Natuurlijke alternatieven oogdruppels uitgelicht….

Opeens kreeg ik er behoorlijk last van : droge, prikkende, tranende, pijnlijke ogen. 😖 Op mijn 54 ste en ook nog eens met dagelijks veel kijk-werk achter beeldschermen keek ik er niet van op, regelmatig had ik al wat klachten die gelukkig nooit lang aanhielden. Afgelopen drie weken begonnen de klachten te verergeren en verdwenen niet. Zeker na wat uurtjes achter de PC kunnen mijn ogen enorm irriteren, prikken en droog aanvoelen.

Ik besloot mij daarom te gaan verdiepen in oogdruppels. Ik ben niet iemand, die snel naar “ quik fix” producten grijpt, sterker, ik neem pas een paracetamol in als ik ECHT zowat omval van pijn. Ik geloof heilig in het natuurlijke vermogen van het lichaam om te helen en te herstellen. Dat probeer ik altijd eerst uit tot het allerlaatste stukje. Als het lichaam duidelijk wat hulp kan gebruiken, ga ik op zoek naar de meest natuur-identieke medicaties. Omdat ik zelfs dagelijkse hoofdpijn kreeg van de oog-klachten, ben ik maar eens op zoek gegaan naar de meest natuurlijke oogdruppels op de markt.
Ik kwam er snel achter dat er gigantisch veel conventionele oogdruppels verkrijgbaar zijn, en zelfs bij benzinestations gewoon worden verkocht voor nog geen €3 euro. De ECHT natuurlijke varianten zijn op één hand te tellen. Ik vond er in totaal TWEE die ik persoonlijk goed genoeg vond en voldeden aan mijn eisen. Ik licht deze twee soorten uit en vertel daarnaast ook over droge / prikkende / geïrriteerde ogen . Wat is het, wat zijn de oorzaken en hoe kom je er vanaf ?

ONZE OGEN, EEN KOSTBAAR BEZIT

Ik hoef ( denk ik ) niemand uit te leggen, dat we zuinig moeten omspringen met onze ogen. In 2019 schreef ik o.a DIT ARTIKEL over de zin van het dragen van een goede zonnebril tijdens zonnige dagen.
Onze ogen laten ons niet alleen kijken, maar ook veel waarnemen. Het heeft daarom ontzettend veel belangrijke taken. Zo geeft ons zicht en de waarneming ons bescherming tegen gevaren, het prikkelt ons brein en zenuwen om dingen te doen, en uiteraard zet ons zicht de toon voor ons gehele leven en hoe wij deze ervaren en zien. Als iemand blind wordt geboren zal het in een totaal andere wereld leven dan zienden. Ogen geven ons leven letterlijk en figuurlijk kleur. Ook zijn ogen een belangrijke schakel in alle functies van onze zintuigen. Al ruikt iets nog superlekker, als je ogen waarnemen dat het een hoop stront is ren je er hard van weg. De wisselwerkingen met al onze zintuigen worden voortbracht uit wat we zien en waarnemen met onze ogen.
Zonder er een zeer ingewikkeld en medisch verhaal van te maken ( want de anatomie van het oog is een zeer indrukwekkende ) durf ik het aan, om aan te nemen dat jullie de belangrijkheid om je ogen goed te verzorgen en te onderhouden supergroot is.
Zeker als je ouder wordt, en 50+ bent geworden, gaan je ogen langzaam maar zeker achteruit. Dit kan bij de één harder gaan dan de ander. Bij mij begon het behoorlijk achteruit te hollen na mijn 51 ste jaar. Ik heb onlangs twee nieuwe brillen gekocht. Inmiddels kan ik niet meer werken zonder bril.
Naast dat het zicht achteruit gaat hollen, krijgen we ook meer last van droge, geïrriteerde, gevoelige , prikkende en tranende ogen. Ook dit verschilt per persoon, maar we krijgen er op latere leeftijd allemaal wel eens mee te maken. Droge ogen is zelfs een vrij veel voorkomend verschijnsel omdat het seizoensgebonden ook klachten kan geven, denk aan de winterperiode als we de kachel aan hebben, en de hooikoorts-periode. Ook kunnen we droge ogen krijgen van veel wind, wat het traanvocht uit de ogen kan laten waaien.
Leeftijdgebonden hebben vrouwen na hun 50 ste ( en in de overgang) meest last van droge ogen omdat het hormoon oestrogeen , wat een zeer belangrijke rol speelt voor onze slijmvliezen, terugloopt. Ook lenzen-dragers kunnen behoorlijk veel last hebben van droge ogen. Door een tekort aan traanvocht kunnen de ogen erg droog en zelfs pijnlijk worden.
Ook kunnen diverse aandoeningen leiden tot oogklachten als droogte. Zo hebben diabetes-patiënten vaker last van droge ogen, en ook mensen met het syndroom van Sjorgen en parkinson. Ook kunnen je ogen na een oog-laser-behandeling droger worden.
Uit droogte vloeien andere klachten voort zoals irritatie, prikken, vermoeide ogen, hoofdpijn, kaak en oorpijn, en tranende ogen. Het is dus beter, om de kern aan te pakken, en dat is zorgen dat je ogen zo weinig mogelijk vocht verliezen. Er zijn een paar nuttige tips om te zorgen dat je zo weinig mogelijk vocht verliest :
– Gebruik luchtbevochtigers in huis en op de werkplek
– drink voldoende vocht, minimaal anderhalve liter per dag
– ben je veel buiten in diverse weersomstandigheden, bescherm je ogen dan met een bril / zonnebril
– eet voedsel met veel vitamine A, zoals naturel zuivel, wortelen, zoete aardappelen, pompoen, vis en eieren
– rook niet en mijd rokerige ruimten.
– mijd zoveel als mogelijk is hittebronnen als kachels, radiatoren en föhns. 

OOGDRUPPELS

Als je erg veel hinder ondervindt, zijn er oogdruppels verkrijgbaar die zo’n beetje als “ nep-tranen” worden beschouwd. Het geeft droge / vermoeide, geïrriteerde en geprikkelde ogen verlichting en zorgen voor een betere vochtigheid. Conventionele oogdruppels zoals we deze in drogisterijen kunnen kopen, zijn druppels met een zoutoplossing die oculair kunnen worden toegediend. De meeste oogdruppels bestaan verder uit corticosteroïden ( ontsteking-remmer )  antibiotica, antihistaminica ( middel om allergische reacties te onderdrukken )  timolol ( niet selectieve bétablokker )  en antimycotica ( schimmelwerend / dodend middel )  Sommigen bevatten nog meer synthetische hulpstoffen. Dit kan mogelijk juist averecht werken. Zo moeten lenzen dragers extra opletten met welke oogdruppels zij in hun ogen druppelen omdat sommige conserveermiddelen een overgevoelige reactie kunnen uitlokken. Ik persoonlijk vind het sowieso geen goed idee om dit soort synthetische meuk in je ogen te druppelen, zeker niet preventief, wat vrij vaak voorkomt. Ik ga dan liever voor de natuurlijke alternatieven. Deze vond ik in twee merken : WELEDA ogentroost en DR.VOGEL oogdruppels extra intensief. Voor de WELEDA betaalde ik €10,49, voor de DR.Vogel € 12,95, beiden 10 ml.
DR VOGEL
Ik begon met de oogdruppels van DR Vogel, om te gaan testen . De druppels zijn geschikt voor vrij pittige klachten, daarom heb ik deze formule gekozen. Er zijn ook oogdruppels die minder sterk zijn in werking. De druppels bestaan uit 2mg/ml hyaluronic acid, ook wel hylyronzuur, verder bestaat het voor 0,1% uit euphrasia officinalis ( ook wel ogentroost ) sodium chloride ( ook wel gewoon keukenzout )  boric acid ( boorzuur )  disodium tetraborate decahydrate ( natriumtetraboraat )  en water. Zoals je ziet bevat deze oogdruppel geen synthetische componenten en is vrij van conserveermiddelen.
Het hyalyronzuur is gemaakt van niet genetisch gemanipuleerde plantaardige grondstoffen en dus ook geschikt voor veganisten. De concentratie in deze INTENSIEVE formule is twee keer zoveel hoger dan in de normale oogdruppels van DR Vogel. De werking is dus ook twee keer sterker/ intensiever.  Ogentroost heet daadwerkelijk zo, het is geen fantasie naam. Het gaat om een kruidig plantje, waarvan de bloemetjes worden geplukt en gebruikt voor o.a tinctuur. Ogentroost heeft zijn naam gekregen omdat het een weldaad is voor onze ogen. Het werkt verzachtend en verzorgend.  Volgens de gebruiksaanwijzing mag ik ( volwassene ) 5 druppels in elk oog per dag gebruiken. De druppels kan ik na opening zes maanden gebruiken.
Het flesje werkt zo’n beetje als ieder ander oogdruppel flesje, alhoewel de meest goedkope gewoon blijven met een pipet zonder pompje. Alles wat maar een beetje dichtbij mijn ogen in de buurt komt geeft mij kippenvel en een raar gevoel in mijn buik. Het lijkt erop dat ik vrij gevoelig ben voor mijn zicht. En dus zag ik er tegenop om in mijn ogen te druppelen. Gelukkig ging het best in één keer goed. Het is nu niet zo eng meer inmiddels., maar mijn hobby zal het nooit worden. Al meteen enkele minuten na het druppelen ervoer ik verlichting en voelden mijn ogen niet droog meer. Het werkt echt goed, en het gaf zeker verlichting. Fijne druppels, alleen blijf ik wel steeds schrikken van de prijzen.
WELEDA OGENTROOST
Het merk WELEDA heeft mij tot nu toe eigenlijk nog nooit echt teleurgesteld en mijn verwachtingen voor deze oogdruppels waren dan ook best hoog. Weleda benoemen hun oog-verzorgingsproducten “ bij het beestje” en dat is ogentroost. Daar bestaan hun oogdruppels / ampullen dan ook uit, er zijn enkel nog wat natuurlijke conserveermiddelen aan toegevoegd om de druppels te mogen verkopen. Dit gaat om steriel water, kaliumnitraat en boorzuur / natriumboraat. Een vrij significant verschil met de druppels van DR Vogel, die zijn druppels voor een groot deel laat bestaan uit hyalyronzuur. Verder ontlopen ze elkaar inhoudelijk amper, wat het prijsverschil wat aanzienlijker maakt. We lijken bij DR Vogel extra te moeten bijleggen voor het hyalyronzuur-aandeel. De hamvraag die bij mij opkwam was dan ook of deze druppels minder goed zouden werken dan de druppels met hyalyronzuur. Het antwoord? NOPE! Sterker , ik vond deze druppels van Weleda een stuk fijner. Dr Vogel geeft ( bij mijn ogen ) de eerste seconden na het druppelen een prikkend gevoel, wat na enkele seconden wel weer verdwijnt. Maar die van Weleda geven mij totaal geen prikkende ogen. Ik vind deze druppels dan ook de grote voorkeur van deze twee . Ik ben de Weleda druppels verder gaan gebruiken met twee x per dag een druppel in ieder oog, en dat was maar TWEE DAGEN nodig. Daarna waren de klachten verdwenen. En heb ik het flesje nu hier naast mij staan op mijn bureau, mocht ik merken dat mijn ogen weer gaan irriteren.
CONCLUSIE :
Zeker gezien het vrij grote prijsverschil ( € 2,45 !! ) steekt Weleda met kop en schouders boven deze twee beoordeelde uit. DR Vogel is ZEKER NIET slecht, integendeel, maar ik let graag op mijn uitgaven en als een oogdruppel die mij bijna € 2,50 minder kost nét zo super danwel nog beter werkt, dan is mijn keuze snel gemaakt. Je koopt met beiden in elk geval geen kat-in-de-zak 😸. Als je net als ik voortdurende last hebt van droge / geïrriteerde / vermoeide / prikkende ogen.

OGENTROOST BESTELLEN ?

KLIK HIER 

BELANGRIJK OM TE WETEN BIJ GEBRUIK VAN OOGDRUPPELS

Of je nu gaat voor natuurlijke alternatieven of voor synthetische, het blijft meest belangrijk om oogdruppels op een juiste manier te gebruiken. Net als neusdruppels zijn ook oogdruppels schadelijk en gevaarlijk bij een verkeerd gebruik, bijvoorbeeld preventief gebruik en veelvuldig gebruik. Zeker bij synthetische oogdruppels moet hier goed op worden geanticipeerd. Deze bevatten zoals je eerder kon lezen aardig wat vervelende stoffen die bij een verkeerd gebruik juist averecht werken. Alhoewel je dit risico veel minder tot nauwelijks loopt met natuurlijke alternatieven zijn ook deze varianten niet vrijblijvend. In dit ARTIKEL van medisch Contact kun je lezen wat de meeste van al die stofjes voor bijwerkingen kunnen geven. Ik adviseer je zeker om dit eens aandachtig te lezen, voordat je oogdruppels aanschaft.
Wees in elk geval voorzichtig en probeer eerst wat uit, voordat je guitig in ieder oog druppelt. Geef het ook even de tijd om te werkren. Gebruik uiteraard ook nooit meer dan de aangegeven doseringen en werkt het ( net als bij mij ) vrijwel direct, blijf dan niet steeds opnieuw druppelen. Ga verstandig om met oogdruppels en gebruik ze alleen als dit echt nodig is.
NOTIFICATIE : dit artikel / review is geheel op eigen initiatief geschreven, buiten de genoemde beoordeelde merken om. De producten zijn zelf aangeschaft,. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm of bron van inkomsten. De beoordeling is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. 

8 Reacties op “Natuurlijke alternatieven oogdruppels uitgelicht….

 1. Als je echt erg droge ogen hebt is het wellicht ook handig langs een oogarts te gaan. Ik kreeg te horen dat ik het syndroom”maps dot fingerprint”heb en moest aan de medische oogdruppels overdag en zalf voor de nacht.

 2. zusje kreeg ook hoofdpijn en zere ogen ,maar dat lag aan de leesbril, als je veel op schermen moet zitten voor je werk ,overdag, dan is een bril met blue filter onontbeerlijk. Dat werd duidelijk toen ze eerst een bril kocht en daarmee de ogen zo rustig aanvoelden.Toen een 2e zelfde bril online bestelde zonder filter en meteen klachten kreeg en de service afdeling vertelde dat het verschil dat filter was en ze mocht gelukkig haar “miskoop”ruilen voor een bril met filter.

 3. recentelijk heb ik na 10 jaar bindvliesontsteking en 8 oogartsen verder de werkelijke oorzaak van regelmatig bindvliesontsteking gevonden. Kreeg telkens anti biotica druppels wat ik niet wilde maar kon soms niet anders. Tot ik vorig jaar november besloot daarmee te stoppen en te gaan zoeken naar een andere manier. Eerst heb ik zelf middelen gemaakt met oa honing, toen kreeg ik een goede tip om een Ayurvedische oogbehandeling te doen. Dat werkte verzachtend. Nu blijkt uit onderzoek dat ik een allergie heb die uitsluitend via mijn ogen tot uiting komt. Via diverse kruiden was ik binnen 1 week van de bindvliesontsteking af. Wat ik ermee wil zeggen blijf zelf doorzoeken als er geen oorzaak gevonden wordt.

 4. Weleda heeft ook druppels in kleine knijpampullen. Zo’n flesje heeft meestal een bepaalde houdbaarheid en ik gooi het dan jammergenoeg best vol weg omdat ik het niet meer nodig had.
  Kleine ampullen zijn wel weer meer plastic… moeilijk kiezen soms!

 5. Hallo Monique, van mijn kleindochter weet ik dat Vogel oogdruppels heel goed werken.Zij draagt lenzen en heeft vaak problemen, maar na gebruik van de druppels gaat het weer heel goed. Ik bestel deze druppels bij de groothandel Varuvo. Hier heb ik al meer dan 20 jaar een account. Rosa zou met haar winkel ook een account bij hen kunnen aanmaken en dan privé
  of voor de winkel produkten tegen inkoopprijzen kunnen bestellen die anders veel duurder zijn. Zonder inloggen kun je al een kijkje nemen bij hen: Varuvo.nl Wij kopen er enorm veel produkten, al jaren Het is maar een idee, waar je misschien je voordeel mee kunt doen. Groetjes Eliza

 6. Hallo Monique, ik ben 76 en na cataract heb ik van de oogarts Hylan druppels als herhaalrecept . Ik kan niet zeggen dat ze goed zijn, ook heb ik de druppels van Ds Vogel gebruikt , maar na een paar dagen waren mijn ogen ontstoken.
  Bedankt voor je goede uitleg, ik denk dat ik dan toch eens de Weleda druppels ga proberen.
  Lieve groet,
  Kitty.

 7. Vandaag las ik deze blog, vanuit je nieuwsbrief.
  Als men last heb van droge ogen, is het verstandig om dit in de gaten te houden en eventueel met huisarts, opticien, optometrist te bespreken.
  6 jaar geleden zei mijn optometrist die ook voor arts studeerde, dat ik droge ogen had. Maar jeukende ooghoeken was al lang aanwezig, dus probleem was op dat moment niet niet. Maar ik deed er niets mee . Hij schreef Hydrogel voor, werkt als oogdruppels. Na 6 jaar toch maar eens naar de huisarts gegaan, en ze verwees mij door naar oogarts. Daat bleek ik blepharitis te hebben (ontstoken ooglidranden) en verstopte meiboomklieren. Google maar eens, en bekijk filmpjes hierover. Ik had al veel eerder aan de bel moeten trekken. Je blog over oogdruppels zijn mij dus zeer welkom, omdat ik dit waarschijnlijk mijn levenlang moet gebruiken. Dan wil ik wel weten wat en hoe. Maar accepteer a.u.b. niet zomaar, dat je droge ogen hebt, zoek naar oorzaken. Dankjewel voor alle tijd die jij investeert in je blogs. Ik geniet en leer er veel van.

 8. Ik zag op de website van Vogel ook oefeningen staan om droge ogen te voorkomen. Heeft iemand daar ervaring mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *