Hooikoorts en voeding….hoe voeding je klachten kan verminderen!

Ik heb een lieve kennis, W. Zij kampt al sinds haar jeugd met hooikoorts. En dan niet lichtelijk, nee, echt het zware werk. Jeuk, branderige ogen, verstopte neus alsof ze zwaar verkouden is, slijm ophoesten, kortademig zijn en piepende ademhaling. Zodra de eerste pollen weer in de lucht zijn gesignaleerd, maakt zij zich alweer klaar voor een pittige periode. Als ze geluk heeft, blijft het bij enkele klachten, maar zijn de pollen heftig in een jaar, dan ligt ze geregeld ziek op bed, of moet ze verplicht binnen blijven. Ik woon in een straat waar ontzettend veel bomen staan die hun “ pluisjes” afgeven. Zij vertoont zich in deze periode niet in mijn straat. Het maakt mij dankbaar, dat ik er geen last van heb. OK, ik heb last van andere dingen als een zonne-allergie, maar daar un je prima mee leven. Als ik W. in deze periodes aantref, is ze meer dood dan levend. 

Je zou het niet zo direct aan elkaar koppelen, maar voeding speelt een vrij grote rol bij hooikoorts. In dit artikel alles over hooikoorts en hoe je met voeding heel veel kunt doen om het te verzachten of zelfs te voorkomen.

WAT IS HOOIKOORTS?

Eerst in het kort, wat hooikoorts nu precies is. Bij hooikoorts ben je overgevoelig voor stuifmeel van grassen en/of pollen. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan klachten geven. Vaak is het een seizoensgebonden aandoening maar het komt ook voor dat menen er het gehele jaar last van kunnen hebben. Mensen met hooikoorts hebben vaak ook een vorm van voedselallergie of een intolerantie. Dit komt, omdat de stoffen die de allergische reacties veroorzaken bij pollen zeer sterk overeenkomen met bepaalde eiwitten ( bijvoorbeeld gluten) in voeding. Het lichaam heeft dan veel moeite om deze van elkaar te onderscheiden. In zulke gevallen spreek je van een KRUISALLERGIE.
De benaming “ hooikoorts” is een beetje verwarrend, omdat de aandoening niets met hooi te maken heeft en er vrijwel nooit echt sprake is van koorts.

Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam erg heftig zodra de slijmvliezen met het stuifmeel in aanraking komen. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren. Het is niet bekend waarom sommige mensen allergisch zijn voor stuifmeel en anderen niet. In sommige families komt hooikoorts meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten ontstaan pas in de loop der jaren. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af. Hoe lang dat duurt, is niet te voorspellen. De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar (februari-maart) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar (mei-juni) last krijgen. Sommige mensen hebben het hele seizoen last van hooikoorts, anderen af en toe een dagje. Het stuifmeel verspreidt zich in de lucht, vooral op zonnige, winderige dagen. De hooikoorts kan dan erger worden. Activiteiten buitenshuis, zoals wandelen, fietsen en kamperen, kunnen dan veel klachten geven.

In de lente ontwaakt de natuur en beginnen bomen, grassen en planten stuifmeel (pollen) te produceren voor bevruchting. De wind vervoert dit stuifmeel door de lucht. Als je bijvoorbeeld even een wandeling maakt, komen de slijmvliezen van je ogen, neus, mond en longen in contact met dit stuifmeel. Hierdoor kunnen hooikoortsklachten ontstaan zoals gezwollen, tranende en jeukende oogleden met rood oogwit, een brandend en jeukend gevoel aan je neus, een loopneus of verstopte neus en volle holtes. Maar ook kunnen deze klachten zicht uiten in zwellingen van de huid met jeukende rode bulten, kortademigheid, een piepende ademhaling en een droge hoest. n Nederland kan er van januari tot oktober stuifmeel in de lucht zijn, maar mensen met hooikoortsklachten hebben vaak het meest last in de maanden mei tot en met augustus. Klachten kunnen verergeren bij een hogere stuifmeelconcentratie in de lucht. Hoe warmer het is, hoe hoger de concentratie aan stuifmeel in de lucht. ’s Avonds is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht het hoogst in vergelijking met overdag.

PLANTEN/BOMEN BLOEIPERIODE

Voor mensen met hooikoorts zijn bloeiperiodes van planten en bomen ontzettend belangrijk. Mensen zonder klachten kunnen genieten van een ontwakende natuur in de lente, maar voor hooikoorts-patiënten begint dan de ellendige periode. Er zijn vele internetsites die de bloeiperiodes weergeven, en de laatste actuele informatie weergeven voor hooikoorts-patiënten. Hieronder vind je een kort overzicht met de meest voorkomende planten en bomen en hun bloeiperiodes:
• Hazelaar: eind december – februari
• Els: januari – maart
• Berk: maart – mei
• Beuk: april – mei
• Eik: april – mei
• Grassen: april – september
• Bijvoet: augustus
• Ambrosia: september – oktober

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN?

Hooikoorts kan zich in vele vormen uiten. Je kunt er weinig last van hebben, maar ook vreselijk veel last, zodanig, dat het je hele leven plat gooit. De meest voorkomende verschijnselen zijn:
– een jeukende neus, waardoor je erg veel moet niesen, vele lang aanhoudende niesbuien
– een verstopte of een loopneus
– jeukende, branderige, tranende ogen
– droge keel, hoesten, branderig gevoel in de keel, kriebelhoest
– “ vol” gevoel in het hoofd, hoofdpijn
– vermoeidheid, koortsig gevoel, lusteloosheid
– eczeem/ huiduitslag
– ophoesten van slijm
– kortademigheid
– piepende ademhaling.

VERSCHIJNSELEN BIJ EEN KRUISALLERGIE

Bij een kruisallergie kun je een allergische reactie krijgen na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Klachten als:
– opgezwollen lippen, tong en verhemelte
– tintelingen en irritaties aan mond, gelaat en ogen
– galbulten en andere huiduitslag
– jeukende en tranende ogen
– astma
– niesbuien
– rode vlekken in nek en over gehele lichaam
– maag en darmklachten
– verstopte neus, loopneus
Alle bovengenoemde symptomen hoeven niet direct te leiden naar hooikoorts of een kruisallergie. Vele andere aandoeningen hebben dezelfde symptomen.

DE ROL VAN VOEDING BIJ HOOIKOORTS

Kruisallergieën komen vrij vaak voor. 70% van de voedselallergieën is in verband te brengen met pollen. Omgekeerd heeft 62% van de mensen met een berkenpollenallergie ook een voedselallergie. Er bestaan vele vormen van kruisallergieën. Enkele voorbeelden:
– een allergie voor bijvoet en een allergie voor wortel, venkel, selderij, peterselie, appel, mosterd, kiwi, dille, komijn en anijs
– een berkenallergie en een allergie voor appel, aardappel, wortel, hazelnoot, walnoot, kers, ;peer, selderij, pinda, tomaat, kokosnoot, amandel en framboos
– een graspollenallergie en een allergie voor tomaat, tarwe, aardappel, peulvruchten, pinda en kiwi.
Als je dus hooikoortsklachten hebt, kun je ook reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen komt dit doordat de allergenen uit stoffen die hooikoorts veroorzaken ook in veel voedingsmiddelen zitten. Als je deze voedingsmiddelen eet, kunnen de hooikoortsklachten ontstaan en verergeren. Als je deze voedingsmiddelen verhit, kun je ervoor zorgen dat de allergenen in fruit en groenten  kapot gaan waardoor je minder of niet  reageert op die voedingsmiddelen. Een voorbeeld: iemand die allergisch reageert op het eten van een appel, hoeft geen klachten te krijgen bij het eten van appelmoes. En gekookte aardappelen geven geen reactie op de huid en slijmvliezen, maar rondspattend sap bij het schillen van de aardappelen kan wel klachten geven.
ls je last hebt van hooikoortsklachten, kun je reageren op biogene aminen. Dit zijn stoffen die in het lichaam gemaakt worden vanuit aminozuren. Histamine, tryptamine, cadaverine, putrescine, spermine en spermidine zijn voorbeelden van biogene aminen. Kruiden en specerijen, noten en zaden, alcohol, koffie, chocola en de nachtschadenfamilie (tomaten, aubergine, paprika, aardappelen en pepers) zijn rijk aan biogene aminen.Reageer je gevoelig op het eten van biogene aminen rijke voedingsmiddelen, dan kan dit komen doordat je (darm)slijmvlies beschadigd is. Of misschien heb je een tekort aan MAO en DAO enzymen die de biogene aminen afbreken. Deze verminderde afbraak kan weer zorgen voor verergerende (hooikoorts)klachten. Ook kan het zo zijn dat je lever moeite heeft met het afvoeren van de biogene aminen. Is je lever uitgeput doordat het belangrijke vitaminen en mineralen tekort komt, dan kan hij zijn taken niet goed uitvoeren. Of de lever kan onderdrukt worden door stress of het gebruiken van medicijnen. Dit kan allemaal resulteren in vervelende (hooikoorts)klachten.
Het lijkt in de eerste instantie dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, maar het kan ook zo zijn dat als je je (darm)slijmvlies voedt en herstelt, je niet meer allergisch reageert. We noemen dit dan een pseudo allergische reactie. Dit is een niet-immunologische reactie op een bepaalde externe stof. Ook kun je de MAO en DAO enzymen activeren en je lever ondersteunen met leverondersteunende voeding en eventueel bepaalde suppletie om je systeem sterker en gezonder te maken om op die manier hooikoortsklachten tegen te gaan.
IMG_1511

HOOKOORTS AANPAKKEN VIA DE VOEDING

Goed, bij hooikoorts-klachten speelt de biogene amine histamine dus een grote rol. Er zijn geen medicijnen die hooikoortsklachten kunnen bestrijden, maar we kunnen wel antihistaminica gebruiken om de ergste klachten onder controle te krijgen. Een antihistaminicum kan de hooikoorts-aanvallen onderdrukken, maar geeft vervelende bijwerkingen.. Er wordt daarom ook veel gekozen voor vitamine C, een natuurlijk antihistaminicum. Nu kun je denken “ dan eet ik volop voeding die rijk is aan vitamine C”. Maar ook dit heeft haken en ogen omdat vele voedingsmiddelen, bijvoorbeeld citrusfruit, rijk zijn aan biogene aminen en deze de klachten juist weer kunnen verergeren. Het is verstandiger om je goed te laten informeren over goede supplementen vitamine C.
Wat je tevens kunt doen, is tijdelijk alleen voedsel te eten wat arm is aan histamine , bijvoorbeeld appels, blauwe bessen, peren, verse witvis, broccoli, knolselderij, bloemkool, sperziebonen,. asperges, witlof, paksoi, Chinese kool, bieslook, andijvie, peterselie, kiemgroenten, basilicum, zoete aardappelen, pompoen, haver, Quinoa, zilvervliesrijst, gierst, en snijbonen.
Qua drank kun je het beste groene thee drinken, water, en water met druppels stevia. Let erop, dat je geen suikerhoudende dranken drinkt, en geen dranken waar vanille in zit. Pas ook op met koolzuurhoudende dranken.

WAT KUN JE HET BESTE ( TIJDELIJK) MIJDEN?

Als je last hebt van hooikoorts-klachten, kun je het beste tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen mijden. Deze voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren:
– chocolade ( helaas!!!!)
– kruiden en specerijen
– dropt
– noten
– snoep, koek, taart, gebak en andere suikerrijke producten
– suiker
– alcohol
– verzadigde vetten/ transvetzuren
– diverse sojaproducten ( in supermarkt verkrijgbaar zoals sojamelk, sojasaus)
Uiteraard geeft niets enige garantie. Hooikoorts uit zich zeer divers. Maar het is absoluut de moeite waard om je voeding aan te passen. Zeker als dit je een fijnere lente geeft!
IMG_3515

Feiten en fabels over hooikoorts

Over hooikoorts valt veel te zeggen. Eb daarom zijn er naast veel feiten, ook veel fabels. Allergoloog Hanneke Oude Elberink van het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt dagelijks geconfronteerd met feiten en fabels.. Zij bevestigt en ontkracht een aantal feiten en fabels :

1) HOOIKOORTS KUN JE OOK OP LATERE LEEFTIJD KRIJGEN

FEIT.  Volgens Hanneke kan hooikoorts zich ook op latere leeftijd ontwikkelen, Meestal ontwikkelt hooikoorts zich tussen het tiende en dertigste levensjaar, maar het kan ook later ontstaan. Zolang we worden blootgesteld aan allergenen, kan iedereen uiteindelijk allergisch worden. Dit heeft vooral ook met aanleg te maken. Het is sterk afhankelijk van hoe de huid en slijmvliezen je beschermen tegen allergieën, en het is tevens afhankelijk van het immuunsysteem, Sommige lichamen herkennen sommige stoffen als vreemd. Ze zijn zogezegd extra alert op indringers en reageren heftiger, terwijl het afweersysteem van een ander deze ” indringers” totaal negeren. 

 

2) STEEDS MEER MENSEN HEBBEN LAST VAN HOOIKOORTS

FEIT. Naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders hooikoortsklachten. Dit aantal neemt alleen maar toe. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar speculaties zijn er wel. Volgens Hanneke bestaat de mogelijkheid dat we sneller op allergenen reageren omdat ons lichaam tegenwoordig veel minder aan insecten worden blootgesteld. Collega Juglen Zwaan maakte hier onlangs nog een prachtig filmpje over  Daarnaast zitten we vaker binnen, waardoor er vaker sprake is van een tekort aan vitamine D  Vitamine D heeft een onderdrukkend effect op het ontstaan van allergische ontstekingen. Maar ook ons voedingspatroon is sterk veranderd, waardoor ons lichaam eerder allergisch reageert. We krijgen meer suikers en transvetzuren binnen en nog maar weinig voedingsvezels en antioxidanten als vitamine C en E. Dit kan zeker een verband hebben met een minder sterk afweersysteem . Hanneke vermoedt tevens dat de klimaatverandering een flinke vinger in de pap heeft. Sommige bomen bloeien al in December en zodra het weer omslaat ( Lente) zien we een boost aan pollen in de lucht. 

 

3) WE KUNNEN HOOIKOORTS VOORKOMEN

FABEL.  Helaas, maar hooikoorts valt niet te voorkomen. We kunnen het allemaal krijgen. Het goede nieuws is wel, dat we de klachten goed kunnen behandelen. Afhankelijk van de symptonen. Blijven de klachten beperkt tot prikkende en tranende ogen en niezen, dan zijn tabletten vaak voldoende om verlichting te geven. Bij ergere klachten worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven. Dit zijn ” pufjes” voor de longen en neus. Veel gebruikte ” pufjes” zijn FLUTICASON en  MOMETASON. De medicijnen bestrijden klachten, maar kunnen ze niet voorkomen. Als je tijdig start met de medicatie en het regelmatig gebruikt kunnen ze wel prventief werken.Er is nog een optie : immunotherapie.In deze therapie worden allergenen in steeds hogere concentraties toegediend met als doel de weerstand op te bouwen. Deze therapie is echter alleen bedoeld voor mensen die echt heel veel medicaties slikken en daar graag vanaf willen. De behandeling duurt lang, zo’n drie tot wel vier jaar, en dus moet je wel een ” lange adem” hebben om dit vol te kunnen houden.Het effect houdt echter lang aan , soms zelfs voor de rest van je leven.

 

4) NA EEN REGENBUI WORDEN DE KLACHTEN MINDER

FEIT. Niets werkt zo verfrissend als een fikse regenbui na een snikhete dag. Voor hooikoorts-patiënten is dat zelfs dubbel feest. Het reinigt de lucht. Het stuifmeel wordt uit de lucht gespoeld. Na een regenbui kunnen hooikoorts-patiënten veiliger naar buiten. S’morgens zit er overigens minder stuifmeel in de lucht. Als je dan een zonnebril opzet, kan dit tranende en jeukende ogen voorkomen. Een doekje voor de neus houden geeft ook verlichting, maar veel mensen vinden dat uiteraard een beetje raar om mee rond te lopen. Bij warm en vochtig weer gaat stuifmeel enorm klitten. Ga dan niet in de tuin werken, of het gras maaien, want dan adem je druppels met heel veel stuifmeel in één keer naar binnen. Dit kan zelfs leiden tot een astma aanval. Er bestaat een verband tussen hooikoorts en allergische astma. Beiden betreft het een luchtweg-allergie veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel. Tachtig procent van de menen met allergische astma heeft ook last van allergische neusklachten zoals hooikoorts. Hooikoorts-patiënten lopen meer risico om astma of andere allergie-klachten te ontwikkelen. 

 

5) HOOIKOORTS KOMT ALLEEN VOOR IN DE LENTE EN DE ZOMER

FABEL. Nog steeds wordt gedacht, dat de hooikoorts stijgt in de lente en in de zomer, maar dit is volgens Hanneke een hardnekkige fabel. Hooikoorts wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel, zoals pollen die in de lucht zweven. Vanaf Mei tot Augustus ligt er inderdaad een piek in hooikoorts gevallen, de grassen gaan dan volop bloeien en die zijn het meest allergeen. Toch zegt dit niet dat buiten de lente en zomermaanden er geen kans is om hooikoorts te ontwikkelen. Bomen bloeien bijvoorbeeld door de klimaatveranderingen ook in December, en zeer vroeg in het voorjaar.De els bloeit bijvoorbeeld al vanaf December tot eind Maart. in Maart en April begint de berk ook al te bloeien. Diverse grassoorten bloeien tot laat September.Als je pech hebt, kun je zo’n tien maanden in het jaar last hebben van hooikoorts. 

 

6) HOOIKOORTS-PATIËNTEN HEBBEN OOK VAAK LAST VAN VOEDSELALLERGIEËN

FEIT. Eerder in dit artikel kon je het belang van voeding al lezen, en ook Hanneke stemt hiermee in. Stuifmeel bestaat uit eiwitten, waaronder Bet-VI. Dit is tevens het eiwit die we erg veel tegenkomen in veel producten die aan bomen groeien, zoals appels, peren en noten. Neem de hazelnootboom als voorbeeld. Als het bloempje van deze boom wordt bevrucht, krijg je een hazelnoot. Hierin zit hetzelfde eiwit als in stuifmeel.Ons lichaam maakt hierin geen onderscheid ( eiwit van de boom in de lucht of in de noot). Je kunt dus ook op noten , appels en peren allergisch reageren. We noemen dit een KRUIS-ALLERGIE. Het komt voornamelijk voor bij bomen die vruchten met een pit geven zoals abrikozen, en kersen en bij noten als hazelnoten en amandelen. Heb je last van een graspollen-allergie, dan kun je ook allergisch reageren op komkommer , wortels en/ of pinda’s. 

 

7) WAS JE VROEGER ALLERGISCH? DAN KOMT DAT OP LATERE LEEFTIJD WEER TERUG!

FABEL.  Dit wordt nogal eens beweerd, maar volgens Hanneke kunnen we dit naar het land der fabelen verwijzen. Hierover is niets bekend in de literatuur. Mensen zijn het gevoeligste voor hooikoorts tussen 15 en 25 jaar. Maar er is een veel belangrijkere groep die al eerder hooikoorts heeft: de kleinere kinderen. Dit komt vaker voor dan vroeger. Al deze kinderen hebben eeen drie x zo hoog risico op astma . Hooikoortsklachten blijven vaak jarenlang bestaan. Wat wel zo is, is dat je het ene jaar er minder last van kunt hebben dan het andere. Het weer heeft daar erg vee invloed op. 

( Met dank aan allergoloog Hanneke Oude Elberink)

 

IMG_2184-1200x800

Werken bijenpollen tegen hooikoorts?

Internet staat vol met oplossingen en remedies tegen hooikoorts. Een middel wat we erg veel tegenkomen in tal van artikelen zijn bijenpollen. Ik heb daar een uitgebreid artikel over geschreven, KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN.   Wat is de theorie achter bijenpollen?

Veel  hooikoortsklachten ontstaan doordat het immuunsysteem teveel histamine vrij maakt. Quercetine is een stofje dat werkt als een natuurlijk histamineremmer en in bijenpollen zit veel quercetine. Overigens zit quercetine ook in rode en paarse groenten en fruitsoorten. Zet deze ook lekker veel op het menu.  Over het algemeen versterken bijenpollen het immuunsysteem enorm. Ze bevatten eiwitten, de goede vetten, vitamine B, C, D, E, bèta-caroteen, calcium, magnesium, selenium, nucleïnezuren, lecithine en cysteïne.

Wat zegt de wetenschap? Die zijn er ook erg positief over. Diverse studies toonden dat bijenpollen een zeer gunstig effect hebben op diverse hooikoortsklachten, en dit al binnen enkele minuten verbetering kan tonen. Toch zijn er nog meer studies nodig, om de exacte werking vast te kunnen stellen. Veel mensen zweren bij bijenpollen zodra de hooikoorts-klachten zich weer openbaren. Ik heb op internet veel positieve verhalen / ervaringen gelezen. Het is dus zeker de moeite waard, om het eens te gaan uitproberen. In mijn artikel kun je lezen hoe de bijenpollen het beste te gebruiken.

17 Reacties op “Hooikoorts en voeding….hoe voeding je klachten kan verminderen!

 1. Dank je wel Monique voor dit overzichtelijke en informatieve artikel. Zelf heb ik last van bep. voedsel- en medicijn allergieën en hooikoorts en heb nooit deze link gelegd. Ook niet door de allergoloog! Dus je artikel is voor mij een kadootje. Hartelijke groeten, Trudy

  • Super artikel! Helder, goed onderbouwd en duidelijk omschreven waarom hooikoorts ook tot een voedselallergie kan leiden (bij mij al 40 jaar een ernstige allergie voor fruit en groente van NL bodem & noten). Met alle informatie en ervaringen kan ik na al die jaren uitstekend met alles uit de voeten. Echter voor derden is die onderbouwing vaak niet concreet genoeg, soms voor hen een beetje bijzonder. Nieuwe voedingsmiddelen of iets nieuws uit andere werelddelen zijn altijd weer een verrassing: lukt het of niet? In dit kader: Weet iemand of quinoa ook aan deze materie kan worden gekoppeld?

 2. Geweldig stuk om te lezen, ben allergisch voor grassen, pinda’s en chocolade… Heeft u misschien tips om het darmslijmvlies te voeden?

 3. Bedankt voor dit heldere artikel! Ik heb zelf ook ontzettend last van allergieën en hooikoorts.
  Door het o.a. nemen van probiotica in de ochtend zijn mijn klachten bijna verdwenen. Ook let ik op mijn voeding en slik ik supplementen.

  • Hoi Katja,
   Ik ben benieuwd naar welke probiotica en supplementen jr neemt.

 4. Allergie hoe doe je dat. Wanneer is het bij jouw ontstaan? Wat gebeurt er met jij wanneer je allergie krijgt. Wat geloof jij over jezelf in combinatie met jouw allergie Is dat herkenbaar van vroeger? Wat levert het op dat jij allergie hebt? Wat is daar belangrijk aan. Wanneer je deze vraag een paar keer aan jezelf stelt op het antwoord op de vraag komt er een positieve intentie. En met deze positieve intentie had je dat toen nodig op het moment dat je voor het eerst allergie kreeg? Bijvoorbeeld ontspanning, zekerheid, geduld, respect, vrijheid, daadkracht, Own jouw probleem dat jij doet. Wat was je niet aan het doen voordat je het probleem voelde op dat moment? Wat loop jij warm voor. Waar houd je van. Hoe zou jij echt kunnen genieten van het leven als alles mogelijk is. Wat voor soort situatie zou jij willen.

 5. Goed artikel Monique. Super!!
  Ik behandel in mijn praktijk nogal wat mensen met hooikoortsklachten d.m.v. Medical Taping. Goedkoop, snel en effectief. Maar dit is natuurlijk alleen gevolgbestrijding. Mijn klanten zijn er blij mee: het helpt ze door de lastigste periode heen!
  Ik heb op mijn Facebook-pagina jouw artikel gedeeld. Hopelijk hebben mijn volgers wat aan jouw informatie! Namens hen alvast bedankt.

 6. Hartelijk bedankt voor de informatie Monique!

  Door het lezen van het artikel snap ik nu ook waarom mijn lever minder functioneert.
  In de Achterhoek waar ik woon aan een rondweg en buitengebied, ontkom ik niet aan de klachten die beschreven worden helaas, maar smorgens begin ik al met een doosje blauwe bessen met een beetje kefir, frambozen en wat aardbeien uit de tuin en bemerk dat de koortsaanvallen wegblijven.
  Ik ga het artikel ampel lezen en hoop dat de klachten die ik heb nog meer zullen verminderen.
  De antihistamine pillen van de huisarts gebruik ik niet na het lezen van de bijsluiter, omdat dit nog meer bijwerkingen geeft dan de kwaal.

 7. Heb zelf pas op latere leeftijd, na een zeer stressvolle periode, hooikoorts gekregen. Het stond me tegen om hier medicatie voor te nemen, want dat pakte de oorzaak niet aan, onderdrukte alleen de symptomen. In samenwerking met een orthomoleculair therapeut hebben we gewerkt aan een “lekkende darm” en met behulp van probiotica e.d. de darmwand te herstellen wat binnen 2 weken als resultaat gaf dat ik helemaal geen last meer heb van hooikoorts. Inmiddels 3 jaar klachtenvrij….

 8. Even wat slimme praktijk tips;
  Als iemand met die allergie of astma komt.. stofzuig dan de dag ervoor en Niet vlak ervoor.ivm het dan rondzwevende stof dat er dan bij stofzuiger vrijkomt.

  Oog gel werkt beter dan oog druppels.

  Beetje vaseline in de neus opening ” vangt” stofjes.
  Voor ze binnen komen wel regelmatig verversen aub.

 9. Wat kan ik nog wel eten?

  Ik heb hooikoorts en ben allergisch voor: Appel, amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten, macademianoten, aardbeien, peer, wortel, druiven, granaatappel, abrikoos, perzik, nectarine, gluten.

  Ik eet ook veganistisch en dus veel sojaproducten, maar daar zit veel hystamine in lees ik nu.. wat blijft er nog over om te eten?

  Ik ben ook fanatieke sporter, dus heb wel mijn eiwitten nodig & eet dus veel tempeh, tofu & erwten eiwit shakes.

 10. ohhhh  … vandaar misschien mijn reaktie op het amandelspijs in het paasbrood vanmorgen?? Ik reageer denk ik erg op de berkenpollen … en ik lees hierin dat er een kruisallergie kan zijn met amandelen … Monique van der Vloed ….. ??? Ik begon daarna opeens te “piepen”, hoesten en benauwderig op mijn borst. Gelukkig trok het na een half uur weer wat weg …

 11. Geachte mevrouw,

  Zelf heb ik het gelukkig niet!
  Maar heb veel kruiden in de tuin, en heb die allemaal in zware alcohol gedaan. En vroeg me als zo iemand nu 4 druppel ’s morgen in de koffie thee doet zou dat de hooikoord kunnen verminderen of zelf stoppen? Er gebeurde even iets wat ik niet wilde

 12. heb zelf heftige formaldehyde (zit in heel veel) en histamine allergie/overgevoeligheid/klachten
  en bij mij werkt hogere dosis vitamine C heel erg goed tegen mijn symptomen bij contact, tegen hooikoortsklachten, en las dat dat bij meer mensen zo is,
  daarom ben ik t gaan uitproberen,
  zoals tegen heftige jeuk (ook in ogen/hoofdhuid) en luchtweg irritatie/pijn,
  dat is voor iedereen ff uitvogelen natuurlijk, ligt aan gevoeligheden en blootstelling
  ik neem nu ca 400 mg , en eerder 1000 of 1500 per dag, en werkt super goed

  heb vernomen dat hoge dosis vitamine C niet schadelijk is,
  als je lichaam minder nodig heeft krijg je er wel diarree van, maar dan gewoon de dosis verlagen tot waar je lichaam op dat monent voldoende en niet teveel aan heeft

 13. Goede blog, heel helpend! Mijn broer heeft ook vaak last van hooikoorts, maar dit verklaart een boel. Blijft ieder jaar weer terug komen.. Vaak zie je toch weer terugkomen dat het op voeding aankomt, in alles.

 14. Hallo Monique hartelijk dank voor dit zeer verhelderende artikel. Ik ben al jaren trouwe en grote fan van je nieuwsbrief. Uit dit artikel begrijp ik dat bijenpollen werken tegen de bestrijding van hooikoorts. Maar toch wil ik nog even aandacht voor het feit dat dit verzamelde stuifmeel voor de bijen hun essentiële voedingsmiddel is. Met ander woorden je neemt het voedsel van de bijen af als je stuifmeel korrels (pollen) gebruikt. Dit vind ik zo erg.
  Tip voor iedereen die met dit zeer vervelende probleem van hooikoorts te maken heeft : Mijn echtgenoot is volledig genezen van zijn echt heel erge hooikoortsaanvallen door het gebruik van gemmotherapie van zwarte bessen vrij te koop in de natuurwinkel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *