Hazelnoot balletjes

Zoals jullie weten, werk ik niet met dadels. Ook al zijn ze een goede keuze als alternatief op lege geraffineerde suiker, qua voedingswaarde werken de suikers uit dadels exact hetzelfde in ons lichaam als gewone suiker doet. Meer over dadels kun je hier lezen.  Erg hip en populair zijn de ” balletjes”. Dit zijn homemade balletjes die vrijwel altijd worden gemaakt met gepureerde dadels. Dit werkt als plakmiddel. Aan de dadenpuree kun je toevoegen wat je wenst om er vervolgens balletjes van te draaien. Verrukkelijk, maar ook dus vrij rijk aan suiker. Bovendien niet al te gunstig voor het gebit, omdat dadel-puree erg kan blijven plakken aan tanden en kiezen.

Omdat ik toch graag balletjes wilde maken, ben ik afgelopen tijd flink gaan experimenteren. Ik wilde naast geen dadels ook geen eieren gebruiken ter vervanging voor binding. Ik besloot het eens te gaan proberen met ei-vrij eiwitschuim ( hoe je dit maakt, lees je hier ) en dit pakte verrassend uit! Maak ze maar eens zelf!

Dit heb je nodig;

 • 250 gram hazelnootmeel ( fijn gemalen hazelnoten)
 • 250 ml spliterwten-kookvocht voor het ei-vrij-eiwitschuim
 • een halve theelepel johannes broodpitmeel
 • twee eetlepels stevia  sweet Xtra
 • twee eetlepels eryhtritol suikervervanger + erythritol suiker om te bestrooien
 • een eetlepel wijnsteen bakpoeder
 • een scheutje warm water

Om te garneren:

 • kokosrasp

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix de stevia en erythritol suiker door elkaar,  voeg de helft toe aan het kookvocht, en voeg de halve theelepel johannes broodpitmeel erbij. Klop dit tot een luchtig schuim.

SAMSUNG CSC

Roer het water, de rest van de suiker, en het bakpoeder door het meel. Gebruik een klein beetje water, maak het niet te nat. Spatel het schuim erdoor. Stort uit op de bakplaat en smeer uit tot een plak. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 15-18 minuten, blijf tussentijds controleren, de bovenkant moet mooi goudbruin zijn verkleurd. Bestrooi de plak direct uit de oven met wat erythritol suiker. Laat dit afkoelen.

 

Schraap met een schraper of ( bak) plamuurmes de plak voorzichtig los van het bakpapier. Draai balletjes van de losgekomen massa. Rol deze royaal door de kokosrasp. Laat drogen.

 

 

SAMSUNG CSC

 

2 Reacties op “Hazelnoot balletjes

 1. Als je niet goed tegen peulvruchten kunt, kan je dan wel het kookvocht gebruiken?

 2. Fantastisch te zien dat jy weer, een andere draai geeft ter vervanging
  van dadels. Wel een bewerkelijke draai. Gelukkig heb ik onlangs een portie ingevroren en ook nog fijngemalen hazelnoten heb…kan het ook met amandelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *