Peterselie

We kennen peterselie vooral als onderdeel van diverse gedroogde kruiden, maar ook vers wordt peterselie steeds vaker verkocht. Veel mensen hebben wel een peterselie plantje in hun vensterbank staan. Wat is peterselie en is het gezond?

Peterselie is een tweejarige, winterharde kruidige plant verwant aan de schermbloemenfamilie. De plant groeit op vochtige diep gespitte grond in volle zon, maar groeien ook in lichte schaduw. De ontkieming van het zaad vraagt om een lange tijd,en vragen echt om een rijke, vochtige grond. De bovengrondse delen van de plant worden gebruikt, met name in de Europese en Amerikaanse keukens. Er zijn drie soorten in gebruik:

  1. Blad peterselie of platte peterselie: deze soorten bezitten gladde bladeren en hebben door een hoger watergehalte een hoger gehalte aan etherische oliën ( met name apiol) De smaak is verfijnder dan krul-peterselie.
  2. Krul peterselie: zeer herkenbaar door zijn mooie gekrulde blaadjes. Wordt daarom ook erg vaak ter garnering/decoratie gebruikt.
  3. Wortel peterselie: van de wortel peterselie wordt de penwortel gegeten, deze zijn circa 15 cm lang en zijn door veredeling vlezig en eetbaar geworden. Van krul en blad peterselie is de wortel niet eetbaar. Wortelpeterselie komt nog zeldzaam voor in het wild, met name rondom bergbeekjes en mediterrane berggebieden. In Nederland en België is de plant nauwelijks bekend.

Gezond?

Het is jammer dat peterselie zo onderschat is, als het aankomt op gezonde voordelen. Velen schuiven de blaadjes als deze ter decoratie zijn gebruikt, ook vrij snel van hun bord. Misschien doe je dit niet meer, als je weet dat peterselie bomvol vitaminen en mineralen zit. Wat dacht je van de belangrijke vitamen A,B,B en K? Ook is kalium en ijzer ruim aanwezig. Peterselie werkt ook zeer vochtafdrijvend en helpt de nieren schoon te spoelen waardoor ze beter in staat zijn afvalstoffen af te voeren. Niet voor niets komen we peterselie vaak tegen in detox en ontgiftings-kuren. Kauwen op een blaadje peterselie na een knoflook-rijke maaltijd helpt ook om de mondgeur te maskeren. Dit is te danken aan de stof chlorofyl in de peterselie. Deze heeft een sterke anti-bacteriële werking.

 

Veiligheid

Peterselie is niet voor iedereen vrij en onschuldig. Mensen met nierproblemen moeten bijvoorbeeld wel een beetje oppassen, omdat peterselie vrij rijk is aan oxaalzuur. Mensen die last hebben van problemen met de galblaas of van nierstenen moeten daarom oppassen met het consumeren van peterselie. Ook zwangere vrouwen moeten peterselie niet als dagelijkse smaakmaker gebruiken omdat dit risico geeft tot samentrekken ( stimulatie)  van de baarmoeder en dit kan leiden tot een vroeggeboorte. Gelukkig is peterselie verder vrij onschuldig.

Gebruik

Peterselie kun je vrijwel in ieder gerecht wel verwerken. Ook worden er veel ” detox smoothies” mee verrijkt mede dankzij de hippe smoothie-trend. Je kunt peterselie ook gebruiken in zoete gerechten. De smaak is fris en is daarom een ” frisse wind” in tal van gerechten. Let bij het kopen van verse peterselie op de groene kleur van de blaadjes. Zeker voorverpakte doosjes peterselie verliezen snel hun versheid en bladeren kunnen dan zeer snel donkergroen verkleuren en erg verleppen. Koop geen peterselie met gele,natte en donkere randen. Het beste om peterselie te bewaren is om de takjes in een glas met water te zetten. In de koelkast kun je peterselie het beste in een stukje folie bewaren. Je kunt peterselie ook prima invriezen. Was en droog verse peterselie goed en vries deze in een speciaal diepvrieszakje. Belangrijk: verwijder de steeltjes! De peterselie is 12 maanden houdbaar in de vriezer.

IMG_6400

 

Peterseliethee

Maak ook eens een heerlijke,gezonde, reinigende thee van verse peterselie: Stop de verse takjes peterselie in een mok en schenk hier kokend water overheen. Laat dit 5 minuten trekken en zeef vervolgens tot een thee. Is de smaak wat te sterk, voeg er dan een half theelepeltje stevia kristal sweet Xtra aan toe of een theelepeltje erythritol suiker. Peterseliethee is ontzettend heilzaam. Zo is het zeer effectief voor vrouwen in de overgang ( problemen met de hormoonhuishouding en menstruatie klachten) Ook helpt peterseliethee om het immuunsysteem te versterken. Drink dus dagelijks een kop peterseliethee in de herfst/wintermaanden als je immuunsysteem wel wat extra’s kan gebruiken!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *