Cacao boter….wat is het, is het gezond en wat kun je ermee?

Ik heb standaard een blok in huis: pure, rauwe cacaoboter. Ik vind alles heerlijk, de geur, de smaak, de textuur..ik ben een addict. Cacaoboter zit zo’n beetje op de wip als het komt op populariteit en bekendheid. We kennen het voornamelijk als onmisbaar bestanddeel voor chocolade. Maar verder? Slechts enkelen ( de bewuste consument) weten dat cacaoboter in pure vorm erg veel gezonde voordelen heeft. Een uitgebreid artikel over cacaoboter.

WAT IS CACAOBOTER?

Cacaoboter ( Theobroma olie )  is het vet wat van nature voorkomt in de cacaoboon. Zodra deze worden gebrand en vermalen tot een vettige brij spreken we van een cacaomassa. Dit woord ben je vast wel eens tegen gekomen op verpakkingen van chocolade. Deze eerste ruwe vorm wordt namelijk best veel toegepast om chocolade te maken. Maar meestal wordt er gebruik gemaakt van een cacaoboter. Dit wordt verkregen, door de cacaomassa middels persing te scheiden in een ruwe cacaoboter en een cacaopoeder. Vroeger was het in Nederland wettelijk verplicht gesteld dat chocolade uitsluitend met cacaoboter als vetbestanddeel gemaakt mocht worden, maar tegenwoordig mogen ook andere tropische vetten worden gebruikt met een maximum tot 5%.  In de industrie wordt de cacaoboter meestal geraffineerd, waaronder een ontgeuring en bleking. Dit levert meer voordelen op, omdat de smaak van cacaoboter nogal aanwezig kan zijn.
Hoe de cacaoboter is samen gesteld is afhankelijk van de hoeveelheden triglyceriden ( esters van glycerol en drie vetzuren ) Standaard zijn dit POP, POS en SOS. De P staat voor palmitinezuur, de O voor oleïnzuur, en de S voor stearinezuur. De samenstelling speelt o.a een grote rol bij de kristallisatie-eigenschappen en het smeltpunt. Dit heeft veel invloed op het produceren van bijvoorbeeld chocolade maar ook cosmeticaproducten als lippenbalsems.
Cacaoboter is zeer stabiel. Zo blijft het op kamertemperatuur stabiel. Het smeltpunt ligt ergens tussen de 35-37 graden, wat zoveel betekent dat het pas smelt als je het op je huid smeert, of wanneer je een blokje laat smelten op je tong. Dit geeft chocolade dat heerlijke mondgevoel.

IS HET GEZOND?

Cacaoboter heeft vermoedelijk nog geen echt groen licht gekregen vanwege het vet. Cacaoboter is immers een vetsoort. Ondanks dat cacaoboter voor het grootste deel inderdaad bestaat uit verzadigde vetzuren ( ongeveer 62% van het totale vetgehalte ) valt het toch onder de gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren stearine olie,  oliezuur en palmitinezuur. Het meest bijzondere is de aard van de vetzuren die aan het glycerol zitten vastgeplakt. Van alle drie de vetzuren aan dat glycerol is er één vrijwel altijd een oliezuur-molecuul met een dubbele binding. De andere zijn stearine en palmitinezuur-moleculen. Bij de vele andere vetsoorten is de variatie in vetzuren meestal vele malen groter.Rauwe, biologische cacaoboter is aardig rijk aan antioxidanten. De cacaomassa -polyfenolen in cacaoboter zijn in staat om overmatige activiteit van de T-cellen in ons immuunsysteem te onderdrukken. Dit heeft een gunstige invloed op ons immuunsysteem.
Deze best bijzondere vetzuursamenstelling is ook de reden waarom chocolade een merkwaardig smeltgedrag heeft. Gewone boter heeft bijvoorbeeld een totaal ander smeltgedrag, waardoor we er bijvoorbeeld geen harde chocolade van kunnen maken.
Oliezuur zit bijvoorbeeld ook in olijfolie en is een onverzadigd vetzuur. Stearinezuur is wel een verzadigd vetzuur maar verhoogt het cholesterol niet volgens studies. Palmitinezuur is wel een ongezond vetsoort.
Linksom of rechtsom; het blijft een vetsoort, waar we altijd matig mee moeten zijn. Maar ter vervanging voor andere geraffineerde oliën is pure cacaoboter een goed alternatief. Dus supergezond ? Nee. Maar ongezond? Zeker niet! Het is een gezonde aanvulling als je er verstandig mee omgaat.
Bakken met cacaoboter? Ik zou het persoonlijk niet doen. Diverse webwinkels bieden cacaoboter aan om in te bakken en braden, maar ik kon nergens een hittepunt vinden. Het is beter om dit niet te doen.

WAT IS BELANGRIJK OM TE WETEN BIJ HET INKOPEN?

Nu is het ene blokje cacaoboter het andere niet. Eerder kon je lezen dat industrieel verder wordt geraffineerd. Dit biedt veel extra voordelen voor talloze producties. Hoe geraffineerder, hoe minder gezond cacaoboter wordt. Het is daarom belangrijk, dat je voor de juiste varianten kiest. En dat zijn twee speerpunten: BIOLOGISCH en RAUW. Hoe minder de cacaoboter is verhit tijdens productie, hoe meer er blijft behouden. Hierdoor blijft bijvoorbeeld ook de heerlijke smaak behouden. Omdat men liever wil dat chocolade naar chocolade smaakt en niet naar cacaoboter, wordt industrieel geraffineerde cacaoboter gebruikt om chocolade te maken.
Je vind rauwe en biologische varianten in een biowinkel en on line via de betere webwinkels. Let goed op merken en kwaliteit. Een erg goed merk is bijvoorbeeld PUUR& FIT. ( KLIK HIER )  Zij verkopen pure, biologische producten die 100% zijn te traceren, en ook fijne prijzen rekenen. Een ander fijn merk is MATTISSON. Zorg ervoor dat de afkomst van de cacaoboter leesbaar is op een verpakking.

HOE TE GEBRUIKEN?

Zo’n blok is nogal onhandig om in gebruik te nemen. Je hebt een scherp mesje nodig, om er brokken af te snijden. Dit doe je het beste op de volgende manier:
mes erin…                                 ..het blok breekt …                          …zo kun je brokken afsnijden
Je kunt ook met een scherp mesje wat van het blok af schaven. Dit schaafsel kun je bijvoorbeeld over taart / cake / gebak strooien of over een salade.

WAT KUN JE ER ALLEMAAL MEE?

Okay, dan heb je een heerlijk geurend biologisch rauw blok cacaoboter, maar…wat kun je ermee? Ik som een aantal suggesties op:
* een klein blokje door je smoothie. Gebruik ongeveer een eetlepel vol met rasp
* chocolade maken! KLIK HIER voor een simpel recept
* wat rasp over een salade
* wat rasp over een pannenkoek, over poffertjes, over koek / cake / taart / gebak
* wat rasp door hete thee of koffie geroerd geroerd
* een smelt-blokje maken om door hete dranken te roeren als warme chocolademelk. Breek een blokje af en streek er en bamboe prikker in. 
* maak er lippenbalsem van! Vervang de bijenwas in dit recept voor ongeveer anderhalve eetlepel cacaoboter -rasp. 

HEERLIJKE RAW REPEN!

Enthousiast geworden en ook graag direct iets lekkers en snels maken met cacaoboter? Maak dan deze verrukkelijke rauwe repen!
DIT HEB JE NODIG:
 • Een grote banaan, gepureerd
 • Twee eetlepels zuivere stevia sweet Xtra
 • Vier eetlepels biologische rauwe cacaopoeder
 • 300 gram havermout
 • Twee flinke stukken cacaoboter
ZO MAAK JE HET:
Laat de cacaoboter au-bain-marie smelten. Bekleed een kleine vierkante platte schaal met bakpapier. Kneed alle ingrediënten in een kom tot een stevige bal. Druk de bal uit in de schaal en druk zo goed mogelijk plat. Schenk de hete cacaoboter over de plak en laat dit een aantal uren hard worden.

Massage olie maken

Cacaoboter is niet alleen lekker, het is ook een weldaad voor de huid. Het is niet voor niets, dat het zo vreselijk vaak voorkomt in talloze verzorging en cosmeticaproducten. Het is bijzonder geschikt voor een droge tot extreem droge huid. Je kunt er een heerlijke massage olie mee maken, wat je huid tijdens het masseren direct verzorgt. Je maakt het zeer eenvoudig, door een flink brok cacaoboter au-bain-marie te laten smelten, en daaraan drie eetlepels amandelolie, 10 druppels Squalane en 15 druppels Marula olie toe te voegen. De olie stolt. Je moet daarom steeds voor gebruik de massa kort weer verwarmen. Je kunt het potje ook op de verwarming zetten.

6 Reacties op “Cacao boter….wat is het, is het gezond en wat kun je ermee?

 1. Ook prachtig om zeep van te maken die de huid niet uitdroogt of beschadigt.

 2. Ik heb altijdeen stukje in mijn winterjas zak, (of in m’n wanten) heerlijk voor m’n handen!!

 3. Ik heb het net ontdekt en dit is zooo lekker.

  Groetjes

  Olivia

 4. Goedendag

  Heeft er iemand ervaring met het maken van massagekaarsen met bijenwas als bestandsdeel en cacaoboter? Ik kan het juiste recept maar niet vinden

  met vriendelijk groeten

  Marc

 5. Hoi. Ik kan echt nergens op internet vinden wat de glykemische index is van cacaoboter. Weet u dit?
  Ik lees uw blog vaak en u leert mij heel erg veel bedankt daarvoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *