Een pot SKYR yoghurt zes maanden bewaard in de koelkast….is het nog gewoon eetbaar?

Ik ben een 98% veganist. Wat bij mij inhoudt, dat ik wel biologische/ dynamische kwark en yoghurt eet en verse eitjes geraapt tussen rondscharrelende kippen. Dit geeft mij een goed gevoel, wetend waar dit alles vandaan komt en dat daar geen dierenleed aan te pas komt. De zuivelproducten zijn niet verkrijgbaar in de supermarkt, alleen in de biowinkels. Daar moet ik wel extra voor betalen, maar dat heb ik ervoor over. Bovendien is het echt zoveel lekkerder dan al die meuk uit de supermarkten.

Er is een klein nadeel aan biologisch/ dynamische zuivel. En dat is dat je het niet langer kunt bewaren dan de aangegeven houdbaarheidsdatum-datum. Gewoonweg, omdat het echt vreselijk vies, zuur en ranzig wordt en erg gaat stinken. Je zult je vast afvragen, waarom dit nu zo opmerkelijk is, want hebben ALLE zuivelproducten dat niet?
Het antwoord zul je in dit artikel gaan lezen….

KUNST MAAKT EETBAAR

We kunnen een gemiddelde supermarkt tegenwoordig ook wel een kunst-winkel noemen. Ruim méér dan de helft wat daar te koop is, is kunstmatig geproduceerd. Supermarkten anno 2019 liggen niet bomvol, maar PROP vol met duizenden producten. Waar we in realiteit nog niet eens een kwart echt van nodig hebben. Al die producten zijn er vooral om ons te VULLEN. Zolang we blijven kopen, zal deze “ vul-selindustrie” , zoals ik zelf de voedsel-en-levensmiddelenindustrie ben gaan noemen, alleen maar groeien en groeien en met de meest bizarre producten op de markt verschijnen. We kunnen niet meer om kant-en-klaar heen. Alles moet tegenwoordig snel en eenvoudig, want onze tijd besteden we liever niet meer uit aan eten. Terwijl ons voedsel juist op de aller-eerste plek moet staan. Zonder voedsel kunnen we immers niet leven. Dankzij het overspoelende “ vul-voedsel-aanbod” grijpen we naar snel, makkelijk en houden in onze beleving zo meer tijd over voor andere dingen die we ogenschijnlijk veel belangrijker lijken te vinden dan onze gezondheid.
Heb jij je ooit wel eens afgevraagd, waarom ons voedsel zo lang houdbaar en eetbaar is? Waarom er lang houdbare melk is bijvoorbeeld? En waarom we soms dingen in onze voorraadkasten jarenlang kunnen bewaren?
Dit is mogelijk dankzij vele HULPSTOFFEN ( additieven) Veel van deze hulpstoffen vallen onder een E nummer. KLIK HIER, om alles over deze E nummers / hulpstoffen te lezen.
Het is voor een fabrikant zelfs wettelijk verplicht gesteld, om zijn producten voedselveiling, en daarom HOUDBAAR te maken. En zijn deze E nummers in principe altijd aanwezig, in IEDER product. Er zijn twee varianten in houdbaarheid:
– TENMINSTE HOUDBAAR TOT ( T.H.T )
– HOUDBAAR TOT ) H.T ) 
De eerste, de T.H.T staat veel op droog-producten als meel, rijst, blik en pot-conserven enzovoort. Het betekent, dat de fabrikant zijn 100% garantie biedt, tot aan door hem aangegeven datum op zijn product. Dit is o.a wettelijk vastgesteld om de fabrikant te beschermen, maar ook om de kwaliteit te waarborgen van een product. Voor de fabrikant is het veilig, zodat hij na de verstreken datum niet aansprakelijk meer kan worden gesteld, mocht jij bijvoorbeeld ziek worden na het eten van zijn product na de aangegeven houdbaarheidsdatum, voor de consument is het een aanduiding dat het product na de aangegeven houdbaarheidsdatum nog wel eetbaar is ( te consumeren) maar de verantwoordelijkheid wel bij de consument ligt. Ook zal de kwaliteit mogelijk na de verstreken houdbaarheidsdatum achteruit gaan. Vrijwel ALLE T.H.T producten kunnen ruim na een verlopen datum nog prima worden geconsumeerd, mede dankzij de toegevoegde hulpstoffen.
Houdbaar tot is een ander verhaal. Deze vinden we voornamelijk op vers-producten, zoals dagverse producten ( vlees, zuivel, eieren, kwetsbare producten die snel aan bederf onderhevig zijn , groente, fruit ) Met een H.T aanduiding wordt gezegd, dat het product na de gegeven datum NIET EETBAAR meer is en risico’s met zich meebrengt. Anders gezegd kan de fabrikant de voedsel-veiligheid niet meer garanderen. En zijn er risico’s . H.T wordt ook wel eens aangeduid als “ te gebruiken tot “ of “ niet meer gebruiken na “ Het zegt overigens niet, dat ( dag) verse producten geen hulpstoffen bevat. Wel gaat het bijvoorbeeld vaak om intacte verse producten als groente en fruit. Maar ook hier kan er veel bestrijdingsmiddelen op zitten ( niet biologisch) waardoor alles langer verkoopbaar blijft. Vlees wordt bijvoorbeeld vol gespoten met hormonen, kleurstoffen en water. Dit kan voor zeer vervelende situaties zorgen omdat kleur en geur en smaak bij de mens de belangrijke detectors zijn om iets op te merken wat bijvoorbeeld bedorven is. Een rot ei zul je niet snel consumeren, bij het openen verga je bijna van de stank. Maar bij heel veel ( dag) verse producten die vol zijn gepropt met hulpstoffen kan dat lastiger zijn.
Resumerend kunnen we zeggen, dat kunst eetbaar en lang houdbaar maakt. Of het nog gaat om voedsel wat voedt , daar maakt de “ vulsel-industrie” zich niet druk over, het gaat om de winst.

MIJN EXPERIMENT MET SKYR YOGHURT

Als je een pak melk koopt en je laat dit tot na de aangegeven houdbaarheidsdatum staan, kun je de melk meestal zo’n drie dagen na de verstreken datum nog drinken. Dat was “ vroeger” ondenkbaar. Ik herinner mij nog als kind ( jaren 70) dat als mijn vader ( dat was een echte melk-drinker ) zijn pak melk was vergeten op te drinken, en de datum nog geen dag was verstreken, de melk al zuur rook en het pak bol stond. En dat hij mij leerde dat nooit te drinken. Dankzij de vele technieken vandaag kan verse melk ook veel langer houdbaar blijven. Dit wordt gedaan via pasteurisatie. Deze verhitting is wettelijk verplicht, omdat verse “ rauwe” melk veel risico’s met zich meebrengt .
Het zuivelschap staat inmiddels ook bommetje-vol met de meest fantasie-rijke producten als speculaas-vla, of marsepein-yoghurt.
We kunnen nauwelijks nog naturel-zuivelproducten kopen. Bijna alles bestaat uit toevoegingen. Suiker, ( kunstmatige ) zoetstoffen, kleurstoffen, aroma’s geur en smaakstoffen, zetmeel, water….. soms zijn de ingrediëntenlijsten oneindig. In de meeste zuivelproducten is in basis melk gebruikt. Dit kan gaan om magere, halfvolle en volle melk. Door er tal van hulpstoffen aan toe te voegen zal de melk in een product niet snel bederfelijk zijn, waardoor het uiteindelijke product veel langer houdbaar en dus verkoopbaar blijft. Winst te behalen dus. En de consument houdt wel van gekkigheid. Dat blijkt uit de zeer grote en gretige afname van al deze zuivelproducten.
Heel veel zuivelproducten bevatten , net als vlees, veel water om meer volume te krijgen, maar ook, om de boel langer houdbaar te houden. Hoe minder melk, hoe meer water, hoe beter de houdbaarheid. En de consument lijkt hert allemaal niets te doen. We kopen ons arm aan deze winstgevende producten.
Maar….
Hoe GEZOND zijn al deze zuivelproducten te noemen? In 2015 hield het wetenschappelijke magazine QUEST een onderzoek naar wat nu de meeste suikers bevatte in de supermarkt. Dat was geen snoep, zoals je zou kunnen verwachten, zelfs geen frisdrank, nee, op de eerste plek prijkte ZUIVELproducten.
De “ schuld” ligt voornamelijk bij het feit dat vrijwel alle zuivelproducten in meest vloeibare vorm zijn. Er worden gigantische hoeveelheden suikers aan toegevoegd, waardoor jij niet echt in de gaten hebt dat je met een onschuldig glaasje drink-yoghurt bijna 6 suikerklontjes binnen krijgt.
Ook de vele hulpstoffen kunnen ( zeker gecombineerd ) voor erg ongezonde producten zorgen.
Omdat ik erg benieuwd was, hoe lang een beker SKYR yoghurt met bosbessen ( smaak ) nu eetbaar en houdbaar blijft, heb ik in Januari 2019 een pot bij de LIDL gekocht. Deze post heb ik zes maanden in mijn koelkast laten staan. Ik heb deze week opnieuw een pot SKYR bosbessenyoghurt gekocht bij de Lidl, en de twee potten naast elkaar gezet.
De reden waarom ik juist DEZE bosbessen SKYR yoghurt heb gekozen komt voort uit de vele vragen rondom dit product. Eind vorig jaar kreeg ik opvallend veel vragen over deze specifieke smaak. Er zijn meerdere smaken SKYR verkrijgbaar bij de Lidl. Maar deze bosbessen-smaak heeft een zeer chemische, sterke geur. Veel mensen gingen hierom twijfelen of dit nu wel echt zo gezond is te noemen. Ik ben daar toen eens naar gaan kijken en inderdaad, die zeer sterke chemische geur is zeer heftig. Het deed mij prikkelen naar een experiment.

WAT ZIJN DE INGREDIENTEN?

Laten we beginnen met wat er allemaal inzit:
MAGERE KWARK + WATER: hier zie je het voorbeeld waar ik het eerder in dit artikel over had. In dit geval wordt magere kwark met water vermengd, om zo meer volume te behalen. Magere kwark heeft nog een voordeel op de uiteindelijke houdbaarheid: het is AANGEZUURD waardoor de houdbaarheid sowieso wordt verlengd.
7% BLAUWE BOSBESSEN: dat is best veel. En ze zijn inderdaad vindbaar in de yoghurt
GEMODIFICEERD ZETMEEL ( WAXY MAIS ) Waxy watteh..? Waxy maïs, ook wel WMS genoemd, is een vorm van complexe koolhydraten en wordt naast maïs ook gewonnen uit rijst . Het is vrijgemaakt van suiker. Maiszetmeel werkt pas, als het wordt verhit. Het wordt voorbehandeld met een bepaald zuur, waardoor de chemische structuur van het zetmeel verandert. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en tevens volume-middel.
CITROENSAP UIT SAPCONCENTRAAT: zeer goedkoop middel om de boel gestabiliseerd te houden, en om ervoor te zorgen dat niets gaat schiften
PECTINE EN XANTAANGOM : beide verdikkingsmiddelen
WORTELCONCENTRAAT MET “ KLEURENDE EIGENBSCHAPPEN “ : beetje vaag, om welke wortelsoort het gaat en hoe deze worden geconcentreerd. Dit maakt het kleurstof geheel in deze yoghurt ook wat moeilijk vindbaar.
CALCIUM CITRATEN / CITROENZUUR / ZUURSEL: Dit gaat allemaal om zuurteregelaars.
MICROBIEEL STREMSEL: ook wel een vegetarisch stremsel. Word gemaakt van micro-organismen.
NATUURLIJK AROMA: ik denk, dat onder dit kopje veel schuil gaat zoals geur en kleur en smaak
ASPARTAAM EN ACESULFAAM– K: klik HIER om meer te lezen over deze twee ( in combinatie) veel gebruikte kunstmatige zoetstoffen in zuivelproducten.
Er staat een THT datum o, waarop de fabrikant zijn kwaliteit ongeopend garandeert.. Verder zegt de fabrikant op de verpakking dat het gekoeld moet blijven bij manmaal 7•C en dat het na openen “ spoedig” geconsumeerd moet worden.
Mijn in januari 2019 aangeschafte pot heeft een THT tot 13 Januari 2019. Ik heb de pot ONGEOPEND zes maanden in de koelkast bewaard. Ik heb de pot zes maanden lang niet aangeraakt, maar diep in mijn koelkast bewaard. Diep in de koelkast blijven de producten meest goed gekoeld. In mijn koelkast heerst er een constante 8•C.
Ik kocht deze week ( Juli 2019) opnieuw een pot bosbessen SKYR bij de Lidl. De informatie op de pot is ongewijzigd gebleven. Deze pot heeft een THT datum van 26 Juli 2019. Op dit moment van schrijven leven we op 11 Juli 2019. Deze pot is dus nog zo’n 15 dagen gegarandeerd door de fabrikant eetbaar en houdbaar.
Het moment van de waarheid: ik heb beide potten naast elkaar gezet en geopend. Wat opvalt is dat er een kleurverschil is. De oude pot is duidelijk verkleurd van donker naar licht. De geur dan……die is , op een iets verminderde heftigheid, bijna hetzelfde gebleven. Het ruikt van dichtbij licht zuur, maar de chemische geur van bosbessen voert nog altijd de boventoon.
De structuur dan…..Die is gewoonweg GOED. Natuurlijk moet je wel een klein beetje door roeren, want er was een laagje stremsel / water op komen te staan, maar verder mankeert er aan de consistentie helemaal niets! Nog net zo mooi romig en dik.
En dan het meest belangrijke: de smaak. En geloof het of niet, ook hier is de SKYR nog PRIMA EETBAAR. De smaak is wel licht verzuurd, maar verder smaakt het nog steeds naar de originele staat van deze Skyr. Als je er niet bij zou vermelden dat deze pot al een half jaar in de koelkast staat, eet je het met smaak weg.

WAT ZEGT DIT?

Wauw. Ja, ook IK was erg onder de indruk. Het vertelt eigenlijk, dat de vele hulpstoffen én het feit, dat er kwark met water is vermengd, ervoor zorgen dat deze yoghurt superlang houdbaar en eetbaar blijft. Nu wil ik je met KLEM benadrukken om, mocht je ook zo’n experiment willen doen, de yoghurt voor alle veiligheid NIET TE CONSUMEREN, maar dat lijkt mij denk ik ook wel duidelijk. Nooit risico nemen als het komt op je gezondheid Voor deze test heb ik een hapje genomen en daar verder totaal geen last van ondervonden terwijl mijn darmen wat dat betreft net zo gevoelig zijn als mijn huid. Maar na 24 uur had ik gelukkig nog steeds nergens last van.
Het is opmerkelijk, omdat het wel gaat om een zuivelproduct, en ook de fabrikant heeft daarom zijn standaard voorzorg-maatregelen genomen. Maar dit experiment toont, dat dankzij alle meuk in o.a zuivelproducten iets langer goed en eetbaar blijft. Dit levert de industrie enorm veel geld op. Neem nu mijn nieuwe pot Skyr. Deze kan ik nu nog 15 dagen 100% veilig gebruiken mits koel bewaard.
Om een vergelijking te maken: mijn gekochte biologisch / dynamische zuivel ( zelfs kwark en yoghurt, twee aangezuurde zuivelproducten ) uit de biowinkel bevatten ook THT datums Echter: als de datum maar één dag is verstreken, loopt de kwaliteit met grote sprongen achteruit en moet je geluk hebben dat je het een dag of twee dagen na datum nog kunt eten. De kwark en yoghurt worden vreselijk zuur, gaan stinken en worden vreselijk ranzig in de pot / pak of fles. Echt ON-EETBAAR. Dit heb je nauwelijks met de zuivelproducten in een supermarkt. Ook magere kwark, yoghurt enzovoort kun je uit een supermarkt zeker zo’n week tot twee weken na datum gewoon nog eten, probeer het maar eens. ( wel goed gekoeld bewaren) Dat gebeurt je echt niet met bio-dynamische pure zuivel.
Er worden vele voorschriften gebruikt op zuivelproducten. Sommigen zeggen “ niet meer gebruiken na: “ of “ na openen binnen….consumeren” Wat opvallend is, is dat de zuivelproducten die veel hulpstoffen bevatten zoals zetmeel, verdikkingsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen en suikers, zeker zo’n twee tot zelfs VIER weken na datum nog prima zijn te consumeren. We kunnen dan “ na openen beperkt houdbaar” lezen, zoals we op de vele producten van het merk OPTIMEL kunnen lezen. In basis wordt er magere yoghurt gebruikt. Als je zelf een pak goedkope magere yoghurt koopt, zul je merken dat je deze na een week nog gewoon kunt consumeren, zelfs langer. OPTIMEL voegt hier tal van hulpstoffen aan toe waardoor het zeker nog een maand na de verstreken houdbaarheidsdatum is te consumeren.

WAT DOEN AL DIE HULPSTOFFEN?

Over wat al die hulpstoffen nu precies doen in ons lichaam en dus met onze algehele gezondheid is nog altijd een heet hangijzer. Veel studies tonen dat het wel degelijk schade kan berokkenen , andere studies spreken dit weer tegen. De wetenschap is er niet uit, maar het heeft uiteraard ook veel te maken met hoe onafhankelijk deze studies zijn.
Ook kunnen we een groot vraagteken zetten bij de COMBINATIES van al deze hulpstoffen. De EU heeft alle hulpstoffen onder een E nummer goedgekeurd. Daar is gekeken naar doseringen en een ADH. Maar er wordt NIET gekeken naar combinaties. We komen op verpakkingen steeds langere waslijsten aan ingrediënten tegen die we niet kunnen uitspreken. Wat doen al die E nummer-cocktails in ons lichaam? Daar is niets concreets over vindbaar en daar zouden we ons toch oprecht wat drukker over moeten gaan maken.Ook zijn fabrikanten soms niet erg netjes in hun doseringen. Wat kan resulteren in een te grote dosering, afgezien van wat we er nog NAAST eten.

WAT IS DE CONCLUSIE?

Ik weet dat ik zeer ééntonig ga klinken, maar :

– …kies voor ECHT  voedsel, en niet voor kunstige vulmiddelen. Kies voor puur, intact en vers, en dat komt niet uit een fabriek.

– …kies voor zoveel mogelijk biologisch.

– …kies voor producten met de meest minimale ingrediënten lijsten. Hoe minder in een product, hoe beter

-… kies voor betrouwbare merken. Deze hebben geen geheimen en hun producten zijn 100% traceerbaar

– …kies voor zo min als mogelijk voor bewerkt voedsel ( vulsel )

– …kies voor zoveel mogelijk alles zelf maken. Zo hou je de complete regie over wat jee in je lichaam stopt

15 Reacties op “Een pot SKYR yoghurt zes maanden bewaard in de koelkast….is het nog gewoon eetbaar?

  1. Duidelijk omschreven voor iedereen te behappen omdat het een niet al te technisch verhaal is. Dit vecperiment geeft opnieuw inzicht in wat wel en wat niet te eten. Ik ga nu helemaal voor biologisch.

  2. Amai, wist niet dat het zo erg was….😥 Ga de boerderijwinkel toch niet meer links laten liggen, geen zin meer in industriële yoghurt….

      • Vrijwel zeg je. Ik koop Abbott Kinney’s kokosyoghurt en ook Harvest Moon in de biowinkel, niet verkrijgbaar in supermarkt. Maar beiden kan je veel langer dan de houdbaarheid datum eten. Deze zijn dan ook niet geschikt? Ik maak er ook zelf van Santen maar die dikt niet goed in zonder machine als het niet warm is buiten. Ga mijn yoghurt machine nog eens uithalen denk ik.

  3. Dank je wel voor je verhaal, DUIDELIJK, kom die rotzooi niet, maar stop zelf wat ingredienten die je lekker vind in kwark en smullen maar.

  4. Biologisch dynamisch blijft veel langer goed; je volle kwark en de volle yoghurt. Mager blijft iets minder lang goed. En bio is iets korter, maar ook ver na de datum, mager 3 weken! Eigen onderzoek, meermalen herhaald.

  5. Helaas vind ik niet dat je alles in de biologische winkel kunt vetrouwen! Zegt niets over de producten behalve dat het biologisch is! Dat is niet genoeg! Biologisch is nog steeds met meuk! Alleen andere meuk of minder meuk! Er mag nog steeds meuk toegevoegd of gespoten worden maar andere middelen of minder middelen! En daar betalen we dan grof voor! Als je echt eil weten of je voedsel puur is moet je het bij een bekende boer kopen of zelf verbouwen! Ik kom wel in de supermarkt maar koop alleen wat ik nodig heb en wat ik weet dat ‘ goed’ is. Of minder slecht net wat je wil! Ik maak alles zelf. Drink geen melk. We nemen nooit kant en klaar dingen. Dus je kunt best goede dingen kopen. Maar geef je ogen de kost! Ook in de Groene winkel!

    • Eens, Brigitte. En ik vind het moeilijk om betrouwbare info uit de voedingswereld te halen. Biologisch of biodynamisch is beter dan vul-selvoeding, maar de bioboeren kampen bv met vervuilde aarde (lucht). Ook worden bioproducten (bio graan om bv bio varkens bij te voeren) vervuild tijdens transport in niet-biovrachtwagens. Daar willen ze wat aan doen, hoorde ik van een bio-varkensboer.
      Een kip die eieren voor ons legt slijt sneller. Eieren leggen kost veel energie. We accepteren dat. Bio-kippen hebben in ieder geval een beter leven dan de plofkip. En we kunnen nu eenmaal niet alles zelf houden of verbouwen. Maar sceptisch over elk voedsel mogen we inderdaad zijn, en optimistisch blijven. De wereld keert langzaam terug naar Moeder Aarde.

  6. Maak mijn eigen vruchtenyoghurt met gepureerd zomerfruit en bio yoghurt!

  7. Waarom aspartaam in de yogurth?
    Gelukkig heb ik een yogurthmaker,
    Het lijkt of fabrikanten steeds meer
    meuk in hun producten moeten gooien.
    Vraag me altijd af of ze dit zelf ook eten ?

  8. Belangrijkste ingredient : de melkzuurbacteriën. Skyr (en andere gerementeerde zuivelproducten) worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en dan gefermenteerd. De bacteriëm zorgen voor conserveermiddelen (melkzuur, azijnzuur), een lage pH en minder voedingsstoffen voor andere bacteriën. Andere additieven doen er niet of nauwelijks toe. Wel voor de kwaliteit (kleur, consistentie, smaak), maar niet voor de veiligheid.

  9. Hallo,

    Vandaag heb ik een bak volle franse kwark open gemaakt die 2 maanden en 9 dagen over datum was. Ik dacht ff checken voordat ik hem door de plee spoel.

    Ruikt goed,
    Stond geen water op,
    Egale consistentie,
    Smaakt goed,

    Standplaats achterin de koelkast al die tijd, niet verplaatst en 7 graden gekoelt geweest.

    Paar uur laten ik voel me prima, niks te merken. Blijkbaar dus veeeel langer houdbaar dan beweert wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *