Hoeveel? ZOVEEL!

Eerder heb je in mijn artikel “ kindervoeding…de boosdoeners” kunnen lezen hoeveel suiker er omgaat in voeding gericht op kinderen. Met name de zuiveldranken en sapjes, ( fris) drankjes zijn echte suikerbommen, zonder dat ouders zich daar zo van bewust zijn. Dat onbewust-zijn is ook de crux, en de gouden ticket voor fabrikanten om hun suiker-meuk te verkopen. Omdat velen denken dat het allemaal vast meevalt, of zich daadwerkelijk gewoonweg totaal niet bewust zijn van het feit dat er in al die drankjes en sapjes ook suiker zit, worden deze producten dagelijks massaal ingekocht en meegegeven naar school of snel in een kinderhand gedrukt. Wat als men dit nu wel eens zou weten?

Wat als de consument wordt geconfronteerd met de hoeveelheden suiker in al deze meuk? Als zij letterlijk onder ogen zien hoeveel suikerklontjes hun kroost per pakje, flesje, knijpzakje of blikje binnen krijgen? Ik bedacht daarom een lijst van alle populaire drankjes met hun suikerklontjes. Misschien maakt deze lijst het wat duidelijker voor iedereen, dat het niet meevalt. Dat het zorgwekkend is te noemen. En waaraan wij onze kinderen dagelijks blootstellen zonder dat we dat beseffen.

De suikerklontjes zijn berekend per gemiddeld suikerklontje van 4 gram suiker per klontje. Ik reken ook per product de fruitsuikers mee, dit is even zo goed suiker, wat in ons lichaam ook als suiker wordt verwerkt/gebruikt. Bovendien zijn de fruitsuikers gebruikt in al deze producten bewerkt. En alle eventuele voedingswaarden die er nog in kunnen blijven zitten met een afzonderlijk bewerkingsproces, zijn daarmee ook vaker wel dan niet compleet verdwenen. Afzonderlijke bewerkingsprocessen kosten extra geld. Iets wat een fabrikant, zeker grotere jongens, liever niet doen.De fabrikanten die dit wel doen zijn op één hand te tellen. Indien het geval: dit merk je ook meteen in voedingswaarden en suiker-gehaltes. De aantallen zijn berekend per glas of pakje van 250 ml, indien anders vermeld. Vermelde aantallen zijn gemiddeld.
ZUIVELDRANKJES

Fristi, rood fruit 4 suikerklontjes per glas/pakje
Bibaboerderij-kwarksticks anderhalf suikerklontje per stick
Tjolk,chocoladesmaak 4 suikerklontjes per glas/pakje
Chocomel,original 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yogho yogho framboos 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yokidrink banaan 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yahoo drink,aardbei 5 suikerklontjes per glas/pakje
Milk and fruit, banaan 6 suikerklontjes
Optimel drink,framboos anderhalf suikerklontje (gezoet met chemische kunstmatige zoetstof sucralose)
AH aardbei-yoghurtdrink 6 suikerklontjes per glas/pakje
Danoontje aardbei (knijpzakje) drie suikerklontjes per zakje
Alpo drink,vanille drie en half suikerklontje per glas/pakje
Lidl Milbona aardbei drink 5 suikerklontjes per pakje

SAPJES

Wicky, aardbei 4 suikerklontjes per glas/pakje
Taksi, sinaasappel 4 suikerklontjes per glas/pakje
Appelsientje “ kidz” aardbei 4 suikerklontjes per glas/pakje
Roosvicé boomfruit drie en half suikerklontjes per pakje
Djoezz tropische vruchten 5 suikerklontjes per glas/pakje
Raak kinderfruit 4 suikerklontjes per flesje
Appelsientje dubbeldrank 4 suikerklontjes per pakje
Appelsientje Multi vitamine appel-peer vier en half suikerklontje per glas
Appelsientje sinaasappelsap vier en half suikerklontje per glas
Appelsientje appelsap vijf en half suikerklontje per glas
Capri-Sun ( knijpzakje) kers 6 suikerklontjes per pakje
Robinsons groot shoot 7 suikerklontjes per flesje
Minute maid orange 10 suikerklontjes per blikje
Roosvicé multivit kiwi/sinaasappel vijf suikerklontjes per pakje
Dubbel frisss,appel/perzik drie en half suikerklontjes per pakje

OVERIGE DRANKJES

Sisi no bubbles 4 suikerklontjes per glas
Blikje Coca-cola 9 suikerklontjes per blik
AA-drink sinaasappel 18 suikerklontjes per flesje
Energy drink 5/6 suikerklontjes per blikje
Fanta orange 5 suikerklontjes per glas
Dr.Pepper zes en halve suikerklontjes per glas
Lipton icetea 2 en halve suikerklontjes per glas
Sprite 4 suikerklontjes per glas
Schweppes bitter lemon 7 suikerklontjes per glas
Fernandez green punch 8 suikerklontjes per glas
Aquarius orange 4 suikerklontjes per glas
Raak kindercola drie suikerklontjes per glas
Raak Kinder power (wat the f…???energydrankjes voor kinderen?) 3 suikerklontjes per glas
Raak gazeuze framboos anderhalf suikerklontje per glas
Seven-up 5 suikerklontjes per glas
Sourcy vitamin water 3 suikerklontjes per glas
Spa fruit koolzuurvrij,kers/appel vijf en half suikerklontjes per glas
Spa citroen 6 suikerklontjes per glas

MELKVERVANGERS

Alpro sojadrink “complete care” anderhalf suikerklontje per glas
Alpro rijstemelk 3 suikerklontjes per glas
Alpro kokosdrink original 1 suikerklontje per glas
Alpro havermelk “ oat” twee en half suikerklontjes per glas
Alpro coconut/almond drink anderhalf suikerklontje per glas
Alpro almond amandelmelk twee en half suikerklontjes per glas
Alpro hazelnootmelk twee en half suikerklontjes per glas
Rice dream original + calcium twee en half suikerklontjes per glas
Provamel natural sojamelk drie kwart theelepel suiker per glas
Provamel calcium sojamelk 2 suikerklontjes per glas
Alpro sojamelk light 1 suikerklontje per pakje

LIGHT/ZONDER SUIKER
(vrijwel allen gezoet met chemische kunstmatige zoetstoffen)

Roosvicé 50/50 bosfruit twee en half suikerklontjes per pakje
Spa fruit koolzuurvrij light,citroen/limoen 1 suikerklontje per glas
Spa orange een half suikerklontje per glas
Roosvicé multiunit light anderhalf suikerklontje per pakje
Dubbel frisss light,appel/perzik 2 suikerklontjes per pakje

SIROPEN
Siropen kunnen we ook wel “ suikerwater” noemen. Inmiddels zijn er vele varianten op de markt verschenen, van “ light” tot biologisch. Light-siropen zijn gezoet met chemische kunstmatige zoetstoffen en ook bevatten sommige varianten even zo goed suiker. Het enige “ voordeel” wat light kan opleveren zijn minder calorieën als reguliere siropen, maar verder is het een “ water-naar-de-zee-dragen” verhaal omdat je je kind blootstelt aan kunstmatige chemische ellende.
Meer over limonadesiropen kun je hier lezen:

Limonadesiroop…suikerbomen in een glas?

Frisdrank…niet zo onschuldig

Natuurlijke suikervervangers
WAT DAN WEL?
Blijft de ham-vraag over: wat kunnen we dan wel geven met een gerust hart? Allereerst staat daar uiteraard : water en thee. Het is zeker in de eerste jaren van het kind nog niet al te problematisch om dit aan te wennen/leren. Het wordt echter wel problematisch als het kind sociale contacten gaat opdoen en wordt blootgesteld aan de versuikerde wereld. Op school, buiten spelend, bij sportclubs, overal komen kinderen elkaar tegen en zien ze van elkaar wat het eet/drinkt. En willen ze er vaak graag bij horen, niet uit de groep vallen. De stap van water en thee  naar suikerhoudende drankjes is dan snel gemaakt en wil het kind ook graag frisdrankjes en andere hippe meuk uit de supermarkt. Om als ouder dan nog standvastig te blijven is vandaag de dag echt een enorme opgave. Enkele tips:

Probeer zoveel mogelijk zelf na te maken.Bewaar “ meuk-verpakkingen” van bijvoorbeeld flesjes en pakjes frisdrank en vul deze opnieuw met je eigen homemade drankjes. Vaak merken kinderen daar niets van, omdat het vaak gaat om het “ meedoen met de rest” dan smaak, alhoewel het uiteraard wel enigszins ergens naar moet smaken.

Cool bear limonadesiroop. Het is wat mij betreft het beste alternatief verkrijgbaar in de winkels. Meer over cool bear kun je hier lezen.

Confronteer het kind zo vroeg mogelijk met de gezondheid-gevaren van de overconsumptie van suiker. Probeer dit ook kenbaar te maken in de nabije omgeving van het kind. Scholen bijvoorbeeld erop attenderen dat het belangrijk is om hier al vroeg goede educatie over te geven in klassen. Maak het niet te obsessief: benader kinderen in hun belevingswereld en dring zeker niets op.

Geef zoveel als mogelijk intact gelaten vers biologisch fruit mee naar school. Fruit is gelukkig nog enigszins geaccepteerd op schoolpleinen. Geef bijvoorbeeld ook eens een smoothie mee naar school, wat je “ verstopt” in een leeg frisdrank flesje. Het kind zal het niet minder lekker vinden en niemand zal er wat van merken als het kind gezonde smoothie drinkt i.p.v mierzoete sapjes en drankjes.

Meer gezonde tips voor drankjes vind je hier

Tot slot:
Hou het ontspannen. Zowel een kind als een ouder is er niet bij gebaat als iedere dag drinken een ware strijd wordt. Breng zeer geleidelijk veranderingen in. Laat het kind wennen aan nieuwe ( andere en natuurlijke) smaken. Geef het tijd.

30 Reacties op “Hoeveel? ZOVEEL!

  1. Ik wil in mijn klas wel eens een inventaris maken hoeveel suiker er wordt gegeten om 10.30 uur. Hoe kan ik het zelf uitrekenen als kinderen iets anders mee hebben dan op jouw lijst staat? En hoe kan ik het uitrekenen van wat ze eten (als we het doen dan goed)

    • Je kunt de suikers aflezen op ieder product in de voedingswaarde.Daar zie je onder de koolhydraten het aantal aan suikers staan.Afgaande daarop kun je de suikerklontjes berekenen! Goed idee overigens, ik ben benieuwd!

  2. Ik geef mijn kids zeer sterk verdunde diksap, op een theeglas nog geen bodempje diksap. Eigenlijk water met n minismaakje, naar mijn idee. Maar ze willen ook nog wel eens gewoon water drinken.
    Wat vind je van diksap, ik heb er nl voor gekozen omdat er geen conserveringsmiddelen en E-nummers in zitten.

  3. Super stukje weer! Ben alleen benieuwd hoe je over beker / pakje halfvolle melk denk lees soms wel wat over melkvervangers maar mis de melk zelf. …

    • over melk zijn de meningen verdeeld…. wij zijn de enige zoogdieren die nog melk drinken na de babytijd en nog van een ander moederdier ook…volstrekt overbodig!

  4. Heel duidelijk geschreven. Ik heb net met mijn dochters (3 en 5 jaar) suikerklontjes neergelegd van wat zij willen drinken (en ook krijgen van opa en oma die twee dagen in de week oppassen). Verteld dat mama heel vaak moe is omdat ze vroeger gewoon alles at en dronk en nu ‘een beetje ziek’ is.
    Ze schrokken er gelukkig van maar ik ben benieuwd hoe ik opa en oma en papa zo ver kan krijgen om wat meer aan te passen.

  5. Hallo Monique,

    Ik drink buiten water, koffie en thee afwisselend Spa Munt en Spa Citrusfruit, beide mét koolzuur. Zag in je rij diegene zonder koolzuur staan, vandaar mijn onderstaande vraag.
    De laatste bevat koolhydraten 0,7 en suikers 0,7.
    Wat kun je over deze producten zeggen?

    Groet, Daniëlle

  6. Bedankt voor het duidelijk overzicht. Ik let er ook op bij mijn kleintje van 1 jaar. Ik geef hem (behoorlijk) verdunde diksap, ik heb er niets over gelezen in je stuk, maar diksap is toch een verantwoord alternatief?
    Graag je mening

  7. “Confronteer het kind zo vroeg mogelijk met de gezondheid-gevaren van de overconsumptie van suiker.” Overconsumptie is een belangrijk woord hier. Wat is overconsumptie? Er is denk ik geen discussie over de gevaren van excessieve consumptie van suiker. Die zijn enorm. Maar ik denk niet dat je moet doorslaan en dan álle suiker maar als ‘meuk’ moet bestempelen. Mijn kinderen krijgen ook dagelijks thee en water, en ook af en toe limonade (1-2 per dag) of een glaasje cola (1-2 per week). Ze krijgen ook dagelijks vers fruit en verse groenten. Ik denk dat dat wel prima is. Te veel suiker is heel slecht voor je, dat is zeker. Maar ik heb nog geen wetenschappelijk onderzoek gevonden die stelde dat suiker in alle hoeveelheden slecht is. Door in uw stuk consequent de term ‘meuk’ te gebruiken wordt het wat angstzaaierig.

    En dan nog 1 opmerking. Eerst schrijft u “Bewaar meuk-verpakkingen van bijvoorbeeld flesjes en pakjes frisdrank en vul deze opnieuw met je eigen homemade drankjes. Vaak merken kinderen daar niets van” en vervolgens “Maak het niet te obsessief: benader kinderen in hun belevingswereld en dring zeker niets op.” Ik kan deze twee zinnen moeilijk met elkaar rijmen.. 😉

  8. Waardevol artikel, dankjewel. Ik mis alleen nog de samenvatting waarom suiker zo slecht is. Ik denk dat je dat kort en krachtig moet aangeven omdat er nog zoveel mensen denken dat die meuk geen kwaad kan.

    In mijn woorden:

    Suiker wordt in het lichaam omgezet in verzuring van je bloed en alleen in zuur bloed kan ziekte leven; met suiker haal je je immuunsysteem rechtstreeks hard onderuit. Dit effect wordt versterkt doordat je zuurstof verbindingen kapot gaan zodat je minder kunt nadenken en voor alles minder energie hebt.

    • als je even door deze website wandelt vind je tientallen blogs/artikelen waarin ik hier meer dan een keer op inga!

  9. en in ongezoete sojamelk? Ik wist niet dat er in rijstmelk ook suikers zitten, alleen in die van alpro?

  10. Laat maar ik heb het al gelezen van slimpie. Ik gaf mijn kinderen eerst colbear maar die vinden ze niet lekket. Mijn zoontje heeft hele slechte tanden. Daarom dacht ik aan slimpie. Ik zou het anders ook niet meer weten…

    • Tessa
      Er zijn vast nog wel betere mogelijkheden dan slimpie.
      Slimpie bevat aspartaam en dat is nog slechter dan suiker.
      Hier op de site zijn vast moeders die al een oplossing gevonden hebben.
      Mijn kinderen zijn volwassen dus ik ben er niet meer zo mee bezig.
      Maar er zijn inmiddels meerdere smaken cool bear misschien meer verdunnen.
      Mijn man vind framboos de lekkerste coolbear.
      Het zou fijn zijn als je kinderen eens wat smaakjes mochten proeven .

  11. Mijn ervaring en nav onderzoek is gebleken dat de grip op suikers beter is vast te houden door je kinderen af en toe gewoon ook suikers te geven. Voordeel is dat je zelf in de hand houd hoeveel en ze op latere leeftijd bewustere keuzes kunnen maken. Ze kiezen dan namelijk zelf ervoor omdat het KAN, niet omdat het MOET. Dus van onbewust onbekwaam, naar bewust onbekwaam, van bewust bekwaam, naar onbewust bekwaam… leer je kinderen de juiste keuzes maken en ga niet door tot het gaatje om je kind suikervrij te houden. Suikerarm is dan beter…

  12. Overigens is het helemaal niet zo’n probleem of ouders wel of niet zouden weten HOEVEEL er in de producten zit, maar wat de risico’s zijn. Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: ik vroeg een moeder wat ze at en dronk tijden de zwangerschap, beter; wat ze achterwege liet vanwege de zwangerschap. Ze gaf aan zich aan alle regels gehouden te hebben. Vervolgens heb ik haar gevraagd hoe zij haar kind in de ogen kon kijken terwijl ze het volstopte met gif (was op het moment dat ik al uitgemaakt was voor van alles wat rot is, omdat ik stelde dat ze de kans op kanker, diabetes etc bij haar kind op latere leeftijd vergrootte, als ze haar kind zoveel suikers bleef geven. Overigens kwam ze voor advies bij mij, dus vandaar ook mijn reactie)

  13. Goed om zulke stukjes te blijven schrijven. Mijn kinderen dronken 30 jaar geleden thee, water of karnemelk. Maar ik heb nooit een drankje ” verstopt ” in wat je noemt “populaire meukverpakkingen”. Waarom niet gewoon uitkomen voor je principes?

  14. Hallo Monique…mooi stukje over suikers…kun je ook aangeven welke yoghurt drink wel verantwoord is ? Wij drinken hier vaak yomild. Hier zitten evengoed veel suikers in denk ik. Groet. Anita

  15. Ik geef mijn kinderen een lege beker naar school zodat ze gewoon water kunnen drinken. Ze zijn de enige van de klas, de meeste lusten niet eens water.
    Onderweg of op feestjes mogen ze wel andere dingen zoals chocomel.
    Maar water en thee is de basis.
    Zou je iets willen schrijven over de avondvierdaags? Ik schrok er echt vsn. Kinderen lopen 4 avonden de hele weg te snoepen om aan het einde nog meer snoep te krijgen.

  16. Hallo,

    Ik heb laatst een kan water met daarin diepvriesframbozen gedaan. In de koelkast een paar uur en je hebt ook limonade. Mijn kinderen vonden het lekker, maar te zuur. Ik ga het binnenkort nog eens proberen met lekkere zoete aardbeien. Ook een goed alternatief dacht ik zo . En verder: in al onze voeding (pakjes en zakjes) wordt teveel suiker gestopt…. Daarom krijgt een kind ongemerkt al teveel suiker binnen, drinken met suiker is dus extra!

  17. Hoi Monique

    Kijk eens op de nieuwe flessen spa Orange die hebben ze sinds kort veranderd zit nu meer suiker in dan voorheen.

  18. Jammer dat je het moet verstoppen voor andere kinderen in frisdrankflesje. Leer je kinderen al jong dat je je eigen keuzes mag maken in plaats van proberen mee te doen met de rest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *