Boekweit, een zeer gezond idee!

Ik denk, dat iedereen die maar een beetje bezig is met hun voeding, heeft gehoord van BOEKWEIT. Zeker in de wereld van glutenvrij is boekweit afgelopen jaren ongekend populair geworden. Het wordt geschaard onder een graansoort, maar wist je, dat boekweit helemaal geen graansoort is, maar een zogenoemd pseudo-graan? In dit artikel vertel ik alles over boekweit.

WAT IS BOEKWEIT? 🙄

Boekweit is een kruid-achtige plant waarvan boekweit de vruchtjes zijn. Deze vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een lichtbruin dakje. Het wordt nog meest vergeleken met een beuken-nootje qua vorm. Zoals ik eerder al verklapte, behoort boekweit officieel niet tot de granen, maar tot de familie van de duizend-knopigen. Eigenlijk is het een ZAAD. Boekweit heeft echter enorm veel overeenkomsten met graan, en het wordt industrieel ook als zodanig gebruikt. Daarom spreken we van een pseudo-graansoort. Dit is een graan, wat eigenlijk geen graan is, net als bijvoorbeeld Quinoa.
Boekweit komt van oorsprong uit China. Tegenwoordig wordt boekweit meest geteeld in China en Rusland, maar ook in Nederland wordt boekweit geteeld. Het zaaien van boekweit vindt plaats in het voorjaar, de oogst volgt zich op in de nazomer. Na de oogst moeten de korrels nog een aantal weken drogen op het veld. Daarna worden de korrels verder verwerkt, en worden de dakjes verwijderd. Boekweit is een vrij lastig product om te telen, daarom gebeurt het niet zo veelvuldig als andere granen. Dit komt omdat de plant zeer gevoelig is voor weersomstandigheden wat in Nederland nogal wisselvallig kan zijn. De korrels zijn tevens niet allemaal op een zelfde moment rijp voor de oogst, daardoor gaan vaak grotere hoeveelheden verloren.

BOEKWEIT IS HEEL ERG GEZOND! 😀

Boekweit is enorm interessant voor onze gezondheid. Het bevat om te beginnen de MEESTE VEZELS van alle graansoorten. Zowel de oplosbare als de on-oplosbare vezels zijn rijk vertegenwoordigd Ze bevatten enorm veel ANTI OXIDANTEN , waaronder d-chiro-inositol, rutine en quercetine. Volgens diverse studies werken deze stoffen tegen ontstekingen, een hoog cholesterol, diabetes, en neurodegeneratie. Zo werkt de stof rutine verbeterend op de doorbloeding in de vaten, werkt het vaat-versterkend en kan het bloedklontering tegen gaan.
In tegenstelling tot de meeste andere granen bevat boekweit GEEN FYTINEZUUR. Omdat het geen fytinezuur bevat, kunnen de rijkelijk aanwezige basische mineralen als magnesium en kalium heel goed worden opgenomen door ons lichaam.
Het aantal aan eiwitten is gelijk aan het aantal eiwitten in tarwe, maar is VEEL LICHTER VERTEERBAAR. Voor een “ graan-soort “ bevat het aardig veel van het essentiële aminozuur LYSINE , wat boekweit erg interssant maakt voor vegetariërs. Echter , boekweit bevat geen methionine, een ander essentieel aminizuur. Dit maakt, dat boekweit GEEN VOLWAARDIG EIWIT is en dat je deze via andere voedingsmiddelen aan moet vullen.
Boekweit heeft een zeer lage GLYCHEMISVCHE LADING  t.o.v andere graansoorten. Kasha, een geroosterde boekweit-korrel ( KLIK HIER) heeft bijvoorbeeld een GL van hooguit 8. Als je dit naast andere granen neerzet is dit belachelijk laag te noemen.
Boekweit bevat GEEN GLUTEN. 

SMAAK EN MOGELIJKHEDEN 😊

Om met de smaak te beginnen, die is best uitzonderlijk en specifiek te noemen. Velen omschrijven het als noot-achtig met een vleugje pit, terwijl anderen het meer omschrijven als zoetig. De kleur van boekweit is wat grauw. Dit heeft best een nadeel, omdat veel consumenten het voorbij lopen, het ziet er minder smakelijk uit. Om dit te maskeren worden er voor de oogst van boekweit soms andere glutenvrije granen toegevoegd.
Boekweit heeft dezelfde capaciteiten als ander graan. We kunnen er dus meel van maken , in de korrel koken, en verwerken door talloze baksels en gerechten.
Het meel kunnen we kant en klaar kopen, maar ook zelf maken door de hele rauwe korrel in de blender tot meel te vermalen. Dit is een meest goedkope manier om boekweitmeel te verkrijgen. Gelukkig is boekweit niet heel erg duur, en kun je biologisch inkopen. Dit is niet genetisch gemanipuleerd.
Boekweitmeel is minder lang houdbaar dan ander meel. Dit komt, omdat het meer vet bevat dan andere graan-soorten. Ook kan bakken met boekweitmeel enige oefening vragen. Als je het aandeel aan boekweitmeel bijvoorbeeld te hoog maakt in je baksel, valt dit vrij snel uiteen, en kan het wat plakkerig worden.
Het meel bestaat uit fijngemalen , gedopte boekweit. Een kilo boekweitmeel bevat ongeveer 45000 zaden. Omdat het meel in regel verder geen bewerkingen heeft ondergaan, kun je het meel beter NIET RAUW CONSUMEREN. Het is dan vrij moeilijk verteerbaar, en kun je daar wat last van krijgen. Je kunt, als je het meel bijvoorbeeld rauw toe wilt voegen aan een shake / smoothie het meel zeer kort , vermengd met wat water of melk, in een pannetje koken. Kasha ( geroosterde boekweitkorrels) kun je daar in tegen WEL GEWOON RAUW ETEN. Voor boekweit-korrels geldt hetzelfde als meel: het is rauw niet eetbaar / zeer slecht verteerbaar. Het vraagt dus om een kooktijd.

SOORTEN🙂

Naast meel kunnen we nog een aantal andere boekweit-soorten vinden, zoals:
– BOEKWEIT KORRELS
Deze hele korrel kun je gebruiken ter vervanging voor o.a rijst.
– BOEKWEIT VLOKKEN
Dit zijn geplette korrels, die je kunt gebruiken ter vervanging voor havermout
– BOEKWEIT FLAKES
Dit zijn samen geperste , geplette boekweitkorrels, die worden geroosterd. Je kunt deze ter vervanging gebruiken voor corn ( maïs) flakes. KLIK HIER voor meer informatie.
– BOEKWEIT GRUTTEN
Dit zijn boekweitkorrels waarvan de korrels zijn gepeld en gebroken. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk en maakt het geschikter voor o.a pap.
– KASHA
Niets meer of minder dan geroosterde boekweitkorrels. KLIK HIER voor meer informatie
Deze soorten kun je meest vinden in de biowinkel. Supermarkten verkopen tegenwoordig boekweitmeel, maar dit is meestal NIET BIOLOGISCH. Kijk daar wel even goed naar.

MELKACHTIGE VERVANGER MAKEN MET BOEKWEITGRUTTEN!

Ook met boekweit kun je melkachtige vervangers maken. Dit kun je het beste doen met vlokken of met grutten. De drank heeft een romige, nootachtige smaak. Je kunt er eventueel voor meer zoetheid twee/ drie druppels zuivere stevia aan toevoegen. Een heerlijk drankje om in de zomermaanden ijskoud te drinken! Het is bovendien heel erg gezond. En het lest de dorst!
Je maakt het heel eenvoudig. Maal een kwart koffiekopje boekweitgrutten of vlokken met een liter water in de blender fijn. Drapeer een hydrofiele doek over een zeef op een kom, stort de vloeistof in het doek, knijp voorzichtig uit. Giet de melk over in een goed afsluitbare fles, en bewaar in de koelkast.

11 Reacties op “Boekweit, een zeer gezond idee!

  1. Hallo Monique,
    Zou het mogelijk zijn om brood met boekweit te bakken in de broodbakmachine of eventueel een combinatie met andere soorten meel? Ik mag naast boekweit ook amandelmeel, havermeel, mais, teff.

    • Ja dat kan hoor ik doe ook als ik koekjes bak een deel boekweit door het deeg. Bij mijn brood doe ik boekweit en bruine rijst meel. Beetje mixen! Ik doe het op het oog. Ongeveer 1/3 van alles zo’n beetje ( ook havermeel)

  2. Hallo Monique,

    Ik word ineens heel erg zenuwachtig van dit artikel. Ik eet al een een flinke poos overnight boekweit. Als variatie op over night oats had ik dat ergens gelezen. Maar nu lees ik op jouw site dat je het niet rauw kunt eten. Heb ik nu zonder dat ik het doorhad iets heel erg schadelijks opgebouwd in mijn lichaam waar ik weer vanaf moet?

    groet Nel

  3. Ik ben ook benieuwd daar ik eergisteren overnight boekweit (korrels) heb gegeten en nu al een paar dagen buikpijn heb. Heb het vermoeden dat het daar door komt?

  4. Hallo lezers,
    Ben 83 jaar en dit doe mij heel goed!,
    Elke morgen bestaat mijn ontbijt uit: en dit al tig jaartjes!
    Twee paplepels gebroken lijnzaad, twee paplepels haver zemelen en twee eetlepels gepofte boekweit gemend met magere bio yogurt,
    Kortom, goed voor de goeie werking voor je hele darmgestel, etc,etc.
    Zou zeggen, probeer het eens!
    Groet,
    Edwin,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *