Mijn POWER POT recept!

Alhoewel ik goed, gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd eet, zijn er perioden in mijn leven waarin ik meer voedingsstoffen kan gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld in tijden van stress en spanningen, in tijden waar mijn weerstand / immuunsysteem op de proef wordt gesteld, of de tijden waarin mijn lichaam om meer vraagt, denk aan de overgang en mijn 50+ status anno 2020. Ik vraag ontzettend veel van mijn lijf en geest, iedere dag weer.  Ik sport iedere dag, en  ik werk veel met mijn brein, wat veel concentratie vraagt. De juiste energie leveren is dan ook een absolute must voor mij. Daarnaast komt ook nog eens bij, dat ik 98% veganistisch leef. Ook dit vraagt om wat extra aandacht betreft voedingsstoffen.

Mijn uitgangspunt is om deze voedingsstoffen uit mijn voeding te halen. Ik eet kilo’s verse groente per dag, en ik zorg voor een juiste balans in eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar soms is dit niet genoeg. En is bijvoorbeeld het bijslikken van een aantal supplementen noodzakelijk.
Diverse zaken kunnen mijn balans verstoren, waardoor bijvoorbeeld mijn immuunsysteem wat kan gaan wankelen. Ik weet zelf, dat ik zeer stress-gevoelig ben. Sta ik onder een behoorlijke dosis stress, dan merk ik dit meteen. Ik vang sneller virussen en verkoudheidjes op, kan krampen en pijn krijgen in mijn spieren ( magnesium tekort ) en mijn concentratie kan achteruit hollen. Ook merk ik, dat ik de vijftig ben gepasseerd. Veel gaat dan net even wat minder soepel dan voorheen het geval was. Gelukkig ben ik nog super-fit, en mag ik iedere dag genieten van wat mijn lijf voor mij doet. Maar in tijden van stress zak ik door mijn hoeven en weet ik :….ik moet extra goed op mijn voeding letten.

BRON NUMMER EEN: VERS, PUUR, INTACT EN NATUURLIJK

Als mijn lijf aangeeft dat het wat extra’s nodig heeft, probeer ik dit voornamelijk uit verse, pure, intacte , natuurlijke voeding te halen. Mijn energie leveranciers, noem ik ze. Ik schreef eerder een artikel over goede bronnen uit de natuur die energie leveren, KLIK HIER.
Ik zorg in elk geval, dat ik veel chlorofyl binnen krijg.
Chlorofyl is de groene kleur, die bijvoorbeeld de vele bladgroenten hun groene kleur geven. Hoe groener ( donker) het kleurpigment, hoe meer chlorofyl het bevat. Chlorofyl heeft in het bijzonder twee hele belangrijke eigenschappen. De eerste is dus die ontgiftende werking. Het is in staat, om allerlei toxische stoffen aan zich te binden, zoals de zware metalen uranium en kwik. Chlorofyl kan zorgen, dat deze zware metalen niet worden opgenomen in het bloed, en via de ontlasting worden afgevoerd.
Chlorofyl is een zeer belangrijke bron van glutathion. Hoe meer we daarvan binnen krijgen, hoe blijer onze lever daarvan wordt. Onze lever heeft  vitamines, mineralen en sporenelementen nodig om zijn taken – onder andere de ontgifting en de omzetting en recycling van hormonen – in goede banen te leiden. Chlorofyl bezit veel glutathion.
Chlorofyl verbetert de aanmaak van rode bloedlichaampjes, het verbetert de zuurstofopname, zodat de cellen meer energie kunnen genereren. Chlorofyl zit meest in groene bladgroenten en algen. Er bestaat ook een synthetische vorm van chlorofyl, genaamd CHLOROFYLINE.  Deze synthetische vorm is stabieler en veel goedkoper dan pure chlorofyl. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan met deze synthetische vorm, waardoor niet alles aannemelijk hoeft te zijn over bijvoorbeeld chlorella en spirulina. Daarnaast zijn de onderzoeken verricht op ratten, wat niet goed kan worden gekoppeld aan een menselijk lichaam. Het advies luidt dan ook om te gaan voor puur, vers voedsel als ( vers of gedroogde ) algen, groene bladgroenten ( hoe donkerder, hoe beter) en pure, 100% natuurlijke, biologische algen-poeders. Het is bij poeders erg belangrijk dat je jezelf verzekert van een 100% natuurlijk en puur algen-poeder.

ZEEWIEREN: EEN GOEDE HULPTROEP UIT DE NATUUR

Zeewieren / algen worden ook wel eens de wieren des leven genoemd, omdat ze zo gigantisch rijk zijn aan zeer belangrijke en essentiële vitaminen en mineralen. Zeewier is afgelopen jaren steeds meer in beeld gekomen dankzij de gezonde trends. Ook ik schreef er eerder over :
 
KLIK HIER om naar mijn artikel over spirulina te gaan
KLIK HIER om naar mijn artikel over chlorella te gaan
KLIK HIER om naar mijn artikel over kelp te gaan
KLIK HIER om naar mijn artikel over zeekraal te gaan
KLIK HIER om naar mijn artikel over de verschillen tussen chlorella en spirulina te gaan
KLIK HIER voor een algemeen artikel over zeewieren
 
Zeewier is meer dan knetter-gezond. Het heeft ontzettend veel bruikbare voedingsstoffen in huis voor de mens. Je kunt dus met iedere dag een beetje zeewier eten je voedingsstoffen behoorlijk aanvullen / op peil houden. Dit kan een zeer gunstige uitwerking hebben op je energie-voorraad, je immuunsysteem  de spijsvertering en vochthuishouding. It’s all good. Als je zeewier-poeders verstandig gebruikt, kun je er zeer goed van profiteren. Ook ik maak dan ook regelmatig gebruik van zeewier-poeders om mijn voedingsstoffen aan te vullen in times-of-need.  Nu moet ik bekennen, dat ik voor de smaak van zeewier niet bepaald warm loop. Ik vind het zelfs een beetje smerig. Vooral vers gedroogde zeewieren vind ik vies, stinken en glibberig. Gelukkig zijn er superfijne alternatieven op vers en gedroogd. Namelijk gedroogd en verpoederde zeewieren. 
 
Nu is het ene poedertje het andere niet. Er zijn erg veel zeewier-poeders in de omloop die bijvoorbeeld zijn bewerkt, of zijn bevuild met zware metalen. Je moet daarom echt goed opletten WAAR je je poeders inkoopt. Zorg dat dit een verkooppunt is die :
 
– een 100% garantie biedt op kwaliteit
– biologisch gecertificeerd werkt
– 100% traceerbare zeewier-poeders aanbiedt
– zeewierpoeders verkoopt die alleen uit 100% zeewier / alg bestaat.
– hoog staat aangeschreven, en goede recensies heeft

MIJN POWER-POT

Zit ik weer eens in zo’n stressvolle periode, of in een periode waar mijn immuunsysteem behoorlijk op de proef wordt gesteld, dan vul ik weer een pot met verschillende poeders . Ik noem dit gekscherend mijn POWER-POT. Ik vul de pot met diverse zeewieren, maar ook bijvoorbeeld een extra vitamine C booster in de vorm van baobab en Camu Camu. De samenstelling kan, naar gelang de behoefte, sterk verschillen. Heb ik net even dat extra beetje meer nodig, dan vul ik mijn power-pot bijvoorbeeld alleen met chlorella, kelp, en spirulina. 
Ik schreef hier ooit kort wat over. Dit werd gigantisch op gepikt en de vragen stroomden binnen over hoe zo’n pot samen te stellen. Ik heb daarom besloten om dit artikel erover te schrijven. Met de nodige uitleg, want dat is erg belangrijk. Het moet tenslotte voor JOU werken, en niet voor mij, en daarom is het heel erg belangrijk de pot te vullen met poeders waar jij echt wat mee kunt. 
Omdat je, overigens net als ik, in verschillende fases kunt raken in je leven waar je lijf en geest om meer energie / voedingsstoffen vraagt, is het meest verstandig om eerst goed naar je lijf en met name de signalen die het geeft, te luisteren. Hieronder geef ik mijn standaard POWER POT recept, maar ook andere samenstellingen die je mogelijk kunnen ondersteunen. Nogmaals wil ik met klem benadrukken dat mijn power-pot recepten geen magische wonder-kuren zijn, en er GOED MOET WORDEN GEKEKEN of de behoefte er is. Ik vaar ge-wel-dig op mijn power-pot mixen, en daarom geeft het mij zeker een zinvolle verrijking. Maar het kan voor jou misschien wel iets doen, of juist teveel waardoor je klachten kunnen verergeren. Spring er daarom voorzichtig mee om. Onthoud: IT’S ALL ABOUT A GOOD BALANCE. 
 

HOEVEEL PER DAG?

Zodra ik weer behoefte heb aan een nieuwe power-pot, bouw ik dit eerst zorgvuldig op. Ik begin met een halve theelepel, na een week een hele theelepel, na twee weken anderhalve theelepel en ik eindig met een eetlepel per dag. Naar gelang de behoefte. Soms komt het voor, dat een theelepel per dag meer dan voldoende is. Dat is een beetje afgaan op hoe je lichaam erop reageert. Ik merk dit zelf bijvoorbeeld direct in mijn energie-levels. Maar jij kan het bijvoorbeeld merken, doordat je haren opeens meer glans krijgen, of dat je huid meer zuiver wordt. Net waar het nodig is zal het iets aanvullen. Mensen met een chronisch zwak immuunsysteem hebben bijvoorbeeld profijt om dagelijks wat poeder aan te vullen, zeker in perioden waar virussen weer actief zijn. 

HOE TE GEBRUIKEN?

Goed. Je hebt he power-pot samengesteld, maar HOE gebruik je het? Ik geef een aantal suggesties:
 
over gekookt voedsel voor een ziltige smaak
– over salades
– door smoothies
– rauw verwerkt in bijvoorbeeld snack balletjes ( zie recept verderop )
– geroerd door kokend water ( dat is wel voor de echte die-hards! )
– door gepureerde rauwe / gekookte groenten
 
Je kunt het poeder het beste RAUW verwerken. Dit geeft de meeste voedingsstoffen. 
 

MIJN BASIS POWER-POT RECEPTEN

Zoals ik eerder vertelde, kun je de samenstellingen zo sober of juist bont maken als je wenst. Er zijn veel zeewier / alg poeders, maar ook bijvoorbeeld fruit-poeders, en gras-poeders. Ik beperk mij echter zelf tot de zeewieren, en de fruitpoeders. Gras-poeders vind ik echt verschrikkelijk goor, en krijg dat dan ook niet weg. Maar jij kunt hier heel anders over denken. 
Mijn standaard basis recept is een mengsel van vier poeders: spirulina, chlorella, kelp en Camu Camu. Ik gebruik een schone, goed afsluitbare glazen pot. Daarin doe ik :
 
175 gram chlorella ( om te bestellen, KLIK HIER)
175 gram spirulina ( om te bestellen, klik HIER)
200 gram Camu Camu ( om te bestellen, KLIK HIER )
Vier eetlepels kelp ( om te bestellen, KLIK HIER)
 
Deze basis is bijvoorbeeld zeer geschikt als je je immuunsysteem op peil wilt houden of wilt verhogen. Daarnaast is het een fijne aanvulling bij griep en verkoudheid. Gebruik nooit meer dan een afgestreken eetlepel per dag en hou rekening met de rest van de inname van je voeding. 
 
Wil je een echte ondersteuning? Meng dan het volgende samen:
 
150 gram spirulina ( om te bestellen, KLIK HIER )
150 gram chlorella ( om te bestellen, KLIK HIER )
150 gram Camu Camu ( om te bestellen, KLIK HIER )
150 gram baobab ( om te bestellen, KLIK HIER )
100 gram moringa poeder ( om te bestellen, KLIK HIER )
Twee eetlepels kelp ( om te bestellen, KLIK HIER
 
Dit is een enorme ondersteuning op je dagelijkse voeding als deze vrij arm is aan voedingsstoffen. Ook geschikt ter aanvulling voor vegetariërs. Voor veganisten is het zeker ook een fijne aanvulling, maar blijf letten op de vitamine B12 en D inname. 

POWER BALLS

Deze balletjes zijn enorm voedzaam. Je kunt ze bijvoorbeeld bij het ontbijt eten, of als je wat extra energie kunt gebruiken. Je maakt ze in een handomdraai:
 
DIT HEB JE NODIG:
 • 125 gram POWER POT mix ( standaard receptuur of de boost receptuur )
 • anderhalve eetlepel stevia sweet Xtra
 • 200 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
 • 100 gram geweekte / uitgelekte rozijnen
 • warm water
ZO MAAK JE HET:
Meng alle ingrediënten in een kom samen. Voeg steeds kleine beetjes water toe tot je een goed kneedbare bal hebt. Draai hier balletjes uit.

3 Reacties op “Mijn POWER POT recept!

 1. Goeie avond,

  In het stukje over de inhoud van de Power pot schrijf je dat je niet meer dan één afgestreken eetlepel per dag mag gebruiken..
  Ik dit dan niet te veel in deze balletjes?
  Hoeveel mag je er dan per dag van hebben?
  Blijven ze lang goed in de koelkast?

  • Nee hoor, dit wordt goed verdeeld. Eet niet meer dan ee balletje per dag en in de koelkast bewaren hoeft niet. Warme groet!

 2. Ik gebruik momenteel ook collageen poeder, is het nuttig om dat ook toe te voegen?of voelt dat niet veel toe?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *