broodloos, een bijzonder receptenboek!

We zijn een “ brood “ landje. 🥐🥪🥯🍞🥖….we eten het een etmaal lang, bij iedere hoofdmaaltijd kunnen we wel iets van broodproducten vinden. Vooral het ontbijt wordt, ondanks dat afgelopen jaren veel hippe granola’s, muesli’s, en haver-ontbijtjes een prominente plek op de ontbijttafel hebben ingenomen, nog altijd gedomineerd door broodproducten. Nederlanders lijken maar moeilijk afstand te kunnen doen van hun “ bammetjes “. Is dat erg ? Is brood ongezond ? Deze vraag zingt al heel wat jaartjes door de wereld. We zijn nog altijd verslingerd aan het woord “ glutenvrij” wat wordt gekoppeld aan “ beter, gezonder …”
De glutenvrij trend kwam zo’n beetje goed op gang ergens in 2013, toen cardioloog Wiiliam Davis het boek “ broodbuik” uitgaf en dit wereldwijd een bestseller werd. In dit boek werd voornamelijk de industriële tarwegluten aangepakt en als schuldige aangewezen. Het leverde wereldwijd een fikse daling op van brood-verkoop, de industrie vocht meteen terug door glutenvrij op de kaart te zetten. En dat leek te werken. De schappen voor glutenvrij groeide explosief, en anno 2023 / 24 kunnen we alles inmiddels wel zo’n beetje glutenvrij kopen. Dat lijkt fijn. Maar is dat echt wel zo fijn ? Lees alles over de voor en tegens over brood IN DIT ARTIKEL 

BROODLOOS …

Of je nu voor of tegen gluten bent, het blijft voor erg veel mensen een struikelblok om broodloos door het leven te gaan. In feite hoeft dat uiteraard niet, want als je zelf brood bakt, en zelf ook je ingrediënten kiest, is brood een prima aanvulling in een gezond en evenwichtige voeding. Het probleem zit hem in de industriële meuk. Aangezien het grootste gros consumenten liever niet in de keuken zelf brood bakt, wordt daar juist naar gegrepen, en zijn er talloze gezondheidsklachten. Ongeveer 1% van alle mensen in Nederland hebben Coeliakie, wat neerkomt op ongeveer 170.000 mensen. De klachten kunnen zeer divers zijn, zo kan iemand zeer weinig klachten hebben terwijl een ander al krom buigt van de pijn bij één broodkruimel. Slechts één derde van de volwassen coeliakiepatiënten vertoont de ‘klassieke symptomen’ van de ziekte: diarree (37,4%), vermoeidheid (35%), gewichtsverlies (31,6%) en buikpijn (33,3%). Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG Groningen en het Medisch Spectrum Twente. De meest in het oog springende atypische verschijnselen waren constipatie (10,4%) en reflux, het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm (12,4%.) Het blijft best lastig om vaststaande peilingen te maken vanwege deze diversiteit, maar veel mensen associeren het met hun broodconsumpties. Vaak terecht, maar soms ook onterecht, omdat de symptomen zeer complex zijn. Tarweproducties zijn zo’n beetje een standaard basisgrondstof voor ontzettend veel levensmiddelen, waardoor de link vaak ook niet wordt gelegd. Ook kunnen andere hulpstoffen die in broodproducten voorkomen, de boosdoener zijn. Het blijft daarom best een lastig te peilen onderwerp.
Wil je echt geen broodproducten meer consumeren, dan is dat anno 2023/24 geen echt drama meer. Vroeger leefden we zo’n beetje rondom broodproducten, maar tegenwoordig zijn er steeds meer en meer broodvervangende alternatieven op de markt verschenen en velen werden een trend. Denk aan granola, aan cruesli, en aan muesli en ontbijtdrank. Maar ook aan ontbijtkoek, biscuit en pap. Er wordt door de industrie erg veel bedacht om de consument te verleiden tot kant en klare meuk, wat vol suiker en transvetzuren kan zitten.
Mijn filosofie en insteek blijft dan ook, om alles ZELF te maken. Zodat je zelf je ingrediënten kunt bepalen. En de regie houdt watt je in je lichaam stopt. Daarom kwam het nieuwe boek “ BROODLOOS “  van goede vriend en collega Juglen Zwaan ook als geroepen. Hij vertelde mij erover en vroeg of ik het leuk vond om een boek te ontvangen. ZEKER! Want van ieder boek van hem wordt ik vrolijk. Ik kreeg hem ( zeer gefrom-fraaid overigens, dank Post NL! 😡 ) in mijn brievenbus en ben er direct in gaan bladeren. Een review.

BROODLOOS ???

Het boek heeft Juglen dit keer niet geheel zelf geschreven, het gaat om een soort gasten receptenboek, waarin meer dan 130 heerlijke recepten van zijn volgers zijn gebundeld. Juglen kwam op het idee toen hij enorm veel vragen kreeg over broodloze recepten. Hij deed een oproep in zijn netwerk, en daar werd zo massaal op gereageerd dat hij besloot om de beste recepten eruit te halen en deze te bundelen. En dat is BROODLOOS geworden, een prachtige verzameling aan recepten om mee te ontbijten en te lunchen.
Het boek heeft een prachtige hard-cover, waar je mij meteen mee in je zak hebt 😁 want ik ben dol op hard-cover-boeken. De vormgeving is zoals je dat van Juglen gewend bent : zeer mooie illustraties/ afbeeldingen, prachtig papier, mooi binnenwerk en zeer duidelijke indeling. Volgens Juglen helpt dit boek jou om broodloos te ontbijten / lunchen, meer variatie in je voedingspatroon aan te brengen, meer plantaardig aan je voeding toe te voegen, inzicht te krijgen op nutritionele achtergrond van brood, en gezonde maar vooral smakelijke alternatieven te vinden voor brood.
De inleiding van het boek is heerlijk kort maar krachtig gehouden, waardoor ik in elk geval niet afhaakte. Juglen vertelt over brood, waarom wel / niet slecht en geeft ook handige tips om in huis te hebben voor de recepten. De gasten zijn zorgvuldig door Juglen zelf geselecteerd en betreft volgers, vrienden en collega’s. Nee, ik ben niet gevraagd, dus Juglen…! What the! ?? Haha 😁😁 Wellicht een leuk idee voor een deel twee. Het leuke is dat bij ieder recept de persoon wordt geïntroduceerd in een apart kader onder het recept. Er worden o.a tips gegeven om het gerecht nog lekkerder te maken.
Het boek is opgedeeld in categorieën, als ontbijt-bowls / oven ontbijtjes / smoothies / warme gerechten / soepen / salades / pannenkoeken en wraps enzovoort. Ik ben meteen onder de indruk van de prachtige fotografie. Het maakt de recepten tastbaar. De recepten passen “ redelijk “ in de meukvrije aanpak, ik persoonlijk zou bijvoorbeeld niet kiezen voor honing, dadels en kokosbloesemsuiker, maar dat blijft persoonlijk. Verder zien de recepten er aantrekkelijk uit.
Wat ik persoonlijk wel een verademing vind zijn de ingrediënten als vlees, vis en eieren.  Alles moet tegenwoordig veganistisch, en wordt er massaal gekozen voor imitatie voer, een woord waar ik onlangs nog door een medewerker bij het NVWA als “ extremist “ werd weggezet in een verhitte discussie. Hoe ik over imitatievoer denk, mag inmiddels duidelijk zijn, en ik vind het geenszins dan ook een item wat we moeten gaan promoten in een receptenboek. Daarom groot applaus!
De recepten zijn ontzettend veelzijdig en divers. Het is daarom een geweldig boek om standaard in je keuken te hebben, voor als je even geen inspiratie hebt. Het is een zeer prettig naslagwerk als je graag een lekkere lunch wilt maar even niet weet wat je nu kunt gaan maken. Of als je je ontbijtjes een beetje gezelliger, variabeler en lekkerder wilt gaan maken. Ik ga komende tijd er zeker eens wat uit proberen. Een aanrader !

WAAR TE BESTELLEN ?

Ik wilde dit gave boek ook binnen zetten bij puur & fit, want wat mij betreft hoort hij daar zeker thuis! Het boek kost € 24,95 en is VIA DEZE BESTELLLINK te bestellen

7 Reacties op “broodloos, een bijzonder receptenboek!

  • Corrie, Wat een akelige en respectloze reactie richting Monique plaats je hier. Ik vraag me af waarom je haar blog leest en ook de moeite neemt om te reageren, als jij haar niet capabel vindt. Je hoeft het niet met haar eens te zijn (ben ik ook niet altijd), maar om iemand op haar eigen plekje op het internet zo te schofferen, dat heeft ze echt niet verdiend. Sacha

   • Dank je lieve Saacha, helaas zullen dit soort mensen altijd blijven…..Het geeft niets, voor mensen als jij doe ik mijn werk, niet voor ” corrietjes” onder ons ; ) die dit waarschijnlijk als enig doel in hun leven hebben….

 1. Ik denk dat zulke bemerkingen meer vertellen over de persoon die ze maakt dan over de persoon die ze wil treffen.
  Bedankt, Monique, voor al wat je ons leert en ook voor alle mooie fotos.
  Ik geniet er werkelijk van
  Veronica

 2. Corne denkt dat hij leuk is. Moniekie Meuk je bent een top wijf echt😍. Dit boek lijkt mij geweldig. Bofbips dat je hem mocht ontvangen 🥰

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *