Homemade marmello binder

Ook buiten de fruitseizoenen maken we graag jam. Dit kun je zelf vrij eenvoudig maken, met bijvoorbeeld Agar Agar.  Het nadeel is dat je de jam dan ongeveer twee weken houdbaar houdt in de koelkast. De jam verliest daarna zijn bindkracht.

SAM_3042

Om de binding langere tijd krachtig te houden wordt er marmello gebruikt. Dit is een poeder, wat wordt gemaakt van suiker en pectine en andere toevoegingen als fructose, druivensuiker en citroenzuur. Dit geeft een vrij suikerrijke jam. Ik ben daarom erg lang aan het experimenteren geslagen om een bindmiddel te ontwikkelen zonder suiker, die een goede bindkracht heeft en deze minimaal een maand behoudt. Ik heb een erg fijn recept ontwikkeld die je niet alleen voor jam kunt gebruiken, maar ook om allerlei andere zaken te binden/te geleren. Denk aan pudding, toppings, sauzen enz, Het poeder is zeker een jaar houdbaar in een goed afgesloten glazen weckpot.

SAM_3044

een van de ingrediënten is pectine. Dit heb ik zelf gemaakt van appelschilletjes. Lees meer over pectine, door hier te klikken.   Pectine is een erg goed en natuurlijk geleermiddel. En heeft veel gezonde eigenschappen als het tenminste op een natuurlijke manier wordt geproduceerd. Gebruik zo vers mogelijke appels, deze bevatten de meeste pectine in hun schilletjes. Het maakt verder niets uit welk appelras je gebruikt, ik heb in mijn recept granny smith appelen gebruikt maar dat is niet noodzakelijk.

Dit heb je nodig:

  • drie grote appels, gewassen, gedroogd
  • 4 gram Agar Agar poeder
  • twee eetlepels biologische aardappelzetmeel
  • twee eetlepels arrow root
  • 200 ml citroensap

SAM_3043

Zo maak je het:

Schil de appels zo dun mogelijk. Doe de schillen samen met het citroensap in een pan met dikke boden, en breng al roerend aan de kook. Zodra de schilletjes bruin beginnen te verkleuren, de pan van het vuur halen en af laten koelen.

Gooi de schilletjes met de rest van de ingrediënten in een blender en maal de massa fijn, tot de schilletjes goed zijn vermalen. Gooi het poeder over in een pot. Bewaren op een koele,donkere plek.

SAM_3064

JAM MAKEN

Je hebt voor 250 gram vers fruit ( of diepvriesfruit) een volle flinke eetlepel homemade marmello binder nodig. Dus gebruik je 500 gram fruit, heb je twee flinke eetlepels nodig. Voeg daaraan een mengsel van stevia kristal sweet Xtra + erythritol toe en je kunt je jam gaan maken!

Dit heb je nodig:

  • ( voor 500 gram fruit)
  • twee flinke volle eetlepels homemade marmello binder
  • vijf eetlepels biologische eryhtritol + 2 druppels zuivere stevia

SAM_3063

Zo maak je het:

Gooi alle ingrediënten in een ( liefst gietijzeren pan met dikke bodem) pan en breng al roerend aan de kook. Blijf goed roeren tot het fruit zijn vocht gaat afgeven en alles goed in elkaar wordt opgenomen. Zodra de massa begint te borrelen, de pan van het vuur halen. De jam overgieten in schone, steriele glazen potten, de deksels sluiten en op zijn kop zetten. Laat dit enkele uren afkoelen. Draai de potten om en bewaar op een koele,donkere plek, liefst in de koelkast op de bovenste plank.

SAM_3065

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *