Wat is ” sole” en waar is het goed voor?

Zodra de temperaturen boven de 25 graden komen, zet ik mijn potje sole alweer klaar. Dit vult zeer snel mijn mineralen tekorten weer aan die ik sneller verlies door transpireren en sporten. Het is inmiddels best een populair drankje geworden, maar toch weten heel veel mensen niet wat het nu precies is. Daarom dit verhelderende artikel en uiteraard hoe je zelf sole kunt maken!

SAM_1557

WAT IS KELTISCH ZEEZOUT? 

Kort door de bocht is sole een mineraalrijke drank wat bestaat uit zuiver keltisch zeezout en water. Waarom wordt er specifiek keltisch zeezout gebruikt n bijvoorbeeld geen zeezout of gewoon zout? Om te beginnen is keltisch zeezout het meest natrium-arme zout ter wereld. Het bevat circa 72 tot 84 mineralen en spoorelementen zoals magnesium ( mineraal complex)  Keltisch zeezout komt uit de Guërandestreek, in Baretage, Frankrijk. Er zijn twee verschillende vormen verkrijgbaar:

  • Als ‘sel gris’ (grijs zout), ook wel ‘gros sel marin’ (grof zeezout) genoemd
  • Als wit tafelzout, ‘fleur de sel’ (bloem van het zout) genoemd

Beide vormen zijn rijk aan mineralen en spoorelementen, wat een bijzonder volle en complexe smaak geeft, dat behalve zout- ook zoet- en bittertinten bevat. Van alle zouten heeft Keltisch zout, zoals je eerder hebt kunnen lezen, het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Het ruim tweeduizend jaar oude Keltische zoutwinningsproces is hiervoor verantwoordelijk. Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Keltische zeezout met een natriumchloride gehalte van ca 90 procent is een van het meest natriumarme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineraleninhoud van het zout alleen maar ten goede! De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien tonen tests aan dat het zout 100 procent vervuilingsvrij is door deze aloude zuiveringsmethode. Keltisch zeezout bevat veel mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn. Keltisch zeezout wordt tevens op een geheel andere manier gewonnen dan commerciële zout. Zeezout dat commercieel wordt gewonnen, bijvoorbeeld in het Middellandse Zeegebied, verkrijgt men door een bassin vol te laten lopen met zeewater en dit vervolgens af te sluiten. De warmte van de zon doet vervolgens de rest, waardoor het water verdampt en er zoutkristallen overblijven. Vervolgens schept men met bulldozers het zout op, zonder rekening te houden met de bovenste of onderste laag van het zout en zonder dat het zout gecontroleerd wordt op mogelijke vervuiling. Dit zout wordt vervolgens gewassen, gedroogd en vaak geraffineerd. In Guérande liggen nog steeds de aloude, door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. De Kelten lieten het zeewater binnenkomen via een ingenieus kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin werd geleid. Het gehele proces duurde zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd werd en handmatig opgeschept. Vandaag de dag wordt in Guérande nog op exact dezelfde manier zout gewonnen als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. Het mineraalrijke, zachte en zuivere karakter dankt het pure, ongeraffineerde Keltische zeezout aan dit unieke proces

WAT IS SOLE?

De naam “ sole’ verwijst naar een oud Keltisch woord wat zon betekent. Je komt het woord ook tegen in het Franse woord “ soleil” en ook in het Spaanse woord “ sol”. Het is een drank, of zoutoplossing, die mineraal tekorten zeer goed kan aanvullen. Als je bijvoorbeeld fanatiek sport, of naar de sauna bent geweest, maar ook bij hoge temperaturen in de zomermaanden, kun je erg veel mineralen verliezen door zweten/transpireren. Ook bij hevig bloedverlies ( bijvoorbeeld na een ongeval of menstruatie) kun je risico lopen teveel essentiële mineralen te verliezen. Het is daarom erg belangrijk deze tijdig aan te vullen. Met sole kun je dit prima doen. Er zijn veel mensen die iedere dag een theelepeltje sole door een glas water roeren, maar heb je een goed, gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon, en zijn er geen omstandigheden waarin mineraal-aanvullingen gewenst zijn, dan is dit overbodig en niet aan te raden. We krijgen normaliter voldoende zout binnen via gezonde voeding. Het is al helemaal af te raden, als je niet heel erg gezond eet. Het “ supermarkt” voedsel is “ loaded” met zout. Dit zou alleen maar teveel zoutinname bewerkstelligen. Als je goed gezond eet, ( organisch, zoals veel groente en fruit) dan is sole niet nodig. De opneembaarheid van deze kleine organische mineralen is al zeer hoog. Als je erg veel ( water) drinkt, kun je ook  mineralen uitplassen en kan een glas sole per dag gunstig zijn ter aanvulling, maar ook dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheden. 

Anders gezegd is sole gunstig als:

– je veel en intensief sport beoefent ( gemiddeld 5/6 dagen per week, minimaal twee/drie uur per dag)

– je naar de sauna bent geweest

– er een hittegolf siddert, of als de buitentemperaturen hoger zijn dan 25 graden

– je erg veel drinkt per dag ( meer dan twee/drie liter)

– je erg veel en vaak transpireert

– als je erg veel bloed hebt verloren, of na ziekte ( onder advies van artsen/specialisten)

HOE ZIT HET MET DE HOGE BLOEDDRUK?

Aan het woord zout zit onherroepelijk “ hoge bloeddruk” gekleefd. Nog steeds wordt aangenomen, dat we een hoge bloeddruk krijgen als we teveel zout eten. Dat klopt natuurlijk voor een groot deel, maar we krijgen niet alleen van teveel zout eten een verhoogde bloeddruk. Door te weinig bewegen, overgewicht en veel stress en spanningen is het veel meer risicovol om een hoge bloeddruk te krijgen. Al deze factoren zijn van een grotere invloed op de bloeddruk dan zout. Daar staat echter wel een kanttekening achter. Als je erg veel bewerkte producten eet, krijg je vaak in één keer WEL teveel geraffineerd zout binnen. Daar wordt dan ook in de media voor gewaarschuwd en terecht. We eten nog steeds té weinig groenten. Groenten en ook fruit zijn een grote bron van kalium, de tegenhanger van natrium. De mineralen in Keltisch zeezout zijn 100% natuurlijk, maar anorganisch. Dit houdt in dat het grote moleculen zijn die niet zo heel goed worden opgenomen. Het beste is om mineralen in organische vorm binnen te krijgen. Eén van de manieren om deze binnen te krijgen is door middel van groenten. Het mooiste zou zijn om onze groenten op het land te bemesten met ongeraffineerd Keltisch zeezout en vervolgens deze groenten te eten. Het schijnt namelijk dat groenten die via deze methode zijn gekweekt en stuk groter zijn. In landen als Sri Lanka en de Filipijnen wordt keltisch zeezout bijvoorbeeld ingezet op kokosnoot-plantages. Door de grond te bestrooien met keltisch zeezout verkrijgt een uiteindelijk eindproduct ( kokosolie) meer mineralen. 

Heb je last van een verhoogde bloeddruk, dan is sole af te raden. Je kunt beter proberen om de oorzaak aan te pakken, en veel groente te eten. 

SAM_1555

HOE MAAK JE HET?

Sole wordt ook wel eens het meest simpelste gezonde drankje ter wereld genoemd. Want het bestaat uit water en keltisch zeezout. En het maken is nog eenvoudiger. Deze simpele stappen zijn binnen nog geen 5/10 minuten gefikst:

1) kook water tot een kookpunt, laat goed afkoelen.

2) doe 1/3 keltisch zout in een schoon ( steriel) glazen potje en schenk hierop 2/3 afgekoeld water op.

3) sluit het potje en schud.

4) Zodra het zout wat op de bodem blijft liggen, is het een teken dat het water niet meer zout kan opnemen. 

5) Bewaar sole nooit in zonlicht/volle zon. Bewaar het op een donkere, koele plek, in de deur van de koelkast kan ook. 

HOE GEBRUIK JE HET?

Vul een groot glas met koud water. Schep een theelepeltje sole uit het potje en roer door het water. Gebruik niet méér dan een theelepel sole per dag. En gebruik het met gezond verstand ( zie tekst hierboven) Ga niet lukraak “ aan de sole” omdat je hebt gehoord/gelezen dat het goed en gezond is. Het is niet onschuldig. Gebruik het enkel als het ook daadwerkelijk méérwaarde geeft aan je gezondheid, of het herstel hiervan. 

SAM_1558

KIES ECHT KELTISCH ZEEZOUT

Er zijn inmiddels talloze variante keltisch zeezout verkrijgbaar. Zelfs in supermarkten. Dit betreft vrijwel nooit  echt zuiver keltisch zeezout. Vaak zijn er toevoegingen aan verrijkt, of is het bewerkt.  De enige ECHTE ( wat mij betreft 😉 )  kun je kopen bij dé importeur uit Frankrijk: BREIZH IMPORT. Deze leverancier levert het  puur zout voor het grootste gedeelte in de Benelux. Het wordt bijvoorbeeld ook erg veel verkocht onder een private label in biowinkels en gezondheidswinkels. Alhoewel je soms ook in een supermarkt goed kunt scoren, hebben gezondheidswinkels en biowinkels de beste papieren.   Ga naar de webwinkel, om  zuivere keltische zeezout direct vanuit Bretagne te bestellen.  

NOTIFICATIE: Dit artikel is onafhankelijk geschreven. Er is geen sprake van reclame, vermelding tegen betaling of andere doeleinden. De directe vermeldingen naar websites en bestelpagina’s zijn geplaatst op eigen initiatief zonder dat de leverancier hiervan op de hoogte gesteld is geweest.

8 Reacties op “Wat is ” sole” en waar is het goed voor?

  1. Hi Monique,wat is de reden om sole af te raden bij een hoge bloeddruk?
    Ik gebruik het al jaren juist tegen de iets te hoge bloeddruk.Jaren geleden kreeg ik het advies van een Amerikaanse voedingsdeskundige om dit elke ochtend te nemen. Ben gestopt met de medicatie voor de iets te hoge bloeddruk en heb wel in die tijd heel regelmatig mijn bloeddruk gecontroleerd
    Nu heb ik al heel lang een prima bloeddruk en gebruik nog steeds alleen een glas water met sole op mijn nuchtere maag.

    • Dg Trudian,
      Afhankelijk van wat je eet en drinkt naast sole kun je het inplannen in je voeding. Als de bloeddruk te hoog is, dan is het niet verstandig sole te gebruiken als je daarbij de voeding niet aanpast. Als ienmand met hoge bloeddruk gewoon zout blijft eten bijvoorbeeld en er bovenop nog een glas sole per dag bij drinkt kan dit mogelijk de bloeddruk meer doen stijgen. Het zijn vooral voorzorgmaatregelen. Erg fijn om te lezen dat het jou zo goed helpt! Ik heb er persoonlijk ook erg veel profijt van. Warme groet!

    • dag Nicole!
      de directe link vind je onderaan het artikel! Warme groet!

  2. Ik liep al dagen met barstende hoofdpijn en ietwat verhoogde bloeddruk waarschijnlijk door aanpassingen in mijn voeding…..
    Gisteravond mijn sol gemaakt en gedronken en nu eindelijk weer een helder hoofd! En bloeddruk normaal.

  3. Weer een goed verhaal Monique.
    Na een week Frankrijk met 38 graden voelde ik me slap en moe. Ben sole gaan nemen en voel me nu weer goed.
    Ik heb alleen één kanttekening.
    Volgens mij komt fleur de sel uit de Camarque.

  4. Wij hebben een zuiveringsapparaat in de keuken. Omgekeerde osmose.
    Nu hoorde ik dat het helemaal niet gezond is, omdat alle mineralen eruit zijn!
    Kan ik dat aanvullen met sole en hoeveel per glas?

  5. Ik gebruik keltisch zeezout ook elke dag bij het koken, kan dat wel samen een sole en met koken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *