Voedingssupplementen….hebben we ze daadwerkelijk nodig?

Zodra de R weer in de maand komt, zijn de commercials en stunt-aanbiedingen van drogisterijen en webwinkels niet meer bij te benen. De ene na de andere winkel biedt zijn voedingssupplementen tegen zeer scherpe prijzen aan. Ook in de maanden die geen R bevatten worden voedingssupplementen gretig ingekocht. Daarbij gaan vaak duizelingwekkende bedragen om. Bijna 40 euro neerlappen voor een potje visolie is geen rariteit. We hebben er veel voor over. Want we willen niets tekort komen, ons goed, gezond en fit voelen.  Lees verder

Alles op smaak met…ui schilletjes!

We gooien ze altijd weg, pellen het zo ver mogelijk van de uien af. Maar wist je, dat je daarmee de meeste smaak weggooit? Maar nog opmerkelijker is, dat vele studies hebben uitgewezen, dat uischillen bomvol antioxidanten zit, ZELFS MEER dan de ui zelf! Uischillen zijn zeer gezond voor de algehele gezondheid.

De schil van de ui  is hoog in een potent pigment bekend als quercetine, wat verstopping van de slagaders verhindert en hoge bloeddruk vermindert, het heeft krachtige kalmerende eigenschappen, en behandelt slapeloosheid. Bovendien heeft het krachtige antibacteriële, anti-oxidante, kanker en schimmelwerende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat de schil rijk is aan onoplosbare vezels, die een goede peristaltische beweging van de dikke darm ondersteunt.Bovendien elimineren de onoplosbare vezels de geaccumuleerde gifstoffen uit de darmen, regelt het de pH-waarde, en voorkomt de vorming van kankercellen.

De opname van de schil van de ui in de voeding kan mogelijk het risico verlagen op:

– type 2 diabetes
– hart-en vaatziekten
– gastro-intestinale problemen
– zwaarlijvigheid
– darmkanker

Uischillen wordt echter afgeraden voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Kruiden en specerijen kunnen wat klachten geven. Beter dus, om het eventjes niet te eten.

SAM_2820

Ui schilletjes zijn heerlijk van smaak. Ze kunnen dan ook alle gerechten meer smaak geven. En je kunt er bouillon  of thee van trekken. Bewaar dus voortaan de schillen.Als je er voldoende bijeen hebt gespaard kun je er een heerlijke smaakversterker/bouillonpoeder van maken. Dit poeder kun je bijvoorbeeld ook door een smoothie verwerken. Ik bedacht een heerlijk receptje om al je gerechten meer pit en gezondheid te geven, maar je kunt de poeder ook in heet water laten oplossen en dit als versterkend drankje tussendoor drinken.

Je hoeft de ui schilletjes niet te wassen. Je kunt ze het beste opsparen in een pot. Dan drogen ze vanzelf, en kun je ze zelfs al met de hand fijn malen. Kies het liefst voor biologische uien. Het voordeel is dat deze helemaal niet zoveel duurder zijn dan niet-biologische uien. In de supermarkt heb je al een netje biologische uien voor gemiddeld een euro. Biologische uien zijn niet bespoten.

Dit heb je nodig:

  • ui schillen ( ongeveer een zak vol, minder kan ook)
  • twee eetlepels gedroogde bami/nasigroenten ( ik droog deze zelf, maar je kunt ze ook kopen in de biowinkel)
  • een eetlepel kerrie masala

Zo maak je het:

 

Doe alles in een ( liefst HS) blender en vermaal tot een poeder.

SAM_2817

Gooi over in een glazen, goed afsluitbaar potje en bewaar op een droge, koele plek.

SAM_2821

Je kunt deze smaakmaker overal door verwerken. Wil je meer informatie? KLIK HIER

Schapenzuivel…gezonder dan koemelk?

Dankzij de gezonde trends zien we steeds meer van biowinkels naar supermarkten verschuiven . Van superfoods naar gezonde granen, zaden en pitten en ook de zuivelproducten worden flink “ uitgemolken”. Zowel buiten als in het koelschap komen we plotseling nogal ongewoonlijke producten tegen zoals geitenzuivel, kefir zuivel, en schapenzuivel. Deze laatste maakt op dit moment van schrijven ( September 2017) voorzichtige stapjes in de supermarkten. Ik kwam afgelopen week bij de AH schapenmelk-yoghurt tegen. Dat prikkelde mij zodanig dat ik het kocht en besloten heb daar wat meer over te gaan schrijven.  Lees verder

Review Chufamix veggie-drink-maker

Melkvervangers……plantaardige melk…….We kunnen anno 2020 in de supermarkten hele gangpaden vol aantreffen. Het ene pak nog duurder dan het andere. Over deze zogenaamde plantaardige melkvervangers ben ik zeer helder : KLIK HIER. Duidelijk verhaal dus, waarom ik er nogal een aversie tegen heb en het daarom sowieso never-nooit koop. Ik ben wel goed maar niet gek om daaraan mijn geld uit te geven. Dan geef ik het geld nog liever weg.  

Nu lijkt het grootste struikelblok bij de consument het vooroordeel te zijn dat het zelf-maken van deze plantaardige melk-achtige dranken te ingewikkeld en ” teveel gedoe” zijn. Velen vinden het tijdrovend, teveel geknoei, en dat zij er allerlei bijzondere dingen voor aan moeten schaffen zoals een kaas / melk-doek, een zeef en een blender. Allemaal dure en vrij lastig verkrijgbare attributen, zo redeneren zij. En dan is het toch verdomde handig om zo’n kant en klaar voorgekauwd pak in de supermarkt te kopen. Lees verder

Hoe haver ( mout) een goudmijn is geworden voor de voedselindustrie

Ik wind er nooit geen doekjes om, dat ik dol ben op haver ( mout). Ik eet het iedere dag, ik werk er ontzettend veel mee, en ik schreeuw maar wat graag van de hoogste torens hoe gezond en voedzaam het is. Het is daarnaast ook een ontzettend goedkoop voedsel. Naast rijst, tarwe en maïs is haver het meest gegeten graan ter wereld en het meest verbouwd. Haver is al decennia’s lang een zeer populair graan. In de jaren zeventig kwam daar een kanteling in dankzij de intrede van buitenlandse gerechten als pasta, en macaroni. In de jaren zestig was havermout pap een volksvoedsel. We ontbeten ermee, en we aten het in schaarste ook als lunch en diner. Dit gebeurde omdat haver ontzettend voedzaam is en erg veel waardevolle voedingsstoffen bevat. En dus erg goedkoop is. Meer lezen over haver? Klik hier.  Lees verder