Wat is Isomalto-oligosaccharide ( IMO) ? En wat kun je ermee?

WAT IS ISOMALTO-OLIGOSACCHARIDE?

Isomalto-ologosaccharide wordt ook wel afgekort IMO genoemd. Het is een mengsel van koolhydraten met korte ketende spijsverteringsbestendige eigenschappen bieden. IMO komt vaak van nature voor in veel voedingsmiddelen, maar wordt ook commercieel geproduceerd. De basis is zetmeel, wat wordt omgezet door middel van enzymen. Oligo sacchariden bevatten koolhydraten die groter zijn dan de eenvoudige di-of trisachariden , maar weer kleiner zijn dan polysacchariden.
IMO komt van nature voor in veel voedingsmiddelen waardoor we het vrijwel allemaal dagelijks consumeren. Het komt voornamelijk voor in gefermenteerde producten als zuurkool, en sojasaus. Isomaltose, één van de gekoppelde disaccharide componenten van IMO, is bijvoorbeeld ook een natuurlijk bestanddeel van honing.  IMO smaakt zoet, en heeft een zeer hoge dichtvorm, waardoor het zeer makkelijk tot poeder kan worden verwerkt. ( gesproeidroogd)

HOE WORDT IMO GEMAAKT?

Industrieel wordt IMO gemaakt uit zetmeel. Dit zetmeel kan worden gewonnen uit verschillende bronnen, zoals;ls graangewassen als maïs, tarwe en gerst, maar ook uit peulvruchten als linzen, erwten en diverse boon-soorten. Daarnaast kan het worden gewonnen uit aardappelen, rijst en tapioca. Dankzij deze grote verscheidenheid aan bronnen, geeft dit de consument met bepaalde allergieën en intoleranties veel rekbaarheid. Het gebruikte zetmeelsoort wordt eerst omgezet door middel van een vrij simpele enzymatische hydrolyse in een hoge maltosesiroop die di-en tri oligosaccariden bezitten ( ongeveer drie glucose eenheden) In de menselijke darmen zijn deze erg makkelijk verteerbaar. Vervolgens worden deze glycose-bindingen verder omgezet in digestie-resistente glycosideverbindingen.Het klinkt allemaal een beetje vreemd, maar wat er uiteindelijk overblijft uit een multifunctioneel molecuul war zeer veel positieve effecten heeft op o.a de spijsvertering. Er zijn wel wat kanttekeningen. Voor commercieel gebruik wordt het vaak enzymatisch gesynthetiseerd. Er kunnen dan nog suikers aanwezig bijven, zeker als alles niet goed wordt gezuiverd. Dit suikergehalte mag echter nooit hoger zijn dan 5%.

PREBIOTICA

Veel bronnen vertellen, dat IMO prebiotisch werkt. De claim dat het prebiotisch werkt is nogal vaag. Deze claims zijn door het EFSA afgekeurd. Het FDA wijkt weer af wat af van de EFSA door het schrijven ;
“ ..Recommended use or Purpose: low calorie health sweetener and prebiotic to improve overall bowel functions” ( vertaald: aanbevolen gebruik: laag caloretisch, en prebiotisch voor een betere functie” ) Deze aanbeveling is in Europa niet als toetsing aanbevolen, en daardoor ook niet goedgekeurd. 
De hamvraag is uiteraard; is het gezond? Als zoetstof is het niet ongezond, maar ook niet erg supergezond te noemen. Het voedingsmiddel waarin het wordt gebruikt heeft ook een zeer grote invloed. De ADI ( aanbevolen dagelijkse inname) is vastgesteld op 30 gram/per dag. De consumptie moet dus niet worden overdreven. Kom je deze IMO ergens tegen in een ingrediënten tabel, let dan ook goed op andere toevoegingen. Wees ook bewust, dat door toevoeging van IMO een product niet gezonder wordt. Verder is het een prima vervanger voor suiker. Net als alle andere zoetmiddelen: met mate gebruiken. 
Commercieel gezien wordt IMO het meest vervaardigd in Japan en China. Het grootste deel hiervan wordt lokaal gebruikt, IMO wordt op de markt gebracht onder verschillende handelsnamen waaronder IMO-900 en IMO- 800. Een merknaam die groots in IMO verhandelt is VitaFiber. Dit is een Amerikaanse producent, die inmiddels wereldwijd levert. 

WAARIN KUNNEN WE IMO VINDEN?

IMO wordt voornamelijk gebruikt ter vervanging voor suiker ( zoetstof) . Het is hittebestendig, waardoor je er ook goed mee kunt koken en bakken. Het is zeer rijk aan vezels, waardoor het ook vaak als vezelsupplement of als onderdeel van een vezelrijk product wordt gebruikt. Het heeft ongeveer 60% zoetkracht van honing of suikerstroop. Het is dus geen 1:1 vervanging voor bijvoorbeeld honing of suiker. IMO bevat amper koolhydraten, heeft een zeer lage GI-index, en is tandvriendelijk. Als de IMO is gemaakt met glutenvrije graansoorten als maïs, is het tevens glutenvrij. IMO wordt steeds vaker gebruikt als zoetmiddel in tal van producten als koekjes en snoep. Let goed op de toevoegingen. IMO wordt meestal gebruikt om stroop en siroop-vervangers mee te maken. De meesten bevatten echter toevoegingen als melasse, kunstmatige zoetstoffen of gewoon suiker. IMO is ook veelvuldig in poedervorm verkrijgbaar. De meesten hebben een IMO-gehalte van ongeveer 50-60 %. 

VEILIG GEBRUIK

Net als polyolen kan een overmatig gebruik klachten opleveren. Wordt er meer per dag gebruikt dan de ADI van 30 gram per 24 uur, dan kan dit klachten opleveren als een opgeblazen gevoel, winderigheid, diaree, rommelende darmen en een zeurende pijn in de maag/ darmstreek. Gebruik dan ook nooit meer dan 30 gram per dag
 

Coconut crumble

Met IMO kun je ontzettend veel lekkers maken. Het geeft iets zoetheid, binding en een mooie structuur. Dit biedt zeker op gebied van desserts veel mogelijkheden. Deze coconut crumble doet het zeer tijdens de feestdagen erg goed! Maar uiteraard ook op ieder ander moment. Dit recept is geschikt voor drie desserts.

Wat heb je nodig :

  • en flesje SYRUP GOLD van greensweet ( KLIK HIER om te bestellen )
  • 200 ml biologische kokosmelk
  • 175 gram kokosrasp
  • 250 gram havermout
  • een appel, gewassen en in de schil, in zeer kleine stukjes gesneden of geraspt
  • ceylon kaneelpoeder
  • geschaafde amandelen
  • cacaonibs
  • greensweet Icing poedersuiker ( KLIK HIER om te bestellen )

 

ZO MAAK JE HET :

  1. Roer de havermout. appelstukjes en kokosrasp door de kokosmelk en voeg daaraan een paar flinke scheuten SYRUP GOLD. Doe dit een beetje op gevoel en op smaak.
  2. Gooi dit in een koekenpan, en bak onder voortdurend bewegen / husselen alles mooi goudbruin. strooi er wat kaneel over, en roer opnieuw door
  3. Verdeel over drie schalen. Garneer met de geschaafde amandelen, cacaonibs en poedersuiker.
 

Een reactie op “Wat is Isomalto-oligosaccharide ( IMO) ? En wat kun je ermee?

  1. Wat fijn dat ik eindelijk wat meer uitleg over IMO in het Nederlands vind! Ik zie het op bijna alle etiketten van (vegan) eiwit-repen staan en probeer al dagen te achterhalen wat het nou precies is. Dankjewel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *