Extra reinigende handzeep maak je natuurlijk zelf!

Sinds de pandemie is handen wassen belangrijker geworden dan ooit tevoren. Ook de industrie speelt er uiteraard weer op in, door met talloze antibacteriële en desinfecterende handzepen, sprays en gels op de markt te verschijnen. Het is voornamelijk de bedoeling om ons een veiliger gevoel te geven, en zoveel mogelijk te kunnen profiteren van de pandemie. Natuurlijk doen de meesten wel hun werk dankzij de alcoholen, maar we kunnen prima volstaan met een gewone handzeep. De echte desinfecterende en antibacteriële zepen zijn eigenlijk alleen nuttig en geschikt voor de zorgsector waar dit dubbel zo belangrijk is. Onthoud dus goed, dat een simpele goede handzeep NET ZO EFFECTIEF werkt als een desinfecterende en / of antibacteriële handzeep.

WAAROM WORDEN ONZE HANDEN NU ZO GORTDROOG?

Als we op een normale basis onze handen wassen met een gewone handzeep, krijgen we niet erg snel last van droge handen. Op onze huid bevindt zich een dun laagje vet. Dit laagje biedt bescherming tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan schimmels, bacteriën, en andere schadelijke indringers. Als we op een normale basis onze handen wassen, blijft dit laagje zich steeds herstellen, maar als we, zoals in deze periode , onze handen vaker moeten wassen, kan dit laagje eraf gaan. Gevolg: droge handen en een verminderde barrière functie waardoor bacteriën makkelijker kunnen binnen dringen.
Naast dit geven droge handen veel ongemak Het voelt vervelend, trekkerig en in de ergste gevallen kan de huid gaan barsten, met alle gevolgen van dien. Denk aan kloofjes, jeuk, schilfers, roodheid, pijn, en zelfs eczeem. Dat wil niemand.
Ook luchtvochtigheid speelt een grote rol bij het sneller krijgen van een droge huid. Zitten we bijvoorbeeld in een zeer droge luchtstroom, kunnen we last hebben van een droge mond, droge ogen en…een zeer droge huid.  Toch moeten we er onze handen nu niet minder om wassen. Wat is dan de oplossing?

SMEREN SMEREN EN NOG EENS SMEREN!

Om de huid zoveel mogelijk te herstellen na een wasbeurt kun je je handen insmeren met een goede, verzorgende, herstellende, voedende en vochtinbrengende créme . Er zijn gigantisch veel handcrémes op de markt, voor allerlei doeleinden, van een dagelijks onderhoud tot een totale herstel van de huid. Allemaal doen ze wat voor de huid, maar als je last hebt van een droge tot gort-droge huid kun je beter een middel gebruiken die de huid goed herstelt in bijvoorbeeld vocht en voeding. En als het even  kan doe je dit met pure, natuurlijke crémes. Deze zijn niet alleen veel beter voor mens, dier en milieu, ze zorgen ervoor dat we geen chemische stoffen via de huid binnen krijgen. Ook kunnen chemische / synthetische stoffen er juist alleen nog maar meer voor zorgen dat de huid uitdroogt, zoals agressieve alcoholen.

OP DE MEEST NATUURLIJKE MANIER DE HANDEN EXTRA GOED WASSEN🤲

Alles leuk en aardig, toch wil je gewoon graag dat je handen goed zijn ontsmet in deze periode. 👐 En dat is meer dan logisch. Wil je, ondanks dat een goede handzeep PRIMA volstaat, toch een wat prettiger gevoel hebben dat je wat meer doet, maak dan zelf een extra reinigende handzeep. Dit maak je zelf eenvoudig met essentiële pure oliën en ….aleppo zeep met laurierbes-olie. KLIK HIER om meer te lezen over Aleppo zeep. Ik tip in het bijzonder de Aleppo zepen aan die zijn verrijkt met laurierbes-olie, omdat dit de zeep een antibacteriële en desinfecterende werking geeft. Hoe meer % , hoe beter. Kies bijvoorbeeld een Aleppo zeep met 40% laurierbes-olie. KLIK HIER om deze te bestellen Verder zijn tenminste drie soorten pure essentiële oliën gunstig om toe te voegen. Ik licht deze kort uit:
TEA TREE OIL
Tea tree olie ( theeboom olie ) staat bekend om zijn krachtige antivirale werking. Het kan virussen, schimmels en bacteriën buiten de deur houden en onschadelijk maken. In de meeste desinfecterende middelen vinden we een chemische desinfectant, genaamd FENOL. Dit zorgt er o.a voor dat virussen worden afgeremd in de eerste stadia voordat het zich in stamcellen kunnen nestelen. Tea tree oil is maar liefst TWAAF KEER ZOVEEL sterker in de antiseptische werking dan fenol. Een paar druppels pure tea tree oil in je handzeep kan daarom wat extra’s geven aan je handzeep.
CITROEN
Tja, wat kan ik nog meer vertellen, dan wat ik IN DIT ARTIKEL vertel over de citroen? Citroen olie is zowel industrieel als commercieel één van de meest populairste en meest gebruikte oliën, omdat het zoveel positieve eigenschappen heeft. De citroen heeft zijn bijzondere eigenschappen o.a te danken aan de 65% D-limonene, een natuurlijke geurstof die we vrij veel tegenkomen in natuurlijke verzorgingsproducten. Dit is een krachtige anti-oxidant, heeft een diep reinigende werking en bevat stoffen die zijn onderzicht op hun functies voor het immuunsysteem.
GERANIUM
In de natuurgeneeskunde is geramiun olie al decennia’s lang een begrip. Het bevat tal van heilzame eigenschappen zoals kalmerende, ontsteking-remmende, adstringerende en zelfs licht pijnstillende werkingen . Geranium heeft een sterke antibacteriële werking
Het is belangrijk, dat je de juiste, echte pure oliën kiest, en de juiste Aleppo-zeep. Er zijn veel goedkopere etherische / essentiële oliën verkrijgbaar, die ook net zo goed lijken, maar dit zeker niet zijn.
Ik kies daarom alleen voor de etherische pure oliën van BALM BALM en Tisserand. . Al jaren. Het zijn wat mij betreft de aller-beste etherische oliën die op de markt is te krijgen. Het bevat alle nodige certificeringen en is redelijk geprijsd. Balm Balm is zelfs vrij goedkoop te noemen.

Goed.

We willen dus een extra reinigende handzeep gaan maken. Dit doe je zoals gezegd echt met twee vingers in je neus. Om te beginnen schaaf / rasp/ of snij je drie kwart aleppozeep ( KLIK HIER ) in zo fijn mogelijke stukjes. Zet 500 ml water op het vuur en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, het vuur uit draaien en de zeep laten oplossen in het kokende water. Laat dit tenminste 8 uur afkoelen. Klop vervolgens met een garde op, tot de gewenste dikte is bereikt of laat het wat vloeibaar.  Giet over in een schone, steriele glazen fles met pompje. Naarmate de zeep staat, zal het indikken. Door regelmatig even te schudden wordt de zeep weer vloeibaar. Druppel in de zeep:
– 8 druppels tea tree oil ( KLIK HIER )
– 5 druppels lemon ( KLIK HIER )
– 4 druppels geranium ( KLIK HIER )
Schud dit goed door de zeep. Je handzeep is klaar voor gebruik.

LIEVER EEN SPRAY MET ALCOHOL?

Het kan, dat je toch liever een middel gebruikt waarin alcohol zit verwerkt. Alhoewel dit onze handen behoorlijk kunnen irriteren en uitdrogen, is het soms noodzakelijk, bijvoorbeeld bij beroepen waar extra desinfectie gewenst is. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een “ meest meukvrije” variant voor zover dat te vinden was, en ik kwam uit bij de handspray van HEVI. Hey, ken ik dat merk niet? Ja, klopt! Het is dezelfde fabrikant, die de TSM methode op de markt heeft gedrukt, lees hier meer over, door HIER TE KLIKKEN. 
Dit markt heeft dus ook een desinfecterende handspray, de werkt als een handgel. Je moet het zonder water direct op je handen spuiten en goed droog wrijven. Deze spray bevat 75% milde alcohol wat is gewonnen uit biologisch graan. Daarnaast bevat het wat, glycerine uit kokosolie en glucose/ fructose ( suiker ) Dit zorgt ervoor, dat de handen minder snel uitdrogen. 71% van de totale ingrediënten zijn biologisch gecertificeerd en de verpakking is geheel biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Het bevat de COSMOS Organic certificering van ECOCERT.
De spray is handig in gebruik, even sprayen en goed droog wrijven. Doe dit laaytate goed, anders mist het zijn werking alsnog. Je kunt deze spray via DEZE BESTELLINK bestellen.
NOTIFICATIE: er zijn geen commerciële doeleinden gemoeid met dit artikel, dit artikel is volledig op eigen initiatief geschreven. Er zijn geen bronnen van inkomsten, ook niet via eventuele kortingsacties. 

Een reactie op “Extra reinigende handzeep maak je natuurlijk zelf!

  1. Leuk weer om een goede alternatieve manier van je handen ontsmetten zelf te kunnen maken.
    Ik werk in de zorg en moet daarom met alcohol desinfecteren. En ik heb daarom een flesje reinigende handgel van Weleda in mijn zak. Deze is ook heel fijn om te gebruiken en droogt mijn handen absoluut niet uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *