Geitenkaas snack balletjes uit de airfryer ( ei / gluten/ suikervrij)

Ik blijf de airfryer een uitvinding vinden. Het is een snelle, gezonde, en goedkope manier om voedsel te bereiden. Van even wat opwarmen tot taart bakken, alles kan. Ik heb hem dan ook dagelijks in gebruik. En ben altijd wel weer bezig met het verzinnen van heerlijke meukvrije recepten. Soms verzin ik echt geniale recepten, die zo verrukkelijk zijn dat je je vingers erbij opeet! Daar is dit recept weer een goed voorbeeld van.

Met maar vier ingrediënten maak je deze onweerstaanbare snack-bitterballetjes. De vulling is gemaakt van ” GRIE” geiten-saladekaas. Dit kun je kopen in de biowinkel. Grie saladekaas is een variant op de bekende Feta kaas. De grie wordt gemaakt van een biologisch/dynamische rauw-melkse half zachte geitenkaas. Dit wordt in pekel gerijpt. Het is afkomstig van een biologisch/ dynamische geitenboerderij ( Hans Ketien)  en wordt volgens een Grieks recept gemaakt. Ik ben 98% veganist, ik eet bio-dynamische kwark, yoghurt, eet af en toe een eitje wat ik vers van de grond raap bij een boer en ik ben gek op deze geitenkaas. Wil je meer lezen over biologisch/ dynamisch? KLIK HIER. Voor dit recept is deze salade-kaas wel de allerbeste optie, je kunt uiteraard ook een gewone geitenkaas-spread gebruiken of een gewone kaasspread, maar deze salade kaas is meest lekker en geschikt. Er zijn verschillende varianten, je kunt kiezen.. Maar de naturel is meest fijn. Verkrijgbaar in vele biologische winkels, EkoPlaza en Marqt.

Daarnaast heb je boekweitgrutten en boekweit FLAKES nodig. KLIK HIER om meer te lezen over deze zeer lekkere flakes. Boekweitgrutten kun je in de biowinkel vinden en on line. Naast deze drie ingrediënten heb je ook nog fenegriek nodig. En een  kommetje water. MEER NIET!!!!!!!!

HOE MAAK JE HET?

Zet je MontAna airfryer klaar. Bekleed de baklift met een stukje bakpapier. Dit ter voorkoming van plakken. Het houdt bovendien je baklift en bak van je airfryer schoon. Hoeveel heb je precies nodig?

  • 200 gram GRIE geiten-saladekaas
  • een volle eetlepel fenegriek ( korrel of poeder)
  • 100 gram boekweitgrutten
  • een volle eetlepel MO’S FINEST CHEEZY MIX
  • een koffiekopje boekweit flakes
  • een kommetje water

Maal in de blender de geitenkaas met de fenegriek tot een los-korrelige massa. Knijp boven een kommetje de flakes fijn. Doe de boekweitgrutten in een kommetje. Pak steeds een beetje geitenkaas, en knijp hier een balletje van. Haal door de boekweitgrutten, dan door het kommetje water, daarna knijp je steeds wat flakes-gruis op het balletje, dit doe je het beste door steeds wat van het gruis op te pakken en dit in het balletje te knijpen. Hierdoor blijven de flakes goed aan het balletje zitten. Leg de balletjes rondom aan de buitenkant in de baklift. Zet de temperatuur op 180•C en bak de balletjes 12-14 minuten, terwijl je af en toe even controleert.

Laat ze kort even afkoelen. De verleiding is heel groot om meteen je tanden erin te zetten ( want ze ruiken ook nog eens verrukkelijk! ) maar van binnen is de kaas LOEI EN LOEIHEET en kun je je lippen en tong er lelijk aan verbranden. Laat ze daarom tenminste 5 minuten even afkoelen.

Lekker uit het vuistje, op de boterham met een lekker dip-sausje……ENJOY!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *