PIJN-en-burg suikerkoek

Het is dat het zo treurig is, anders zou je continu lach-salvo’s kunnen houden…Waar heb ik het over? Ik heb het over de reclamespots, radio-reclame en de reclame in de media. Ligt het nu aan mij, of worden we ( lees: de consument) steeds vaker aangezien voor een stelletje domme ganzen?
De reclame die dagelijks op ons worden afgevuurd worden steeds meer bizar, belachelijk, en ronduit sprookjes-achtig. Alsof we met zijn allen in één grote schijn-wereld leven. Misschien is dit inmiddels wel zo….

Niet alleen via tv en radio commercials, maar ook op social media en in tijdschriften vieren meest belachelijkste reclame hoogtij. Van rondvliegende pannenkoeken met vleugels door een hemelsblauwe lucht, tot zeer vrolijke actieve kinderen, omdat zij een bepaald product eten/nuttigen. Uiteraard ben ik geen zure citroen die de lol en humor er niet van inziet, integendeel, ik benader ze juist al met de meest groots mogelijke humor wat ik in mij heb. Maar zelfs dan nog zijn de reclamespots ronduit belachelijk te noemen. Het geeft een totaal verknipt beeld van de werkelijkheid, en het komt al helemaal nooit overeen met wat er werkelijk in het product zit.
Afgelopen week kwam ik aan de lopende band de volgende reclame tegen van Peynenburg ontbijtkoek:

SAM_2723

Zoals je kunt zien, wordt hier volop de suggestie gewekt dat de koeken uit gezonde granen bestaan. De bijbehorende tekst spreekt ook voor zich. Als een vrij naïef persoon dit ziet, denkt het ook, dat het gaat om iets gezonds. Om dit soort onzin-reclame eens van hun sokkel af te blazen, heb ik deze reclame gebruikt om de werkelijkheid te laten zien.
Als we namelijk deze reclame in al zijn waarheid zouden brengen, dan zag bovenstaande foto er zo uit:

SAM_2726
Ook het leuke kletspraatje is erg leuk bedacht, maar gaat nergens over. Een koek bevat 38% aan de hoog de hemel in geprezen rogge. Daarnaast gaat het om een BEWERKTE variant. Daar blijft vaak nog maar louter weinig echte voedingswaarden van over. Wat zit er WERKELIJK in deze koek?

GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP ( gemaakt van granen) : hoppa. Daar begint de ingrediëntenlijst meteen mee, wat betekent dat deze koek voor het grootste gedeelte bestaat uit suiker. De claim (gemaakt van granen) klinkt erg gezond. Maar het is niets meer of minder dan een vloeibare suiker. De graankorrels worden geraffineerd ( gepolijst, geslepen, gezeefd) waarbij enkel “ kale” korrels overblijven. De volgende stap is bijvoorbeeld om hier bloem van te maken, denk aan tarwebloem. Anders gezegd: de granen zijn volledig “ uitgekleed” waardoor er niets “ gezonds” aan de korrel blijft hangen. Dit is een erg goed voorbeeld, van hoe iets met een zeer gezond imago ( granen zijn gezond) wordt misbruikt om een product een gezond imago te geven en de extreme hoeveelheden suikers te maskeren.

ROGGEBLOEM 38% : zoals je kunt lezen, gaat het hier om rogge-BLOEM. Hetzelfde verhaal als bij de glucose-fructosestroop: de rogge wordt geraffineerd en tot bloem gemalen. Er blijft NIETS meer over van al die gezonde voordelen van rogge. Bovendien gaat het hier maar om hooguit 38% in een koek.

SUIKER: bonus! Bovenop de glucose-fructosestroop.

PLANTAARDIGE OLIEN ( palm, raap) : palmolie is meest omstreden. Het wordt industrieel erg veel gebruikt om bijvoorbeeld smeltgedrag in producten tegen te gaan, denk aan koek en taart met een vulling, of pindakaas. Omdat het zeer veel wordt gebruikt, vraagt het om veel productie, wat ten koste gaat van de regenwouden. Get this: elk uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolie-plantages. De meeste palmolie die in ons land worden verkocht en gebruikt in producten, is afkomstig uit Maleisië en Indonesië. Door al dat kappen worden plant en dier met dood-en-uitsterving/uitroeiing bedreigd. Palmolie bevat veel meer verzadigde vetten dan andere plantaardige oliën. Gebruik van palmolie verhoogt de kans op hart en vaatziekten. Allemaal redenen om industrieel gebruikte palmolie te mijden.

RIJSMIDDEL ( natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat) : beiden middelen om de koek zijn elasticiteit en hoogte te geven.

TARWEBLOEM: waarschijnlijk als vulmiddel gebruikt om de zeer matige aanwezigheid van roggebloem te ondersteunen.

SPECERIJEN: staat niets bij welke, waarschijnlijk koekkruiden.

AROMA: kan alles zijn, ook een suiker.

Zoals je kunt lezen, begint en eindigt de koek met suiker. Niet direct in naam genoemd, maar onder een alias-suiker.
Deze bizarre hoeveelheden suiker vinden we direct terug in de voedingswaarde: per plakje ( 30 gram) krijg je 11,8 gram suiker binnen. Waarvan niets natuurlijk is. Enkel geraffineerde/bewerkte suikers. Dit zijn toch zo’n drie suikerklontjes per plakje.

WAT ZIJN DE MISLEIDENDE ZAKEN?

Als we naar de reclame kijken, zien we dat een opengebarsten pak ontbijtkoek zich ontspruit met mooie rogge koren. Het geeft meteen de indruk, dat de koek uit zijn voegen barst van de gezonde granen, de werkelijkheid is, dat de koek voor A: hooguit 38% uit rogge bestaat, en B: bewerkt ( bloem).
De claim bij het hoofdingrediënt ( glucose-fructosestroop) “ gemaakt van granen” is pure misleiding. Het geeft de consument de indruk dat deze stroop gemaakt is van gezonde vervanging. In werkelijkheid gaat het om volledig geraffineerde granen, immers, anders kan er geen stroop van worden gemaakt. Het zegt dus totaal niets. Of glucose-fructosestroop nu uit granen of uit bijvoorbeeld maïs wordt gemaakt, het is en blijft wat het is: stroop. En stroop = suiker.
Peynenburg heeft op You Tube een filmpje geplaatst waarin een “ deskundige dame” vrolijk vertelt over deze stroop gemaakt uit graan. De waarheid wordt ook hier perfect omzeild, door er een prachtig kletspraatje omheen te breien. Ook deze filmpjes worden gemaakt om de consument te overtuigen.
Met claims als “ gemaakt met palmolie!” zul je Pennenburg niet zien rondstrooien. Daar rust een zwaar taboe op, en daarom wordt dit ook goed uit de publiciteit gehouden.

Resumerend:
Als we de reclame naar waarheid zouden moeten plaatsen, zou het er zo uit moeten zien:

SAM_2721

Dit geeft de “ mierzoete waarheid” van wat er WERKELIJK schuil gaat in de suikerkoek. Ik persoonlijk benoem ontbijtkoek sowieso nooit met “ ontbijtkoek” maar met waar het werkelijk voor staat: suikerkoek.

 

Zelf een echt ontbijt-koek maken? Een koek, die echt volwaardig is als ontbijt? Klik hier 

 

12144801_1037924986239631_799608134219218679_n

Aanvulling 12-10-2015:

 

FOODWATCH heeft mij benaderd met de vraag of zij mijn foto/foto-idee mochten gebruiken voor hun eigen actie. Uiteraard stemde ik graag toe. FOODWATCH is het volledig eens met bovenstaande tekst in mijn blog. Ik heb ook Pennenburg zelf om commentaar gevraagd. Ik heb zowel gebeld met klantenservice als via de website een contactformulier ingevulfd. Telefonisch werd ik plots weggedrukt toen ik in de wacht werd gezet, en op een reactie via mail kan ik vrees ik erg lang wachten. Ik ga opnieuw proberen contact te zoeken met Pennenburg. Ik zal eventuele nieuwe ontwikkelingen aanvullen in dit blog. Graag zou ik bij deze iedereen willen oproepen dit blog zoveel mogelijk te delen. Hoe meer men bewust wordt van de grote hoeveelheden suiker in deze koeken, hoe beter! Dank jullie wel!

Gefermenteerde Alpro producten… hoe zit dat?

Mijn blogs/reviews over Alpro producten deed eerder al veel stof opwaaien. Velen waren zich niet bewust van de soms grote hoeveelheden suikers in vrijwel alle producten van dit merk. Inmiddels heeft Alpro een aantal nieuwe producten op de markt gebracht, met nieuwe claims als 30% minder suiker en puur en mild. Ik kreeg een aantal vragen betreft een bepaalde vermelding op de verpakkingen van de nieuwe plantaardige yoghurts en de nieuwe “ pure/Enjoy” drinkyoghurt. Op de verpakkingen van de plantaardige yoghurt staat af te lezen dat het gaat om een gefermenteerd sojaproduct. Hoe zit dat nu? Lees verder

Het “ik-weet-het-beter” spel

Jaren geleden was ik in het bezit van het bordspel “ik weet het beter”. We speelden vroeger erg veel bordspellen en dit spel was na Monopoly groot favoriet. Het was een populair bordspel dat was afgeleid van het gelijknamige tv-spelletje dat werd gepresenteerd door Bert (familiediner) van Leeuwen. Dat keek ik nooit, ik speelde liever bordspelletjes dan dat ik televisie keek (nu nog steeds overigens) of ik zat met mijn neus in de boeken. Lees verder

Olvarit fruithapje… koekje erbij?

Al vele malen eerder heb ik kenbaar gemaakt dat ik mij grote zorgen maak over het extreme suikergebruik in baby/peuter en kleutervoeding. Dit gaat soms met extreme hoeveelheden tegelijk. Natuurlijk is het niet realistisch om te denken dat ook deze voeding ontkomt aan de versuikerde wereld om ons heen, maar sommige fabrikanten maken het wel erg bont. En went een zeer jong en pril leven al aan suiker. Eerder al trof ik in een anti spuug product ( johannes broodpit meel) een grote hoeveelheid maltodextrine aan. Terwijl dit totaal niet nodig is. In de biowinkel vind je pure johannes broodpit meel, wat even zo goed werkt als de niet-biologische varianten die zijn volgestopt met suiker. Lees verder

Review Gefu spirelli

Al een poosje erg in trek, wat mij betreft terecht, want wat een handig hulpje: de SPIRELLI. Zeker voor mensen die graag op hun koolhydraten willen letten, maar toch “ spaghetti” willen eten is de spirelli een ware uitkomst. Wat is nu precies een spirelli en wat kun je ermee? Op veler verzoek, een review over meest populaire en meest verkochte variant: de spiraalsnijder van het merk GEFU. Lees verder