Cottage cheese (van geiten of schapenmelk)

Ik gebruik geen koemelk in mijn recepten. Soms maak ik een “uitstapje” met biologisch dynamische zuivelproducten, maar nog het meeste met biologische geitenzuivel. Onlangs heb ik mij ook gewaagd aan schapenzuivel. Dit heeft een zeer romige smaak en heeft erg veel voedingswaarden. Ik prefereer echter geitenzuivel, maar dat is persoonlijk, ik hou erg van de specifieke smaak van geitenzuivel.

Omdat zowel geiten als schapen-zuivel anders is van samenstelling als koemelk, kunnen erg veel lactose-intoleranten en mensen met een koemelk-allergie geiten en schapen-zuivel verteren, en zijn er geen klachten. Echter is dit individueel. En moet je het voor jezelf uitproberen. Nadeel van schapen-zuivel is dat het best prijzig is. En enkel verkrijgbaar op daarvoor bestemde zorg-boerderijen en biowinkels. Daarnaast is schapenmelk vrij rijk aan vet. Geiten-zuivel heeft hierop een streepje voor: het is relatief goedkoper, op vele plekken verkrijgbaar en minder vet.

Cottage cheese kun je ook kopen in een geiten-variant. Echter blijkt dit vrij moeilijk verkrijgbaar. Gelukkig kun je zelf ontzettend snel, simpel en eenvoudig cottage cheese maken! Dit kun je doen met schapenmelk, ( volle) geitenmelk, en biologisch dynamische ( koe) melk als je geen bezwaar hebt tegen koemelk. Zorg wel, dat je goede volle en stevige melk gebruikt. Ik ga snel experimenteren met melkvervangers als havermelk en amandelmelk, maar vooralsnog weet ik niet te zeggen of cottage cheese maken met deze melkvervangers lukt. Wordt vervolgd 😉

 

Dit heb je nodig:

 • een liter schapenmelk of een liter volle geitenmelk*
 • het sap van een biologische citroen of 50 ml appel-cider azijn ( je kunt ook citroensap gebruiken)

Extra nodig:

een kom, een grote zeef, een kaasdoek ( een hydrofiele schone doek kan ook, of een schone zakdoek)

Zo maak je het:

Doe de melk in een pan en breng dit aan de kook. Zorg dat je erbij blijft, de melk moet net aan de kook worden gebracht. Zodra de melk begint te bubbelen aan de zijranden, het citroensap ( ongeveer 50 ml als je citroensap gebruikt uit een flesje) toevoegen en goed blijven roeren. Zet het vuur laag. Laat de melk nu schiften, dit gebeurt vanzelf.

SAMSUNG CSC

Blijft de melk te lang vloeibaar, voeg er dan steeds kleine beetjes extra citroensap of azijn aan toe. De melk zal vanzelf gaan schiften. De melk kan groen-achtig verkleuren, dat is normaal.

SAMSUNG CSC

Zet een kom en een grote zeef klaar. Span het kaasdoek vast met klemmetjes of knijpers aan de rand van de zeef. Stort de geschifte massa in het doek, en laat dit  enige tijd uitlekken. Serveer direct of laat verder uitlekken in de koelkast. Klaar is je cottage cheese!

SAMSUNG CSC

(* dit recept is gemaakt van biologische schapenmelk, verkrijgbaar bij de biowinkel)

 

SAMSUNG CSC

 

Met deze cottage cheese kun je een verrukkelijk toetje maken!

SAMSUNG CSC

Bestrooi een portie vers gemaakte cottage cheese met ceylon kaneelpoeder, vanille bourbon, en garneer met vers zomerfruit! Genieten maar!

8 Reacties op “Cottage cheese (van geiten of schapenmelk)

 1. wij maken op deze manier, paneer.
  ipv citroen kan je ook joghurt gebruiken is iets minder zuur.
  maar met alle 2 is het geduld hebben
  De wei die over is kan je ook nog gebruiken voor andere gerechten die vloeistof nodig hebben.
  Je kunt het gebruiken als je daal maakt.

 2. Kan je me zeggen in welke biowinkel je schapenmelk vindt? Ik moet het steeds bestellen en dan met 10 dozen tesamen. Danku

  • Ligt eraan waar je woont. Je kunt het echt ook gewoonweg even vragen bij je plaatselijke biowinkel of zij het in bestelling willen nemnn. Ik koop het in Rotterdam bij GIMSELA. Succes!

 3. Dag Monique,

  Bedankt voor het recept. Ik ga het zeker proberen.

  Hoeveel cheese haal je ongeveer uit dit recept en lang kun je de cottage cheese dan bewaren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *