Kerst brioche

Een brioche is een zacht, zoet wittebrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig, dat het eigenlijk niet echt brood is maar eerder een cake. Het wordt meestal gemaakt in kleinere broodjes aan elkaar gebakken, waardoor het ook wel ” breekbrood” wordt genoemd. Ik heb speciaal voor de feestdagen ( maar eigenlijk ook daarbuiten!) een heerlijke, 100% meukvrije variant bedacht op de brioche. Hert is wat meer neigend naar zoet brood, dan naar zachte cakebrood.

sam_9048

Ter decoratie heb ik gekozen voor vijgen ( gedroogd) Deze bevatten aardig wat suikers, hou daar wel rekening mee. Ze bevatten wel veel minder suikers dan andere gedroogde zuidvruchten, zoals dadels en rozijnen en abrikozen. Wil je meer lezen over vijgen? Klik hier.  Om de leuke kerst decoraties te kunnen maken heb je leuke kerst-koekuitstekers nodig. Deze kun je overal wel kopen, zeker rondom de feestdagen zijn de koek uitstekers overal te koop. Je kunt kiezen wat je wilt: sterretjes, klokjes, kerstboompjes, sneeuwpopjes, kerstmannekes….Het leukste is om verschillende motiefjes te gebruiken ( zie foto) Gebruik liefst biologische gedroogde vijgen. Let ook op eventuele toevoegingen en of ze zijn bewerkt met sulfiet/ conserveermiddelen.

Maal in de keukenmachine circa 10 vijgen tot een dikke kneedbare bal. Rol deze uit tot een dunne plak en steek hieruit leuke vormpjes met de uitstekers.

sam_9044

OK, we gaan aan de slag! Schort omgebonden? GO GO!

Dit heb je nodig:

  • 300 gram rijstemeel
  • 200 gram boekweitmeel
  • 5 gram psyllium
  • drie flinke eetlepels erythritol vanillesuiker *
  • 45 gram stevia greensweet Icing poedersuiker
  • een theelepel anijspoeder
  • een theelepel ceylon kaneelpoeder
  • drie verse eieren
  • 5 gram droge gist
  • het merg uit een verse vanillepeul of een theelepel vanille bourbon
  • een theelepel pure vanille extracttwee eetlepels sesamzaad
  • 25 gram zuivere kokosolie
  • 225 ml haver of andere melkvervanging

( * maak zelf vanillesuiker door een open gesneden verse vanille peul in een potje vol met erythritolsuiker te doen. Hoe langer je het laat staan onder af en toe schudden, hoe beter de vanillesuiker! )

sam_9042

Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten, behalve het meel + psyllium, goed door elkaar in een kom. Meng de melen en psyllium samen. Voeg het meel toe aan de massa in de kom en roer goed door, zodat al het meel goed is opgenomen. Bedek de kom met een schone droge doek en zet de kom 60 minuten weg op een warme plek ( bijvoorbeeld achter de tv, de computer, op de oven enz) om te rijzen.

sam_9048

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Draai uit het deeg eerst een middelgrote ball, en leg op de bakplaat in het midden. Draai kleinere balletjes uit het deeg en leg deze rondom de grote bal. Leg op ieder broodje een vijgen decoratie. Kluts een ei los, en besmeer de brioche met het ei. Bak de brioche in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

sam_9046

Eventueel extra bestrooien met stevia Icing poedersuiker! 

 

Een reactie op “Kerst brioche

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *