Oldambtster wierdebonen…da’s nog eens een andere tuinboon!

Ik ben naast verse groente dol op peulvruchten. Er gaat geen dag voorbij dat ik ze niet eet. Geen overbodige luxe trouwens, als je vegetarisch en bijna veganistisch eet. Peulvruchten hebben heel wat gezonde voordelen voor de vegan en en veggie in huis. Ik heb het grote geluk, dat ik ze verrukkelijk vind. Er is geen peulvrucht dat ik niet lust. Ik gebruik enkel biologische gedroogde peulvruchten. Ik ben niet “ van-de-potjes-en-blikjes” om verschillende redenen, en ook vind ik het onzin, omdat gedroogd veel goedkoper is Veel mensen denken nog altijd dat het zo vreselijk veel werk is, dat weken en dat koken…..Maar als je dat slim inplant in je dagelijkse leven, dan is het geen enkele extra moeite. Daarnaast zijn gedroogde biologische peulvruchten stukken gezonder, want er wordt verder niets aan toegevoegd. En dus stik-goedkoop. 

Ik heb zo mijn favorieten. Ik ben dol op zwarte bonen, bruine bonen, linzen en….tuinbonen. Tuinbonen vind je helaas niet zo vaak in gedroogde vorm. Gelukkig breiden steeds meer ( bio) winkels hun assortiment in gedroogde peulvruchten uit, waardoor het kan voorkomen dat je ze wel opeens kunt tegenkomen. Dit gebeurde mij onlangs, en ik maakte een klein sprongetje van blijdschap. Verse tuinbonen zijn zo kort in het seizoen verkrijgbaar dat het maar heel even genieten is. Gedroogde tuinbonen zijn dan een uitkomst om ze de rest van het jaar ook te eten. Maar…vind ze maar eens…..

Ik vond onlangs tot mijn grote blijdschap gedroogde “ OLDAMBTSTER WIERDEBONEN” in het schap van mijn biowinkel. WATTEHH? Nou, oldambtster wierdebonen. Geen idee wat het is? Ik ga je er alles over vertellen! 

IMG_1299

WAT ZIJN OLDAMBTSTER WIERDEBONEN???

Oldambtster wierdebonen zijn tuinbonen. Het is een historische Noord-Hollands soort. Deze bonen zijn bijzonder, omdat ze op een traditionele wijze worden geteeld, geoogst en gedroogd. In het Groningse land worden de bonen liggend op zeeklei gedroogd. Door deze unieke droging krijgt de tuinboon zijn unieke smaak, kleur en textuur. In Groningen zijn deze bonen een specialiteit. Ze worden vaak geroosterd, en heten dan mollebonen ( paardeboon) Wierdebonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Ze zijn daarom net zo gezond als de bekende tuinbonen. KLIK HIER om alles over tuinbonen te lezen. Gedroogde tuinbonen zijn zelfs voedzamer dan verse. Zo bevatten gedroogde tuinbonen per 100 gram maar liefst 25 gram voedingsvezels en 25 gram eiwitten.  

IMG_1691

Je kunt deze oldambtster wierdebonen precies hetzelfde verwerken en bereiden als gewone tuinbonen. Zet ze 24 uur in ruim water te weken, spoel ze om, en kook ze gemiddeld 60-80 minuten. Reken 65 gram per persoon. Of meer 😉 Omdat ze  op kleigrond worden gedroogd, kunnen ze losse klei en zand-deeltjes bezitten. Spoel ze na het weken daarom zorgvuldig. 

Oldambster wierdebonen hebben een mild pittige smaak met een zoete nasmaak. Ze zijn gigantisch lekker in salades, soepen, of bij een warme maaltijd. Ik eet ze graag door een puree of uit het vuistje! 

Gedroogde tuinbonen zijn zoals ik eerder schreef, erg moeilijk verkrijgbaar. Maar je kunt in je biowinkel vragen of ze het voor je kunnen bestellen. Het merk is GREEN AGE, deze bonen zijn van Hollandse bodem, en op de traditionele wijze gedroogd. Webwinkels bieden ook soelaas, google op oldambtster wierdebonen en je krijgt veel bestellinkjes. Een zakje van 450 gram kost 3,29. 

IMG_1690

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *