Dit drankje is mega fijn voor je huid!

Velen vragen mij hoe ik mijn huid toch zo mooi en “ goed geconserveerd” houdt ondanks mijn leeftijd ( bijna 54) . Dat valt niet zo 1/2/3 hapklaar te beantwoorden want zo eenvoudig is het niet. Het ligt aan heel erg veel factoren maar ook aan een klein beetje geluk hebben met je genen. Mijn oma en mijn moeder waren beiden op vrij latere leeftijd grijs geworden, en dan ook nog eens mooi grijs. De verwachting is dat ook ik pas zo tegen mijn zestigste wellicht een grijze haar zal gaan ontdekken, misschien eerder, misschien later. Maar nu kan ik er nog geen enkele grijze haar op mijn lichaam bespeuren.

Je manier van leven en eten en drinken is de grootste factor om zo lang mogelijk goed geconserveerd te blijven. Ieder wel denkend mens begrijpt dat een verkeerde levensstijl ( roken, alcohol, geen tot nauwelijks beweging, te veel en te lang zonnebaden, ongezond voedsel, stress, weinig nachtrust) en het gebruik van agressieve cosmetica / verzorgingsproducten funest zijn. Je bepaalt dus best voor een groot deel zelf, hoe snel of hoe minder snel je huid veroudert of in een slechtere conditie raakt. Dit is een keuze die je zelf maakt.
Ik geloof zelf zeer sterk in het vermogen van ons lichaam. Mijn leven is niet bepaald over rozen gegaan, en ik heb erg veel moeten overkomen en overwinnen. Daarop heb ik tot nu toe altijd op de kracht en het vermogen van mijn lichaam vertrouwd en heb gedaan wat ik mijn macht lag om mijn lichaam te helpen. In 2005 heb ik een zwaar ongeluk gehad, waarbij o.a mijn linkerheup volledig in puin lag, en ik een acht uur durende operatie onderging. Nog steeds loop ik met schroeven en platen in mijn heup, maar ik herinner mij nog goed dat artsen versteld stonden van mijn vrij bizarre snelle herstel. Nog geen zes weken na het ongeval liep ik alweer en was ik zo gedisciplineerd voor mezelf bezig gegaan dat ik na zeven weken alweer back to life was en alles weer deed als voor het ongeluk. Ik heb mijn eigen herstel verspoedigd door gezond te eten en te drinken, gerichte oefeningen te doen wat mijn spierherstel bevorderde en ik bleef geestelijk gefocust.
Mijn gezonde levensstijl draagt bij aan mijn huidige staat van zijn. Ik ben nog steeds erg gedisciplineerd in wat ik doe, ik sport iedere dag, en zorg voor een goede balans in mijn voeding, Ik doe eindelijk ook waar ik erg blij en gelukkig van wordt en alhoewel het leven mij nog steeds flinke klappen om de oren geeft ( mijn lieve moeder overleed onlangs bijvoorbeeld ) put ik kracht uit mijn lijf en geest. Mijn manier van leven is waarschijnlijk niet standaard, maar daar stoor ik mij niet aan. Integendeel. Ik ben trots op de manier hoe ik mij staande hou.
Het is daarom lastig om standaard een antwoord te geven op de vraag hoe ik mijn huid zo mooi hou, want dat ligt bij iedereen weer anders. Naast de vanzelfsprekende factoren hebben ook andere factoren grote invloed. Voeding is de grootste factor. Voeding is onze brandstof, onze benzine, onze smeerolie, onze motor, die ons fabriekje van binnen draaiende houdt. De vergelijkingen met een vuilnisemmer en je lichaam zijn goed te gebruiken als toonbeeld. Alles wat wij weg gooien , gooien we weg in de vuilnisbak / emmer/ ton / bak. We willen er niks meer mee, kunnen er niks meer mee of we gebruiken het gewoonweg niet. In ons lichaam werkt dit net zo. Alles wat ons lichaam niet kan gebruiken wordt afgevoerd via de ontlasting maar……ook via onze huid. Een druif werkt ook zo. Als we deze gaan drogen , zien we dat de druif een uitgedroogde , slappe en rimpelige schil krijgt. Als ons lichaam te weinig vocht krijgt, kan dit ook zo zijn uitdrogende werkingen hebben maar ook agressieve stofjes in vele ( goedkopere ) verzorgingsproducten hebben dit effect. Denk aan bepaalde alcoholen en siliconen.
Ook de zon heeft een gezonde en ongezonde kant voor ons lichaam en huid. We weten allemaal dat de zon ons vitamine D geeft, maar ook schadelijke UV stralen die ons DNA aan kan tasten en zo kan zorgen voor heel veel ellende als huidkanker en vroegtijdige huidveroudering,
Huidverslapping valt niet tegen te gaan als we ouder worden, maar wel de snelheid waarin dit gebeurt. Nee, niet met wonder-zalfjes, anti-aging ellende en nog meer van dit soort magische smeersels, maar in samenwerking met jou en je lijf. Mijn boodschap is dan ook altijd om goed naar je lijf te luisteren en naar diens behoeften, in plaats van naar een fabrikant die jouw lijf én huid niet kent.

SIMPEL IS GOED

Ik kan nog steeds stijl achterover vallen als ik kijk naar de gemiddelde verkoop prijzen van merken in gezichtcremes. Het is werkelijk verbazend, dat dit ook gewoon wordt BETAALD.
Ik heb nooit geloofd in dag / nacht / anti aging / zus en zo smeersels. Mijn hele leven niet. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een nacht crème gebruikt. Complete onzin, als je het mij vraagt. Een “ dag “ crème doet exact dezelfde dingen. Wel zijn er 100% pure, natuurlijke stoffen die de huid zeker kunnen ondersteunen in de strijd tegen de verzakking en veroudering maar het weg toveren? Helaas, dat bestaat niet. Dat gegeven moet je echt altijd voor ogen houden. Wondermiddelen bestaan niet. Door te relativeren bereik je uiteindelijk veel meer.
We moeten tevens onthouden dat het een natuurlijk proces is. En nee, niet altijd even leuk, ik kan ook balen als ik naar mijn hangende vel rondom mijn ogen kijk. Maar ik ben dankbaar dat ik LEEF. En de leeftijd mocht bereiken waarin ik nu zit. Dit helpt zeker om een realistisch zelfbeeld te krijgen en niet het onrealistische beeld wat social media ons geeft. Simpel is goed. Goed GENOEG. Jij bent uniek. Van jou is er maar eentje.
Je kunt veel voor jezelf doen. Voor je lichaam doen. Dat zijn wel overwogen keuzes om te maken. Of je gaat ervoor of je gaat er niet voor, Mijn levensstijl is zo gewoon voor mij dat dit voor mij ook echt normaal is. Ik snap niets van mensen die zich iedere dag vol gieten met suiker, alcohol, drugs, en de hele dag niets kunnen doen. Alle respect, maar begrijpen kan ik dit niet, afgezien van verslavende middelen. Pas als je ziek wordt besef je hoe belangrijk dat lijf van jou is. En dat er geen leven IS zonder dat lijf. Daarom kun je wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen om goed voor dat lijf te gaan zorgen.
Sporten hoort bij mijn leven, net zo als tanden poetsen. Gezond en gebalanceerd eten en drinken idem dito. Het zijn dingen die bij mijn leven horen. En nee, ik ben geen heilig fit-woman-boontje met een spirrie-wirrie-wappie houding. Ik eet ook chocola. Maar ik zorg wel voor de juiste chocola, de juiste porties. En hou de balans goed. Ons lichaam is, in gezonde staat, prima in staat om veel op te ruimen maar net als een vuilnisemmer ook eens vol raakt, kan ons lichaam ook vol raken. Een overvolle vuilnisemmer gaat stinken. Ons lichaam van binnen ook. Een volle vuilnisemmer kan ongedierte aanlokken, in ons lichaam kunnen zich ook vervelende celverdelingen gaan voordoen. Het is allemaal perfect te vergelijken zolang je dat BESEF ook hebt.

GOED VOOR JE HUID

Omdat ik zo gezond eet en drink ( veel verse intacte groenten en veel water ) zorgt dit automatisch als leuke bijkomstigheid ook voor een optimale huid. Ik eet vrij veel gezonde voedingsstoffen die zeer gunstig werken voor je huid. Zo eet ik iedere dag pompoen en zoete aardappel, beiden in de schil. En gebruik ik pure biologische gemberwortel.  Ook eet ik iedere dag rode paprika. Deze voedingsmiddelen zitten bomvol mineralen en vitaminen die specifiek goed zijn voor de huid. Ik maak voor mijzelf regelmatig een heerlijk drankje met mijn slowjuicer, zeker in de zomermaanden smaakt dit verrukkelijk en het drankje heeft een leuke kleur. In dit drankje zitten enorm veel specifieke voedingsstoffen die onze huid ondersteunen, zoals vitamines A / B / C, en mineralen als koper, zink en de bio-actieve stof lycopeen. Vooral deze laatste is een zeer belangrijke speler voor de gezondheid en in stand houding van een gezonde huid. Lycopeen is een zeer krachtige antioxidant, wat de huid o.a kan beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. In zoete aardappelen ( met schil ) vinden we erg veel carotenoïden ( beta-caroteen )  dit is het stofje wat de zoete aardappel, maar ook de wortel en de pompoen zijn oranje kleurtje geeft. Dit oranje kleurtje heeft enorm veel antioxidanten in huis wat zeker een weldaad is voor de huid.  Alhoewel ik deze groenten dagelijks eet dacht ik op een dag “ waarom maak ik er geen fijn drankje voor mijn huid van? Zo gezegd, zo gedaan. Ik maak dit drankje ( een liter per keer ) zo 1 x per maand. Het is een lekker drankje en het geeft flink wat ondersteuning aan je huid. Nogmaals wil ik krachtig benadrukken dat dit geen toverdrankje is. Het is een lekker en gezond drankje die koud gedronken het lekkerste smaakt. Het is ook geen drankje om iedere dag te gaan blijven drinken. 1 x per maand een liter verdeeld over de dagen drinken is prima, maar ga niet iedere dag liters weg klokken in de veronderstelling dat je dan een stralende huid krijgt. Wees ook niet te gulzig met het eerste glas, want het gaat om pittige ingrediënten als gember. Okay, hier het recept:
NODIG VOOR EEN LITER:
Een duimdik breed stukje biologische gemberwortel
Vier kleine zoete aardappelen gewassen en in de schil, in lange stukken gesneden
Drie kwart watermeloen in stukjes gesneden
Een biologische rode punt paprika in lange stukken gesneden
Om te zoeten: zuivere stevia druppels op smaak zoeten
Circa 750 ml zuiver mineraalwater
ZO MAAK JE HET:
Pers alle ingrediënten uit in de slowjuicer. Giet over in een literfles en vul deze aan met het water. Voeg stevia toe op smaak ( ik gebruik meestal 5 druppels ) en bewaar in de koelkast. Schudden voor gebruik.

8 Reacties op “Dit drankje is mega fijn voor je huid!

 1. Hallo Monique,

  Ik ben het helemaal met bovenstaand verhaal eens. Voeding doet zoveel goeds voor je lichaam.
  Als ik met mijn oudste dochter op pad ben worden we regelmatig aangezien voor zussen door mensen die ons niet kennen.
  Ben ik met mijn volwassen kleinkinderen op pad word ik vaak aangezien voor hun moeder.
  Sporten doe ik niet maar werk wel bijna iedere dag in mijn grote tuin en doe mijn boodschappen op de fiets.
  Geen medicatie o.d. misschien wel omdat ik altijd in de medische wereld heb gewerkt waarvan de laatste 10 jaar in de anthroposofie.
  Er zijn zeker wel ouderdoms-signalen te merken aan mijn huid maar ik ben er dik tevreden mee met mijn 74 jr.

  Ik lees al jaren zoveel mogelijk over voeding en weet er redelijk wat van.

  Een groet voor jou en dank voor alle leuke en fijne berichten.
  Joke V

  • Ik ben het ook helemaal eens dat een gezonde levensstijl en een beetje g luk met je genen , het recept is voor een mooie huid.
   Heb wel een vraag over het drankje, gebruik je rauwe zoete aardappelen?
   Succes allemaal!!

 2. Mooi artikel! Interessant drankje!
  Hoe lang houdbaar is het in de koelkast? En is het eventueel in te vriezen?

  • geen idee….ik denk twee dagen maximaal, maar ik zou het gewoon zo snel mogelijk opdrinken en niet invriezen. Succes!

 3. In je artikel noem je pompoen en zoete aardappel. In dit recept gebruik je watermeloen. Wat is daar dan de reden voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *