Cola siroop

Soms maak ik iets grappigs mee tijdens mijn experimenten/ recepten ontwikkelen. Zoals in dit geval. Al jaren ben ik bezig, om een goede meukvrije vervanging te vinden voor cola. Dit heeft tot nu toe niet echt veel succes gehad. Ik kwam er wel steeds erg dichtbij, maar om nu te zeggen : WOOOHW! Cola!” neuh…dat was het nooit. Tot vandaag. Ik wilde een lekkere siroop maken voor mijn dorst te lessen, en zonder dat ik het eigenlijk besefte maakte ik de wonder-formule voor, jawel, de ultieme cola-smaak! Het is uiteraard GEEN  coca cola smaak, maar een cola liefhebber zal dit zeker kunnen waarderen!

Het cola plantje

Wat je in elk geval nodig hebt / moet gaan opzoeken, is COLAKRUID, ook wel het cola-plantje genoemd. Colakruid is een winterhard plantje, met een zeer kenmerkende cola geur. Echter, de smaak heeft meest iets weg van citroen. Maar dankzij de geur en de zeer minimale cola-smaak in de verte, kun je dit kruid geweldig gebruiken om cola-siroop van te trekken. Als je over de takjes van colakruid wrijft, komt de kenmerkende cola-geur vrij. Het is daarom aan te raden de takjes voor gebruik wat te kneuzen in de vijzel.  Je kunt colakruid meest on line bestellen maar ook in sommige biowinkels en tuincentra’s wordt het her en der verkocht. Vraag in jouw bio-verfwinkel, of zij deze plantjes voor je kunnen bestellen.

 

Dit heb je nodig:

 • 200 ml water
 • een groot stuk biologische gemberwortel, geraspt
 • twee flinke eetlepels vanille bourbon
 • twee eetlepels ceylon kaneelpoeder
 • twee eetlepels stevia  sweet Xtra
 • twee flinke eetlepels erythritol suiker
 • twee ster-anijs
 • Enkele takjes verse munt
 • enkele takjes colakruid ( verkrijgbaar in de biowinkel of via internet, bijvoorbeeld hier)
 • enkele takjes sinaasappel-tijmkruid ( verkrijgbaar in de biowinkel)

 

Zo maak je het:

Vijzel de colakruid takjes licht met de vijzel. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng onder voortdurend roeren aan de kook. Zodra alles aardig kookt, de pan van het vuur halen. Zet een kom en zeef klaar en zeef de massa, vang de siroop op. Giet over in een fles en laat afkoelen.

 

Bewaar de siroop na afkoeling in de koelkast. Verdun een klein beetje siroop met water.

 

Wil je ” echte” cola? Voeg dan een scheutje siroop toe aan mineraalhoudend water

5 Reacties op “Cola siroop

 1. Wat een geweldig recept Monique ! Hartstikke bedankt. Ik krijg binnenkort iemand op bezoek die verslaafd is aan Cola Light. Ik koop dat gif uit principe niet. Dus ik ga proberen hem blij te maken met deze verse vervanging met prikwater.
  Wordt de smaak heel anders als je geen sinaasappel-tijmkruid noch colakruid kunt vinden? Ik zit op dit moment in het buitenland en zou echt niet weten waar dit te koop is.
  Keep up the good work!

  • Dag Donna, bedankt voor je leuke reactie. Ik zou het cola kruid er niet uit houden, dit geeft wel echt een specifieke herkenbare cola-smaak aan de siroop. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *