De grote natuurlijke douchegel + bodylotion test 2021

Douchegels + bodylotions……we zijn er dol op. Zowel douchegels als bodylotions vallen onder de top vijf van meest best verkochte verzorgingsproducten wereldwijd. Ik denk dat iedereen nu mee knikt als ik vertel dat mijn dag een stukje leuker begint als ik mij inzeep met een geurige douchegel en mij insmeer met een hydraterende geurige bodylotion, die mijn huid soepel en glad maakt.

Douchegels + bodylotions zijn in overvloed verkrijgbaar. Ieder gerespecteerd cosmeticamerk heeft wel een serie aan douchegels + bodylotions in hun assortiment.
Als het op uiterlijke verzorging aankomt hou ik erg van lekkere subtiele geuren. Mijn douchegels moeten bijvoorbeeld wel echt ERGENS naar ruiken. Biologische en natuurlijke alternatieven ruiken in het algemeen minder sterk en ook blijven de geuren niet lang nageuren op je huid. Dit komt omdat er vaak met pure ( etherische) oliën wordt gewerkt. Deze vervliegen vrij snel. De geuren in douche en badgels zijn dan ook voornamelijk bedoeld om een eerste wassensatie te creëren als je het product gebruikt, niet om je nog uren later naar de lekkere geuren te laten ruiken. Dit is met synthetische geuren anders, deze blijven langer hangen. Ik ben daarom altijd wel op zoek naar lekkere biologische en natuurlijke douchegels ( ik heb geen bad) en tot nu toe was het mij nog niet echt gelukt om een echte topper te vinden die je een beetje langer blijft ruiken op je huid dan de douchebeurt zelf. De douchegels die ik tot nu toe had geprobeerd zijn tijdens het douchen echt verrukkelijk. Daar kun je niets over te klagen hebben, wat dat betreft doet het zijn werk. Maar ik vind het zo jammer dat de geur razendsnel vervliegt. Het is dat ik mij na het douchen insmeer met een lotion of créme om mijn huid lekker te laten geuren maar ook dat houdt niet lang aan ( biologische / natuurlijke crémes en lotions)
Laten we eerlijk wezen, het is niet het meest belangrijkste . Want het meest belangrijkst is dat de producten 100% meukvrij, diervriendelijk en duurzaam zijn. Daar laat ik dan ook uiteraard mijn keuzes op vallen. Maar ik ga niet ontkennen dat ik een lekker geurtje ook erg aantrekkelijk vind. Ik hou van lichte, subtiele, zoete en milde geuren. Van zware geuren krijg ik hoofdpijn. Ik hou van geuren als vanille, kokos, pathouli, magnolia, lavendel, maar ook wat frissere noten als mint en eucalyptus.

WAAROM 100% NATUURLIJK, BIOLOGISCH EN DUURZAAM EN GEEN SYNTHETISCHE DOUCHEGELS EN BODYLOTIONS?

Naast dat je graag aan mens, dier en milieu denkt kun je je afvragen waarom het altijd beter is om voor het meest natuurlijke te kiezen. Wel, dat ligt inderdaad een beetje voor de hand. Het is werkelijk gezonder. Onze huid neem meer dan 60% op van wat we erop smeren.  Dit komt ook gewoon in je bloedbaan terecht. Het probleem zit hem in de vele synthetische stoffen die in heel veel verzorgingsproducten en cosmeticaproducten wordt gebruikt. De meeste producten bestaan voor het grootste deel uit water ( aqua). Daaraan worden talloze hulp, geur en kleurstoffen toegevoegd die synthetisch / chemisch zijn gemaakt. Daarnaast komen dierproeven anno 2020 nog altijd voor ondanks de vele verboden.
Een stof die we in heel veel conventionele douche en badgels en bodylotions tegenkomen is Sodium Laureth Sulfaat., beter bekend als SLES. Dit is een oppervlakte actieve stof.  Surfactants zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen; je kunt met surfactants je huid dus reinigen. Doordat surfactants de oppervlaktespanning verlagen, produceren ze schuim en maken ze producten beter smeerbaar.
 Het grote nadeel van surfactants is dat ze buiten talg en vuil ook makkelijk het natuurlijke huidvet kunnen oplossen. Daardoor wordt de barrièrefunctie van de huid flink verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid. Ook kun je last krijgen van puistjes en rode vlekken.SLES  wordt  toegevoegd om producten te laten schuimen. Toch moet je met een gevoelige huid uitkijken voor Sodium Laureth Sulphate. Of het je huid daadwerkelijk irriteert hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Een goede stelregel is dat als je huid strak aanvoelt na het wassen het product voor je huid te heftig is. Gebruik een product met sodium laureth sulphate in ieder geval niet te vaak, gebruik er niet al te veel van en spoel het goed af met water. Beter nog: mijd producten met SLES.
Dat wordt behoorlijk lastig als je een douchegel/ bodylotion wilt kopen. Wil je zeker zijn dat het vrij is van SLES, dan kun je het beste voor natuurlijke alternatieven kiezen.
In natuurlijke en biologische alternatieven komen we vaak SODIUM COCO SULFATE tegen. Sodium Coco-Sulfate is net als SLS afkomstig uit kokosnoten, maar wordt op een andere manier gemaakt. Om SLS te verkrijgen, laat men een vetzuur van kokosolie reageren met lauryl alcohol en nog een aantal andere ingrediënten. Als bijproduct ontstaan er dan de giftige (en potentieel kankerverwekkende?) stoffen ethylene oxide en 1, 4-dioxane. Sodium Coco sulfaat ontstaat ook uit een reactie van vetzuren uit kokosolie, maar dan met zwavel en daarna met zout. Het is dus een geheel ander product.Door deze verschillende reacties, verschilt het eindproduct in agressiviteit. Sodium Coco Sulfaat is een stuk milder en wordt beter verdragen dan Sodium Lauryl Sulfaat, dat vrij agressief is. Toch is het gelijkaardig aan SLS door de manier waarop het gemaakt wordt en verwijten sommige sites fabrikanten er van aan Greenwashing te doen door Sodium Coco Sulfaat te gebruiken. Het blijft dus een beetje een lastige kwestie. Ik denk zelf, dat het in elk geval een betere keuze is dan SLES. Zeker als ik afga op mijn huid. Ik verdraag de biologische natuurlijke alternatieven beter tot helemaal , en dat kan ik niet zeggen van conventionele alternatieven. Ik hoef geen Nivea of Dove te gebruiken, daar ligt mijn huid zo van op zijn kont dat het vaak open springt.
Natuurlijke, biologische douche en badgels en bodylotions zijn vrij van synthetische stoffen, en bevatten bijvoorbeeld alleen pure geurstoffen als etherische oliën. Daarnaast gaat het vaak om fabrikanten die rekening houden met mens, dier en milieu. Ze verpakken hun producten bijvoorbeeld ook in milieuvriendelijke verpakkingen. In Nederland zijn er niet zo heel erg veel merken, meestal komen de producten dan ook vanuit het buitenland, voornamelijk Engeland en Amerika. In dit daglicht gezet zijn de natuurlijke en biologische alternatieven op douche en badgels en bodylotions de beste keuze t. o.v conventionele alternatieven.
Je kunt uiteraard nog verder gaan, en bijvoorbeeld kiezen voor natuurzeep of Aleppo zeep. Deze zijn niet verpakt en op basis van bijvoorbeeld olijfolie. Toch geven deze alternatieven vaak een erg trekkerige en droge huid en is het minder hygiënisch in gebruik. Daarom grijpen consumente toch sneller naar “ kant-en-klaar” dan naar deze alternatieven. Ik gebruik zelf ook af en toe Aleppo zeep, maar ik merk, dat bij wat langduriger gebruik mijn huid gaat trekken. Meer lezen over Aleppo zeep? KLIK HIER

DOVE GOES PLANTED BASED?

Natuurlijk is niet alleen hip in de wereld van voeding, ook in de wereld van uiterlijke verzorging / cosmetica zien we afgelopen periode steeds meer grotere conventionele merken als NIVEA, GARNIER, DOVE en THERME ten tonele verschijnen met een lijn in “ natuurlijke en pure” alternatieven. We kunnen opeens in de supermarkt terecht voor onze natuurlijke verzorging. Wat hier nu wel en niet van klopt, heb ik samengevat in DIT ARTIKEL. Het bekende verzorging/ cosmeticamerk DOVE komt in July 2020 met een geheel nieuwe lijn , wat zij de naam POWERED BY PLANTS hebben gegeven. Een zeer aanlokkelijke naam, want het klinkt zeer natuurlijk . Ze claimen groot op de verpakkingen gecertificeerd natuurlijk te zijn. Dat klopt voor een groot deel, maar ook hier zegt het niet, dat het hele product vrij is van synthese. Zo zit er in de OIL BODY WASH sodium Laurate en zien we, dat het helemaal niet uit olie bestaat, maar uit goedkope glycerine. Alle mooie verhaaltjes eromheen kloppen dus wel, anders mogen zij geen keurmerken gebruiken. Maar de meest gebruikte ( het ECOCERT ) is niet onafhankelijk en daardoor zeker niet 100% betrouwbaar. Bovendien kunnen er erg veel verschillende gradaties onder dit keurmerk vallen wat het voor de consument erg lastig maakt. Moraal van het verhaal is dus, dat deze nieuwe producten van DOVE absoluut niet onaardig afsteken tussen de conventionele, maar ook niet “ skuiky clean “ `zijn te noemen. Onthoud, dat Dove ( UNILEVER ) een wereldwijd bekend merk betreft wat MASSAAL produceert. En daar graag aan verdient.

EN WHAT ABOUT THERME, RITUALS, KNEIPP?

Toen ik mijn oproepje deed in mijn netwerk, reageerden erg veel mensen met merken als RITUALS, KNEIPP en THERME. Logisch, want dit zijn meest populaire merken in drogisterijen en supermarkten de een “ natuurlijk” imago hebben. Eerder schreef ik hier al eens een zeer verhelderend artikel over, KLIK HIER. In dit artikel lees je o.a dat RITUALS, LUSH en THE BODYSHOP niet zo puur en zuiver zijn als zij ons graag doen willen laten geloven.
We kunnen vele merken, die zich graag een “ natuurlijk imago” willen aanschrijven, in verschillende categorieën onderscheiden:
1) producten / merken die alleen een natuurlijk imago hebben ( daaronder vallen o.a THERME en KNEIPP)
2) producten / merken die een natuurlijk imago hebben vanwege een luxere uitstraling ( daaronder vallen o.a RITUALS, THE BODYSHOP en LUSH)
Merken die vallen onder categorie één zijn merken die zich neerzetten als een natuurlijk en verantwoord product. Zij claimen eigenlijk helemaal niet natuurlijk te zijn, maar gebruiken bijvoorbeeld prachtige illustraties en misleidende teksten. Of zij leggen de focus bijvoorbeeld op milieuvriendelijke verpakkingen, wat een product ook opeens een gezonder imago kan opleveren.  Ze blijven dus wel gewoon netjes werken volgens de wet en regelgeving, maar dikken de boel een beetje aan. Als zo’n merk dan de nodige aandacht krijgt kan er al snel een gezond imago aan komen te hangen. Door deze misleidende zaken kunnen consumenten  een totaal verkeerd beeld vormen en zo’n product beschouwen als “ beter” en “ natuurlijker “ of zelfs gezonder. Zonder dat een fabrikant daar dus moeite voor doet.
THERME heeft een grote marketing-fabriek om zich heen gebouwd waardoor het merk een bepaalde status heeft gekregen in de drogisterijen. Het wordt meest geassocieerd met de sauna. Ook dat geeft de consument een fijn gevoel. Een tube douchegel kan dan snel ogen als iets meer natuurlijk. Terwijl er sprake is van veel synthese in de ingrediënten lijstjes. Van sulfaten naar siliconen, van harde alcoholen tot synthetische parfums. Allemaal zaken dus, wat de huid niet vrolijk stemt en soms kan beschadigen. Met KNEIPP is dat zo’n beetje hetzelfde verhaal. Kneipp baseert zich vooral op kruiden, waardoor de producten zeer heilzaam en werkzaam lijken. Maar ook in tal van Kneipp producten treffen we veel synthese aan. Zowel KNEIPP  als THERME is daar gewoon transparant in, maar dankzij een zorgvuldig opgebouwd imago kleeft er een natuurlijk imago aan.
Naast deze conclusies kunnen we ons ook afvragen waarom bijvoorbeeld de producten van een kleinschalig merk als SUIT MATTERS veel duurder zijn dan een gelijk conventioneel product. Ook dit heeft te maken met de ingrediënten. Sommige fabrikanten ( zoals Suit Matters ) kiezen wel voor 100% puur, eerlijk en zuivere ingrediënten. Zo zijn ECHT PURE en ECHT ZUIVERE oliën zeldzaam, en zeer duur om als basisgrondstof in te kopen. Er wordt, net als in de voedsel en levensmiddelen industrie, enorm gesjoemeld met oliën. Zo wordt er gemengd, om meer volume te bereiken , voor minder geld en meer winst. Of zijn oliën niet of onvoldoende gecontroleerd op puurheid, rauwheid en persing onder de juiste temperaturen. Leveranciers van deze oliën kunnen met de mooiste en meest imposante certificeringen op de proppen komen, maar als je niet erg kritisch kijkt naar deze COA ( rapport/ certificering ) kun je flink worden bedonderd. En bestaan oliën bijvoorbeeld maar uit 92% olie , of nog erger, wordt het gewonnen uit goedkopere alternatieven, zoals suikerriet i.p.v olijven. Je begrijpt nu vast beter, waarom ECHT PURE olie ook veel duurder is. En dat een wereldmerk als DOVE nooit met deze peperdure oliën zal werken, omdat zij anders geen winst meer kunnen opstrijken en zeer hoge verkoopprijzen moeten hanteren.
Resumerend : de bekendere luxere merken in supermarkten ren drogisterijen zijn ook hier absoluut niet de verkeerde keuzes tussen conventionele, maar verwacht geen hoogstandjes. LEES de ingrediënten lijstjes. Daar kun je wat mee.

DE GROTE NATUURLIJKE DOUCHEGEL+ BODYLOTION TEST

De vraag naar een test van natuurlijke douchegel was groot. Ik verbaasde mij daar een beetje over omdat ik niet wist dat het zo’n heet hangijzer was. Maar toen ik er wat langer over nadacht kon ik het best plaatsen, omdat we onszelf immers iedere dag moeten wassen. Ik ben een poos geleden gestart met research en testen. Daar ontdekte ik vooral het grote aanbod, en dat er wel duizenden geuren zijn. De ingrediënten verschilden niet zoveel van elkaar. Het ene merk werkt wat “ schoner” dan het andere, en het ene merk houdt zijn ingrediënten lijstje kort, het andere merk vrij lang. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk populaire merken te testen. Merken, die we vrij goed kunnen kopen in biowinkels en via internet. Waar heb ik naar gekeken?
* DE INGREDIENTEN
* DE VERPAKKING
* DE GEUR EN KLEUR
* DE TEXTUUR
* DE GESCHIKTHEID VOOR VEGANISTEN
* DE WERKING
* DE PRIJSVERHOUDING M.B.T WAT HET BELOOFT
* MIJN EINDOORDEEL
 Deze test bevat uitsluiten ECHT natuurlijke alternatieven. Ze zijn  zelf aangeschaft. De deelnemende leveranciers. Er zijn GEEN inkomsten , ook niet via kortingsacties. Deze test is geheel vrijblijvend, op eigen initiatief en op eigen ervaring geschreven. Sommige producten zijn door mij afgekeurd, en worden dan ook niet meegenomen in deze test.  Ik kon, zoals je wellicht kunt begrijpen, niet ALLE aangevraagde merken beoordelen / meenemen in deze test. Ook zijn er ontzettend veel aangevraagde merken gesneuveld omdat ze simpelweg niet 100% natuurlijk waren of synthetische ingrediënten bevatten.
Ik heb ieder product uit deze test grondig getest. Ik heb mij 2 x gewassen met de douchegels,, en twee x ingesmeerd met de bodylotions om een goed oordeel te kunnen geven. Het eindoordeel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het desbetreffende product. Ik heb een zeer kwetsbare, overgevoelige , rijpere en droge huid. Daarop zijn de producten getest en beoordeeld. Aangezien er ontzettend veel producten verkrijgbaar zijn, kan ik niet ALLES beoordelen / meenemen in deze test, maar ik heb mijn best gedaan zoveel mogelijk te testen.

NIET GETEST, WEL GOEDE OPTIES

Zoals ik eerder vertelde, kan ik niet alles testen en beoordelen. Ook zijn er echt heel erg veel merken gesneuveld, waarvan ik dacht, dat deze redelijk in orde waren. Zo zie je maar, hoe belangrijk het blijft om de ingrediënten lijstjes goed te blijven lezen. Tijdens het maken van deze test heb ik meerdere keren mijn wenkbrauwen omhoog getrokken. Omdat ik geen kast vol douchegels + bodylotions wilde creëren en ook niet alles door kan geven, heb ik een strenge selectie van ieder zeven varianten gemaakt, die je hieronder kunt lezen. Daarnaast heb ik gekeken naar andere varianten die meest werden aangevraagd, naar de ingrediënten. Deze heb ik NIET zelf getest, tenzij anders staat aangegeven. Nogmaals wil ik benadrukken, dat heel veel aangevraagde merken als LAVERA, MARCEL’S GREEN SOAP , BENECOS enzovoort, NIET door mijn kritische rapport zijn gekomen. Ik heb hieronder een korte opsomming van merken, die wat mij betreft ook het groene licht krijgen:
* SANTE douchegel en bodylotion. Dit merk gebruik ik zelf vrij regelmatig, fijne werking, leuk geprijsd
* URTEKRAM douchegel. 
* GREEN PEOPLE douchegel en bodylotion
* DOUCE NATURE douchegel
* AVRIL douchegel
Ik ontving opvallend veel aanvragen voor bepaalde merken die bij discounter Action gekocht kunnen worden. Daar hoef je al niet eens over te twijfelen……dit is vrijwel altijd gebaseerd op synthetische componenten, als SLS en parabenen. Het is anders wel erg “ to good to be true” natuurlijk, als je voor een habbekrats een “ natuurlijke / biologische “ douchegel en / of bodylotion kunt kopen terwijl je in een gereformeerde ( web ) winkel het drie dubbele moet betalen. Gebruik ook je gezonde verstand. Onthoud, dat discounters als Action er zelf ook flink op moeten verdienen….en dat je voor echt pure, zuivere een biologische bestanddelen een hogere prijs moet betalen. Dit geldt overigens in de meeste gevallen ook voor producten uit supermarkten. Gecertificeerde en gecontroleerde ingrediënten kosten meer dan niet gecertificeerde en gecontroleerde ingrediënten.

douche gels

Een van de meest gebruikte verzorgingsproducten wereldwijd zijn de douchegels. De gemiddelde badkamers in Nederland hebben zo’n vier tot soms zes en méér verschillende soorten douchegels staan. Douchegels zijn goedkoop, en worden daarom meestal in grotere hoeveelheden tegelijk gebruikt. Vooral het schuimende effect willen we graag, omdat dit ons een schoon gevoel geeft. Al deze schuimmiddelen zijn niet prettig voor de huid. Ze kunne de huid zelfs op langere termijn beschadigen. Natuurlijke alternatieven bevatten niet alleen veel minder schuimmiddelen, ze bestaan ook enkel uit natuurlijke bronnen. Dit zorgt er in regel voor, dat het minder tot zelfs helemaal niet schuimt, iets wat de consument als zeer onplezierig ervaart. Toch zouden we er eens vanaf moeten stappen, omdat het schuimen totaal niets toevoegt aan het reinigende effect van douchegels. Je went er vanzelf aan.

FUSHI BODYWASH

Ik ben persoonlijk een groot fan van dit merk. FUSHI is een Engels bedrijf die met zeer exclusieve, pure en zuivere producten zeer onderscheidend blijft in de markt. Waarom ? Omdat zij specifiek zijn. Op iedere fles kun je lezen waar de ingrediënten vandaan komen,  wanneer de oogst heeft plaatsgevonden, wanneer de persing heeft plaatsgevonden en wordt er niets gefilterd. Ze verkopen zowel biologische als niet-biologische producten.  Je kunt je nu vast afvragen waarom ze niet alleen maar biologische producten verkopen, maar dat heeft simpelweg te maken met het feit dat sommige basis grondstoffen niet bestaan in biologische vormen, of in biologische vorm zo vreselijk duur wordt dat fabrikanten hier niet voor kiezen. Deze bodywash is op basis van kruiden extracten en Indiase Babal.
WAT ZIT ERIN?
WATER, SODIUM COCO-SULFATE UIT KOKOSOLIE GEWONNEN. COCAMIDOPROPYL UIT KOKOSOLIE GEWONNEN, DECYL-GLUCOSIDE GEWONNEN UIT MAIS-OLIE , PLANTAARDIGE GLYCERINE, CAPRYLIL / CAPRYL GLUCOSIDE GEWONNEN UIT FRUITSUIKERS, PASSIEFRUIT-ZAADOLIE, ZOETE AMANDEL OLIE, MARIGOLD BLOEM OLIE, PASSIEBLOEM EXTRACT, INDIASE BABUL, CITROEN BALSEM, ALOE VERA POEDER, GEFRACTIONEERDE KOKOSOLIE, HIPPOPHAE / DUINDOORN EXTRACT, LAURYL GLUCOSE UIT FRUITSUIKERS, GLYCERYL OLEATE/COCO GLUCOSIDE UIT KOKOSOLIE GEWONNEN, CITROENSAP, PUUR FRUITSAP, SODIUM LEVULINATE GEWONNEN UIT MAIS, SODIUM BENZOATE UIT KOKOSOLIE GEWONNEN, NATUURLIJKE PARFUMS.
De meeste ingrediënten zijn afkomstig uit gecertificeerde biologische teelt. Deze bodywash is uitzonderlijk geschikt voor de gortdroge en overgevoelige huid. Het heeft een zeer goede hydraterende werking. Een fles bevat 230 ml en kost € 13.00 en is VIA DEZE BESTELLINK verkrijgbaar. Je kunt de bodywash ook bij Puur en Fit bestellen KLIK DAN HIER. 
VERPAKKING: Helemaal top, in een glazen fles met hygiënisch BPA vrij pompje. Op het etiket staat vermeld hoe je het flesje kunt recyclen
GEUR EN KLEUR: de kleur is transparant, de geur vind ik ontzettend lekker, heel subtiel, en licht kruidig en fris, een geurtje waar je s’morgens onder de douche echt goed wakker van wordt 😀
TEXTUUR: goed, het is niet al te vloeibaar.
GESCHIKT VOOR VEGANS? Ja
WERKING: Geweldig. Mijn overgevoelige huid is er blij mee, mijn huid wordt handdoekdroog erg zacht en soepel en het spoelt vrij snel van de huid.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: een dikke 10! Het is absoluut niet één van de goedkoopste uit deze test, maar zeker de investering waard. Ik wordt er in elk geval vrolijk van als ik de geur ruik tijdens gebruik.
EINDOORDEEL: Een topper, een luxe verwennerij, mijn huid reageert er fijn op, heerlijke geur, top-verpakking.

ATTITUDE SUPER LEAVES SCENCE SHOWER GEL

ATTITUDE is een merk, wat is gevestigd in Montreal. Het is aanvankelijk een fabrikant voor milieuvriendelijke oppervlakte-reinigers, maar groeide daarin zo sterk, dat er steeds meer producten zijn ontwikkeld en anno 2020 het merk ATTITUDE een zeer goede naam heeft . Attitude startte als zeer kleine onderneming in 2005 Anno 2020 verkopen ze hun producten in meer dan 20 landen, waaronder ook Nederland. Attitude verkoopt inmiddels niet alleen maar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, maar hebben ook een complete lijn in natuurlijke verzorgingsproducten als bad en douche, haarverzorgingsproducten en zonnebrandmiddelen.

Alle productren van ATTITUDE zijn gecertificeerd door de on-afhankelijke organisatie ECO LOGO. Eco Logo is in 1988 ontwikkeld door de Canadese overheid. Certificeringen onder dit keurmerk worden beschouwd als meest onafhankelijk, meest gewaardeerd, en meest geloofwaardig, wereldwijd.
Eerder sprak ik al lovend in mijn natuurlijke zonnebrandmiddelen test over dit merk. Ik was daarom dubbel zo nieuwsgierig naar deze shower gel.
WAT ZIT ERIN?
WATER, COCO-SULFATEN GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, PLANTAARDIGE GLYCERINE, SODIUM COCOYL ISETHONATE ( milde reiniger gewonnen uit kokosolie ) GLYCERYL OLEATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, CITROENSAP, SODIUM BENZOATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, POTTASIUM SORBATE, WATERKERS EXTRACT, OOST-INDISCHE KERS EXTRACT, MALTODEXTRINE GEWONNEN UIT MAIS, MORINGA EXTRACT, CITRUSSCHIL EXTRACT, NATUURLIJKE PARFUMS.
De shower gel is gebaseerd op citroen geuren. Het is geschikt voor de gevoelige huid. Een fles bevat 473 ml en kost € 10,99 en is VIA DEZE BESTELLINK  te bestellen. Het is EWG gecertificeerd, hypoallergeen, ecologisch gecertificeerd, vrij van dierproeven of andere dierlijke componenten en dus geschikt voor veganisten, de fles is recyclebaar, en het wordt exclusief geproduceerd in Canada.
VERPAKKING: Helemaal in orde, volledig recyclebaar en 100% biologisch afbreekbaar. Het bevat een handige en hygiënische klik-dop.
GEUR EN KLEUR: de geur? WWHHOOWW! HEAVEN! Dit is helemaal mijn ding, de frisse deurnoten maken mijn geest direct wakker! De kleur is transparant.
TEXTUUR: Mega mooi. Spuit niet als een malle uit de fles, zuinig in gebruik.
GESCHIKT VOOR VEGANS? Ja
WERKING: ….oooooh! 😀 Maar dit is mij toch een heerlijke geur! Echt fris, inderdaad citroen, met een vleugje bloemengeur. Daar pep je je humeur absoluut mee op I LOVE IT. Ook de werking is super-top. Mijn huid geurt na het drogen nog licht na. En is glad, zacht en soepel. Die geur…daar ben ik voornamelijk van onder de indruk. Alsof je een citroen over je huid uitperst!
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: Dubbele 10! Want de prijs is ook superfijn! Een absolute winnaar!
EINDOORDEEL: kan een andere douchegel uit deze test mij nog van gedachten doen veranderen? Voorlopig bestempel ik deze showergel tot mijn AB-SO-LUTE topper. Alles klopt: de werking, de prijs, milieuvriendelijkheid en…ik wordt gewoon spontaan vrolijk als ik deze geur ruik!

ECO COSMETICS SHOWER GEL

Het Duitse bedrijf  Eco Cosmetica werkt meest puur, natuurlijk en biologisch, met zoveel mogelijk respect voor mens, dier en milieu. Het schenkt aandacht aan zowel de ingrediënten als verpakking. De meeste producten zijn veganistisch. Het bedrijf is opgericht in 1993 en produceerde destijds enkel pure biologische essentiële oliën voor artsen in de aromatherapie werkzaam. De volgende stap waren zepen , die geschikt waren voor mensen met allergieën. Inmiddels is ECO cosmetica uitgegroeid tot een zeer gerespecteerd merk in pure, natuurlijke en meukvrije verzorging.
De shower-gel is op basis van groene thee extracten en granaatappel extract. Het heeft daardoor een fruitig geurtje. Wat zit er in deze showergel?
WATER, LAURYL GLUCOSIDE: Deze verbinding wordt op een  bijzondere wijze geproduceerd – met stoom – en is behalve een stuk milder ook uitsluitend van kokosolie gemaakt . Dus GEEN SLS.SODIUM COCOYL GLUTAMATE / DISODIUM COCOYL GLUTAMATE: beiden vervaardig / gemaakt uit kokosolie,GROENE THEE EXTRACT:.WIJNSTOK BLAD EXTRACT, WIJNSTOK  ook wel druivelaar genoemd. Het heeft op huid en haar een zeer gunstige werking, zo versterkt het de haarvaten en kan het een gunstige uitwerking hebben op spataderen. Het kalmeert en verzacht de huid .GRANAATAPPEL EXTRACT, !GLYCERINE: gemaakt uit kokosolieSODIUM CHLORIDE: ook wel natrium chloride,COCO GLUCOSIDE / GLYCERYL OLEATE: Heeft een plantaardige, zuivere oorsprong. Wordt gemaakt uit kokosolie en suikers, BETAIN:Op de INCI lijst genoteerd als een ander stofje: TRIMETHYLGLYCERINE. Het heeft diverse benamingen, waardoor het op een etiket lastiger is om te onderscheiden. Meest voorkomend zijn COCOAMIDOPROPYL of COCOAMIDE-PROPYL BETAINE. Betaïne is een verzamelnaam voor de hele groep stoffen met een vergelijkbare, chemische structuur, met uiteenlopende eigenschappen. Industrieel wordt de stof geproduceerd uit kokosvet. Gebeurt dit niet natuurlijk, dan worden de vetzuren uit kokosvet synthetisch bewerkt tot er uiteindelijk de stof cocoamidopropyl ontstaan. Op natuurlijke wijze wordt betaïne gemaakt uit vis, bieten, spinazie, broccoli en peulvruchten. In natuurlijke cosmetica / verzorgingsproducten komt de benaming TRIMETHYLGLYCERINE meest voor. Het betreft een aan choline verwante stof ( B vitamine )SODIUM PCA:een erg goede vocht-vasthouder, en zorgt voor een optimale huidbarriere-functie.ALCOHOL: de milde variant, gemaakt uit graan.CITROENZUUR: voor de houdbaarheidFYTINEZUUR: huidverzachtende phytochemische stof verkregen uit Rijstzemelen.PARFUM: LIMONENE, LINALOOL, CITRONELLOL; allen uit pure essentiële oliën verkregen
Een tube bevat 200 ml en kost € 6,95, en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen. Eco cosmetica in biologisch gecertificeerd en vrij van synthese.
VERPAKKING: BPA vrije tube, 100% recyclebaar, heeft een handige klik-dop.
GEUR EN KLEUR: licht geel van kleur en transparant en de geur? Die vind ik licht kruidig en zoet
TEXTUUR: mooi, niet te vloeibaar, just right!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: uitstekend. Mijn huid blijft blij, vertoont geen vlekken of irritatie en is goed gehydrateerd. Prima!
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: waanzinnig goed voor dat zachte prijsje!
EINDOORDEEL: Een topper. Ik gebruik deze al een poosje en ik ben er meer dan alleen maar tevreden mee. Het zit ethisch goed in elkaar, het werkt, en het heeft een zeer vriendelijke prijs.

WELEDA CITRUS DOUCHE CREME

Een van de meest aangevraagde douchegels zijn die van het merk Weleda. Niet zo vreemd, want dit merk is vrij goed overal verkrijgbaar, ook o.a bij de grotere drogisterij-ketens als Etos. Ik heb een bijzondere voor deze test gekocht, namelijk geen douchegel, maar een douche creme. De geur is citrus en sinaasappel, wat zeer verfrissend en oppeppend is. De douche creme is dermatologisch getest. Weleda bestaat sinds 1921 en richt zich op natuurlijkheid, mens, dier en milieu. Dit doen ze steeds beter. Hun slogan is dan ook “ in harmonie met mens en natuur “ Wat zit erin?
WATER, SESAM OLIE, COCO GLUCOSIDE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, ALCOHOL GEWONNEN UIT GRAAN, DISODIUM COCOYL GLUTAMATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, CITROENSCHIL-OLIE, XANTAN GOM, LACTIC ACID, NATUURLIJKE PARFUMS
Heerlijk kort gehouden lijstje. Soms is simpelheid het beste. Daar is dit een goed voorbeeld van. Ik kocht deze tube in mijn biowinkel, voor € 7.99 per 200 ml. Ik heb hem uiteraard bestelbaar gemaakt bij Puur en Fit, KLIK HIER m naar de bestelpagina te gaan.
VERPAKKING: helemaal in orde, 100% biologisch afbreekbaar, recyclebaar, alleen vond ik de klik dop erg onhandig, het sluit zeer lastig.
GEUR EN KLEUR: De kleur is wit, en de geur echt fantastisch fris.
TEXTUUR: creme
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: geweldig. Heerlijke geur-sensatie, mijn huid blijft rustig en voelt na het afdrogen zacht en soepel aan. De geur vervliegt wel erg snel.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: Goede deal, maar ik vind de prijs voor wat erin zit best hoog.
EINDOORDEEL: niet onaardig, maar ook geen favoriet. De geur is wel erg aangenaam. Maar de dop sluit erg moeilijk, wat een hoop geklieder oplevert.

SEA LINE MINERAL BODYWASH

Sea line behoort tot één van mijn meest favoriete merken onder verzorgingsproducten. Ze zijn best luxe. Ze bevatten dode zee mineralen die bekend Saan om hun heilzame en reinigende werking op de menselijke huid. Sea line verkoopt 100% gecertificeerde natuur-cosmetica. Daarin zijn zij een unicum, want zij gaan daarin heel ver.  Zo gebruiken zij uitzonderlijke pure ingrediënten en is bijna alles 100% biologisch gecertificeerd. Alles wat in biologische vorm verkrijgbaar is, wordt gebruikt.  Sea line is bijvoorbeeld ook de ENIGE 100% gecertificeerde natuurzuivere huidverzorgingslijn op basis van dode zeezout.  Het is niet zomaar een merk, het is één van de écht pure merken op de markt.
De SEA LINE minerale body wash is een milde douchegel, met dode zee-mineralen en kruiden extracten, en dat ruik je ook meteen. De douchegel geurt heerlijk naar een kruidentuin. De bodywash is uitzonderlijk geschikt voor de overgevoelige huid. Het reinigt zeer mild, kalmeert en verzacht tegelijk, het kan zelfs een geïrriteerde, rode en zon verbrande huid kalmeren. Het zit in een zeer luxe fles met hygiënisch pompje. De fles bevat 200 ml en kost € 16,95, en ik kocht het via deze BESTELLINK. Wat zit erin?
WATER, DAMASCENA ROZENWATER, PLANTAARDIGE GLYCERINE, COCO GLUCOSIDE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, DECYL GLUCOSIDE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, ALCOHOL GEWONNEN UIT GRAAN, DISODIUM COCOYL GLUTAMATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, CITROENSAP, XANTHAN GOM, CAPRYLYL / CAPRYL TARWESTENGEL GLYCOSIDEN, BETAINE KLEI, DIVERSE PARFUMS UIT NATUURLIJKE ESSENTIELE OLIEN, DIVERSE PURE KRUIDEN EXTRACTEN, DODE ZEEZOUT
De douchegel / of body wash komt in een luxe verpakking, alles uiteraard 100% milieuvriendelijk. Het is zeker iets leuks om jezelf cadeau te doen of om aan een ander te geven.
VERPAKKING: luxe, mooi en hygiënisch. Milieuvriendelijk, 100% biologisch afbreekbaar en te recyclen
GEUR EN KLEUR: de kleur is geel-achtig, de geur echt heel erg fris en kruidig.
TEXTUUR: vloeibaar, maar dankzij het pompje gebruik je nooit teveel
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: aan de geur moest ik de eerste keer even wennen, het is echt best sterk kruidig, maar na het inzepen verdwijnt deze sterkte al snel en maakt plaats voor een heerlijke milde zoete kruidige geur-sensatie. Mijn huid bleef rustig. En de geur rook ik na een uur nog lichtjes op mijn huid. Lekker! Mijn huid was absoluut beter doorbloed, en zag na het drogen zeer licht rozig. De dode zee-mineralen dooreen absoluut iets.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: ja, het is duur, maar zeker de investering waard, zeker als je erg van wat luxe verwennerij houdt.
EINDOORDEEL: één van de duurste douchegels uit deze test, maar oeh, wat is het iedere eurocent waard. Zeker voor de probleem huidjes is dit een aanrader.

EARTH LINE SHOWERGEL

Earth line is nog zo’n favoriet merk van mij. Ik gebruik regelmatig producten, ze werken fantastisch. Earth Line komt uit de stal waar ook Harmonie en Sea Line vandaan komen. En draagt dan ook dezelfde garanties op puurheid, natuurlijkheid en kwaliteit. Alle Earth Line producten zijn gecertificeerd door het BDIH, ICADA en ECO Control.  De producten zijn natuur-zuiver, en de meesten komen gewoon van de Nederlandse bodem. Earth Line draagt tevens het logo “ ZERO PLASTIC” wat betekent dat alle verpakkingen zijn goedgekeurd en gegarandeerd vrij zijn van plastic. Alle producten zijn 100% biologisch afbreekbaar. De body wash van Earth Line is gebaseerd op vitamine E, biologische olien en planten extracten. Wat zit erin?
WATER, PLANTAARDIGE GLYCERINE, COCO / DECYL GLUCOSIDE, ROZENWATER, SODIUM / DISODIUM COCOYL GLUTAMATE, BETAINE UIT SUIKERBIETEN, CITOENZUUR, NATUURLIJKE PARFUMS, XANTAN GOM, CAPRYLYL/ CAPRYL TARWESTENGEL GLYCOSIDE, ALCOHOL GEWONNEN UIT GRAAN, MELKZUUR GEWONNEN DOOR OMZETTING VAN KOOLHYDRATEN TIJDENS DE MELKZUURGISTING, SODIUM LEVULINATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, ROOD ZEEWIERPOEDER, LEVULINATEZUUR, OLIEZUUR, SODIUM ANISATE, JOBOBA OLIE, MACADAMIA OLIE, OLOE VERA BLADPOEDER, FYTINEZUUR, VITAMINE E, DIVERSE PURE PLANTEN EN KRUIDEN EXTRACTEN, CALENDULA EXTRACT, NATUURLIJKE PARFUMS UIT ESSENTIELE OLIEN
Een fles met pompje bevat 200 ml en kost € 14,95. Het is te bestellen via DEZE BESTELLINK.
VERPAKKING: onwijs prettig, mooie fles, pure luxe, met pompje en 100% plasticvrij.
GEUR EN KLEUR: de kleur is transparant en de geur behoorlijk kruidig.
TEXTUUR: ik vind hem wat te vloeibaar, maar omdat het een pomp flacon heeft komt het er netjes uit
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: prima. Mijn huid bleef rustig en voelde na de wasbeurt wat rozig en zacht aan. Ik ben zelf niet zo erg van de nogal aanwezige kruidige geur.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: ik vind hem fiks duur, voor wat je ervoor krijgt. Ik vind het bijvoorbeeld niet meer bijzonder dan andere , goedkopere alternatieven, maar het is wel een echte luxe douchegel.
EINDOORDEEL: goed, maar niet super. Ik vind de prijs best pittig. Ook de geur vind ik persoonlijk minder aantrekkelijk.

LOVELI BODYWASH SUNNY ORANGE

Naar deze douche schuim was ik meest nieuwsgierig, omdat Orange / sinaasappel één van mijn lievelingsgeuren betreft. Loveli is een merk, wat steeds meer bekendheid krijgt in Nederland. Wat mij betreft terecht, want wat ik tot nu toe heb getest aan Loveli-producten zijn mij zeker goed bevallen. Ze komen uit Haarlem, en werken “ 100% troepvrij”. Ze leggen de focus op pure en natuurlijke ingrediënten en een zo milieuvriendelijk mogelijke verpakking.
Over de verpakkingen , daar heb ik mijn twijfels over. Er staat nergens vermeld om wat voor materialen /plastic het gaat en of deze BPA vrij zijn. Ook staat nergens maar iets over het recyclen, de bio-afbreekbaarheid en afkomst. Sommige producten kunnen wel worden hervuld. Bovendien werkt LOVELI niet geheel biologisch gecertificeerd en geheel veganistisch. Wat zit erin?
COCAMIDOPROPYL OP BASIS VAN KOKOS, WATER, GLYCERINE, SINAASAPPELSCHIL-OLIE, CITROENZUUR, NATUURLIJK PARFUM, CITROENSCHIL-OLIE, BENZYLALCOHOL GEWONNEN UIT ETHERISCHE OLIEN, BENZOIC ZUUR, SORBAAT ZUUR, PARFUMS UIT NATUURLIJKE BESTANDDELEN
Lekker kort gehouden rijtje, daar hou ik van. De fles bevat 200 ml en kost € 14,99. Te bestellen via DEZE BESTELLINK
Tijdens de 48 uur-kortingsactie zijn de verzendkosten gratis! Er wordt geen korting verstrekt, maar een gratis verzending. Gebruik de kortingscode MONIQUE ) 
VERPAKKING: qua milieuvriendelijkheid zeer vaag en onduidelijk. Verder een prettig pomp, die het schuim vrijwel direct mooi uit de fles pompt.
GEUR EN KLEUR: de geur is VERRRRUUKKELIJK! 🥰 Ik ben zo dol op sinaasappelgeur! Aan mij wel besteed. De kleur is mooi wit
TEXTUUR: schuim
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: meer dan prettig. Mijn huid geurt echt heel erg lekker wat een zeer fijne was sensatie geeft. Mijn huis blijft rustig en voelde na het drogen heerlijk zacht en rozig aan. De geur vond ik ook best vrij lang na hangen op de huid.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: ik vind hem te duur t.o.v de ingrediënten. Dat is jammer.
EINDOORDEEL: een topper. Wel jammer dat de verpakking wat dubieus is en het een flink prijskaartje heeft.

BODY LOTIONS

Bodylotions worden tegenwoordig onlosmakelijk gekoppeld aan een showergel. Kijk maar eens rond in de bekendere drogisterij ketens, je zult altijd bij een merk showergel een bijpassende ( geur en type ) bodylotion treffen. Dit is pure marketing, want uiteraard hoeft je bodywash nooit persé gematchted te worden aan een bodylotion. Dat mag en kan je zelf bepalen. Het maakt echt geen enkel verschil, wat een fabrikant je ook op de mouw wil spelden. Een goede bodylotion moet immers kunnen voldoen aan de wensen van jouw huid, en niet standaard aan die van miljoenen. Wel vinden erg veel consumenten het prettig om van één zelfde geur een wash en lotion te gebruiken. Waar een goede bodylotion aan moet voldoen is voor iedereen anders. Wat het in ieder geval moet kunnen is je huid na het afdrogen een goede hydratatie geven. Waaraan een bodylotion nog meer hoort te voldoen ligt aan huidtypes. Er zijn net als andere verzorgingsproducten veel varianten, bijvoorbeeld voor de normale of droge huid, of alles daar tussenin. Er zijn kalmerende bodylotions, luxe bodylotions die je huid bijvoorbeeld voornamelijk laat geuren, en er zijn echt functionele bodylotions die de huid bijvoorbeeld voeden. Natuurlijke alternatieven ruiken in regel veel minder sterk of kunnen zelfs een beetje stinken. Dit komt omdat er enkel natuurlijke parfums / aroma’s  en oliën worden gebruikt die snel op de huid vervliegen. Je moet dus geen geparfumeerde bodylotions verwachten zoals je deze bij Douglass kunt kopen.

CHAGRIN VALLEY SHOWER-LOTION BAR

Ik was meest nieuwsgierig naar deze wel heel bijzondere bodylotion. Het gaat namelijk om een bar. En ook nog eens van één van mijn favoriete merken.  Dit merk werkt alleen 100% puur en vers. En 100% meukvrij. En dan bedoel ik ook 100% meukvrij. Research leerde mij, dat dit merk vers en veelal handmatig te werk gaat. Iedere batch wordt streng gecontroleerd en ieder product uit iedere batch krijgt een nummer. Dit garandeert een 100% versheid, traceerbaarheid en afkomst.
Chagrin valley ( soap) is een klein familiebedrijf, en is opgericht door het echtpaar Howard en Ida. Inmiddels zijn er heel wat familieleden in het bedrijfje werkzaam, waaronder hun kinderen. In totaal bestaat het bedrijf uit 13 personen. Geen groot bedrijf, wat massaal produceert, maar een klein bedrijfje die liever zorg en aandacht besteed aan mens, dier en milieu dan het grote geld.
De producten zijn 100% zuiver, puur en biologisch gecertificeerd. Ze zijn een officieel USDA gecertificeerd bedrijf. Hun formules bedenken ze zelf, en testen alles ook zeer goed uit op elkaar. Ze maken gebruik van de wetenschap en laten niets aan het toeval over. Ik kan zo enorm BLIJ worden van dit soort kleine ondernemingen! In Amerika bestaan er niet zoveel, wat Chargin Valley nog unieker maakt. Op de officiële website lees je o.a hoe het bedrijf tot stand kwam. En lees je dat het allemaal in Ohio wordt geproduceerd.
Deze bar is gebaseerd op gemak. Chagrin Valley bedacht, dat we onze douche ( beurt) perfect konden gebruiken als de optimale omgeving om onze huid te hydrateren. Deze bar werkt als ware als een conditioner voor je huid, dankzij de warmte en vochtigheid van de badkamer. De bar smelt zodra het in contact komt met een warme natte huid. Na het wassen kun je de huid inzepen met de bar, en zo op laten drogen. Het geeft de ultieme hydratatie. Met de ingrediënten ben ik snel klaar: BIOLOGISCHE CACAOBOTER en BIOLOGISCHE KOUD GEPERSTE SHEA BUTTER. That’s it. Geen andere toeters en bellen, geurstoffen enzovoort, de natuurlijke geuren van beide boter geven de huid al een heerlijke zweem. Een bar weegt 96 gram en kost € 17.99, en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen.
VERPAKKING: Top, de bar zit verpakt in een recyclebare, composteerbare plasticvrije zak gemaakt van houtpulp,  en ook het doosje is 100% biologisch afbreekbaar.
GEUR EN KLEUR: mooi creme wit, de geur vind ik verrukkelijk
TEXTUUR: even wennen, maar zodra de bar op je huid smelt kun je het heerlijk soepel uitsmeren.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN?  ja
WERKING; het is de eerste keren even wennen. Maar na een tweede keer ging het bij mij al erg soepel. Je moet wel zorgen dat je huid nog aardig klam-vochtig is. Ik heb mijn huid verder aan de lucht laten drogen en daarna nog wat verder over mijn huid uitgesmeerd. De geur is hemels!
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: Daar kunnen we kort over zijn. Het is niet goedkoop maar wel heel erg effectief als je daadwerkelijk kampt met huidproblemen. Mijn huid is niet zodanig in slechte conditie over het algemeen, maar in periodes kan ik deze bar zeker goed gebruiken.
EINDOORDEEL: ik vind het een uitvinding, een prachtig product, zit ethisch geweldig goed in elkaar, maar wel heel erg duur. Werkt zeer effectief bij probleem huiden. Aanrader!

ATTITUDE SUPER LEAVES BODY CREAM

Dit is de bodylotion-variant van de douchegel die ik hierboven eerder testte van dit merk. Het wordt zo’n beetje op precies dezelfde manieren gemaakt, met uiteraard net even wat andere ingrediënten. Welke?
WATER, CAPRYL/ CAPRIC TRIGLYCERIDE GEMAAKT UIT PLANTEN OLIEN, GLYCERINE GEMAAKT UIT KOKOSOLIE, DICAPRYLYL ETHER GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, CETEARYL OLIVATE, OLIJFOLIE, GRAPEFRUIT OLIE, SHEA BUTTER, SORBITAN OLIVATE GEWONNEN UIT PLANTAARDIGE OLIEN, STEARYL ALCOHOL, OCTYLDODECANOL GEWONNEN UIT GRAAN ALCOHOL, TAPIOCAMEEL, XANTAN GOM, WATERKERS EXTRACT, OOST INDISCHE KERS-EXTRACT, MALTODEXTRINE UIT MAIS GEWONNEN, OLIJFOLIE EXTRACT, CITRUS OLIE/ CITRUS EXTRACT, PARFUMS GEWONNEN UIT ESSENTIELE OLIEN
Een tube bevat 240 ml , helaas is de bodycream op dit moment niet leverbaar. Zodra het leverbaar is, zal het bij Puur en Fit verkrijgbaar worden en zal ik de bestellink hier toevoegen.
VERPAKKING: Top, 100% recyclebaar en biologisch afbreekbaar, fijne klik dop
GEUR EN KLEUR: de citroengeur is in deze bodycream beter aanwezig dan in de douchegel, heerlijk fris! De kleur is creme-achtig.
TEXTUUR: perfect, niet te vloeibaar, mooi lobbig, waardoor het lekker uitsmeert
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: helemaal in mijn straatje, vooral de geur werkt vreselijk fijn op mijn humeur. Heerlijke, goede hydraterende bodylotion voor in de morgen na het douchen! Lift your spirits up! 😁
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: drie dikke tienen want het doet MEER dan de prijs vraagt!
EINDOORDEEL: ge-wel-dig! Ik ben al nét zo enthousiast als de douchegel. Die geur, die is gewoon hemels te noemen, alsof je met je neus in een verse citroen hangt. Mijn huid wordt super zacht, zo zacht dat het gewoon opmerkelijk is te noemen. Wat een topper voor weinig geld!

AFRICAN ORGANICS SENSITIVE BODY LOTION

Ik ben, sinds mijn test voor de natuurlijke shampoo + conditioners test 2020 helemaal verliefd op de BAOBAB shampoo + conditioner van dit merk. Het doet bijna wonderen voor mijn haar een geloof mij , dat woord ( wonder) gebruik ik eigenlijk nooit. Africa Organics is een door ECOCERT geaccrediteerd 100% natuurlijke lijn voor huid en haarverzorging. De basis van de producten liggen in de pure en natuurlijke biologische grondstoffen uit Afrika. Het merk draagt vele belangrijke keurmerken als Phytotrade Africa, en PETA. Phytotrade is een Fair trade initiatief wat gemeenschappelijke projecten promoot in sub-Sahara Afrika.
De gehele Afrika Organics lijn is vrij van schadelijke “ nasty’s” als parabenen, petrochemische stoffen, sulfaten, siliconen, dierlijke grondstoffen, geëthoxyteerde of PEG grondstoffen, proyleenglycol, en vele andere grondstoffen die “ nasty” zijn volgens de ECOCERT standaard.
Africa Organics is vrij baanbrekend, om een 100% natuurlijke origine van de grondstoffen te ontwikkelen voor alle producten, inclusief haarverzorging. Dit maakt de shampoo’s + conditioners vrij uniek op de markt.
Verder werkt het merk zeer nauw samen met het eerder genoemde Phytotrade Afrika. Zij minitoren de duurzaamheid van de wilde oogst en zorgen ervoor dat de oogsters een eerlijke prijs krijgen. Dit betekent, dat als je een product koopt van Afrika Organics, jij iemand op het platteland van Afrika ondersteunt.
Deze body lotion bevat geen parfums en is daarom uitermate geschikt voor de overgevoelige huid. Het is op basis van aloê Vera en zonnebloempit olie.  Een tube bevat 200 ml en kost € 12.00 en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen. Wat zit er allemaal precies in?
WATER, ALOE VERA BLAD EXTRACT, ZONNEBLOEMPIT-OLIE, KOKOSOLIE, GLYCERINE, INULINE, GLYCERYL STEARATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, CETEARYL ALCOHOL GEWONNEN UIT GRAAN, ISOAMYL LAURATE ( vetzuur ester ) GLYCERYL CAPRYLATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, XANTAN GOM, STEARIC ACID UIT  PLANTAARDIGE VETTEN, ASCORBYL PALMITATE GEWONNEN UIT ASCORBINEZUUR, CITROENSAP, BENZYL ALCOHOL GEWONNEN UIT VERSCHILLENDE ETHERISCHE OLIEN GEWONNEN, NATUURLIJKE PARFUMS
VERPAKKING: Perfect, 100% recyclebaar, biologisch afbreekbaar en zeer fijne klik dop
GEUR EN KLEUR; wit en geen geur
TEXTUUR; mooi, niet te vloeibaar, zodat het mooi uit de tube komt
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: ja, zeker geweldig. Mijn huid wordt er zeer zacht en soepel door. Helaas mis ik wel een lekker geurtje
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: ik persoonlijk vind het vrij duur betaald, maar wellicht komt dit wel omdat ik gewoonweg een lotion met een geurtje prefereer. Als je huid echt zeer slecht op parfums reageert is dit uiteraard wel een topper.
EINDOORDEEL: mooi en ethisch product, zeer geschikt voor de probleemhuid en overgevoelige huid, ik mis het geurtje.

SEA LINE MINERAL BODY LOTION

Sea line behoort tot één van mijn meest favoriete merken onder verzorgingsproducten. Ze zijn best luxe. Ze bevatten dode zee mineralen die bekend staan om hun heilzame en reinigende werking op de menselijke huid. Sea line verkoopt 100% gecertificeerde natuur-cosmetica. Daarin zijn zij een unicum, want zij gaan daarin heel ver.  Zo gebruiken zij uitzonderlijke pure ingrediënten en is bijna alles 100% biologisch gecertificeerd. Alles wat in biologische vorm verkrijgbaar is, wordt gebruikt.  Sea line is bijvoorbeeld ook de ENIGE 100% gecertificeerde natuurzuivere huidverzorgingslijn op basis van dode zeezout.  Het is niet zomaar een merk, het is één van de écht pure merken op de markt.
Deze bodylotion is speciaal ontwikkeld voor de overprikkelde/ overgevoelige tere en kwetsbare huid. De dode zee-mineralen, vitaminen, natuurzuivere oliën en kruiden extracten helpen de huid verzachten, kalmeren en herstellen.  Goedkoop is het niet, per fles van 200 ml betaal je € 19,95 en dat is meteen één van de duurste bodylotions die je kunt vinden. Maar iedere eurocent wat mij betreft waard. KLIK HIER  om te bestellen. Wat zit erin?
WATER, MACADAMIA OLIE, PLANTAARDIGE GLYCERINE, AVOCADO OLIE, JOBOBA OLIE, SHEA BUTTER, CETEARYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, CETYL PALMITATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, LIJNZAAD OLIE, TEUNISBLOEM OLIE, NATUURLIJKE PARFUMS, LEVULINEZUUR, P-ANISIC ZUUR GEWONNEN UIT ETHERISCHE OLIEN, VITAMINE C ZUUR GEWONNEN UIT PLANTENOLIE, SARSAPARILLA KLIMPLANT WORTEL EXTRACT, TEXAANSE CEDERHOUT-EXTRACT, THUJA EXTRACT ( = WESTERSE LEVENSBOOM ) , HEERMOES EXTRACT, VITAMINE E, CALENDULA EXTRACT, ZONNEBLOEM OLIE, DODE ZEEZOUT MINERALEN, OLIJFOLIE EN ANDERE NATUURLIJKE EXTRACTEN 
VERPAKKING: luxe, met doosje en pompje. De fles is 100% biologisch afbreekbaar en te recyclen.
GEUR EN KLEUR: wit en de geur? Ronduit HEMELS! Ik ruik de macadamia olie heel goed, een olie waar ik sowieso erg blij van kan worden
TEXTUUR: geweldig. Zeer fijn om op te brengen op de huid
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: SUBLIEM. Als je hiermee je huid insmeert, zal het de hele dag zacht en soepel zijn, tenminste, dat is wel mijn ervaring. Het smeert fantastisch uit en het trekt zeer snel in. Mijn huid blijft lang nageuren, echt geweldig!
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET. BELOOFT: ja, het is duur maar in dit geval een zeer perfecte prijs en kwaliteitsverhouding, dus zeker de investering waard.
EINDOORDEEL: ik ben enthousiast! Het is een luxe die ik mezelf in de toekomst vaker cadeau ga doen, omdat ik het VERDIEN! Een topper!

HARMONIE BODYLOTION

Dit merk komt ook uit “ de stal” van o.a Sea line en Earth line. Dit merk ontwikkelt al sinds 1900 natuurlijke huidverzorgingsproducten op basis van traditionele authentieke en originele natuurlijke recepten. Al zo’n 25 jaar worden de meest pure, natuurlijke biologisch gecertificeerde ingrediënten met de grootste zorg voor mens, dier en milieu gebruikt. Harmonie was het eerste Nederlandse merk met een 100% natuur-certificering.  Ik ken he merk ook al een poosje, ik gebruik regelmatig wat van de producten. Deze bodylotion is op basis van MYRRH, ook wel MIRRE. Het is een gomhars wat wordt gewonnen uit verschillende soorten van het plantengeslacht COMMIPHORA. Mirre staat bekend om zijn helende en herstellende werking op de huid. Het wordt vaak gebruikt bij een droge tot gort-droge huid. Het is een echte vocht inbrenger, en ondersteunt de rijpere, verslapte huid. De geur is kruidig, licht rokerig en houtachtig. Dit ruik je zeker in de body lotion. Een fles bevat    ml en kost €10,99 en is via DEZE BESTELLINK te bestellen. Wat zit erin?
WATER, ZONNEBLOEM OLIE, PLANTAARDIGE GLYCERINE, GLYCERINE SEARATE, JOBOBA OLIE, AMANDELOLIE, KOKOSOLIE, AVOCADO OLIE, BETAINE AMINOZUUR, SHEA BOTER, NATUURLIJKE PARFUMS, SODIUM STEAROYL GLUTAMATE, ALCOHOL UIT GRAAN, LEVULINEZUUR, , P-ANISIC ZUUR GEWONNEN UIT ETHERISCHE OLIEN, XANTAN GOM, VITAMINE E, SALICYLZUUR, SODIUM LEVUNATE, ASCORBIL PALMITATE, GLYCERYL CAPRYLATE, CALENDULA EXTRACT, ELEMI OLIE, FYTINEZUUR, ALOE VERA BLADPOEDER, SODIUM BENZOATE, MIRRE OLIE, CITROENZUUR, LAVENDEL OLIE , ROZEMARIJN EXTRACT
VERPAKKING: fijne fles, 100% BPA vrij e biologisch afbreekbaar, fijne klik-dop
GEUR EN KLEUR: geur vind ik persoonlijk iets te heftig, het is wel een geurtje waar je van moet houden, zeer kruidig en hout-achtig, kleur is wit
TEXTUUR: zeer goed, komt mooi uit de fles
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: ik vond het vrij lang op mijn huid liggen, ook de geur vind ik gewoonweg on-aangenaam. Na een paar minuten en extra wrijven trok de lotion pas goed in de huid. De geur vind ik nogmaals echt te heftig.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: voor mij persoonlijk : ik zou het geen tweede keer kopen omdat ik het best prijzig vind voor de inhoud, maar dat komt vooral omdat ik niet erg gecharmeerd ben van de geur, en het bedrag er daarom niet voor over heb.
EINDOORDEEL: ik ben niet enthousiast, maar mijn kennis W. waaraan ik deze fles doorgaf, was er helemaal verguld mee. Kwestie van smaak, maar ik sla deze over.

WELEDA DUINDOORN VOEDENDE BODYLOTION

Weleda is een zeer gangbaar en daardoor goed verkrijgbaar merk. Het is niet alleen verkrijgbaar in biowinkels maar ook gewoon bij de Etos wat het merk zeer toegankelijk maakt. Ik beschouw Weleda zeker als één van mijn meest favoriete merken. Ze streven naar de ultieme natuurlijkheid, puurheid en duurzaamheid waar ik mij zeker in kan vinden. Daarnaast vind ik de meeste producten betaalbaar. Deze Duindoorn bodylotion is bijzonder geschikt voor de droge en gevoelige huid. Deze bodylotion is 100% gecertificeerd natuurlijk. Het bevordert de natuurlijke cel-vernieuwing en bevat heerlijke natuurlijke geuren van grapefruit en mandarijn. Een fles van 200 ml kost € 14.99 wat in dit geval dus best wel pittig is te noemen. Wat zit erin?
WATER, SESAMZAAD-OLIE, ALCOHOL GEWONNEN UIT GRAAN, SHEA BOTER, GLYCERYL STEARATE SE,  PLANTAARDIGE GLYCERINE, DUINDOORN OLIE, PARFUMS GEWONNEN UIT ETHERISCHE OLIE, MACADAMIA OLIE, GROOT KAASJESKRUID EXTRACT, XANTAN GOM, TAPIOCA MEEL, CETEARYL ALCOHOL, AROMA SAMENSTELLINGEN GEWONNEN UIT PLANTAARDIGE OLIEN 
Weer zo’n lijstje om blij van te worden. Je kunt deze bodylotion VIA DEZE BESTELLINK bestellen.
VERPAKKING: zeer fijne fles, 100% biologisch afbreekbaar, recyclebaar, te hergebruiken, zeer fijne klik-dop, werkt super hygiënisch en prettig
GEUR EN KLEUR: in één woord GEWELDIG! 🥰 De geur is er voor mij weer zo’n eentje om verliefd op te worden, de kleur is wit.
TEXTUUR: perfect, en ook dankzij de ideale klik dop in mooie doseringen uit de fles te halen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING: Wauw, wauw en nog eens WAUW! Mijn handdoek droge huid lijkt de lotion gewoon op te slurpen en de geur…..verrukkelijk. Laat geen witte waas op de huid achter, trekt megasnel in zodat ik mijn kleding meteen aan kon trekken. Wat een TOPPER! Mijn huid vindt het zichtbaar fijn.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT:  voor deze lotion heb ik de vrij pittige prijs dubbel en dwars over!
EINDOORDEEL: WAUW! Ik kan niet anders zeggen dan WAUW! Knap in elkaar gedraaid met allemaal mooier ingrediënten die daadwerkelijk iets doen voor je huid. TOPPER!

EARTH LINE ARGAN REPAIR BODYLOTION

Earth line is nog zo’n favoriet merk van mij. Ik gebruik regelmatig producten, ze werken fantastisch. Earth Line komt uit de stal waar ook Harmonie en Sea Line vandaan komen. En draagt dan ook dezelfde garanties op puurheid, natuurlijkheid en kwaliteit. Alle Earth Line producten zijn gecertificeerd door het BDIH, ICADA en ECO Control.  De producten zijn natuur-zuiver, en de meesten komen gewoon van de Nederlandse bodem. Earth Line draagt tevens het logo “ ZERO PLASTIC” wat betekent dat alle verpakkingen zijn goedgekeurd en gegarandeerd vrij zijn van plastic. Alle producten zijn 100% biologisch afbreekbaar. De bodylotion is zeer voedend dankzij de basis van argon olie. En dus zeer geschikt voor de droge tot gortdroge huid en de gevoelige huid. Het heeft voornamelijk een vochtregulerende werking.
Een fles van 200 ml kost € 19,95 en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen.  Wat zit erin?
WATER, ROZENWATER, SHEA BOTER, JOBOBA OLIE, NATUURLIJKE GLYCERINE, MACADAMIA OLIE, KOKOSOLIE, ARGAN OLIE, AVOCADO OLIE, CETEARYL ALCOHOL, SODIUM CETEARYL SULFAAT, ALCOHOL GEWONNEN UIT GRAAN, GLYCERYL STEARATE, CETYL PALMITATE, PARFUMS GEWONNEN UIT NATUURLIJKE ETHERISCHE OLIEN, LEVULINEZUUR, P-ANISICZUUR, SODIUMZUUR. ASCORBYL PALMITATE, VITAMINE E, CALENDULA EXTRACT, FYTINEZUUR, SMEERWORTEL EXTRACT, COCYL GLUTAMATE GEWONNEN UIT KOKOSOLIE, ALOE VERA BLADPOEDER, ELEMI GOM, HEERMOES EXTRACT, SMALLE WEEGBREE EXTRACT, WILGENBAST EXTRACT, XANTAN GOM, MELKZUUR, LAVENDEL OLIE, AROMASAMENSTELLINGEN GEWONNEN UIT PURE ETHERISCHE OLIEN.
Bijzondere ingrediënten! De prijs wordt hierdoor wel begrijpelijk. Het zijn stuk voor stuk unieke en dure ingrediënten.
VERPAKKING: super, weer die kenmerkende luxe fles met pompje, 100% bioafbrekbaar en recyclebaar, te hergebruiken
GEUR EN KLEUR: beiden geweldig. De geur is iets kruidig, maar mild, de kleur is wit
TEXTUUR: supergoed, smeert mooi uit
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: wauw, supergoed. Wel moet je niet teveel gebruiken omdat je huid dan wel snel glibberig blijft. Maar verder vind ik het een top lotion. Mijn huid werd er in elk geval blij van. De geur vind ik matig.
PRIJSVERHOUDING TOT WAT HET BELOOFT: Ja…duur maar zeker de investering waard als je last hebt van een gortdroge huid.
EINDOORDEEL: ik denk dat deze lotion ontzettend geschikt is voor mensen met een snel droog wordende huid of mensen die last hebben van een gortdroge huid. Mijn huid heeft dit gelukkig nog niet zo nodig, maar het doet het verder prima op deze lotion.

MIJN EINDOORDEEL  LIJST

Ik begin met de top zeven van de bodywash:

 1. de ATTITUDE lemon bodywash. Onbetwistbaar op nummer éen geëindigd. Alles klopt aan deze bodywash: de geur, de werking , ethisch gezien en de prijs. Een ware topper. 

 2. de WELEDA bodycrream/ wash. Superfijne geur, zeer fijn ingrediënten lijstje, goede werkzaamheid, redelijke prijs! Eigenlijk de gedeelde eerste plaats!
 3. de FUSHI bodywash. Zeer lekkere geur, fijne verpakking, goede werking, zeer ethisch verantwoord, en zeer lief geprijsd
 4. de ECO COSMETICS bodywash. Lekkere bodywash voor het hele gezin, voor iedere dag, fijn geprijsd
 5. de SEA LINE body wash. Wel een geurtje waar je van moet houden, maar een zeer fijne werking voor de huid. Zeer geschikt voor probleem-huiden
 6. de LOVELI bodywash. Zeer prettige en aangename geur, prima werking, pittig geprijsd
 7. de EARTH LINE body wash. Goede werkzaamheid, maar van de geur moet je houden.

En dan de top 7 van de bodylotions:

 1. de WELEDA duindoorn bodylotion. Wat een geweldige lotion, perfecte geur, top-werking en vrij redelijk geprijsd

 2. de ATTITUDE bodylotion. Verrukkelijke geur, goede werkzaamheid, perfect prijsje
 3. de SEA LINE body lotion. Heerlijke lotion voor iedere dag, zeer geschikt voor de probleem huid. Prettige geur
 4. de LOTION BAR van Chagrin Valley, ondanks de vrij pittige prijs een zeer fijne werkzame lotion voor de droge huid
 5. de EARTH LINE body lotion. Zeer fijne werking, erg fijn voor dagelijks gebruik
 6. de AFRICAN ORGANICS bodylotion. ik persoonlijk mis het geurtje maar verder prima werkzame lotion voor een leuke prijs
 7. de HARMONIE bodylotion. Voor mij geen succes.

16 Reacties op “De grote natuurlijke douchegel + bodylotion test 2021

 1. Hoi,

  Jammer dat je geen producten van holland & Barret test zijn ook vaak erg goed.

  Gr Kim

  • waarschijnlijk worden die niet getest omdat ze niet 100% natuurlijk zijn!
   Ook H&B heeft een groen imago maar is het niet… 😉

 2. dag Monique,

  heel erg bedankt voor dit zeer uitgebreid onderzoek!
  ik ben blij dat de Weleda-producten er goed uitkomen,
  ik (50j) gebruik al jaren de Weleda calendula bodymilk, ook voor mijn gezicht want pikt niet in de ogen.
  interessant om te horen dat onze huid wel 60% van de producten opneemt…

  bedankt en dit geef jij ons zomaar gratis en voor niets!
  Mieke

 3. Hoi, bedankt voor de info. Top
  Ik zelf gebruik ik de producten van Erica kruiderijen.
  De producten zijn zo goed.
  Groet, Aretha

 4. Jammer, dat woord “meukvrij” steeds! Meuk betekent totaal iets anders dan wat u bedoelt .. zie woordenboek..

 5. Groot nadeel vanWeleda: dit product is in China te koop maar wordt daar alsnog op dieren getest!!! Dat is de reden waarom ik dit product NIET koop. Is dus niet veganistisch…..

  • Dat heb ik niet kunnen vinden…heb je daar bewijsstukken van die ik kan inlezen?

   • Ik heb deze info via Naoki maar deze website is gestopt,gelukkig is het overgenomen door shop like you GIVE A DAMN.. Daar vind je o.a de Nederlandse dierproefvrije cosmeticalijst en nog veel meer.

  • Ik heb een mail aan weleda gestuurd, ze verkopen zeep en baby producten in China. Op deze producten hoeft niet op dieren getest, dat hebben ze contractueel vast gelegd. Andere producten worden niet in China verkocht omdat Weleda absoluut niet wil dat er op dieren wordt getest.

 6. Ik snap dat je niet alles kunt testen maar persoonlijk ben ik erg benieuwd naar jou mening over dr. Organic 😉

 7. Dit is weer een super onderzoek, dank je wel voor alle moeite die je keer op keer weer onderneemt !

 8. O jee. Net je blog ontdekt. Ik heb laatst mijn verzameling Rituals + Therme weggedaan om er o.a. veel Kneipp voor in de plaats te kopen. Blijkbaar is mijn onderzoek niet zorgvuldig genoeg geweest..

 9. Wat vind je van faith in de nature body wash aloe vera. Is dit ook betrouwbare natuurlijke producten uit drogist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *