Desinfecterende reinigingsmiddelen….helpen ze echt?

Het is Juli 2021, en eindelijk lijkt de wereld “ van het slot” te gaan. De pandemie is voor iedereen ter wereld een uitdaging. En er is veel angst / angstzaaierij. Onzekerheden kan een mens erg doen wankelen en angst is dan een eerste uiting. Angstig zijn is niets onmenselijks, maar wat wel vrij onmenselijk is te noemen, zijn de mensen die deze angsten uitmelken en eraan willen verdienen. De pandemie heeft gezorgd voor duizelingwekkend veel faillissementen in Nederland, er vielen overal rake klappen. Mensen zijn nu op hun kwetsbaarst, wat het gemakkelijke prooien maakt voor commercie, we trappen sneller in mooie opgepoetste gelikte verhaaltjes. Neem nu de gigantische gekte rondom antibacteriële handgels en sprays. Net nadat de pandemie uitbrak in Nederland in 2020, was er geen flesje meer te krijgen en vond je dan wat, dan betaalde je daar de hoofdprijs voor. Ik zag op Marktplaats dat de flesjes handgels werden aangeboden voor € 20 per flesje, werkelijk krankzinnig. Het ergste van alles was nog wel, dat zo’n handgel totaal niets doet tegen het corona virus. Anno 2021 zijn de handgels nog steeds niet aan te slepen, zij het wel, dat het inmiddels iets goedkoper wordt aangeboden, maar nog altijd ver boven de normale verkoopprijzen van voor de pandemie. Ik ben eens wat dieper in de theorie gedoken rondom deze desinfecterende hand-gels. Hoe zit het precies? Werken ze ? Gooien we ons geld weg aan al die peperdure hand-gels?

ONTSMETTINGSMIDDELEN

Handgels, ook wel hand sanitizers genoemd in het Engels, vallen onder ontsmettingsmiddelen. Dit zijn middelen die in staat zijn micro-organismen te doden, op talloze oppervlakten maar ook op onze huid. Groot genomen zijn er drie termen die onder ontsmettingsmiddelen vallen:
– ANTIMICROBIEEL:
Dit is een algemene term voor een ingrediënt en / of product dat virussen, schimmels en bacteriën doden, en de groei daarvan kunnen verminderen.
– ANTI-BACTERIEEL:
Dit is een algemene term voor producten / ingrediënten die enkel effectief zijn tegen bacteriën Deze producten hebben geen effect op virussen.
ANTISEPTICA:
Dit is een algemene term voor producten / ingrediënten die de huid ontsmetten, denk aan jodium.
We kennen erg veel huishoudelijke producten die we gebruiken om onze omgeving te reinigen en waar mogelijk te ontsmetten. Deze ontsmettingsmiddelen bevatten fenolische stoffen of stoffen als chloorbleek, alcohol, of ammonium-verbindingen.  Al deze producten hebben een verhoogd risico op schadelijkheid voor de gezondheid van mens, dier en milieu, producten zonder al deze antimicrobiële ingrediënten zijn minder schadelijk.
In de meeste anti-bacteriële handgels / sprays zit de stof TRICLOSAN. Dit is een anti-bacteriële stof die wel wat bacteriën doodt, maar verder geen enkel effect heeft op virussen.
Triclosan lijkt vrij laag te scoren op toxiciteit, maar er is toch vrij veel tegenstand tegen deze stof, omdat deze erg veel zou lijken op de 2,4 dichloorfenoxyazijnzuur, een vrij giftige onkruid veldelger en tetrachloordibenzo-p dioxine, de meest giftigste vorm van dioxine. Deze studie uit 2017 heeft aangetoond dat er o.a sporen van triclosan zijn aangetroffen in plasma, de huid en in de urine. De wetenschap is er dan ook niet al te enthousiast over.  Triclosan is een bacteriedodende stof en wordt vrij vaak gebruikt in desinfecterende handzepen. Triclosan wordt ook vaak gebruikt in de gewone handzepen. Je ziet dan het woord ‘antibacterieel’ in een subzin of apart buiten de productnaam staan. Triclosan is dan gebruikt als conserveermiddel  met een maximaal toegestane dosis van 0.3%. Dit is veilig voor je gezondheid. Uit onderzoek is echter gebleken dat zeep met triclosan géén extra voordelen heeft ten opzichte van normale zeep waar deze chemische stof niet in zit. Daarnaast ontsmet triclosan minder goed als het te kort inwerkt. Onverdund heeft de triclosan houdende zeep minstens 1 minuut nodig om 80% van de aanwezige E. coli-bacteriën te doden. Een gemiddelde handwasbeurt duurt 4 tot 6 maal korter, waarbij de zeep met triclosan ook nog met water verdund wordt. Dus……erg veel meer nut hebben deze varianten ook weer niet. Wel betaal je er in regel het twee dubbele voor.  Het doel van antibacterieel bij deze handzeep is niet om bacteriën te doden, maar om bacteriegroei onder controle te houden. Daarnaast wordt het door de producent vaak gebruikt als een ‘verkoopargument’. Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep door consumenten niet beter zou zijn dan het gebruiken van gewone handzeep met water.
 

HANDGELS WERKEN NIET TEGEN HET CORONAVIRUS.

Handgels vallen onder de anti-bacteriêle ontsmettingsmiddelen. Wat dus inhoudt, dat geen enkele anti-bacteriële handgel een virus als een COVID-19 kan tegenhouden. Dat moet erg goed worden onthouden. Veel mensen onderscheiden de verschillen niet tussen anti-bacteriële producten en antimicrobiële producten. Hier maken vele fabrikanten misbruik van. Ze overtreden geen enkele wet en regelgeving, maar zinspelen op deze onkunde van veel bange en angstige consumenten om hun hand gels aan te smeren. Het biedt een schijnveiligheid, wat gevaarlijk kan zijn. Bovendien gebruiken erg veel mensen de handgels verkeerd, waardoor het de huid meer irriteert dan dat het bacteriën verwijdert. Een handgel moet spaarzaam worden gebruikt ( ongeveer een erwtje of één spray per hand ) en goed worden droog gewreven. Gebeurt dit niet, dan heeft het weinig werking en dus weinig zin. Wat ik erg veel om mij heen zie gebeuren, is dat mensen wat in hun handen spuiten en 5 seconden wrijven. Dit geeft absoluut geen optimale werking.
Handgels zijn extreem uitdrogend voor de huid. Dit komt door de vrij hoge doseringen ( denat) alcoholen, dit zijn vrij harde alcoholen. Het kan, dat je toch liever een middel gebruikt waarin alcohol zit verwerkt. Alhoewel dit onze handen behoorlijk kunnen irriteren en uitdrogen, is het soms noodzakelijk, bijvoorbeeld bij beroepen waar extra desinfectie gewenst is. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een “ meest meukvrije” variant voor zover dat te vinden was, en ik kwam uit bij de handspray van HEVI. Hey, ken ik dat merk niet? Ja, klopt! Het is dezelfde fabrikant, die de TSM methode op de markt heeft gedrukt, lees hier meer over, door HIER TE KLIKKEN. 
Dit merkt heeft dus ook een desinfecterende handspray, de werkt als een handgel. Je moet het zonder water direct op je handen spuiten en goed droog wrijven. Deze spray bevat 75% milde alcohol wat is gewonnen uit biologisch graan. Daarnaast bevat het een beetje  glycerine uit kokosolie en glucose/ fructose ( suiker ) Dit zorgt ervoor, dat de handen minder snel uitdrogen. 71% van de totale ingrediënten zijn biologisch gecertificeerd en de verpakking is geheel biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Het bevat de COSMOS Organic certificering van ECOCERT.
De spray is handig in gebruik, even sprayen en goed droog wrijven. Doe dit laatste goed, anders mist het zijn werking alsnog. Wil je deze spray bestellen? KLIK DAN HIER

HET BESTE? GEWOON JE HANDEN GOED WASSEN MET ZEEP!

Wat we ons vooral moeten realiseren, is dat ziekteverwekkers zeer snel en gemakkelijk worden verspreid via onze handen. Wat logisch is. We grijpen van alles ( bewust en onbewust) vast en onze handen zijn alleen tijdens kou bedekt met handschoenen. Onze handen zijn daarom de allergrootste “ risico’s” om iets op te pakken of iets op te lopen. We brengen onze handen onbewust erg vaak naar ons gezicht, let er maar eens op. Even met je handen door je haren, met je vingers wat slaap uit je ogen wrijven, make up opbrengen…..onbewust raak je je gezichtsveld tientallen keren aan. De allerbelangrijkste boodschap is dan ook : HANDEN WASSEN. En nee, daar hoef je echt geen peperdure hippe ontsmettingsmiddel-zepen of andere ongein voor te kopen, dat kan verder meer dan prima met gewone handzeep. In zepen zitten namelijk meer dan genoeg reinigende componenten. Wat meest belangrijk is, is dat je je handen OP DE JUISTE MANIER wast. Veel mensen denken dat het wel OK is om even snel de handen onder de kraan te houden. Maar uit onderzoek blijkt dat dit juist averecht kan werken. Omdat bacteriën gedijen in warmte ( hete kraan) en vochtige omgevingen kunnen er bij onzorgvuldig handen wassen juist bacteriën vermeerderen. Je transporteert dan alleen meer bacteriebronnen naar het voedsel wat je aan gaat raken. Nooit doen dus. Hoe was je je handen op een juiste manier?
A)  was je handen onder stromend water, en gebruik een vloeibare zeep
B)  wrijf de zeep over de hele handen, ook tussen de vingers, en onder de nagels
C) wrijf de handpalmen goed tegen elkaar aan
D) maak vuisten om het zeep goed onder de nagels te laten komen
E) vergeet ook de duim/ wijsvinger “ brug” niet. In de plooien kunnen ook veel bacteriën zich gaan ophopen
F) spoel de handen goed om, en droog zorgvuldig af met een schone, droge doek, of papieren wegwerp doekjes
Denk ook aan ringen. Als het mogelijk is, doe deze dan even af. Onder ringen kunnen heel veel bacteriën achterblijven, Je hoeft je handen niet te wassen met een anti-bacteriële zeep. Dit geldt voornamelijk in ziekenhuizen en andere plekken waarbij er echt steriel moet worden gewerkt. In ons huishouden en leefomgeving volstaat een goede vloeibare zeep. De anti-bacteriële zepen zijn voornamelijk commercieel. Alleen onder bijzondere leefomstandigheden ( bijvoorbeeld ziekte en slechte weerstand) kan het nuttig zijn om een wat sterkere zeep te gebruiken. Maar betaal anders niet veel teveel geld aan iets wat overbodig is.

WANNEER EN HOE VAAK?

Goed, handen wassen dus. Maar wanneer moeten we eigenkijk echt onze handen wassen? En hoe vaak? Wel, het RIVM adviseert ons sowieso om het zo vaak als mogelijk te doen. In het bijzonder:
  • voor het klaarmaken van voedsel
  • voor het eten
  • na contact met rauw vlees, vis en gevogelte
  • na contact met rauwe groente
  • na contact met rauwe eieren, bijvoorbeeld bij het breken van eieren 
  • na hoesten of niezen, zeker bij het koken
  • na gebruik van toilet
  • na contact met de afvalbak
  • na contact met (huis)dieren
  • na contact met vuil textiel
  • na het verschonen van de baby 
  • na een bezoek aan een winkel / supermarkt
Wen ook kinderen aan om regelmatig de handen te wassen. Bijvoorbeeld na het gebruik van het toilet, na het aaien van huisdieren of dieren op de kinderboerderij, na het buitenspelen in de zandbak en voor het eten. De frequentie van het handen wassen ligt voornamelijk aan jouw leefgewoonten. Als je bijvoorbeeld een baby hebt zul je je handen vaker moeten wassen dan iemand die alleen woont. Als ik naar mezelf kijk, was ik mijn handen per dag gemiddeld zo’n 8-10 x. Ik gebruik latexvrije handschoentjes als ik met voedsel bezig ga, zowel bakken als groente wassen en snijden. Dit vind ik zelf erg prettig en ook heb ik een zeer gevoelige huid waardoor mijn handen niet goed reinigingsmiddelen kan verdragen. Ook moet ik een beetje oppassen met handzeep, omdat het mijn handen zeer snel kan uitdrogen.

MAAK HET GEEN OBSESSIE

Handen wassen is dus een must. Maar sla niet door. Veel mensen kunnen obsessief raken en kun je handen bijvoorbeeld door een ontwikkeling van smetvrees kapot wassen. Dit zijn extreme vormen, maar er zijn heel veel mensen die op dat randje balanceren door bijvoorbeeld 20 x of meer keren de handen te wassen, als zij maar iets hebben aangeraakt. Dit is natuurlijk niet nodig. Zoals je hierboven kunt lezen zijn er bepaalde momenten waarbij het verstandig is om je handen te wassen op een juiste manier. Het is overbodig om je handen bijvoorbeeld twee x achter elkaar te wassen na een toiletbezoek. Of meteen handen te wassen als je iets hebt aangeraakt. Dit wordt dan problematisch en onrealistisch. Een goede hygiëne zit hem niet in 20 x per dag je handen wassen, maar op de juiste momenten je handen wassen. En op de juiste MANIER.

HOE ZIT HET MET DE DESINFETERENDE SCHOONMAAKMIDDELEN?

Ik kan de mensen niet meer tellen om mij heen, die inmiddels een flinke voorraad aan zogenoemde desinfecterende schoonmaakmiddelen in huis hebben. Van DETTOL tot vele andere agressieve schoonmaakmiddelen die opeens als paddestoelen uit de grond geschoten in de winkels verkrijgbaar zijn geworden. Opvallend zijn vooral de extreem hoge prijzen, die ervoor worden gevraagd. Helaas…..als je ook een gootsteenkastje vol hebt staan met dit soort producten, moet ik je teleurstellen, want ook hier geldt eigenlijk precies hetzelfde als bij handen wassen. Het is echt niet nodig om thuis dit soort middelen te gebruiken, “ the good old” water en zeep volstaan ook hier meer dan prima. Groene zeep is bijvoorbeeld perfect. Al deze desinfecterende reinigingsmiddelen zijn niet alleen overbodig, ze zijn vooral erg slecht voor mens, dier en milieu.
Wat je hier goed moet onthouden is dat je gewoonweg in tijden van rondvliegende virussen en bacteriën en pandemieën wat extra aandacht moet besteden aan schoonmaak in en rondom het huis. Zoals ik eerder vertelde, raken we onbewust en bewust erg veel aan, en brengen we veel over via onze handen naar bijvoorbeeld lichtknoppen, deurposten, koelkast grepen, kranen, enzovoort. Focus je daarom op zowel DROOG ALS NAT schoonmaken. Met droog schoonmaken wordt o.a stofzuigen en afstoffen bedoeld, met nat dweilen en soppen. Heb je een druk huishouden met jonge kinderen / pubers, is het zeker verstandig om dit een keertje extra te doen. Maar hol ook weer niet achter de kinderen aan met een natte doek om alles waar zij lopen weer schoon te vegen, ook dat is echt niet nodig.
Maak ook alles wat je nat behandelt, goed droog.
RESUMEREND:
– handen wassen is de belangrijkste factor, doe dit met gewoon wat water en zeep en op de juiste manier. 
– hou je nabije omgeving schoon
– koop geen desinfecterende middelen, dit is naast overbodig ook erg slecht voor de gezondheid en het milieu
– gebruik alleen desinfecterende middelen waar dit wordt gevraagd, zoals in een ziekenhuis of verpleeghuis, waar mensen zijn die zeer kwetsbaar en meer vatbaar zijn. 

ZELF EEN REINIGENDE HANDZEEP MAKEN?

Klik hier 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *