Kokos boterkoek

We kennen uiteraard de ouderwetse roomboter koeken. Daar heb ik als kind zelfs erg warme herinneringen aan. Mijn wijlen oma, mijn grote voorbeeld in de keuken, kon werkelijk de lekkerste boterkoeken van Nederland maken! Ze had er niet veel voor nodig: wat bloem, suiker, roomboter en eieren. Ik bedacht op haar originele recept een 100% meukvrije variant, die ook voor mensen met een lactose intolerantie geschikt is. Heerlijke traktatie, en zeer snel klaar!

Dit heb je nodig:

  • 135 gram amandelmeel ( je kunt ook boekweitmeel gebruiken)
  • twee eieren
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • twee eetlepels  erythritol suiker
  • een theelepel vanille bourbon
  • negen flinke eetlepels kokosolie/vet, op kamertemperatuur

Om te garneren:

  • Een los geklopte eidooier

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een kleine ( liefst boterkoekvorm, 20 cm) ronde vorm goed in met kokosolie. Doe dit goed, anders blijft de koek na het bakken en afkoelen teveel kleven. Klop de eieren, vanille en suiker tot een romige massa. Voeg de kokosolie/vet toe en klop dit zolang door, tot het volledig is opgelost in de eiermassa. Voeg het meel toe en klop opnieuw stevig door.

IMG_1908

 

Stort de massa uit in de vorm en verdeel. Druk eventueel met licht bevochtigde handen de deegplak netjes aan. Besmeer de koek royaal met de losgeklopte eidooier. Maak met een vork een mooi ruit-motief in de koek, dot hoeft natuurlijk niet. Bak de koek in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, controleer tussentijds. De koek moet mooi goudbruin ( zie foto’s) zijn verkleurd. Laat GOED afkoelen.

IMG_1909

21 Reacties op “Kokos boterkoek

  1. Hoi Monique,

    Ipv stevia wil ik gemalen dadels gaan gebruiken.
    En omdat wij geen vanille mogen wilde ik kaneel/anijs toevoegen.
    Heb jij tips over hoeveelheden of dat ik nog ergens anders op moet letten?
    Alvast bedankt!
    Mvgr Mijke

    • Hai,
      Ik heb geen idee hoe het uitpakt met dadels, omdat ik niet met dadels werk. Ik denk dat je gewoon wat op je gevoel af moet gaan. Kaneel/anijs kan uiteraard altijd! Gebruik een theelepel kaneel en een zeer klein snufje anijs. Succes, ik ben benieuwd!

  2. Hoi Monique,

    Ik kan (helaas) niet tegen kokosolie, kan ik ook daarvoor in de plaats roomboter gebruiken?

    Groetjes Linda

    • Natuurlijk kan dat! Gebruik dan 250 gram roomboter! Succes!

  3. Hallo monique kan ik ipv boekweitmeel ook speltmeel gebruiken? Zo ja in dezelfde hoeveelheid?
    Groet, jolanda

    • Ja hoor, dat kan, en inderdaad dezelfde hoeveelheden. Hou wel rekening met andere smaak noten! Succes!

    • Nee, banaan maakt alles veel te zacht, maar uiteraard kun je het zelf proberen! Succes!

  4. Hoi Monique, ik volg je al een tijdje voor een klant waarvoor ik de social media verzorg. Nu was het tijd om dat ook persoonlijk te doen.
    Vraagje: kan ik i.p.v. de stevia ook kokosbloesemsuiker gebruiken?
    Groetjes, Sonja

    • Hai!
      Alles is mogelijk, maar het zal het recept/structuur veranderen en ook waarschijnlijk de kleur.Succes!

  5. Hoi Monique,

    Kan ik ook amandelmeel en boekweitmeel mixen? Stevia erythrol heb ik niet in huis, met wat kan ik het beste dat vervangen? Ik wil het zo graag vandaag maken.

    Alvast bedankt

    • Je kunt zelf op avontuur gaan, maar ik adviseer altijd om je aan het recept te houden.Het kan tegenvallende resultaten geven als er wat anders wordt gebruikt.Maar je kunt alles met alles wat je wenst vervangen! Succes!

  6. Zo de boterkoek staat in de oven wel met roomboter gemaakt dit keer. Kon mijn kokosolie niet vinden nu wel maar daar het ik niets meer aan hahaha. Zal er niet minder om smaken wel. Ben zo benieuwd ook boterkoekvorm weg dus nu in een vierkant bakblikje worden de stukjes wel dunner dus op elkaar stapelen heerlijk.

    Bedankt weer Monique voor dit recept.
    Knuffel Carla

  7. Zou u ook het recept van de roomboter koeken kunnen geven. Mijn oma bakte deze ook altijd maar ik heb helaas het recept niet meer.
    grtj
    jacky

    • Dat recept kun je terugvinden in mijn basiskookboek. Succes!

  8. Hoi Monique, weer zo’n heerlijke creatie. 🙂 Enkel als de banaan niet werkt, waarmee kan ik de ei vervangen?

    Fijn kook weekend!

    Groeteke, Titsia

  9. Hoi Monique,
    Door intoleranties zijn amandelmeel en boekweitmeel helaas geen optie hier. Zou een mix van rijst- en kokosmeel werken of wordt het dan te droog?
    groetjes, Tanja

    • Ik zou geen kokosmeel gebruiken, maar andere melen kunnen verder prima! Let op, het kan andere resultaten en smaken geven. Succes!

  10. Goed dat je een meukvrije variant wilde maken, maar kunstmatige zoetstoffen vallen voor mij onder meuk. Mss is kokosbloesemsuiker dan beter? Of een hele rijpe banaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *