Meukvrije Oostenrijkse kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is een variant op de pannenkoek, waarbij het luchtige karakter voortkomt uit stijf geklopte eiwitten die op het laatste door de rest van het beslag worden geroerd. Ook kenmerkend is het scheutje rum door het beslag.  Kaiserschmarren wordt traditioneel geserveerd met Zwetschkenröster (pruimencompote) en poedersuiker en is één van de bekendste Oostenrijkse nagerechten of mehlspeisen.

SAM_3075

Er gaat aardig wat suiker doorheen. En ook wordt het in boter/margarine gebakken. Ik bedacht een glutenvrije, suikervrije variant! Heerlijk als dessert, maar ook als onderdeel van een luxe ontbijt, of een feestelijke lunch. In plaats van compote heb ik gekozen voor een chocolade/bananensaus, maar je kunt uiteraard ook voor homemade jam/compote gaan.

Dit heb je nodig:

  • 175 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • vier kleine verse eitjes, gesplitst
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra + twee eetlepels greensweet-stevia erythritol suiker
  • een half theelepeltje vanille bourbon
  • een kopje biologische ongezwavelde Sultana rozijnen, niet geweekt
  • 100 ml haver of andere melkvervanger

Voor de chocolade-bananensaus:

SAM_3072

Zo maak je het:

Klop in een vetvrij gemaakte kom de eiwitten stijf. Roer de rest van alle ingrediënten voor de kaiserschmarrn in een kom door elkaar. Spatel de eiwitten erdoor. Laat een klontje zuivere kokosolie smelten in een koekenpan met dikke bodem. Stort het beslag in de pan en schud de pan af en toe, zodat de koek langzaam maar zeker los gaat laten van de bodem. Snij de koek in het midden door midden en flip met een spatel de beide zijden om. Bak de onderkant goudbruin. Snij de koek in stukken in de pan. Stort op een bord. Bestrooi royaal met de poedersuiker.

SAM_3073

Roer voor de saus alle ingrediënten ( behalve poedersuiker) door elkaar. Schenk in een leuk kommetje en zet in het midden van het bord.

SAM_3071

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *