HHmmm…poffertjes bakken, maar dan meukvrij en veganistisch met een gietijzeren poffertjespan!

Wie herinnert zich niet de momenten waar je als kind huppelend van blijdschap door de kamer stuiterde als mama vertelde dat zij poffertjes ging bakken? Ik heb er fijne en warme herinneringen aan. Mijn moeder maakte zelf het beslag, en ze maakte ze op speciale gelegenheden als een ware traktatie. Wat smulden we ervan, en hoe leuk was het om de poffertjes zelf te mogen bestrooien met poedersuiker.

Tja….hoe ouder, hoe wijzer natuurlijk, en als ik nu poffertjes bak, dan is dat meukvrij. Met een eigen beslagje. Want ik heb nooit echt goed begrepen waarom al die kant en klaar poffertjes en pannenkoeken mixen zo populair zijn. Daar moet je zelf tenslotte ook nog melk en eieren aan toevoegen, hoe moeilijk kan het dan zijn om alleen meel en bakpoeder bij te voegen? Bovendien bestaan de meeste bak-mixen uit regelrechte meuk en onnodige extra toevoegingen als suiker, en andere smaakversterkers. Niet nodig, want je maakt in een handomdraai zelf een beslag. En dat is bovendien ook nog eens veel lekkerder!

 

Nog een voordeel aan zelf je beslag maken is dat je de complete regie kunt houden over wat je toevoegt. Anders gezegd kun je dus zelf bepalen wat je gebruikt, en niet een fabrikant. Zoals je vast wel weet, bestaat een poffertjes ( en pannenkoeken) beslag uit meel, melk, eieren, bakpoeder en eventueel suiker. Ik vind zoet wel lekker in een beslag, maar uiteraard hoeft dit niet. Als je veganistisch leeft, wordt het iets lastiger om een beslagje te bedenken, maar zeker niet onmogelijk. Alles wat het vraagt is een beetje omdenken. Dat geldt ook voor glutenvrij, suikervrij, en melk-vrij. Om het iedereen wat gemakkelijker te maken, heb ik een basis recept bedacht om meukvrije poffertjes te maken , die iedereen gewoon kan eten. Van veganisten tot diabeten, van Coeliakie-patiënten tot mensen die graag op hun gewicht letten en suikers mijden. Mijn poffertjes worden gemaakt met havermout-meel. Dit koop ik 100% glutenvrij, en maal het tot meel in mijn blender ( beter bekend als mijn knappert! 😉 ) Als je niet gevoelig bent voor gluten, kun je ook gewone biologische havermout gebruiken.

Ik ben gek op gietijzer, en mijn kook-pannen bestaan dan ook voor her grootste deel uit gietijzer. Zo ook mijn poffertjes plaat. Dit weegt  meestal een ton, en wordt GLOEIEND heet ( dus pas op met je vingers ) maar het geeft de beste en meest gezondste poffertjes. Er zijn heel veel verschillende poffertjes-pannen op de markt. Kies liefst voor gietijzer of let heel goed op of er geen Teflon-lagen aanwezig zijn. Zeker de goedkopere poffertjespannen bevatten zo’n laag.

De poffertjes-pan die ik gebruik is de gietijzeren poffertjespan van BK BOURGOGNE. Deze pannen zijn 100% gegarandeerd PFAS vrij, wat voor mij een erg belangrijk puntje is wat betreft pannen. Deze poffertjespan wordt ambachtelijk vervaardigd uit vloeibaar ijzer dat in een gietvorm wordt gegoten. Daarna wordt de pan zowel van binnen als buiten voorzien van een zeer sterke emaille-laag. De zware boden zorgt voor een goede opname en gelijkmatige verdeling van de warmte door de hele pan. Deze poffertjespan is op iedere hittebron te gebruiken, je kunt deze pan zelfs in het vuur gooien!  Deze poffertjespan heeft een doorsnede van 25 cm en is goed voor 16 poffertjes per portie. Ik vind het een ontzettend fijne manier om poffertjes te bakken. De pan is megasnel loeiheet waardoor het ook in energie scheelt.

 

 

Dit heb je nodig:

 • 500 gram havermout, fijn gemalen tot meel
 • een grote banaan, gepureerd ( als je niet -veganistisch bent, kun je ook twee grote verse eitjes gebruiken )
 • een halve theelepel vanille bourbon
 • vier eetlepels biologische erythritol + 3-4 druppels zuivere stevia
 • 10 gram wijnsteen bakpoeder
 • plantaardige melk ( havermelk, amandelmelk, sojamelk enzovoort )
 • zuivere kokosolie  Royal Green ) om de pan te besmeren

EXTRA NODIG:

 • een spuitzak
 • Om te bestrooien: -stevia ICING poedersuiker ( circa acht eetlepels erythritol  in de blender tot poeder vermalen )

Zo maak je het:

Vet de poffertjespan in met de kokosolie. Doe alle ingrediënten in een kom en roer. Voeg nu steeds beetjes melk toe tot er een mooi licht vloeibaar beslag ontstaat. Dit kost ongeveer 450 ml melk, maar kan ook om meer vragen. Vul een spuitzak met het beslag. Zet de pan op een middel laag vuur en zodra de pan is opgewarmd, spuit je de bolletjes vol. Keer ze na een tijdje om met een vork.

Je kunt uiteraard nog van alles lekkers aan je beslag toevoegen, zoals:

 • carob-poeder of magere cacaopoeder
 • noten, zaden en pitten
 • cacao nibs
 • kasha
 • amandelschaafsel
 • kokosrasp
 • kokossnippers
 • lucuma poeder / macapoeder / baobabpoeder

 

 

3 Reacties op “HHmmm…poffertjes bakken, maar dan meukvrij en veganistisch met een gietijzeren poffertjespan!

 1. Wat fijn! Ik was al even op zoek naar een goed recept. Mijn zoontje reageert nogal heftig op banaan en mag geen ei. Waar zou ik dat mee kunnen vervangen?

  Liefs,
  Sanne

  • Vervang 1 ei voor 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water. Laat het chiazaad en water mengsel zo’n 15 minuten staan. Je zult zien dat het dan een wat stevigere lobbige substantie vormt, die ei vervangen kan…

 2. Oeh deze klinken lekker! Hoeveel poffertjes kan ik hiermee ongeveer maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *