0% toegevoegde suiker CARVAN CEVITAM siroop……REALY?

Limonadesiropen zijn anni 2020 nog steeds ongekend populair. Vroeger ( jaren 60/70) was de aanmaak- limonade zo’n beetje het enige wat we aan zoete dranken konden kopen, de frisdranken waren er in deze tijd maar mondjesmaat en onbetaalbaar. Aanmaak-limonade werd ook wel ranja of limonadesiroop genoemd. Wil je meer lezen over siropen? KLIK HIER. 

Siroop is een zeer goedkope en gemakkelijke manier om liters zoete drank te maken. Natuurlijk zijn de meeste consumenten wel bekend met het feit dat deze siropen niet bepaald gezond zijn omdat ze suikers bevatten. Wat velen echter onderschatten, is het feit dat siropen UIT SUIKER BESTAAN. Het is niet ‘ een beetje suiker”, maar “ alles = suiker “. In armere gezinnen wordt siroop vandaag-de-dag veel geconsumeerd, omdat het een meest voordelige manier is om een drank te kunnen drinken. Dit zijn meestal gezinnen die zich niet al te bewust zijn van de suikers, waardoor de kinderen die deze dranken dagelijks te drinken krijgen, risico’s lopen op het krijgen van diabetes en gebitsproblemen.
Er zijn tegenwoordig talloze “ gezonde en verantwoorde” varianten verkrijgbaar. Die kunnen kreten hebben als “ 0% toegevoegde suiker” of “ 30% minder suiker “. Een grote speler op deze markt is het merk CARVAN CEVITAM ( CC). Dit merk bestaat sinds 1948 en brengt verschillende soorten limonadesiropen .
Ik ontvang heel veel vragen over dit merk siropen. Zeker de varianten die claimen geen of 30 % minder suiker te bevatten rijzen veel vragen op. Gelukkig worden consumenten wantrouwiger en geloven al die mooie klets-praatjes op verpakkingen minder snel. Terecht, want ook in het geval van de suikervrij / suiker-arm verklaarde limonadesiropen zitten er flink wat adders onder het groene gras.

0% TOEGEVOEGDE SUIKER

Ik ontvang met name erg veel vragen over de claim “ 0% toegevoegde suiker” op de flessen limonadersiropen. Deze claim komen we op ONT-ZET-TEND VEEL producten tegen. Het geeft de consument de indruk, dat het product geen suiker bevat. Er wordt over het woordje “ TOEGEVOEGD” heen gekeken. Dit woord maakt echter het verschil. Als je leest “ 0% toevoegde suiker” dan betekent dit letterijk, dat er geen suiker aan is toegevoegd. Deze toegevoegde suikers worden ook wel “ vrije suikers” genoemd. Dit kunnen verschillende soorten suikers zijn, zoals fructose, of riet / bietsuiker. Kunstmatig toegevoegde suikers vallen niet onder de vrije suikers, en dus ook niet onder 0% toegevoegde suikers. Als een product dit claimt, mag het wel kunstmatige zoetstoffen bevatten. Dit zijn immers geen echte suikers.
Om een goed voorbeeld te geven, zal ik hier de ingrediënten van een fles Carvan Cevitam “ 0% suiker toegevoegd” kort uitlichten:
75% SAP UIT VRUCHTENCONCENTRAAT (appel, aardbei, en 10% vlierbes)
Deze limonadesiroop bestaat voor 75 % uit vruchtenconcentraat, KLIK HIER om daar alles over te lezen. Vruchtenconcentraat is een verbloemde manier om suiker toe te voegen. Het bestaat uit een zeer sterk geconcentreerd sap uit ( verschillende ) vruchten. In vers vruchtensap vinden we voornamelijk het vocht met de suikers, ook wel fructose ( vruchtensuiker ) genoemd. Door het sap zeer sterk te concentreren kan de volume eruit worden gehaald om het later in fabrieken weer verder te verwerken. Concentraat in pure vorm is een zeer onsmakelijk ogende dikke drap. Het is mier en mierzoet. Door water toe te voegen verandert het terug in een sap, of ,met minder water toegevoegd in het geval met siropen gebeurt, in een dikkere substantie, bijvoorbeeld diksap. Het is gewoon suiker.
WATER: 
Door gedoseerd water toe te voegen aan het concentraat, kan een fabrikant de dikte en het suiker-gehalte bepalen. Als er dus wordt geclaimd “ 30% minder suiker” betekent dit dat de concentraat met meer water is aangelengd. Dit maakt de siroop minder rijk aan suiker.
CITROEN EN APPELZUUR:
Dit wordt toegevoegd om de massa niet te laten schiften en houdt alles ook beter geconserveerd. KLIK HIER voor meer info.
STEVIOLGLYCOSIDEN / SUCRALOSE: 
Beide zoetstoffen. Stevia is een natuurlijke zoetstof, maar het is sterk afhankelijk van hoe de stevia rebaudiosides zijn bewerkt. Industrieel worden deze veelal chemisch bewerkt. Sucralose wordt ook wel gezien als ” het onbekende broertje van aspartaam”. Vele bronnen beweren zelfs dat deze zoetstof zelfs nog schadelijker is dan aspartaam. Sucralose wordt gemaakt door drie OH-groepen aan een suikermolecuul ( sacharose) te vervangen door drie chlooratomen .Hierdoor is sucralose de enige laag calorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt. Het heeft ook precies dezelfde smaak als suiker. In tegenstelling tot gewone suiker wordt sucralose niet afgebroken door ons lichaam . Sucralose komt meest voor in snoep en bijvoorbeeld ook ” gezonde” producten als muesli en zuivel. Sucalose wordt ook erg vaak vermengd met andere zoetstoffen om een smaak te versterken. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 15 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.
Sucralose wordt afgeraden om te verhitten . Dit geldt ook voor zoetjes, die in warme / hete dranken wordt gebruikt.
AROMA’S:
KLIK HIER voor meer informatie.
VITAMINEN:
In dit geval wordt alleen achterop de fles vermeld om welke vitaminen het gaat. ( vitamine C en E, en B3,B5, en B6)  Maar linksom of rechtsom zijn het synthetisch toegevoegde vitaminen. Meestal een vitamine C in limonadesiropen om het sprookje van het gezonde van fruit wat te versterken.
POLYDEXTROSE / XANTAANGOM:
Beiden verdikkingsmiddelen. Hier zie je een goed voorbeeld van het verdikken van water in een siroop.
KALIUMSORBAAT EN NATRIUMBENZOAAT:
KLIK HIER om daar uitgebreid over te lezen.

WAT KLOPT ER ALLEMAAL NIET?

Op de fles staat groot, dat het uit 75% FRUIT bestaat. Dat is niet waar. Het bestaat uit CONCENTRATEN. En dat is, zoals je eerder kon lezen, iets heel anders dan echt fruit. Dat deze fles geen suiker bevat , klopt ook niet. Want per 100 ml onbereid product tik je alsnog  zo’n 7 gram suiker weg.  Dit is suiker, wat afkomstig is uit de concentraten. Gewoon suiker, maar dan in een mooi donker doosje verstopt om niet op te vallen.
Daarnaast kun je je afvragen of al die hulpstoffen nu wel zo gezond zijn. Deze siroop is bijvoorbeeld net zo schadelijk voor het gebit als gewone limonadesiropen.

Wat dan wel?

Wat is dan wel meest gezond, verantwoord ren lekker? ZELF MAKEN. Echt, het is net zo eenvoudig als het klinkt. KLIK BIJVOORBEELD HIER ion te lezen hoe je zelf zeer eenvoudig gezonde concentraat / diksap maakt in een handomdraai. Hier kun je liters drank van maken.

Check mijn zomer ( of winter! ) drankjes top 10! Zeer gemakkelijk om te maken en liters gezonde drank! KLIK HIER

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *