Frisdranken…het is ECHT zo erg!

In 2015  onderzocht het wetenschappelijk tijdschrift “ Quest” in welke producten de meeste suikers zaten. Daaruit kwam een verrassende nummer één: zuivel. Op de voet gevolgd door frisdranken. Pas daarna zagen we zaken als snoep en koek. Dat was voor velen opmerkelijk. Dit, omdat we toch sneller ladingen suiker verwachten in snoep en koek. Dit is juist de crux. Omdat zowel zuivel als frisdrank vrijwel altijd in vloeibare vorm bestaat, merken we niets van de soms bizar extreme hoeveelheden suikers in deze producten, die we overigens dagelijks veelvuldig consumeren. Hoe erg is het eigenlijk? En waarom steken we onze koppen in het zand hiervoor? 

IMG_8584

SUIKER MAKES THE WORLD GO ROUND

Dat het suikergebruik in ons voedsel explosief is gestegen sinds de jaren zeventig, is geen geheim. We kunnen gerust spreken van een versuikerde wereld. In deze wereld gaan duizelingwekkende geldbedragen om, winst en geldbejag. Het welzijn van de consument zelf, daar wordt niet naar gekeken. Het gevolg is afgelopen jaren alleen maar meer duidelijk geworden voor iedereen. Nog nooit eerder waren er zoveel gevallen van extreem overgewicht onder volwassenen en kinderen, diabetes, hart en vaat aandoeningen, aandoeningen aan organen, huidproblemen, allergieën en intoleranties, en algemene slechte conditie. Natuurlijk kun je niet alles op de stoep van de suikers vegen, ook de huidige maatschappij en hoe makkelijker we steeds zijn gaan leven, speelt hierin een rol. Toch kunnen we suiker wel beschouwen als grootste boosdoener. 

Suiker is één van de belangrijkste basisgrondstoffen voor voedsel geworden. Het levert erg veel voordelen ( en dus meer winst) op voor de gehele voedselindustrie overal ter wereld. Het maakt voedsel zoet, geeft conservering, structuur en extra smaak. Allemaal zeer belangrijke factoren om een product aantrekkelijk en winstgevend te maken voor fabrikanten. Het is vooral een zeer goedkope grondstof. Het kost een fabrikant vrijwel bijna niets om hun producten vol te proppen met suiker, maar het levert dus wel erg veel op. Omdat er afgelopen jaren steeds meer gemaksvoedsel is gekomen, in meer soorten, in grotere verpakkingen, is het suikergebruik in producten naar dramatische hoogten gestegen. Consumenten zijn zich daar amper van bewust, omdat dit ongemerkt gaat. Verpakkingen worden ongemerkt, onaangekondigd groter, er worden producten “ verbeterd” zodat het suikergehalte vaak toeneemt in plaats van afneemt, en we eten/drinken hierdoor ook veel meer in één keer. Voor de gemiddelde consument maakt het geen verschil, of we nu anderhalve/twee literflessen frisdrank kunnen kopen in plaats van halve liters/liters. We consumeren het toch wel, en omdat het over de jaren sluipgewijs steeds groter is geworden, zijn wij dit ook geworden:  in omvang wel te verstaan. 

IMG_8586

FRISDRANK, EEN OCEAAN VOL SUIKER

In mijn loopbaan ben ik het heel veel tegen gekomen en kom het, anno 2016, nog steeds veel tegen. De totale onwetendheid betreft de suikers in frisdranken. Velen denken dat dit enorm meevalt. En drinken of dagelijks veel tot heel veel frisdrank, of vinden dat één glaasje per dag moet kunnen. Veel mensen zijn tegenwoordig meer bezig met wat er in hun voedsel zit, en dat is iets wat we kunnen toejuichen. Echter blijft frisdrank een vaag vlak, waar amper naar gekeken wordt of aandacht aan wordt gegeven. Anders gezegd, frisdranken lopen onder alles uit. Terwijl zaken als koek en snoep, repen, snacks, brood en koemelk flink worden beoordeeld, lijkt frisdrank overal tussendoor te druppelen, met een soort van stilzwijgende acceptatie. Terwijl frisdranken een veel grotere zorg zijn dan de gluten in ons brood. 

Omdat frisdrank vloeibaar is, merken we totaal niet hoevéél suiker we in één keer binnen krijgen. Op You Tube staat een zeer treffend filmpje. We zien hier een jongen als een bezetene zakjes suiker in één keer achter elkaar achterover slaan, terwijl mensen naast hem, sippend aan hun frisdrank, hem zeer vreemd en storend aanstaren. Het kon niet beter worden verwoord, want dit is inderdaad wat er in werkelijkheid ook gebeurt, als we een glas cola of ranja drinken. Wat we werkelijk doen is zakjes suiker tegelijk in één keer opdrinken. Een glas cola bevat gemiddeld zo’n vijf zakjes suiker. Daar denk je vast niet aan, als je het zonder enige aandacht leegdrinkt. Het smaakt zoet en het lest de dorst. Maar het brengt meer schade toe in je lijf dan je denkt. En dan heb ik het niet eens over de schade aan ons gebit. Zo’n glas “ het-moet-kunnen-voor-een-keer” frisdrank tikt aardig aan. Wis ook de vele pakjes hippe en super-handige sapjes en blikjes en flesjes niet uit, daar schuilen zelfs nog meer suikers in dan literflessen frisdranken. Om je een wat realistischer beeld te geven van hoeveel suiker er nu ECHT in frisdranken zit, enkele voorbeelden:

SAM_3816

Mini-blikjes zijn tegenwoordig erg hip. Ze worden veel mee gegeven naar school, gaan mee bij een dagje uit, of worden gegeven aan kinderen in veronderstelling dat het een klein blikje is ( 150 ml) en er daardoor ook veel minder frisdrank gedronken wordt. Klinkt logisch. Maar vergis je niet: in zo’n mini blikje zitten maar liefst vijf suikerklontjes. En zeker in een kinderlijfje is dit in één keer erg veel suiker om te verwerken. 

SAM_3818

Energiedrankjes zijn nog steeds gewoon vrij verkrijgbaar in de supermarkt terwijl er veel gevallen bekend zijn van “ energy-drink-slachtoffers”. In diverse landen zijn de drankjes verboden. Ze blijven helaas extreem populair onder jongeren/scholieren. Naast dat er in deze drankjes vrij veel stimulerende stofjes zitten die bij overdosis schadelijk kunnen zijn, bevatten deze drankjes ook erg veel suiker. Het meest populaire energiedrankje is van het merk RedBull. In één blikje redBull vinden we zeven suikerklontjes. Gemiddeld drinken jongeren twee/drie blikjes energiedrank, naast de andere suikerinname op een dag geeft dit extreem veel suikers. 

SAM_3817

Nog zo’n populair drankje zijn de zogenaamde sportdrankjes. Deze drankjes bevatten extreem veel suikers, bedoeld om na het sporten je verloren glucose weer aan te vullen. Deze drankjes zijn echter alleen werkzaam als je dagelijks fanatiek sport. Het probleem is ook hier, dat de dranken vrij worden verkocht in supermarkten en vooral jongeren dit kopen om gewoon te drinken tijdens een tussenuur. Ze zijn ook verkrijgbaar in sportkantines terwijl de amateur sporter deze suikerdrankjes ook niet nodig hebben. Het aantal suikerklontjes in zo’n flesje is schrikbarend. Gemiddeld treffen we zo’n 15 suikerklontjes aan, en dat is onacceptabel veel. Het zou geen overbodige luxe zijn om, net als bij energiedrankjes overigens, deze dranken te verbieden in supermarkten en sportkantines en deze alleen te verstrekken aan de professionele sporters onder ons. 

1658627_860623737303091_4742089625790545876_o

De pakjes en knijpzakjes sap zijn niet aan te slepen. Ze zijn extreem populair onder jonge schoolgaande kinderen, we komen in vrijwel iedere lunchbox of rugtasje wel een pakje sap tegen. Fabrikanten doen erg hun best om ouders te overtuigen dat hun pakjes meest gezond en verantwoord zijn. Helaas is dit vrijwel altijd een wassen neus. Een gemiddeld pakje sap bevat zo’n zes/zeven suikerklontjes. 

IS HET ECHT ZO ERG?  JA!

Het gekke is, dat we allemaal het zo’n beetje voor lief nemen. We bagatelliseren het, we ontkennen het een beetje, en we praten het vaak goed. Want ach, het valt best mee toch? En één glaasje per dag, dat moet toch kunnen? We kiezen ook vaak “ gezonder alternatieven” zoals light dranken en tegenwoordig erg hip, dranken gezoet met stevia. Maar ook al skip je inderdaad veel suiker, vergeten wordt dat er altijd IETS voor terugkomt in de plek. In dit geval kunstmatige/synthetische zoetstoffen, waar vandaag de dag nog fel over wordt gediscussieerd. Water-naar-de-zee verhaal dus. 

Op de vraag “ is het nu echt wel zo erg?” moet ik volmondig JA antwoorden. Want helaas IS het zo erg. We hebben vocht nodig, iedere dag weer. Maar we hebben geen mierzoete frisdranken nodig, deze zijn er, net als sigaretten voor ons genot. Het voegt totaal geen enkele voedingswaarde toe, al proberen fabrikanten ons dit wijs te maken. We kopen het massaal, maar enkel voor ons genot. 

WAT DAN WEL?

Goed, ik kan nu wel erg vrolijk gaan roepen “ maak alles lekker zelf” en ook zijn de woorden “ drink water en thee” ook al een oud riedeltje. Toch zijn ze belangrijk om aan ons dagelijks vocht te komen. In mijn artikel “ dranken, de alternatieven” kun je erg veel tips vinden om zelf je drankjes te maken die stukken gezonder zijn en zeer eenvoudig zijn om te maken. 

We zijn verwend en gewend geraakt aan het gemak van al die drankjes. Maar alles waar we onszelf aan hebben leren wennen, kunnen we ook weer afwennen. Dit lijkt soms een grote stap, maar dit is het niet. Zelf je dranken maken is zeer simpel en eenvoudig. Koop een goede drinkbeker om mee te geven naar school/werk. Vul deze met wat je wenst. Alles behalve de meuk uit de supermarkt 😉 

Belangrijkste boodschap: realiseer je dat het ECHT ERG is gesteld met het suikergebruik in frisdranken. Steek je kop er niet langer voor in het zand en onthou dat frisdrank kopen net zoiets is als sigaretten kopen. Koop jij graag sigaretten voor je kind ( eren)?????????

Meer lezen?

Hoeveel? Zoveel!!!!

Is gezond en verantwoord nu echt zo gezond en verantwoord?

Met grote regelmaat ontvang ik zowel in mijn groep als via andere wegen veel vragen over vele producten, die zich uitgeven als “ gezond en verantwoord”. Dit lijkt de nieuwe verkoop/marketing truc te zijn uit de trukendoos van fabrikanten. Fabrikanten houden ons koopgedrag nauwlettend in de gaten. Daarbij houden ze nog nauwlettender de hippe trends op gebied van voeding in de gaten. Als wij dadels opeens omarmen omdat we suiker willen mijden, zien we binnen no-time allerlei nieuwe producten op de markt verschijnen die zijn gezoet met dadels. Willen we plots geen gluten meer? Dat wordt direct opgelost door alles glutenvrij op de markt te brengen. Dit lijkt op zich erg onschuldig, sterker nog, het lijkt juist erg gunstig. Producten kunnen daar immers enkel gezonder en verantwoorder door worden. Is dit echt zo? Lees verder

Waarom verpakkingen duurder zijn dan producten zelf

Soms lijkt het, alsof we een flitsende discotheek in wandelen in plaats van een lokale supermarkt. Al vanaf het moment dat we een voet binnen zetten komen de kleuren, geuren, en prikkels op ons af, klaar om ons compleet in te pakken. Dit hebben we niet in de gaten. Hoe komt dat eigenlijk?  Lees verder

Suiker in ons voedsel…is het echt zo erg?

In mijn artikelen wind ik er geen doekjes om. Het is erg droevig gesteld met het extreme suikergebruik in ons voedsel. Niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. De voedselindustrie is een versuikerde wereld geworden, waar wij met zijn allen iedere dag mee worden geconfronteerd. We zijn immers afhankelijk van al het voedselaanbod wat we krijgen aangeboden in winkels om ons heen.  Lees verder

Hallo Meneer Jumbo!

Hallo Meneer Jumbo! 

Mag ik wat van uw kostbare tijd vragen? Ik zit namelijk een beetje met iets in mijn maag wat dwars zit. Dat gebeurt mij letterlijk steeds als ik door uw supermarkt wandel, en figuurlijk, zodra ik één van uw producten consumeer. Als ik door uw steeds groter wordende supermarkten wandel, krijg ik steeds meer de overtuiging dat u een echte suiker-oom voor ons bent geworden. Wat verwent u ons toch met producten waarvan ik het bestaan niet eens afwist. En waar ik thuis mij afvraag wat ik er in hemelsnaam mee moet. Maar tja, zo’n jumbo-deal is ook wel heel erg aanlokkelijk. Lekker voordelig toch? Het geeft overigens niets hoor, al die vreemde producten zijn zo lekker zoet, dat het toch wel opgaat. Ook al krijg ik er niet veel later een beetje buikpijn van. Letterlijk en figuurlijk.

Lekker hoor, al die mierzoet geworden dagelijkse producten uit uw supermarkt, daar niet van. Mijn kinderen, zes en vijftien jaar oud, willen niets anders . Wat dat betreft is het lekker makkelijk. Ik kan altijd thuiskomen met al deze producten zonder gezanik en gezeur. Dit hoef ik met verse spruitjes van uw groenteafdeling niet meer te proberen, nee, daar “ stinken” ze niet meer in. Het lukt niet eens meer met zo’n zakje saus van Jumbo. Te flauw, zeggen ze dan. Verse bloemkool, broccoli, andijvie, boerenkool, wortels, sla? Ik moet oppassen dat zij het niet voor mijn voeten linea recta uitspugen. Tja, dan zijn die pakken kant-en-klaar mixen een uitkomst. Dat spugen ze tenminste niet uit. En dan zaniken ze ook nooit. En voor mij ook lekker makkelijk. U maakt het ons graag gemakkelijk, zegt U vaak in uw columns in uw eigen supermarktmagazine, die ik overigens iedere maand van begin tot eind verslindt! Uw moeder is een echt schoonmaakwonder! Poetst zij uw riante woning ook zo netjes? Want U verdient vast ontzettend veel met uw gulle bijdrage aan de suikerindustrie. Daar kan vast wel een aantal interieurverzorgsters van worden bekostigd, uw moeder kan het immers niet allemaal alleen bijhouden. Die luxe heb ik helaas niet. Ik moet de hoge kosten van de tandarts betalen, mijn kinderen hebben afgelopen jaren zoveel gaten en kieren in hun gebitten gekregen dat de verzekering de kosten niet allemaal meer dekt. En tja, mijn oudste heeft diabetes. Hij heeft aardig wat overgewicht. 

En ik probeer er echt wel wat aan te doen! Er komen geen zakken jumbo chips meer in huis, en de jongens drinken nu alleen nog maar light frisdranken. Weet U wat het gekke is? Mijn jongens zijn absoluut geen snoepkonten. Ik heb nooit rollen snoep in huis, of pakken koek. Ach, soms eten ze wel eens een gevulde koek, maar dat kan toch niet echt zoveel kwaad? En ze lusten ook graag een stuk slagroomtaart, die van de Jumbo. Maar hoe vaak komt dit voor? Hooguit eens per maand? Daar worden ze vast niet zo dik van, en krijgen ze kieren van in hun gebitten. 

Ik ben daarom eens gaan letten op wat we vrijwel iedere dag bij U komen inkopen. 

Te beginnen bij de broodafdeling. Wat ruikt het daar toch altijd zo lekker! U doet het er vast om hé? Ik zie tenminste de ovendeuren daar op de afdeling altijd open staan als het brood er niet in wordt afgebakken. Ik krijg er altijd zo’n honger van! Zelfs al heb ik net gegeten. Zo’n kraakverse warme croissant gaat er altijd nog wel in, en ik neem ze voor de jongens en mijn man ook mee, super mega deal overigens meneer Jumbo! Twee voor een euro! Daar kan je nog eens lekker voor inkopen. Zo’n croissantje bevat toch nooit zoveel? Toch? Daar ben ik eens naar gaan vragen bij één van uw zeer vriendelijke medewerkers. Meneer Jumbo, ik moet werkelijk zeggen dat mijn mond open viel van verbazing toen ik de ingrediënten lijst onder ogen kreeg. Wat zit er veel in zo’n onschuldig lijkend croissantje!  Wat een waslijst. En vol met woorden waar ik geen sikkepit van snap. E nummers, en dingen als emulga….of iets, nu ja, komt U er eigenlijk zelf wel uit? Ik heb het aantal ingrediënten niet geteld, dat was bijna onbegonnen werk. Ik was er echt even stil van Meneer Jumbo. 

Hoe zit het met een gezonde bruine bol? Een bruine volkoren boterham? Dat eten de jongens met Gods gratie nog wel, maar ik begin nu toch wel erg te vrezen voor wat ik in de ingrediëntenlijsten tegenkom van deze producten. Soms, als ik in een goede bui ben en “ bio-centen” over heb, koop ik wel eens zo’n biologisch brood. Donker meergranen. Nooit geweten, dat er ook gewoon suiker in brood zit. Rietsuiker. Dat is toch ook suiker? Of gezonde suiker? Weet U het allemaal nog?

Met uw zeer handige potten en blikken groenten doe ik mijn jongens nog enigszins een plezier. Ergens in mijn achterhoofd vroeg ik het mij steeds af, waarom mijn jongens deze groente wel enigszins binnen wilden houden, maar verse nooit. Nu snap ik waarom meneer Jumbo: in al die potten en blikken zit ook suiker. En zout. Mijn jongste is dol op hartig, en dus op zoute dingen. Vandaar hij uw blikken sperzieboontjes zelfs koud uit blik verorbert. Wist U, dat ik dit nooit heb geweten? Ik dacht werkelijk dat er hooguit wat kookvocht bij al die pot/blik groenten zaten. Maar ik snap nu, dat het om veel meer gaat dan alleen water. Soms veel meer. 

Mijn jongens eten ook graag pindakaas op brood. Die mega potten van U zijn lekker voordelig. Ik zag nooit zoveel kwaad in pindakaas, ik bedoel, bent U er ook mee opgegroeid? Ik wel. Alleen niet met uw eigen merk, maar dat is een ander verhaal. Waar ik van schrok, is dat uw pindakaas behoorlijk wat zout bevat. Vandaar mijn jongste iedere morgen niets anders op zijn brood wil. 

De oudste is niet zo’n pindakaas-fan, maar hij vind uw boterhamworst erg lekker. Ik ben met angst en vrezen ook maar eens op de verpakking gaan kijken. Echt waar meneer Jumbo, van alle verbazing viel ik bijna van mijn ontbijtstoel. Er zit gewoon ook suiker in! In worst? Suiker in worst? Het moet toch niet gekker worden?

Na deze heftige ontdekking Meneer Jumbo, heb ik iets experimenteel gedaan. Ik ben uw supermarkt in gewandeld, met een missie. Ik ben in ieder gangpad steeds zeker 10 willekeurige Jumbo producten uit het schap gaan trekken, en de ingrediënten gaan aflezen. Het resultaat gaf me buikpijn: in zeker 9 van de 10 producten kwam ik wel iets van suiker tegen. Want inmiddels ben ik zo goed ingelezen ( lang leve internet) dat ik weet dat dextrose, glucose-fructosestroop, rietsuiker, honing, agave, maïsstroop, rijststroop, dadelstroop, karamel, en melasse ook gewoon suiker is. En weet U, het begon mij toen pas een beetje te dagen. Het zonk in. Waarom mijn oudste zoveel overgewicht met zich mee zeult, waarom mijn jongste niets anders wil dan blik en potvoer. Alles wat ik uit uw schappen trok, leg ik regelmatig in één van uw steeds groter geworden winkelwagen, die U maar wat graag uitleent aan ons. We mogen het tot de nok volladen. 

Beste Meneer Jumbo, ik vraag mij af, of U zelf ook uw voorraadkasten vol heeft liggen met uw eigen producten. En of U ook aan overgewicht lijdt, en met grote regelmaat op de tandartsstoel ligt om uw gaten en kieren te vullen. Of dat U, net als ik, er een beetje buikpijn van krijgt. Ik vond mijn vage buikpijnklachten vaak iets om te negeren, we zijn tenslotte allemaal erg druk, nietwaar? Maar ik begin nu toch echt te twijfelen. Of het aan de cola-light ligt. Of aan die lekkere voordelige croissantjes van U. Aan het bio-meergranenbrood, de boterhamworst, de pindakaas. De potten en blikken groente. 

Mijn vraag is ook, waarom U niet een beetje minder voor suiker-oom kunt spelen voor ons. We vinden het heus erg aardig van U. Om het ons zo lekker en zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maar eerlijk gezegd word ik er een beetje simpel van. Ik heb een prachtige keuken, waar ik nauwelijks nog gebruik van maak. De geavanceerde stoomoven gebruik ik hooguit nog om één van uw kant-en  klaar happen op te warmen. Of één van uw pizza’s. Mijn jongens zijn er dol op, maar jemig, wat zit daar veel suiker in. Ongekend. De inductie kookplaat staat hooguit aan om wat op te warmen. Best zonde toch? Dat we amper nog in de keuken hoeven te staan, als het aan U lag?

Staat uw vrouw eigenlijk nog wel in de keuken? 

Afijn, ik zal U verder niet langer ophouden, en “ to the point” komen. Kunt U de suikerUnie/industrie wat minder steunen? En ons wat meer ? We hebben Uw hulp echt hard nodig in deze kunstmatige gesuikerde wereld. We weten het vaak gewoonweg even niet meer en grijpen we wat er voor het grijpen ligt. U bent erg met uw klanten begaan, lees ik iedere maand in Uw magazine. Dat U trots bent op wéér een geopende winkel ergens in het land. Zullen we bij deze afspreken, dat U deze nieuwe winkels enkel vult met echt gezonde en verantwoorde producten? Zodat het voor ons een stuk eenvoudiger wordt om voor gezond en lekker te kiezen? Echt waar, een beetje minder suiker mag gerust. Een beetje minder zout ook. Ik zou er, letterlijk en figuurlijk, een stuk minder buikpijn van krijgen.

Vriendelijke groeten van een vaste Jumbo klant. Zo’n eentje waar U altijd grote waardering uitspreekt.