Kokosolie

Als iets een flinke opmars heeft gemaakt afgelopen drie jaar, is het wel kokosolie. Kokosolie is een vetsoort wat gemaakt wordt van het vruchtvlees van de kokosnoten, die groeien aan de kokospalm. Om kokosolie te verkrijgen wordt het vruchtvlees geperst, en de olie opgevangen. Na de persing wordt de kokosolie in ruwe vorm gefilterd. Als de bewerking hier stopt spreken we van 100% pure “virgin” kokosolie. Er zijn geen verdere bewerkingen aan te pas gekomen. Helaas wordt kokosolie erg vaak verder geraffineerd.

Er zijn hierom diverse kwaliteiten kokosolie. Er zijn globaal gezien twee soorten: rbd kokosolie en virgin.

 • Rbd: rbd staat in het Engels voor refined (geraffineerd) bleeched (gebleekt) en  deodorized (ontgeurd). Dit soort wordt meest gebruikt voor cosmetische doeleinden waar juist een kokossmaak en geur niet zo gewenst zijn.
 • Virgin: Virgin kokosolie wordt veelal niet verder geraffineerd. Dit soort wordt meest gebruikt in de voedingsindustrie. We lezen vrij vaak op diverse potten kokosolie “virgin” of “extra virgin”. Er is echter wat betreft kokosolie geen enkel verschil . Deze terminologie is alleen gangbaar bij olijfolie. Kokosolie is zeer verschillend in vetzuursamenstelling dan olijfolie.

Waar de meeste vetten doorgaans bestaan uit de zogeheten langeketen vetzuren (LCFA) bestaat kokosolie voor zo’n 75% uit MCT, ook wel “medium chain triglycerides” genoemd. Dit bevat middellange keten vetzuren (MCFA) De opname van MCFA gebeurt op geheel andere wijze dan de LCFA. Vetten met LCFA worden in de darm eerst afgebroken tot de basisbestanddelen, waarna het uiteindelijk pas in zogeheten chylomicronen via het lymfestelsel naar de weefsels (o.a. de lever) wordt gebracht. MCFA worden niet in chylomicronen verpakt, maar direct aan de bloedstroom afgegeven via de poortader, en zo vervoerd naar de lever. MCFA wordt hierom vaak omschreven als een vetzuur met een “koolhydraat-karakter” omdat ze net zo snel energie leveren als koolhydraten. Verder levert kokosolie maar liefst 52% laurinezuur.

Kokosolie is een  meest gezonde vetsoort. Het levert naast de vele grote gezonde voordelen ook vele andere voordelen op. Zo kun je (virgin) kokosolie gebruiken voor uiterlijke verzorging. Als tandpasta, deodorant of een heerlijke vette crème voor een droge huid. Kokosolie wordt ook vaak gebruikt als gezicht crème. Het is in de keuken ontzettend veelzijdig inzetbaar. Je kunt er werkelijk ALLES mee: bakken, koken, marineren, braden…. en ook op de boterham smeren als boter. Kokosolie heeft een smeltpunt bij 26 graden. Omdat wij deze temperaturen zelden behalen wordt kokosolie bij ons in vastere vorm (kokosvet) verkocht. In warmere landen wordt kokosolie als olie verkocht en gebruikt. Het resultaat blijft hetzelfde: of het nu vloeibaar is of in vastere vorm. Kokosolie stolt ook weer terug in vaste vorm bij een lage temperatuur.

Welk soort is nu het beste?

De “virgin/extra virgin” en dan 100% biologisch gewonnen is de beste keuze. Deze heeft weinig bewerking gehad, en bevat de grootste gezondheidsvoordelen. Er bestaan ook ontgeurde varianten voor de voedingsindustrie, speciaal voor de mensen die wel graag van de gezondheidsvoordelen van kokosolie willen profiteren, maar niet van de kokossmaak/geur houden. Deze varianten zijn altijd meer bewerkt en daardoor minder voedzaam. Zeer belangrijk: kies het juiste merk. Net als bij veel andere “hypes” is er ook een wildgroei ontstaan op kokosolie en komen diverse fabrikanten op de markt met goedkope varianten. Deze soorten zijn echter altijd bewerkt. Ook bij kokosolie geldt: hoe duurder, hoe puurder. Potten kokosolie die onder de 10 euro moeten opbrengen, zijn vrijwel altijd bewerkt.

SAM_1864-1200x800

 

DE BESTE KEUZE: de rolls royce

Om alles een beetje duidelijker en overzichtelijker te maken, heb ik kokosoliën verdeeld onder drie categorieën. De beste keuze noem ik de ” rolls royce” onder kokosoliën. Een merk die daar met pot en deksel bovenuit steekt is Royal Green. Het is een zeer hoog kwalitatief merk, die een garantie geeft op zuivere biologische kokosnoten en een meest mogelijke natuurlijke vervaardiging. Zij staan ook voor wat zij verkopen. Lees meer door hier te klikken 

SAM_7318

Een andere zuivere variant is de kokosolie van DE WITTE PAREL. Dit wordt geproduceerd in Sri Lanka in een zeer kleine setting en onder de ISO norm. Meer informatie: klik hier. 

Er zijn naast deze hoge kwaliteit kokosoliën nog andere varianten die er dichtbij in de buurt komen. Belangrijke kenmerken voor een kokosolie van ” rolls royce” kwaliteit:

– 100% biologisch

– Extra vierge ( koud geperst)

– onbewerkt ( dus niet ontgeurd)

– ongeraffineerd

– in glazen pot

– 100% traceerbaar

– gecontroleerd op de kenmerken  (voor kenmerken herkennen, klik hier)

Een smaak blijft ook een zeer belangrijke factor in het kiezen van een kokosolie. Een volle, romige, rijke ( kokos) smaak krijg je, als je kiest voor een rolls royce variant. Op een pot moet ook een 100% volledige garantie worden gegeven dat de kokosnoten van biologische afkomst zijn. Biologische kokosolie is al-tijd duurder in aanschaf. Simpelweg omdat er ook veel meer arbeid bij komt kijken. Echter is tegenwoordig niet meer echt af te gaan op een prijs: vanwege de hype rondom kokosolie durven fabrikanten en winkeliers flink hun prijs te vragen, terwijl het het product zelf nauwelijks waard is. Ik heb al zelf eens mogen aanschouwen dat er in een winkel voor een pot afval ( copra) kokosolie 7 euro werd gevraagd. Dit is echt van de zotte. Let dus ook goed op die garantie. Deze garantie vind je namelijk ook vrijwel alleen op potten met een rolls royce kwaliteit.

DE GULDEN MIDDENWEG

Eigenlijk zijn alle varianten in deze categorie meest gangbaar. Ze zijn ” redelijk” aan de prijs zodat het voor meer mensen wat toegankelijker is betreft hun beurs. En ook zijn deze soorten echt meer dan prima. De prijzen voor een ( liefst glazen) pot schommelt tussen de 7-10 euro. Daarvoor krijg je een goede kwaliteit, of tenminste, mag je dit verwachten. Belangrijke kenmerken:

– geen enkele andere toevoegingen ( dus 100% puur)

– niet bewerkt ( niet geraffineerd)

– koud geperst ( extra vierge) of ook wel ” RAW”

– niet ontgeurd ( voor het meest haalbare aan voedingswaarde)

– liefst in glazen pot,maar bekers/emmers zijn ook van goede kwaliteit

In deze categorie vallen ook de ontgeurde, betere kwaliteit-kokosoliën. Kies je graag voor een kokosolie zonder sterk aanwezige kokossmaak/geur, maar wil je wel nog graag profiteren van de gezonde voordelen, dan is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je mechanisch vervaardigde ontgeurde kokosolie kiest.

Hoe zit dat precies?

Om kokosolie te ontgeuren zijn er bewerkingen nodig. Hier ontkom je niet aan. Er zijn verschillende manieren waarop dit wordt gedaan, maar meest gebruikte methoden zijn de chemische, met oplosmiddelen, en de mechanische,waarbij stoom wordt gebruikt.

De ontgeuring via waterdamp is minst schadelijk en meest natuurlijk gebleven. En behoudt het zo ook de meeste voedingwaarden. Echter: bij ontgeuring, in welke vorm dan ook, gaat er altijd wat aan voedingswaarde verloren. Er worden stoffen gehaald uit het product die naast geur ook nutritionele waarden hebben en ook wordt er hete stoom gebruikt. Dit heeft altijd een nadelig effect. Maar met een mechanische methode is het verlies minimaal.

Het wordt een minder gezond verhaal als een product via oplosmiddelen wordt ontgeurd. Een veel gebruikt oplosmiddel die wordt toegepast is hexaan. Naast dat dit proces allerminst natuurlijk te noemen is zijn er ook kleine risico’s dat er resten kunnen achterblijven in de kokosolie. Dan gebruik je kokosolie toch een stuk minder fijn. Verzeker jezelf vooral van een mechanische ontgeuring als je voor een ontgeurde variant kiest.

De meest ongezondste manier van ontgeuren gebeurt ook met de copra methode, waarover je in een eerder artikel alles hebt kunnen lezen. Omdat alles via raffinage wordt vervaardigd zal het sowieso al zijn geur en smaak volledig verliezen.

AFVAL-KOKOSOLIE

Toko’s lachen zich op dit moment rot: ze verkopen potten kokosolie als zoete bara’s over hun toonbankjes. In hun landen van afkomst is kokosolie eigenlijk al jaren zeer gewoon. In deze landen verkopen ze kokosolie dan ook vloeibaar en ook veel in plastic/glazen flessen, net als bijvoorbeeld olijfolie. Omdat het in deze vaak sub-tropische landen altijd wel boven de 23 graden is, komt de kokosolie nooit tot een stollingsproces. Mensen bewaren daar kokosolie, als zij deze in hard kokosvet verkiezen,in de koelkast. Er wordt gewoon copra kokosolie gebruikt. Je zult hier en daar in een toko naast de potten kokosolie, die supersnel zijn verhuisd van de stoffige plank ergens onderin naar een ere plaatsje op de toonbank, ook wel kokosolie tegenkomen in flessen. Nu weet je dus waarom: in land van afkomst wordt het vloeibaar verkocht.

Als je je bedenkt hoe goedkoop deze potten worden aangeboden ( de laagste prijs die ik tot nu toe ben tegen gekomen is 2,25 per 500 gram) dan kun je eigenlijk ook wel een beetje verwachten dat je er geen top kwaliteit mee koopt. Bedenk om te beginnen eens aan de arbeid intensiteit .Bij biologische teelt is dit veel intensiever, en kost het ook meer arbeidskrachten die ook betaald moeten worden. Copra kokosnoten behoeven geen pluk of speciale behandeling. Die worden gewoon aan hun lot overgelaten om te schimmelen/fermenteren. Daarna gaan ze naar de fabriek die de rest doet. Daarna zijn de exportkosten nog het grootst, en daar betaal je dan nog eens het meeste voor. Een kind doet de was, er worden amper productiekosten gemaakt en de vraag is erg groot.: één plus één is altijd twee. Mees meer over zo’n variant kokosolie door hier te klikken.

Veel mensen willen toch ook graag ” meedoen” met de hippe trends en dus ook graag aan de kokosolie. En zeker als ze horen en lezen over de geweldige gezondheidsvoordelen. Ze lezen echter alle goede eigenschappen van de twee eerste categorieën. En absoluut NIET van de copra potten. Sterker: het is net zo slecht als een pakje croma. En dan nog een tikkie slechter. Het heeft dus totaal geen enkele zin als je deze potten kokos afval koopt vanwege gezonde voordelen: want die hebben afval-kokosolie niet. Als je je zintuigen ook vooral laat spreken zodra je zo’n pot open klikt, zal dat je meteen ook voldoende zeggen. Het ruikt nergens naar, het ziet spierwit of juist vies troebel, en is compleet smaakloos. En in de zomer zul je er wel met een lepel doorheen kunnen komen, maar bij koudere temperaturen heb je toch een probleem. Toko’s adviseren dan ook om de pot gewoon even onder de hete kraan te houden. Maar of dat nu de oplossing is …

In Nederland rouleren vooral de goedkopere potten van KTC. Deze vond ik onlangs zelfs bij de Jumbo in hun assortiment. Op de potten lees je dat het is gemaakt van 100% pure kokosnoot. Zoals  ik in een eerder artikel al schreef zegt dit verder niets over de vervaardiging. Alles wat dit zegt is dat het is gemaakt van alleen kokosnoten. En dat er dus niets extra’s aan is toegevoegd. HOE het is gemaakt staat daar geheel van buiten.

Zoek je een bakboter en kijk je niet zo op gezondheidsvoordelen, dan is dit wel een geschikte kandidaat. Maar zoek je vooral een kokosolie voor je goede gezondheid dan zijn deze potten geen goed idee.

WAAROM IN GLAZEN POT?

” ….Ik heb kokosolie in een emmer/beker…is dat ook goed?”

Deze vraag kijg ik regelmatig gesteld. In een glazen pot is altijd beter. Het levert een betere kwaliteit op en het geeft ook geen risico met mogelijke losgeraakte coatings aan de binnenzijde van plastic emmers/bekers .Daarnaast kan een plastic verpakking ook snel een raar bijsmaakje geven. Bovendien: een glazen pot is ook nog eens onwijs leuk om als bewaarpot te her-gebruiken!

Nog een voordeel van een glazen pot is dat je ZIET wat je koopt.

IMG_8401

WIT VERSUS SPIERWIT

Ook was er veel vraag over de witheid van kokosolie. Over het algemeen geldt: hoe witter de kokosolie,hoe meer kans op gebleekt. Een goede kwaliteit kokosolie is licht grijs/wit van kleur. Je kunt de kleur soms zelfs een beetje vergelijken met die van keltisch zeezout, al blijft het wel een tintje lichter. Is je ” gulden middenweg” kokosolie nu wat aan de witte kant, maar het geeft op de verpakking de garantie/claim dat het ongeraffineerd is vervaardigd, dan mag je daar ook van kunnen uitgaan. Needless to say: de potten KTC zijn gebleekter dan gebleekt. Zelfs vers gevallen sneeuw is niet witter dan dat spul. Sommige varianten zijn juist wat geliger/troebel van kleur en structuur. Ook deze varianten kunnen we naar de meuk brandstapel door verwijzen.

 

OPGELET! DEZE LIJST STAMT UIT 2014 EN KAN DUS ZIJN VERANDERD. 

ZOVEEL SOORTEN, ZOVEEL MERKEN

Erg veel vragen gingen over welk merk het beste gekozen kon worden. Dit is een zeer lastige vraag om te beantwoorden omdat er inmiddels ontzettend veel soorten en merken bij zijn gekomen en het een oerwoud aan potten, emmers en plastic potten is geworden. Om jullie een beetje op weg te helpen, heb ik hieronder een kleine opsomming gemaakt van meest bekende en gangbare merken.

ROLS ROYCE ( beste keuze)

DE WITTE PAREL kokosolie

Royal green

Omega and more

CocoWonder

Vita Koko ( virgin)

DE MEUK ( af te raden)

KTC ( voornamelijk toko, markten en supermarkten)

Action kokosolie

Paradise Island ( Toko)

Nutco ( toko en supermarkten)

Pride ( toko en supermarkten)

Er zijn van ieder merk/soort vrijwel altijd diverse varianten verkrijgbaar: extra vierge ( virgin) en ontgeurd. De beste merk voor ontgeurde kokosolie is Royal Green. Zij geven 100% garantie op een mechanische ontgeuring van verse jonge kokosnoten.

Kokos oil Bodylab 24 geeft als enige aan op de verpakking dat deze kokosolie mechanisch is ontgeurd

Belangrijke tips bij het aanschaffen van een goede kokosolie voor de gezondheid:

– Kies liefst voor de rolls royce merken/producten. Dit geeft de meeste gezonde voordelen. Er wordt erg veel geschreven over de gezonde voordelen van kokosolie en deze kloppen. Maar, er zit een grote maar aan dit verhaal: er wordt enkel gesproken over deze rolls royce varianten. Het is vreselijk verleidelijk om een lekker goedkoop potje aan te schaffen, maar je doet je gezondheid daar geen goed mee. In veel gevallen juist het tegenovergestelde omdat erg veel goedkope rommel extra is bewerkt en verhit.

– Zoals met heel veel producten het geval is, geldt voor kokosolie ook dat het goedkoop vaak om miskoop gaat. Onthou hier dan ook:

” ..Hoe goedkoper, hoe meer een sloper, hoe duurder, hoe puurder “

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel te vinden. Omdat kokosolie inmiddels vrijwel op iedere hoek verkrijgbaar is geworden is het een onmogelijke opgave om de juiste van de slechte te onderscheiden en komt het vooral aan op je eigen kennis, die je hoop ik na het lezen van mijn twee artikelen hebt verworven om voor jezelf de juiste keuzes te maken.

– Goede kokosolie HOEFT niet altijd stikduur te zijn. Dit is een veel gehoord argument wat ik vaak langs zie komen in mijn groep. Er wordt gesproken over een geldboom in de tuin laten groeien als je goede kokosolie wilt aanschaffen, en het een beetje goed wilt doen, maar dit is onzin. Een goed merk kokosolie is bijvoorbeeld Raw Super Food. Deze vind je gewoon in de supermarkt voor nog geen 7 euro per glazen pot. Dit is een zeer goede kokosolie. Middenweg-kokosoliën zijn niet per defensie zoveel duurder dan de copra-meuk. Ook hier komt het stukje kennis weer van pas om juiste keuzes te kunnen maken.

–  Voor een betere kwaliteit te houden, kun je het beste voor varianten in glazen potten kiezen. Bovendien kunnen plastic verpakkingen weekmakers afgeven. Glazen potten kun je ook her-gebruiken. Nadeel: je betaalt iets meer voor kokosolie in glas. Maar eigenlijk ook weer niet, als je bedenkt dat de pot weer opnieuw in gebruik kan worden genomen.

– Inkopper, maar toch: hoe verleidelijk ook, bij een toko vind je NOOIT gezonde kokosoliën.

Prijs zegt niet ALTIJD alles over de kwaliteit van de kokosoliën. Zeker op dit moment wordt er gigantisch met prijzen gestunt om te kunnen concurreren. Zo kun je in winkel één een pot kokosolie kopen voor 7 euro, terwijl je in winkel twee exact dezelfde pot kunt kopen voor 4/5 euro. Dit is de oorlog wat gaande is onder fabrikanten. Belangrijk is, dat je je goed inleest op het merk zelf en hoe de kwaliteit daarvan bekend staat. Meest belangrijk is de informatie op de verpakkingen. Daar alleen uit kun je je juiste keuzes maken. Vervolgens kun je zowel in winkels als internet afstruinen waar dit merk ( jouw keuze) meest goedkoop wordt aangeboden. Er zijn op internet diverse sites te vinden waar prijsvergelijkingen worden gemaakt. Het loont de moeite daar eens een kijkje te gaan nemen.

Tot slot:

Maak je eigen wel overwogen beslissingen, afgaand op verworven kennis wat voor jou persoonlijk meest relevant is. Je kunt op internet miljoenen artikelen vinden over kokosolie. Het één nog spectaculairder dan het ander. Haal eruit wat voor jou persoonlijk relevant is. Ook mijn artikelen zijn enkel en alleen ter informatie, als richtlijn, als hulp bedoeld om de beste keuzes te kunnen maken. Maak ze dan ook ZELF en laat niets of niemand je daarin beïnvloeden.

LET OP: dit artikel is gedateerd uit 2014. Het is voor het laatst bijgewerkt in 2016. 

104 Reacties op “Kokosolie

 1. Heb zowel van Bioplanete en Royal Green een klein potje gekocht. De eerste koud geperst/vierge. De tweede ontgeurd. Was een beetje angstig dat mijn blinde vink werd omgetoverd in een kokosmakroon 🙂 Met de Royal Green gebakken aardappels gemaakt en dat ging gewoon heel goed 🙂

  • Ben niet akkoord met uw bewering dat de kokosolie van Aman Prana de betere of zelfs de Rolls Roys is onder de kokos oliën, hieraan merk ik dat er geen goed markt en in detail product onderzoek werd verricht !!!
   Een kokos product die zeker naast de Aman Prana mag staan of zelfs kwalitatief nog zuiverder is, is deze van het merk Cressana.
   Onderzoekt en u zult ondervinden.

 2. Ik gebruik al jaren de biologische vierge kokosolie van Omega & More. Die bevalt prima en ik gebruik hem voor zeer uiteenlopende doeleinden, zoals gebak, truffels, rawfood taarten, soep, groenten en curries. Alleen de aardappels bak ik er niet in. Daar gebruik ik liever olijfolie of raapzaadolie voor, vanwege de smaak.

 3. Nu staat op beide verpakkingen dat het percentage verzadigde vetten rond de 92% zit. Daar schrok ik wel van daar dat slecht vet is… hoe zit dat nu precies?

 4. 2 vraagjes:
  Wat bedoel je met de afkorting KTC?
  En is die van Omega &More in een glazen pot ok?

  • KTC is het merk van de slechte kokosolie. Deze potten vind je vooral in de toko voor nog geen 3 euro. Lekker laten staan, als je kokosolie voor je goede gezondheid wilt gebruiken. Een pakje croma is in dat geval goedkoper, en net zo effectief. Omega & More valt in de middenmoot, dus prima! Succes!

 5. Toevallig enig idee onder welke categorie de kokosolie van Yakso valt? Het is een biologisch merk, heb helaas wel de ontgeurde variant, weet alleen niet of deze mechanisch of chemisch ontgeurd is.

  • Helaas heb ik ook geen idee van het productie proces van dit merk. Wat je kunt doen is de klantenservice bellen en daar je vraag voorleggen. Succes!

  • Ik heb net de Yakso extra vierge kokosolie gekocht en ik heb het nog niet geprobeerd. De Aman Prana heb ik wel al veel geprobeerd. Ik heb dus niet de ontgeurde variant van Yakso. Als ik de samenstelling van de ingrediënten vergelijk tussen de Yakso en de ‘Rolls Royce’ dan is het enige verschil dat de olie van Aman Prana voor 92.1% bestaat uit verzadigde vetzuren en de Yakso 92.2%. Verschilletje van 0.1% en voor de rest kwa ingediënten exact hetzelfde. Terwijl de Yakso de helft goedkoper is!

  • Ik heb een pot Yakso “vierge”, dus niet ontgeurd, gekocht. Maar deze ruikt echt chemisch, ben ik van geschrokken omdat ik me niet had gerealiseerd dat ze weer dingen kunnen toevoegen…
   Ik heb ook een klein potje Amman prana. Die geur is veel zachter.
   Vrees echt dat Yakso chemische bewerkt is.!

 6. hoi, wat moet ik denken van de biologische ontgeurde kokosolie kruidvat eigen merk?
  Heb je ook een nieuwsbrief, ik lees graag je artikelen. Alvast bedankt voor je antwoord

  • Aan een nieuwsbrief wordt gewerkt! Ik ben helaas niet bekend met de kokosolie van het merk Kruidvat. Het lastige is nu ook dat vrijwel iedere winkel inmiddels ook zijn eigen merk kokosolie heeft uitgebracht. Afhankelijk van de product-info op de verpakking en de prijs, kun je met behulp van mijn artikel hopelijk op je antwoorden komen. Warme groet!

 7. Hoi Moniek, op de kokosolie van Jumbo staat Bio, exta Virgin. Glazen pot en heet gewoon kokosolie. Ken jij deze variant, bedoel jij deze in je artikel? Het blijft moeilijk om de juiste keuze te maken.

  • Hoe duur is de pot? En welk merk? Wat ik weet van het kokosolie-assortiment van supermarkt Jumbo is dat zij zowel emmers als potten verkopen.

 8. En van Now real food, biologisch. Middenmoot of goed? Qua prijs hoger segment

 9. Je hebt het over de betere, ontgeurde kokosolie die door een mechanische techniek is ontgeurd. Welk merk(en) denk je dan aan?

  • Voor mij persoonlijk is er maar één echte kokosolie: die van Aman Prana. Helaas stikduur, maar je hebt daarmee wel het neusje van de zalm. Ik vind hem niet in alle gezonde voordelen een topper, ook qua smaak, structuur en kleur geeft hij de beste papieren!

 10. Daar ben ik mee eens maar kokossmaak op brood vind ik echt niet lekker! Wat is dan het beste alternatief?

 11. Hoi Monique,

  Dankjewel voor je artikel.
  Ik gebruik kokosolie om te bakken, voor mijn gezicht en haren en voor oil pulling.
  Ik gebruik de kokosolie van de AH (Raw Food van biologische teelt). De kokosnoten zijn geschild, gesneden, gedroogd en gefilterd. Is het verstandiger om voor het bakken de duurdere variant te gebruiken? Dankjewel voor je antwoord. Groet Anouk

 12. Monique waar blijft je reactie op de vraag van Marc dat er 92 % verzadigde vetten in kokos olie zitten??!! Zo’n belangrijke vraag moet je dan niet negeren. Verzadigd is niet goed, onverzadigd wel.

  • ik zou ook graag weten hoe het zit met die van PIT&PIT aangezien zij een eigen product verkopen. Is dit te betrouwen?

 13. Beste

  Ik heb ook de cocosolie van de jumbo. Het zijn glazen potten van 400ml voor iets van een 5.80euro. Het is bio, extra vierge. Onverhit. Verse kokosnoten zijn geschild, gesneden en gedroogd. Na zorgvuldig mechanische persing van de olie is deze gefilterd. Door onze zorgvuldige productiemethoden, verliest onze kokosolie geen nutriënten en blijft de smaak intact. de kokosolie is natuurlijk verzadigd en vrij transvetzuren. Is dit een goede olie of niet?

 14. Na een tijdje een pot in gebruik te hebben gaat die vaak stinken ik vind het een Parifine luchtje aan zitten vooral als je het verwarmd herkend iemand dit? Hoelang is het houdbaar?

 15. Ik heb de kokosolie Extra Virgin van Aman Prana, maar vind hem niet fijn. Alles bakt aan. Waar kan dat aan liggen, Monique?

  • welke pan gebruik je? Wellicht dat het daaraan kan liggen. Succes!

   • Het is een hoogwaardige pan van Sola. Ik had voorheen een andere kokosolie en daar bakte het niet bij aan. Die was wel goedkoper, ik geloof van de Tuinen.

    • ‘Virgen’ bakt droger en meer verbruik. ‘Geraffineerde’ laat een oliefilm achter en minder verbruik.

 16. Hierboven vroeg iemand hoe de olie van de Ah was, maar die kreeg geen antwoord.
  Ik wil het ook graag weten, dus misschien deze keer wel antwoord.

  • ook hier zeg ik: kijk/lees het artikel, de link vind je in dit review. http://www.moniquevandervloed.nl/kokosolie/ Ook doe ik mijn uiterste best om alle vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Aangezien een dag maar 24 uur heeft en ik ook graag mijn rust wil nemen, ben ik niet 24/7 on line. Ik doe mijn uiterste best om alles zo snel mogelijk te beantwoorden. Zoals nu ( tijd: 3.50 in de nacht) om alles op tijd af te krijgen, werk ik. Warme groet.

 17. Als iemand een vraag stelt en je zegt: lees mijn artikelen er op na, dan is dit niet zo vriendelijk. Misschien is niet alles wat je zegt goed te begrijpen en onduidelijk????

  • Ik doe mijn best om mijn artikelen zo duidelijk mogelijk te maken en in begrijpelijke taal te schrijven.. Wat moet ik dan nog meer doen? Ik schrijf deze artikelen juist ter informatie en daarom verwijs ik door. Wat is daar nu weer in hemelsnaam niet vriendelijk aan? Ik vind het op mijn beurt erg onvriendelijk om te vooroordelen of af te kraken terwijl dit onnodig is. Je kunt al je antwoorden terugvinden in mijn artikelen, zo niet, kun je je onbeantwoorde vraag alsnog stellen. Warme en vriendelijk bedoelde groet.

   • Nou Monique, zoals je ziet is er, nog steeds, veel onduidelijk en verwarrend, gezien de reacties! Dan is verwijzen naar je artikel niet voldoende dus, hoe vriendelijk dit ook is bedoelt!

    MvG,

    Erika

  • Heb dit ook in een reactie weergeven, benieuwd of deze wordt goedgekeurd

   Monique heeft nog niet zo goed begrepen wat klantvriendelijkheid inhoud Dona

   • En bedankt weer voor het compliment. Voor oordelen is ook erg onaardig, wist je dat?
    Ik heb ook een druk schema. Ik ben vaker wel dan niet al s’nachts aan het werk tot 19/20.00 s;’avonds om alles klaar te krijgen. Misschien kun je nu beter begrijpen waarom ik niet direct kan antwoorden. Warme groet.

    • Ik vind dat je heel vriendelijk bent Monique. Alles vrijwillig. Wat zeuren ze grrrrrr.

     • Volkomen mee eens. Monique haar artikelen zijn zeer goed begrijpend. Veel respect voor wat ze doet, en op vrijwillige basis!

   • Klantvriendeljk?
    Hebben jullie wat gekocht dan?

    Zoals ik het zie is het een vrijblijvende blog, waar iemand haar kennis en informatie deelt, en dit zo goed mogelijk probeert te doen.
    Het is geen verplichting alle (dubbele) vragen (meteen) te beantwoorden…

    pfff…

 18. Prima Monique dat je dit aan de kaak stelt, maar kom dan wel ff met een top 3 van goede, zuivere en betaalbare cocosolie varianten en niet alleen “Aman Prana” …. Waarvan jij beweert daar geen aandelen in te hebben…. Niet zo geloofwaardig op deze manier! En je ziet door alle reacties dat er verwarring is en nog heel veel onduidelijk! Ook kan niet iedereen zomaar ff 7 tot 10 euro besteden aan iets waar je alleen maar mee bakt en braad en evt op je brood smeert. Dus ook een iets voordeliger variant naar voren schuiven, die toch goed is, zou wel aan te bevelen zijn! Alvast bedankt voor je moeite!!

  • Zoals je kunt lezen in BEIDE artikelen, heb ik gepoogd een kleine opsomming te maken om iedereen wat op weg te kunnen helpen. Het is onmogelijk om ALLE soorten ( inmiddels een hele supermarkt vol) op te sommen. Jij mag betreft verdenking van aandelen of wat dan ook alles vinden en denken wat je wilt. Daar lig ik niet wakker van. Het zegt meer over mensen en hun vooroordelen. Je kunt eventueel bij AP zelf informatie opvragen of ik door hen wordt betaald. Dan hoor je het ook vanzelf. Als je mijn BEIDE artikelen ook aandachtig LEEST, zul je ook lezen dat ik reeds op al je vragen antwoord geef. Warme en goed bedoelde vriendelijke groet.

  • Hey Erika,

   Wat een vervelende doordrammer ben jij.
   Monique doet haar best om haar ervaringen te delen over kokosolie ben jij diegene die zo nodig een kanttekening moet plaatsen over haar verhaal.
   Ik vond haar verhaal helder en duidelijk en waar ik geen antwoord bij kreeg kon ik ook verder googelen.
   Ik heb het idee dat niet Monique werkt voor een kokosolie fabrikant maar dat jij daar voor werkt en dan wel bij de goedkope en slechte variant daarvan.
   Vandaar het afzeiken en vervelende kanttekeningen bij haar verhaal te zetten.
   Vertel anders zelf het verhaal over kokosolie en laat het me weten waar ik dat kan vinden, ik zal daar met genoegen naar kijken.

  • Royal Green extra virgen 1400ml wordt soms mee gestunt voor +/- EUR 24,00
   Nu bijvoorbeeld bij De Tuinen voor EUR 26,00 p/st. bij aankoop van twee. Amanprana is goed, Royal Green ook en anderen ook zolang ze maar Virgen zijn en te herleiden zijn wie wat waar vandaan komt. Gemiddeld EUR 25,00 de liter
   Amanprana kan de RR zijn onder de kant en klare aangeboden Virgen kokosolie maar dat valt in het niets wanneer men een rijpe lekker smakende kokos open maakt en met de staafmixer het vet scheidt van de vezels. Resultaat is een zuivere kokos smaak dan welke kokosolie in pot, blik dan ook. Doet men dat op deze manier en is de kokosnoot rond de EUR 1,00 dan komt men uit op ongeveer dezelfde prijs als een Amanprana pot van 1600ml plus al het werk van het malen en filteren. Zelf doen betekent ook gemalen kokos overhouden en liters aan cocosmelk/water. Het vet gaat namelijk stollen en aan de oppervlakte komen bij het koelen (koelkast) het vezel zakt naar de bodem. De omgevingswarmte in de zomer is voldoende voor deze bereiding. De cocosmelk is te gebruiken voor pannenkoeken, gewoon zo drinken, gezicht ermee wassen, noem maar op.

   • TOP reactie! Nu nog een goede manier om zo’n kokosnoot te ontmantelen van schil 😉

    • De kokosnoot kan in tweeën gezaagd worden en vervolgens met een mes binnen in sneden maken. Met een stevige ovenhandschoen linkerhand, en rechterhand een goede massieve oestermes de stukken eruit wippen. Van de twee lege helften kunnen er knutselwerkjes mee gemaakt worden. Potjes, lampen kapjes, etc..
     Doorgaans drink ik met een rietje eerst de kokosmelk door 1 van de drie gaatjes van de kokosnoot en daarna gooi ik de kokosnoot tegen de schone stenen grond in de tuin, raap de stukken op en pel als hierboven omschreven.

 19. In zuid Amerika staat cocos olie plaats nr.1
  In Nrd Afrika staat olijf olie op de eerste plaats.
  In de rest van de wereld heb ik geen zicht op .
  Voor huid en haar vind ik cocosolie heel goed.
  Niet alle gerechten met cocosolie bereiden,gelet op de overheersende smaak
  als de olie puur is.
  Ik experimenteer graag dus zou ik een mix van cocos en olijfolie willen uitproberen
  om het effect op huid en haar te zien

 20. Dank je wel Wendy voor deze duidelijke tekst.

  Het is en blijft uizoek werk en proberen. Fijn dat je hebt weergegeven waar je naar moet kijken en er zijn ZOVEELLL verschillende kokosollieen..

 21. Ik woon 28jaar in Thailand. Hier wordt veel cocos olie geproduceerd. Ik ben gepensioneerd en altijd bezig met zo gezond mogelijk te eten en ben daarom zo’n 2 jaar geleden begonnen met het onderzoeken naar de zgn wonder olie: cocos olie. Ben langs verscheidene olie producenten gegaan. Zowel de fabrieken als de boeren. En dit is hun relaas; Schrik niet maar virgin cocos olie is een naam die door de westerse verkoop machine is uitgevonden omdat wij al bekend zijn met de naam virgin olijf olie. De naam Virgin is nu natuurlijk ook hier bekend ( ze leren snel ) en is eigenlijk ontstaan door de grote vraag naar deze olie. Virgin betekend hier eigenlijk maar een ding: Het vruchtvlees wordt verwarmd waardoor er meer olie uitgeperst kan worden. Dus deuitdrukking: Virgin , koud geperst is totale kul. De verwaming van het vruchtvlees zorgt er natuurlijk voor dat er veranderingen plaats vinden in de olie die de kwaliteit niet ten goede komen. Voor de grote producenten is dat natuurlijk geen enkel bezwaar. Zij willen zoveel mogelijk verkopen. Maar de boeren hebben een heel ander verhaal. Zij zeggen de enige echte 100% pure cocos olie ( en de toevoegingen biologisch, rawfood, etc. zegt ze helemaal niets ) wordt als volgt geproduceerd; Het vruchtvlees wordt gemalen en dan in vaten bewaard . Na enige tijd komt de olie boven drijven en die wordt er dan afgeschept en in zonwerende vaten opgeslagen vanwege het oxidatie gevaar die plaats vindt als je deze olie aan zonlicht bloot stelt. De op deze wijze geproduceerde olie is dus 100% natuurlijk en is ook hier nogal duur. Inkoop prijzen bij deze boeren lagen tussen de 11 en 13 euro per liter in vaten van 200 liter. Gezien al de advertenties die ik op de verschillende sites lees, lijkt het mij dus niet echt mogelijk om een liter van deze kwaliteitlie te kopen voor 7, 8, 9 euro. Ok ik hoop dat ik U een beetje geholpen heb in deze wir war van verhalen. Veel succes in uw zoektocht naar gezongheid en gezond eten. Groetjes uit Thailand. Ferry

 22. Monique,
  Ja, die hypes. Ik trap er ook in. In dit geval de kokoshype.
  Iets fundamentelers vind ik het verwarmen van producten. In de fabriek of thuis. De grote frustratie is natuurlijk dat je er niet gemakkelijk achter komt wat er in de fabricage (en de overige keten) met je voedsel gebeurt.
  Koken (100 graden), verwarmen in de oven boven die temperatuur, enzovoort; hoeveel nutriënten gaan ermee verloren? En wat verandert er in het eten. Zoals goeie honing in hete thee. Ik noem maar wat. Maar goed. Wat maakt het dan uit?

  Mari

 23. Ik heb heel veel soorten cocosolie uitgeprobeerd , maar van elk die in fabrieken geproduceerd wordt krijg ik darmklachten, ook mis ik de authentieke geur. Van huis uit maakten we zelf cocosolie en wat we hier op in de handel vinden is troep, hoe mooi ze het ook willen vertellen, pure cocosolie heeft een geurtje , geen geur dan hebben ze ermee geknoeid .

 24. Veel onduidelijkheid. Als een kokosolie biologisch is, zoals die van de Aldi-Mama Nature, dan zou je verwachten dat deze goed is. Wel ontgeurd, dus geraffineerd? Alleen de prijs is erg laag vergeleken met andere, dus toch niet goed? Wat is de toegevoegde waarde van biologisch dan?

  • Ik heb nog geen reactie gehad. Graag alsnog, vragen zijn nog steeds actueel.

   • Ik heb informatie opgevraagd bij zowel de producent van Mama Nature (Health Concern BV) als bij Royal Green en beide producten ondergaan exact dezelfde bewerkingen. Voor wat betreft de goede prijs van Mama Nature: Ik denk dat er twee factoren meespelen. Aldi bestelt grote hoeveelheden (wat de prijs positief beïnvloedt) en heeft een andere doelgroep dan Royal Green. Op basis van de herkomst van de biologische kokosnoten en de bewerkingsproceduren is de ontgeurde kokosolie van de Aldi dus net zo goed als die van Royal Green.

 25. Ik heb de cocosolie Royale Green
  100% organisatie
  Is dit een goede olie ?

   • Goedemiddag Rita,

    heb eens bij een drogist wat info opgevraagd hierover. Kreeg dit antwoord van de drogist:

    Beste Marjolijn,

    Ik zou u nog informeren over kokosolie.
    Ontgeurde kokosolie hoeft niet persé geraffineerde kokosolie te zijn.
    De ontgeuring gebeurd vaak met behulp van waterdamp, wat een vrij onschuldig
    proces is.
    Geraffineerde kokosolie wordt vaak chemisch ontgeurd, waardoor voedingsstoffen verlorgen gaan.

    Royal Green geeft zelf het volgende aan over hun ontgeurde kokosolie:
    Bij ontgeurde kokosolie wordt dezelfde kokosnoot als de Extra Virgin kokosolie gebruikt. De bewerking is alleen anders. De kokosnoot wordt ontdaan van zijn harde bast en in 2 stukken gehakt. Deze 2 helften worden met het kokosvlees richting de zon gelegd om zo snel mogelijk te drogen. Dit drogen duurt overigens geen weken of maanden. De tijd hangt af van de zonkracht. Na het drogen wordt het geheel machinaal geperst en wordt de olie via stoom/vacuüm ontdaan van de geur. Dit is een bewerking die onder de 140 graden gedaan wordt waardoor er geen stoffen beschadigd raken. De Royal Green ontgeurde kokosolie heeft wel degelijk werkzame stoffen. Elke oogst wordt getest om er zeker van te zijn dat dezelfde hoeveelheid van o.a. laurinezuur & caprylzuur geleverd worden voor zowel de ontgeurde als de extra virgin kokosolie. Uiteraard kan het wel iets verschillen maar dit komt omdat het een natuurproduct is en geen oogst hetzelfde. Het is dus onjuist dat de ontgeurde geen gezonde werking zou hebben of werkzame stoffen.

    Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Misschien kun je hier iets mee?

 26. Er is door Marc een vraag gesteld over de 92% verzadigde vetten in kokosolie. Helaas niet op gereageerd. Dus nogmaals : 92 %verzadigde vetten is toch enorm slecht?

  • hangt volgens mij van het verzadigd vet op zich af.
   Volgens mij zijn vooral transvetten enorm slecht.

   google?

  • Het ligt helemaal aan het soort verzadigd vet. De vetzuren in kokosolie zijn middellang; dit betekent dat zij door het lichaam meteen gebruikt kunnen worden voor een zeer snelle en efficiente energie-productie.
   (Voor de liefhebber: er komen geen afvalstoffen vrij in de cel bij de vorming van het energiemolecuul ATP wat bij koolhydraatverbranding wel is, namelijk melkzuur – wat bijv spierpijn veroorzaakt.)
   Deze middellange vetzuren veroorzaken geen plak in de bloedvaten en kunnen rechtstreeks door de darmwand de bloedbaan in. Kokos wordt in auto-immuun dieten (bij ontstekings-ziekten zoals MS) dan ook sterk aangeraden in plaats van koolhydraatrijk voedsel.

 27. Ik gebruik cocosolie voor de huid van mijn kindjes. Welke gebruik ik het beste? Had er in de kruitvat bij het “zwarte huid” gamma gekochr maar heb mijn twijfels. Welke raad je aan?

 28. Dag Monique,

  Eerst en vooral wil ik je bedanken voor je info over kokosolie waar ik voorheen niet veel van wist ! Ik heb al vernomen dat mijn pot uit de Colruyt ‘Omega and more’ al een goede is.
  Heb wel een vraagje ivm frituren. Kan men de olie opnieuw gebruike zoals bij frituurolie ?
  Miche

  • hai!
   Omdat kokosolie hoog verhit kan worden, is dit mogelijk. Wel zou ik adviseren dit tot het minimale te houden. Vervang het frituurvet na 3 x gebruik en eerder, als het vet vies, troebel of te sterk is verkleurd. Hou het vet ook zo schoon mogelijk en verwijder losse deeltjes, zeef het vet na gebruik. Warme groet!

 29. Hoi ,
  Ik heb geprobeerd wat informatie te vinden over de temperaturen die erbij komen kijken.
  Ik lees dat de temperatuur voor het bakken en braden kan oplopen tot zo’n 180 graden en bij frituren tot 190.
  De onbewerkte kokosolie zou tot 177 graden stabiel blijven , zeker voor frituren eigenlijk net niet als je het leest.
  Tenslotte vraag ik me af hoe heet het stomen gebeurt ,stoom kan makkelijk heter worden dan deze temperaturen.

 30. Hoi Monique ,
  Ik had niet de moeite genomen deze hele draad aan reacties te lezen ,ik heb mijn informatie daarin al gedeeltelijk gevonden.
  Trouwens ,
  ik waarder je input en mijn kritische vraag is dan ook niet bedoeld als kritiek naar je persoonlijk.

  Groet ,

  Christian

 31. Beste ik heb royal green gebruikt de opgegeven inhoud klopt niet zowel de pot als de emmer bevatten minder incl de verpakking. mvg

 32. Goedemorgen Monique,

  Dank je voor alle info omtrent Kokosolie.

  Hoe zit het nu precies met “zuivere” kokosolie en de invloed daarvan op het cholesterol, cq bloedvatenvernauwing, omdat kokosolie wel een verzadigd vet is… ?

 33. Beste Monique, copra is geen goedkope ‘afval olie’ of olie van andere kokosnoten, maar gewoon de standaard naam voor het gedroogde vruchtvlees van de kokos. Ook merken zoals Royal Green gebruiken voor kokosolie dus gewoon copra.

  Hoe dat precies in z’n werk gaat staat hier beschreven:
  “De Royal Green Odourless Coconut Oil wordt ontgeurd via geleidelijke verhitting. Het verhitten gebeurt allemaal via richtlijnen die ingesteld zijn door het biologische controle bedrijf. De bewerking en ontgeuring van de kokosolie wordt dus ook via biologische manier gedaan en zodoende dus ook goedgekeurd. Anders zouden wij het logo nooit mogen dragen. Elk jaar wordt de boerderij in Sri Lanka gecontroleerd of ze nog biologisch werken. Elk jaar ontvangen we dan ook goedkeuring voor het dragen van het EKO label.
  De biologische Copra (gedroogde kokos) met een vochtpercentage van 14% wordt op normale temperatuur ( rond de 19 graden) door een hamermolen gehaald. Hierna wordt het kokos verhit op 90-100 graden in een zogenaamde conditioner. De verhitting is nodig om de oliecellen te vergroten en te verzachten. Hierna volgen er nog enkele verhitting en vacuüm extracties om de geur eruit te halen (tot 170 graden Celcius).
  Belangrijk is dat het percentage werkzame stoffen van de ontgeurde kokosolie exact hetzelfde is als die van de kokosolie met kokossmaak . Laurinezuur is tot 50% aanwezig in beide vormen.” (bron: Royal Green)
  Zou je dit in de blog alsnog kunnen aanpassen? Bedankt!

  • Dag astrid,
   Dit is onjuist. Ik weet niet of je voor Royal Green werkt, dan is deze geleverde informatie duidelijk. Maar copra is niet alleen gedroogd kokos. Zeker in de goedkopere varianten wordt vervuild kokos gebruikt. Wat wil dit zeggen?

   Waarom men kokosolie dient te vermijden waarvan de copra te lang heeft gedroogd? Wanneer het vruchtvlees wordt gedroogd heeft deze vaak lang buiten gelegen. De zongedroogde kokosnoten worden veelal vervuild door invloeden van buitenaf. Zo beschimmelen deze doordat ze niet in een droge ruimte worden bewaard en zijn ze toegankelijk voor insecten, ongedierte, vogels en dieren die in de buurt zijn.

   Wanneer er kokosolie wordt gebruikt met slechte copra krijgt de kokosolie ook een bruine waas. Door deze te ontkleuren krijgt deze de witgele kleur die men eigenlijk van kokosolie verwacht. Hierbij wordt de olie flink verhit. Wat gebeurd is dat bij het ontkleuren belangrijke voedingsstoffen, juist het voordeel van het gebruik van kokosolie, verloren gaan.
   Deze kokosolie wordt veelal verkocht aan lage prijzen en vindt men onder andere terug in toko’s. Ze bevatten nauwelijks enige voedingswaarde en zijn uiteindelijk dan niet altijd een betere keuze dan de gewone ongezonde bakboter.
   Wanneer je toch kiest voor ontgeurde kokosolie in plaats van extra vierge kokosolie is het vooral belangrijk dat je kijkt naar het bewerkingsproces. Kies voor mechanisch bewerkte varianten, zeker niet voor de chemisch bewerkte versies. Hierbij kun je namelijk te maken krijgen met reststoffen (residuen) in je kokosolie welke je dan vervolgens ook binnen krijgt. Vermijdt de varianten waarbij de copra lang te drogen heeft gelegen.

   Warme groet!

   • Beste Monique,

    De informatie komt rechtstreeks uit het antwoord dat ik van Royal Green ontving, dus ik ga ervan uit dat het juist is.

    Helemaal met je eens dat we moeten kiezen voor biologische en mechanisch bewerkte producten! De copra afkomstig uit reguliere kokosplantages zal waarschijnlijk onder minder goede omstandigheden (zo goedkoop mogelijk…!) worden geteelt en bewerkt (d.a. gebruik van bestrijdingsmiddelen, arbeidsomstandigheden en chemische bewerking). De herkomst en bewerkingsmethode van biologische kokosolie zijn aan strenge regels gebonden en daardoor gewaarborgd. Vervuilde copra zal je hier inderdaad niet gauw aantreffen. Ik sluit me dus aan bij je advies om te kiezen voor mechanisch ontgeurde en ontkleurde kokosolie.

    Wel valt op na contact met zowel Royal Green als Health Concern BV (maker van Mama Nature van de Aldi) dat er geen verschil is in herkomst en bewerkingsmethode tussen de merken. Mama Nature ondergaat exact hetzelfde bewerkingsproces maar is goedkoper dan het Royal Green product. Op mijn vraag over ontkleuring heeft Royal Green geantwoord dat hun kokosolie wordt gebleekt op mechanische wijze (met kleifilters): van Health Concern BV kreeg ik hetzelfde te horen. Beide bedrijven zijn transparant en bereid om deze informatie te delen met de klanten. Erg prettig!

 34. Weet wel dat om kokosolie te verkrijgen,de tropische oerwouden worden gekapt! En dit gebeurd massaal,we hebben het in diverse landen zien gebeuren. Dit heeft invloed op het klimaat!! Kokosolie palmen geven maar een paar jaar olie,de grond waar ze op groeide is heel wat jaren niet meer vruchtbaar en een laag waterpeil.
  De plaatselijke bevolking die al arm is heeft dan helemaal geen inkomsten meer,is dit het allemaal waard?
  Zal niet zeggen dat deze olie niet gezond is, maar de gevolgen voor de wereld zijn zo groot!

  • dan kan je overal wel rekening mee gaan houden wat de natuur betreft..dan een vraag aan jullie waarom of waarvoor gaan jullie de kokosolie gebruiken? het schijnt een goed product te zijn om af te vallen dat is appel cider azijn ook en veel goedkoper geen hele etiketten lezen over chemisch of niet en geen hoge kosten de appelazijn is ook goed voor haar huid nagels kwaaltjes rtc mvg

 35. Wij hebben sinds een aantal dagen een glazen potje kokos olie van de Lidl. Deze is volgens de pot ook biologische kokosolie vierge vast koudgeperst. Is deze dan goed of slecht? De kokos olie is aromatisch en is wit grijs van kleur. Het bedrijf er achter heet Cocotana Coconut Products geproduceerd in Sri Lanka. Een pot kost ongeveer 3,- tot 4,- €.

  • Heb ik laatst ook gekocht. Ziet er goed uit, maar die prijs… @Monique van der Vloed kan je meer over de kokosolie van CocotanaSri Lanka vertellen?

   • kijk even op de website bij blogs. Daarvvind je het review over de witte parel Succes!

 36. Erg subjectief verhaal. Er worden zgn twee goede en een heel slechte genoemd. Alle andere genoemd door vragenstellers heeft schrijfster geen antwoord op of verwijst terug naar haar verhaal of de klantenservice van het betreffende product. Op mij komt dit over als een reclamepraatje voor de witte parel en bangmakerij voor alle andere producten zonder enige vorm van onderzoek.

  • fijn, dat je je mening deelt. Deze respecteer ik. Alleen is er niets van waar.Dit kun je zelf nalopen bij de desbetreffende fabrikanten. Vooroordelen is ook een vak. En iedereen schrijft op zijn/haar manier. Zou leuk zijn als je deze ook zou kunnen respecteren. Warme groet

 37. In het artikel staat dat bio fan (virgin) een goede middenweg is maar ik heb ontgeurde kokosnoot olie van bio fan, is deze dan slecht?? Ik gebruikt het trouwens voornamelijk voor mn haar, gezicht / huid en mondverzorging, moet je dan ook voor de beste gaan of maakt het dan minder uit?

  • ontgeurd is standaard afval. Daar is zoveel uit gehaald en in gestopt ( o.a andere olieën als palm en raap) om de kokosolie zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren met zoveel mogelijk winst. Eenmaal ontgeurd is de basis van de kokosolie niet meer te achterhalen en kan daarin flink worden gesjoemeld. Ontgeurd nooit kiezen dus.

 38. Hoi Monique, ik ging Google-en op ‘Biowise kokosolie’ want die gebruik ik de laatste tijd vaak maar iets in me twijfelde aan de kwaliteit omdat het zo goedkoop is. Nu lees ik dus dat het inderdaad geen goede kwaliteit is.
  Voorheen bestelde ik mijn kokosolie altijd bij Body&Fit van hun eigen merk. Er staat op de pot dat deze biologisch, extra virgin, ongeraffineerd en koudgeperst is. Ik zie alleen niks over RAW staan. Ken je deze kokosolie? Is deze goed denk je? Ik kan deze specifieke van Body&Fit niet zo gauw in je artikelen terugvinden, maar misschien heb ik er overheen gelezen.. ik hoor het graag. Groetjes Barbara

  • tik in de zoekbalk ” kokosolie” in en je krijgt alle artikelen onder elkaar!

 39. Ik las op facebook de volgende melding op de account van ‘Ongelooflijk’ dat kokosolie een zeer gunstig effect heeft op de tanden. je mond spoelen (gorgelen) verwijderd tandplak en heeft nog een aantal voordelen. Gebruikt hier iemand kokosolie voor tandhygiëne die dat kan beamen?

  • Dit soort sensatie beluste artikelen zijn ” click bites” Als je erop klikt krijgt de adverteerder er geld voor. Het gaat 90% om onzin.

 40. dag Monique, ik gebruik al langere tijd MamaNature ontgeurde kokosolie van de Aldi. Na het lezen van jouw artikel heb ik toch sterk het idee dat Aldi-kokosolie helemaal niet zo goed is (goedkoop, zit in plastic) en je omschrijft het als afval. Gisteren een glas Aman Prana gekocht. Vlees in gebakken, op de boterham gesmeerd. Bah, overal proef je die kokossmaak doorheen en ik vind dat eigenlijk gewoon niet lekker.

  Dus toch maar weer een ontgeurde variant kopen. Maar dan wel een goede. Ik zie op je site dat Aldi vierge (in glazen pot) meuk is, maar hierboven staat de ontgeurde MamaNature van de Aldi in het lijstje van beste ontgeurde kokosolie. Wat is nu wijsheid.

  groetjes, Marc

  • Dag marc1
   Ontgeurd blijft een beetje lastig, als het op gezondheidsvoordelen komt, want eigenlijk heeft het weinig tot geen gezonde voordelen. Vrijwel altijd wordt er met afval gewerkt omdat het toch wordt gebleekt waardoor je niets meer ziet en merkt qua smaak. Wil je toch echt ontgeurd, dan raad ik je die van VITA KOKO aan. Deze kun je vinden in de biowinkel. Maar nogmaals: echt gezond is het niet en je kunt net zo goed een pakje croma kopen…Warme groet!

   • oke, dank je. Dan ga ik die maar eens proberen. Die kokossmaak, dat is echt niet mijn ding. Net eten op met in kokosolie gewokte groenten, en die kokos proef je overal door heen. Tja, gezond en lekker gaan niet altijd samen 🙁

 41. Hoi Monique!

  Mijn zoon heeft een stofwisselingsziekte waardoor hij oa niet veel kan bewegen of sporten zonder teveel spierafbraak te krijgen (rhabdomyolyse).
  Nu wil zijn arts een mct olie inzetten en heb net de dietiste gesproken erover. Het gaat om liquigen (ja, van nutricia).
  Nu zit me dat niet lekker, het is een geraffineerde olie en ik heb al wat gegoogled of er wat zuiverder mct olie’s te koop zijn maar daar word ik niet echt wijzer van.
  Heb jij hier toevallig wat info over?
  Ik kies liever de meest gezonde optie voor hem en dat is naar mijn mening niet dat spul van nutricia.

 42. Hallo Monique.

  De wereldwinkel heeft nu ook een biologische kokos olie.
  300 ml voor € 4,99. Is dit een goed kokos olie .
  Het werk van de wereldwinkel spreekt mij erg aan.

  Groeten Greta

 43. Hoi Monique,

  Misschien geen reactie meer…maarrrr hoe zit het met de kokosolie van de ekoplaza?? Lekker en betaalbaar…gezond ook?? Hoop nog wat van je te horen. Liefs Janna

 44. Beste Monique,

  Een vraagje: kokosolie wordt vaak als gezond gezien, terwijl veel onderzoeken aangeven dat kokosvet een verzadigd vet is en weinig vitamine E en K bevat. Het zou om die reden juist ongezond zijn omdat ons lichaam verzadigde vetten niet kan omzetten.

  Graag hoor ik uw mening hierover!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *