdat we hier blind op lijken te vertrouwen.  Opvallend wil zeggen, dat het onmogelijk is dat een product bijvoorbeeld amper vet bevat als het uit kokosolie bestaat. Maar veel blijft in het ongewisse. Deze twee laatste gevallen zette mij aan het nadenken. Want hoe erg is het eigenlijk? Ik ben erin gedoken.  Lees verder

Zogenaamde gezonde suikervervangers…waarom geloven we het allemaal nog?

Ik kan mij nog vaak blijven verbazen over de populariteit van zogenaamde gezonde en natuurlijke suikervervangers. Alhoewel ik er al er veel over heb geschreven, blijft het voor heel veel mensen toch een erg vaag vlak, en geloven zij fabrikanten en de voedselindustrie op hun mooie blauwe ogen. Enerzijds lijkt dit een logisch gevolg. Alles wordt altijd mooier en gezonder gemaakt dan dat het is, en dat geldt zeker voor de gezonde suikervervangers.  Lees verder