Ei-vrij ” eiwit-schuim”

Sinds ik aquafaba heb omarmd, ben ik naarstig op zoek gegaan naar alternatieven. Het vocht uit blikjes en potjes staat mij sowieso niet aan, omdat hierin, ook biologisch, toch nog aardig wat zout en andere toevoegingen zitten. Daarnaast ben ik geen fan van voedsel uit blik. De binnenkanten van blikken kunnen mogelijk deeltjes loslaten, en zeker in het vocht terechtkomen. Ik ben daarom volop aan het experimenteren geslagen met andere gedroogde biologische peulvruchten. Het voordeel hiervan is, dat je de complete regie houdt over wat je toevoegt aan het kookwater. En dus ook bijvoorbeeld het zout achterwege kunt laten.

 

Het lukt in de regel wel met iedere soort peulvrucht. Zo gebruik ik vaak linzen, adukibonen en mungbonen. Het vocht vang ik op na het koken, en laat dit afkoelen.. Perfect om aquafaba schuim te maken. Toch haalde deze varianten het niet bij het vocht uit de potten kikkererwten. Deze geeft dan nét even een wat steviger schuim, wat je echt kunt vergelijken met gewoon opgeklopt eiwitschuim. Ook kikkererwten die ik zelf heb geweekt en gekookt haalt het niet bij het vocht wat uit potten/blikken komt. Dit geeft wel goed aan, hoeveel extra meuk er aan dit vocht wordt toegevoegd in veel gevallen. Ook merk je direct een heel groot verschil in smaak, namelijk het zout. Laat je dit bij je eigen homemade kookvocht achterwege, dan is het verschil zeer merkbaar en realiseer je je meer dan ooit tevoren HOEVEEL zout er in deze potten en blikken wordt gestopt. Ook biologische varianten.

SAM_2627

Na alle peulvruchten wel te hebben uitgeprobeerd, besloot ik het nog een laatste kans te geven met spliterwten. Deze zijn nog rijker aan eiwitten dan kikkererwten, en het leek mij logisch, dat het hiermee ook toch aardig moest gaan lukken. Ik heb biologische spliterwten geweekt in een laag water met daarin een stukje zeewier ( Wakame) Dit geeft extra eiwitten af, en bovendien breekt het veel fytinezuur af tijdens het week-proces. Twee vliegen in één klap. De volgende dag heb ik de erwten gekookt, zo ongeveer 45 minuten. Het begon al direct flink te schuimen, wat betekent dat er veel eiwitten vrijkomen! 😉 maar ook  kwam dit omdat ik de erwten niet van tevoren had afgespoeld, maar liet weken. Normaliter hoef je spliterwten niet vooraf te weken, en als je wilt dat ze minder gaan schuimen, spoel je ze voor het koken even om.  Na het koken heb ik wat heet water toegevoegd en het af laten koelen. Daarna heb ik het gezeefd en het kookvocht opgevangen.

SAM_2617

Het kookvocht is opmerkelijk dikker, wat een goed teken is. Zet het vocht ongeveer 2/3 uur in de koelkast voor gebruik. Dan is het nog dikker van structuur.

SAM_2618

Ik begon met een beetje van het vocht, dit deed ik in een kom, en begon met kloppen ( handmixer) op hoogste stand. Tijdens het kloppen voegde ik wat stevia suiker toe. Al meteen zie je hoe goed stijf het schuim wordt ! Het wordt zelfs nog stijver dan kikkererwten-vocht uit blik! Zo stijf zelfs, dat je het als slagroom kunt gebruiken! Ik ben er SUPERBLIJ mee, want dit betekent dat er vele deuren open gaan om andere recepten te bedenken met slagroom! Het smaakt ook bijzonder, de erwtensmaak is bijvoorbeeld veel minder aanwezig dan bij kikkererwten, en zeker als je op eigen smaak zoet, is het een verrukkelijk tussendoortje. Want het mooie is: het vult ENORM! Ik had na mijn bak schuim de eerste uren geen honger en zat behoorlijk vol. Ideaal dus, voor mensen die veel last hebben van dipjes, en honger-klappen gedurende de dag. Dit schuim is vetvrij, en bevat nauwelijks calorieën/ koolhydraten en geen suikers. Hoe geweldig kun je het hebben? 😉

 

Je kunt de schuim nog dikker en stijver krijgen, door er een half theelepeltje johannes broodpitmeel  door te kloppen. Je verkrijgt dan echt SLAGROOM! En kun je er heerlijk van smullen zonder ” schuldgevoel”. Twee eetlepels carob of rauwe cacaopoeder erdoor kloppen maakt dit tot een verrukkelijk tussendoortje !

SAM_2875

Superblij ben ik met deze ontdekking! Maak het ook zelf! Je zult blij verrast zijn!!!!

20 Reacties op “Ei-vrij ” eiwit-schuim”

 1. Nog even een vraagje
  Laat je de spliterwten in het welwater met wakamee opkoken. Ik gooi dat meestal weg!!! Hier ook in koken.. Dan afgieten en dat water gebruiken voor de slagroom?
  Begrijp ik het goed?

  • dat moet je dus juist NIEYT doen, want er komen al reeds eiwitten vrij. Dus gewoon meekoken!

   • Ik heb dit geprobeerd maar tot mijn verbazing vond ik plasjes in de over toen ik na een uur ging kijken en geen merengues. Wat heb ik fout gedaan?
    Ik heb prachtig schuim geklopt van kikkererwtenkookwater en op hoopjes op een bakblik gelegd op bakpapier en in een voorverwarmde over van 90 graden een uur laten staan.

 2. super oplossing, dank je wel monique.
  de hoeveelheid is volgens mij best veel. kun je het vocht ook bewaren?

 3. Bevatten spliterwten veel fytinezuur en hoe kan ik dat het makkelijkste neutraliseren?

 4. Ik dacht dat je peulvruchten juist moet weken omwille van het fytinezuur, dat zit dan in je weekwater en gooi je weg. Als je dit dan gaat gebruiken als aquafaba, krijg je dan niet teveel fytinezuur binnen?

 5. Leen, volgens mij wordt het door het weken omgezet dus kun je het gebruiken.
  Ik vraag me af of het door de wakame niet zout wordt? Ik heb het ooit door mijn havermout gedaan en had echt een extreem zout ontbijtje, ieuw.
  Hoe groot mag zo’n stukje zijn?

 6. Wat zijn de beste verhouding
  > water om in te koken en weken &
  >het aantal gram erwten ?

  • dat is een beetje ” freewheelen” Gewoon water koken en erwten erbij. Het maakt niet echt erg veel uit. Succes!

 7. Bedankt ik ga het proberen. Ik heb gisteren aquafaba van witte bonn gemaakt maar die werd niet stijf, Wel een soort heerlijk vla

 8. Ik weet niet beter dat als je spliterwten kookt dat het erwtensoep wordt. De spliterwten worden nl stuk gekookt. Is dat hier niet het geval?

 9. Ik heb dit vandaag gemaakt maar na het koken van de spliterwten; tijdens het overgieten naar de zeef, waren de erwten al zo gaar dat dit ook deels door de zeef ging, meeeeh.
  Zou korten koken ook kunnen? En hoeveel heet water giet jij bij de erwten nadat je ze gekookt heb? “Wat” heet water is voor mij nogal breed 🙂

 10. Ik doe het altijd met kikkererwten en gebruik voor 150 gr. droge kikkererwten ruim 1,5 liter water. Koken in de snelkookpan tot ze bijna gaar zijn en na afkoelen wegzetten in de koelkast. De volgende dag de kikkererwten eruit te zeven. Je houdt dan ruim een halve liter vocht over. Het vocht kan lang bewaard worden. Het schuim dat je dan klopt wordt superstijf.

 11. Hoi Monique, ik wil dit recept gaan maken maar ik snap deze zin niet helemaal: “Na het koken heb ik wat heet water toegevoegd en het af laten koelen.” Moet je dan de erwten eruit halen en dan het kookvocht nog toevoegen? Of heb je het water in de pan erbij gedaan nog?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *