Worteltaart

Wortels…..mwah. Om nu te zeggen dat ik ze met erg veel graagte wegknaag, nou nee, ik heb andere favorieten. Gelukkig kun je met wortels nog veel meer dan alleen maar knagen. Ik gebruik ze graag om mee te bakken. Deze heerlijke worteltaart krijgt toch opeens een hele andere dimensie op ” saaie wortels!”
En de grap is, dat je hem in nog geen uurtje in elkaar flanst! Met zeer weinig ingrediënten!!!! Gebruik liefst biologische wortels. Deze zijn niet veel duurder dan niet-biologische, maar bevatten wel veel meer smaak en betacaroteen. Je kunt biologische wortels bijvoorbeeld al voor een euro kopen bij de Lidl.
Dit heb je nodig:
- een kilo wortelen, in stukjes gesneden
- 15 druppels greensweet-stevia chocolade
- 15 druppels greensweet-stevia vanille
- twee eetlepels greensweet-stevia erythritol suiker
- 4 gram Agar Agar poeder
- 450 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een dichte, ronde vorm ( 20 cm) in met kokosolie en bekleed met bakpapier. Pureer in de keukenmachine of HS blender de wortel en stevia/erythritol tot een gladde massa. Roer 600 gram door de havermoutmeel. Als de massa wat te los-korreling /droog blijft, voeg dan kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg is geworden. Stort in de vorm en verdeel. Roer de Agar door de rest van de wortelpuree. Stort op de boden en verdeel. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.
Tja….afgekoeld…maar hoe krijg je hem nu een beetje mooi uit de vorm?
- pak twee platte borden
- zet een bord op de vorm en draai voorzichtig om, zodat de vorm ondersteboven komt te staan op het bord en de taart op het bord valt.
- verwijder de vorm en bakpapier
- Zet het andere bord voorzichtig op de taart en draai om.
Lekker met wat yakonsiroop!